Veikkaa NHL-palkintojen voittajia – Peli-ideoita huippukertoimista!

Veikkaa NHL-palkintojen voittajia – Peli-ideoita huippukertoimista!
NHL:n perinteisessä NHL Awards -gaalassa tullaan jakamaan jälleen useita mielenkiintoisia henkilökohtaisia palkintoja eri kategorioissa. Näistäkin voi luonnollisesti lyödä vetoa.
Jääkiekon huippusarja NHL puksuttaa kohti kevään ja alkukesän 2022 pudotuspelejä, joihin on aikaa enää reilut kolme viikkoa playoff heavenin koittaessa perjantaina 29. huhtikuuta. Runkosarjan päättymiseen liittyy perinteisesti myös arvostetut henkilökohtaiset palkinnot, jotka sen tiimoilta myöhemmin jaetaan parhaiten suorittaneille pelaajille. Palkinnonsaajat ilmoitetaan pudotuspelien loppuvaiheessa.

Tähän juttuun VB on nostanut neljä eri palkintokategoriaa parhaine kertoimineen ja peli-ideoineen – Kategorioita on toki monia muitakin, mutta tässä on käsitelty vain sellaiset, joihin kiinnostava vedonlyöntikulma löytyi tällä kertaa.

Art Ross Trophy


Keskeinen palkinto on tietenkin Art Ross Trophy eli eniten tehopisteitä runkosarjassa nakuttava pelaaja. Tässä on edelliset kaudet ollut Edmonton Oilersin kauhukaksikko Connor McDavid ja Leon Draisaitl jäätävän kovaa valuuttaa – dominanssi on suorastaan huvittavaa ottaen huomioon, kuinka lyhyeksi Oilersin kevät on kuitenkin lähes poikkeuksetta jäänyt. McDavid on tämän voittanut kolme kertaa ja Draisaitl kerran, ja edelliset kaksi kautta tutkaparilla on vieläpä ollut tuplavoitto.

Jälleen kerran herrat miehittävät kärkipaikkoja, joskin väliin on kirjoitushetkellä kiilannut Floridan Jonathan Huberdeau. Kakkostilaan on Jonathanin siivittäneet joukkueensa hurjan runsasmaaliset pelit viime kierroksilla: Florida on tehnyt edellisessä viidessä matsissa 30 maalia ja näistä 12:ssa Huberdeaulla on ollut näppinsä pelissä. Tällaisenaan tahti tuskin jatkuu koko loppukautta, mutta toisaalta otantaa alkaa jo olla sen verran, ettei suorittaminen mene ihan täysin suonenvedonkaan piikkiin. Ehkä tämä on Pantterien tapa pelata varsin turvallisen tuntuisessa konferenssin johdossa paineettomasti pienellä hurlumhei-asenteella.

Siinä missä McDavidin voitto on toki selkeästi todennäköisin, kuten kertoimet osoittavat, tuntuu Huberdeaun kerroin olevan hieman liian ylhäällä ja oikeuttaa pienen kokeilun. Nyt McDavidilla on pisteitä 106, Hubedeaulla 102 ja Draisaitlilla 101. Täytyy kuitenkin huomata, että Edmontonilla on pelejä jäljellä yksi vähemmän eli 11, kun taas Florida pelaa vielä 12 peliä. Samoin kotimatseja Floridalla on edessään yksi enemmän, ja vastustajien osalta Oilersin ohjelma vaikuttaa selvästi hankalammalta.Hart Memorial Trophy


Ehkäpä merkittävin ja samalla vanhin kaikista NHL:n pelaajakohtaisista palkinnoista on Hart Memorial Trophy, joka myönnetään pelaajalle, joka on arvokkain joukkueelleen. Tämäkin palkinto meni viime vuonna Connorille, joka on jo aiemminkin neljä kautta takaperin sen voittanut. Samoin Leon Draisaitl on voittanut pytyn. Tällä kertaa bookereiden ykkösheppa on Toronton Auston Matthews, jonka palkintokaappi on Hart Memorialin osalta vielä tyhjä. Ero McDavidiin on kertoimissa kuitenkin verrattain pieni.

Siinä missä Art Rossin voittaja tiedetään suoraan tilastojen pohjalta, Hart Memorial Trophyyn ihmisillä on subjektiivisia näkemyksiä. Tämän palkinnon saajanhan äänestää pohjoisamerikkalaisista jääkiekkotoimittajista koostuvan Professional Hockey Writers' Associationin jäsenet. Viime vuosina se on kyllä hämmentävän usein mennyt suoraan pistepörssin voittajalle: edellisestä kuudesta kaudesta ainoastaan kerran joku muu kuin suurin pisterohmu on voittanut. Tämä tapahtui kaudella 2017-18, kun Taylor Hall vei palkinnon nimiinsä.

Toisaalta myös tiettyä vaihtuvuutta on 2000-luvulla pidetty palkituissa. Ainoastaan yksi pelaaja on voittanut palkinnon kaksi kertaa putkeen, Alexander Ovetchkin 2007-09. Nähtäisikö tälläkin kaudella jotain muuta kuin se tylsä tulos, että päädytään kahteen perättäiseen palkintoon samalle pelaajalle? Hankalahan se on arvioida, kumpi hyökkääjistä joukkueelleen on todellisuudessa arvokkaampi, mitä kaikkea arvokkuudella halutaan käsittää – ja miten joukkueille vielä lopulta käy runkosarjassa. Se nyt on selvä, että koko liigan maalipörssin johtaja ja pistepörssin johtaja ovat joukkueilleen elintärkeitä maestroja niiden tavoitellessa paikkaa pudotuspeleistä. Selkeästi yli kahden kertsistä Matthewsille, jollaisen William Hill ja Mr Green tarjoavat, voisi löytyä valueta – esimerkiksi STS Betillä vastaava on vain 1,85.James Norris Memorial Trophy


James Norris Memorial Trophy myönnetään puolustajalle, joka osoittaa kauden aikana parhaiten monipuolisia kykyjä pelipaikallaan – eli kauniisti sanottuna tekee myös pisteitä. Puolustajien pistepörssin kärkinimelle ei viime kausina tosin useinkaan ole palkinto mennyt, mutta huipun välittömään tuntumaan kuitenkin. Toistuuko tämä taas tällä kaudella, kun ainoat realistiset vaihtoehdot palkinnon saajiksi ovat toissa kaudella parhaalle tulokkaalle myönnettävän Calder Memorial Trophyn voittanut nuorukainen Cale Makar ja vähän kokeneempi sveitsiläinen Roman Josi?

Josi on koko uransa ajan osannut laittaa kiekkoa viivalta maaliin, mutta tällä kaudella pistetehtailuun on löytynyt uusi taso. Runkosarjaa on vielä jäljellä, kun 31-vuotias on iskenyt jo hirmuiset 84 pongoa 67 otteluun – eli 1,25 pistettä per peli! Sama lukema hänen koko aiemman NHL-uransa ajalta on 0,64. Tällä johdetaan mukavalla marginaalilla puolustajien pistepörssiä, vaikka kyllähän myös Makar on jatkanut tällä kaudella erittäin vahvaa virettään Coloradossa.

Selvää on, että tehopisteet näyttelevät merkittävää roolia tässä niin ikään PHWA:n äänestämässä palkinnossa. Sen jälkeen onkin sitten tulkinnanvaraista, mitä kaikkia ominaisuuksia oman pään pelaamisessa arvostetaan eniten. Me näkisimme silti Josin kolmosen kertoimessa kokeiluarvoa. Loistavalla Makarilla on vielä aikaa tehdä uratekoja ja voittaa esineitä takanreunalle, kun taas Josi saattaa pelata elämänsä kautta. Hän on toki toissa kaudella pystin kertaalleen jo pokannutkin.Calder Memorial Trophy


Kauden vakuuttavimmalle tulokkaalle myönnettävä Calder Memorial Trophy tarjoaa myös haaleaa suomalaisväriä, sillä kerroinlistoilta löytyy paraikaa Floridassa läpimurtoaan tekevä Anton Lundell. Vaikka Antonin Änäri-taival on lähtenyt mainiosti käyntiin, ei tämä nouse peleihin edes 34:en jättikertoimella. Tulokaspalkinnon osalta käynnissä on kolmen kauppa, ja sitäkin lähinnä nimellisesti: Moritz Seider on jo pitkään ollut jättisuosikki voittamaan tämän. Kerroin on jo kuukausia ollut 1,50:en pinnassa, kun se kirittäjillä Raymond Lucas ja Trevor Zegras on kuusi.

Tänään 21 vuotta täyttäneestä saksalaispuolustajasta kaavaillaan tulevaa franchise-puolustajaa ja samalla nousua tekevän Saksan maajoukkueen tulevaa runkomiestä. Ei mikään ihme, sillä pelaaja on ollut poikkeuksellisen valmis isojen poikien liigaan sen jälkeen, kun Steve Yzerman varasi tämän jo kuudentena vuonna 2019. Hän ei viidellä maalillaan ja 40 syöttöpisteellään aivan mahdu pistepörssin top-sataan toisin kuin Lucas ja Zegras, mutta hän onkin pakki. Sillä pelipaikalla on paljon vaikeampaa olla uran ensiaskeleilla valmis pelaaja ja pistelinko.

Puolustaja ei voita järin usein Calderia, joka on viimeisen kymmenen kauden aikana pudonnut alakertaan kahdesti. Nyt siihen on kuitenkin syytä, ja kerroin 1,50 vielä tässä vaiheessa kautta tuntuu lähes ilmaiselta lounaalta. Kirittäjät ovat ilman muuta taidokkaita nuoriamiehiä – mutta Seider tehnyt jotain todella vaikeaa toimiessaan varsinaisena valopilkkuna tämän kauden Detroitissa, toki Raymondin ohella, mutta silti omassa sarjassaan.