Nobelin rauhanpalkinto 2022 - Ukrainalaistahot vahvoilla?

Nobelin rauhanpalkinto 2022 - Ukrainalaistahot vahvoilla?
Nobelin rauhanpalkinto vuosimallia 2022 jaetaan lokakuussa. Tänä vuonna kisa on poikkeuksellisen mielenkiintoinen muuttuneen maailmantilanteen vuoksi. Voidaanko Ukraina-teemaa sivuuttaa palkinnon jaossa?


Syksy on perinteisesti erilaisten gaalojen ja palkintotilaisuuksien aikaa. Yksi merkittävimmistä joka syksy jaettavista palkinnoista on Nobelin rauhanpalkinto. Nobelin rauhanpalkinto on yksi viidestä vuosittain jaettavasta Nobel-palkinnosta ja ehkäpä se eniten palstatilaa saava. Se on myös ainoa, jonka saajasta voit ainakaan tällä hetkellä lyödä vetoa. Rauhanpalkinnon jakaa norjalainen Nobel-komitea ja se jaetaan vuosittain Norjan pääkaupungissa Oslossa.

Nobelin rauhanpalkinnon pitkät perinteet


Nobelin rauhanpalkinto jaettiin historian ensimmäisen kerran vuonna 1901, jolloin palkinnon saivat sveitsiläinen Punaisen Ristin perustaja Henri Dunant sekä ranskalainen Parlamenttienvälisen liiton IPUn perustanut Frederic Passy. Edellisen vuonna 2021 jaetun Nobelin rauhanpalkinnon voittivat toimittajat Maria Ressa ja Dmitri Muratov.

Nobelin rauhanpalkinnosta on voinut lyödä vetoa jo vuosien ajan, mutta helppoa se ei ole. Ehdokkaita on viime vuosina ollut pitkälti neljättä sataa, ja voitto on monesti mennyt suosikkien ulkopuolelle, hieman nimettömämmille ja yllättävämmille ehdokkaille. Nobelin komitea ei siis korvaansa lotkauta sille, mitkä ovat ennakkosuosikkeja vedonlyöjien mielestä. Kuvaavaa on sekin, että vaikka ehdokaslistoilla näkee erittäin usein samoja nimiä, vain kaksi tahoa on voittanut useamman kuin yhden palkinnon: Punainen risti ja UNHCR eli Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö, joka on suosikkien joukossa tänäkin vuonna.

Esimerkiksi nuori ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg on ollut monesti ehdolla ja suosikkien joukossa, kuten taas 2022, mutta voittoa ei ole vielä tullut. Sen sijaan esimerkiksi vuonna 2012 palkinto meni itse Euroopan unionille – näin laajaa palkinnon saajaa moni ei varmasti uskaltanut veikata.

Tänä vuonna kisa on erityyppinen johtuen maailmantilanteesta erityisesti Euroopassa. Voidaanko Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä ja ukrainalaismedia The Kyiv Independentiä sivuuttaa? Tämä riippuu jonkun verran varmasti myös siitä, mitä tapahtuu nykyhetken ja lokakuun välillä, mutta todennäköisesti komitea pystyy katsomaan saavutuksia myös pitkälle taaksepäin. Euroviisujen tasoinen suosikki Ukrainan pääty ei tässä ole, sillä esimerkiksi viime vuonna suosikkina olleen WHO:n kerroin oli tuolloin selvästi pienempi kuin tänä vuonna bookerien asetteleman ykköskandidaatin, The Kyiv Independent -lehden, kerroin nyt.

Nobelin Rauhanpalkinto 2022: Ehdokkaat


Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on tyrkyllä 343 ehdokasta vuonna 2022, mikä on toiseksi eniten kautta aikojen. Näistä 251 on yksityishenkilöitä ja 92 organisaatioita. Alla VB on esitellyt viisi ehdokasta, jotka ovat vedonlyöntisivustojen kirjoissa tällä hetkellä ykkösnimiä.

The Kyiv Independent


The Kyiv Independent on Benson Groupin vedonlyöntialustaa ja kertoimia käyttävän iBetin ykkösheppa voittamaan Nobelin rauhanpalkinnon 2022. Kyseessä on ukrainalainen englanninkielinen nettilehti, jonka toimituksen muodostaa joukko Kyiv Post -lehdestä irtisanottuja toimittajia. Toimittajiensa osin omistama mutta pitkälti lahjoitushengessä toimiva julkaisu on tietysti noussut korvaamattomaan rooliin tiedonvälityksessä koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tapauksessa on ilmiömäisyyttä, joka voisi kaikessa nykyaikaisuudessaan olla todellakin vahva suosikki voittamaan palkinnon.

Volodymyr Zelenskyi


Oman paikkansa listan kärkipäässä ansaitsee myös Volodymyr Zelenskyi, Ukrainan presidentti, jonka tarina on oma lukunsa päämiesten historiassa. Nyt 44-vuotias pressa tuli aikoinaan kuuluisaksi televisiosarjasta Kansan palvelija, jossa hän uskomatonta kyllä esittää vahingossa maansa presidentiksi nousevaa hahmoa – mikä muuttuikin tosielämän ennustukseksi. Kulttimaineeseen läntisen maailman silmissä noussut Zelenskyi on omanlaisensa suosikki voittoon myös ja hänen tekonsa valtionsa eteen ovat kiistattomia.

Kuitenkin Nobel-komitea on ainakin aiemmin varonut liikaa politisoitumista palkinnoissa. Esimerkiksi WHO:n palkinnon katsotaan vesittyneen sen jälkeen, kun Trump haukkui WHO:ta. Monen mielestä Nobel-komitea ei enää tämän jälkeen halunnut jatkaa tilanteen polarisoimista ja jätti tästä syystä palkinnon antamatta. Onko tässä samaa ilmötä vai onko kyse kokonaan eri asiasta? Se jää pelaajan päätettäväksi.

UNHCR


Kuten sanottu, UNHCR eli Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö on Punaisen ristin lisäksi ainoa taho, joka on voittanut Nobelin rauhanpalkinnon yli kertaalleen: 1954 ja 1981. Edellisten palkintojen välillä on aikaa 27 vuotta, ja nyt aikaa edellisestä on vierähtänyt jo 38 vuotta. Melko looginen valinta varmasti palkinnon pokkaajaksi monessa mielessä, mutta onko se juuri tämä vuosi, jolloin kolmas tunnustus tulee tälle järjestölle, jonka hyväntahdon lähettiläisiin muun muassa Angelina Jolie kuuluu? VB ei tässä vaiheessa lähtisi veikkaamaan tätä kuuden kertoimella.

Greta Thunberg


Rauhanpalkinto on väistellyt Greta Thunbergia, vaikka tammikuussa 19 vuotta täyttänyt ruotsalainen ilmastoaktivismistaan tunnettu nuori nainen on ollut ehdolla jo monta kertaa. Tämän nimen tietää varmasti jokainen, joka uutismediaa seuraa, sillä melkoisiin meriitteihin on Thunberg nuoresta iästään huolimatta yltänyt. Onko tämä se vuosi, kun palkinto vihdoin tulee?

Me näemme, että kahdeksan kertoimella Gretaa ei kannata veikata nytkään. Vuosikymmeniä on vielä aikaa seurata tämän henkilön saavutuksia valitsemallaan alueella. Vaikka ilmastoasiat ovat tärkeitä, juuri tämä ei ole se vuosi, kun ne olisivat tapetilla kaikista eniten. Myöskään Thunberg ei ole ollut mediassa aivan yhtä paljon kuin joinakin muina vuosina – joskaan Nobel-komitea ei välttämättä mediaseksikkyydestä niin paljon välitä kuin ehkä jotkut muut tahot.

Aleksei Navalnyi


Myös venäläinen oppositiojohtaja ja todellinen piikki Vladimir Putinin lihassa, Aleksei Navalnyi, on ollut monesti ehdolla ja oli myös viime vuonna vedonlyöntikertoimien valossa viiden suurimman suosikin joukossa. Navalnyi on tehnyt uraauurtavaa sekä tärkeää työtä Venäjällä paljastaessaan henkensä uhalla korruptiota ja hallituksen väärinkäytöksiä itänaapurissamme. Ehdottoman hienoa työtä, mutta kohteessa piilee ansa: minkä verran komitea uskaltaa lähteä politisoimaan ja jos lähtee, meneekö sittenkin voitto selkeämmin Ukrainaan päin?

Nobelin rauhanpalkinto: Kertoimet


Tänä vuonna parhaat kertoimet Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi tarjoaa mainio vedonlyöntisivusto iBet. Luonnollisesti mikään booker ei tarjoa kertoimia kaikille yli 300 kandidaatille vaan noin 20 vahvimmalle ehdokkaalle. Huomaa, että Nobelin rauhanpalkinnon tapauksessa riskinä on, että palkinto ei edes mene kenellekään näistä ehdokkaista. Varsinkin tänä vuonna pidämme sitä kuitenkin melko epätodennäköisenä.Lista Nobelin rauhanpalkinnon voittajista


Vuonna 1901 ensimmäisen kerran jaettu Nobelin rauhanpalkinto on päätynyt vuosien varrella jo 130 eri voittajan hyppysiin. Toisinaan palkinto on mennyt vain yhdelle voittajalle, ja toisinaan voittajia on ollut kaksi. Eniten voittoja on saanut kansainvälinen Punainen Risti, joka on voittanut palkinnon kolmesti.

Suomeen Nobelin rauhanpalkinto on tullut yhden kerran, kun Presidentti Martti Ahtisaari voitti palkinnon vuonna 2008. Ahtisaari palkittiin rauhantyöstään, jota mies teki kolmena eri vuosikymmenenä useilla eri konfliktialueilla.

Nobelin rauhanpalkinnon voittajat 2000-luvulla


Vuosi
Palkittu/palkitut
Maa
2000
Kim Dae-Jung
Etelä-Korea
2001
YK & Kofi Annan
Ghana
2002
Jimmy Carter
USA
2003
Shirin Ebadi
Iran
2004
Wangeri Muta Maathai
Kenia
2005
IAEA & Mohamed ElBaradei
Egypti
2006
Grameen Bank & Muhammed Yunus
Bangladesh
2007
Al Gore
USA
2008
Martti Ahtisaari
Suomi
2009
Barack Obama
USA
2010
Liu Xiaobo
Kiina
2011
Ellen Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkui Karman
Liberia, Jemen
2012
Euroopan Unioni
Euroopan Unioni
2013
Kemiallisten aseiden kieltojärjestö
Alankomaat
2014
Kailash Satyarthi, Malala Yousafzai
Intia, Pakistan
2015
Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti
Tunisia
2016
Juan Manuel Santos
Kolumbia
2017
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Sveitsi
2018
denis Mukwege, Nadia Murad
Kongo, Irak
2019
Abiy Ahmed
Etiopia
2020
Maailman ruokaohjelma
YK
2021
Maria Ressa, Dmitri Muratov
Filippiinit, Venäjä