Nobelin rauhanpalkinto 2021 - Löytyykö voittaja suosikkien takaa?

Nobelin rauhanpalkinto 2021 - Löytyykö voittaja suosikkien takaa?
Nobelin rauhanpalkinto 2021 jaetaan lokakuun alussa. Nappaako WHO, Greta Thunberg, Alexei Navalny tai esimerkiksi Black Lives Matter liike arvostetun palkinnon? Katso kertoimet ja lyö vetoa!


Syksy on perinteisesti erilaisten palkintojenjakotilaisuuksien aikaa. Yksi merkittävimmistä joka syksy jaettavista palkinnoista on Nobelin rauhanpalkinto. Nobelin rauhanpalkinto on yksi viidestä vuosittain jaettavasta Nobel-palkinnosta ja ehkäpä se eniten palstatilaa saava. Rauhanpalkinnon jakaa norjalainen Nobel-komitea ja se jaetaan vuosittain Norjan pääkaupungissa Oslossa.

Nobelin rauhanpalkinnolla on pitkät perinteet


Nobelin rauhanpalkinto jaettiin historian ensimmäisen kerran vuonna 1901 jolloin palkinnon saivat sveitsiläinen Punaisen Ristin perustaja Henri Dunant sekä ranskalainen Parlamenttienvälisen liiton (IPU:n) perustanut Frederic Passy. Edellisen vuonna 2020 jaetun Nobelin rauhanpalkinnon voitti Maailman ruokaohjelma (WFP) muun muassa pyrkimyksistään nälän hädän torjunnassa sekä osallistumisesta rauhan olosuhteiden parantamiseen konfliktialueilla. Palkinto on ojennettu historian saatossa 106 yksityishenkilölle sekä 24 eri jäjestölle Kuka, ketkä tai mikä järjestö pokkaa palkinnon lokakuussa 2021? Vedonlyöntikertoimien perusteella ennakkosuosikki palkinnon saajaksi on World Health Organization eli WHO.

Nobelin rauhanpalkinto 2021 ehdokkaat


Nobelin rauhanpalkinnosta taistelee vuonan 2021 peräti 329 ehdokasta. Ehdokkaista 234 on yksittäisiä henkilöitä ja 95 ehdokasta on luokiteltu organisaatioksi tai järjestöksi. Ehdokas määrä on historian kolmanneksi suurin, ja monesti pelkkä ehdokkaaksi pääseminen on itsessään saavutus, joka muistetaan liittää jatkossa ihmisen tai järjestön nimeen. Alla esiteltynä kolme kärkiehdokasta, mustat hevoset sekä TOP 15 vedonlyöntikertoimet.

WHO


Vedonlyöntisivusto Unibet on nostanut maailman terveysjärjestön WHO:n kärkiehdokkaaksi Nobelin rauhanpalkintokisaan. WHO:n ansioksi lasketaan luonnollisesti koronan vastainen työ ja erityisesti sen COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX) ohjelma. COVAX ohjelman tavoite on ollut mahdollistaa koronavirusrokotteiden tasapuolinen saatavuus koko maailmassa ja ohjelmaa on ollut perustamassa WHO:n lisäksi muun muassa Euroopan Unioni sekä Ranskan hallitus.

Nobel komitea ei palkinnut WHO:ta vuonna 2020 kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sätti WHO:ta kova sanaisesti muun muassa syyttäen järjestöä koko koronakriisin paisumisesta ja Trump jopa leikkasi WHO:n rahoitusta. Tilanne WHO:n ympärillä oli viime syksynä hyvin politisoitunut ja se oli yksi syy palkinnotta jäämiseen. Miten käy nyt?Greta Thunberg


Nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi jo kolmatta kertaa. Tänä vuonna 18-vuotta täyttäneen Fridays for Future liikkeen perustajan on odotettu jo kahdesti voittavan palkinnon mutta toistaiseksi Nobel-komitean valinta ei ole vielä kohdistunut Thunbergiin.

Thunbergin on sanottu olevan tämän hetken voimaikkain ilmastoaktivisti ja keskustelu ilmastonmuutoksen ympärillä on kuumentenut samaa tahtia ilmaston kanssa. Vuonna 2021 on nähty paljon erilaisia ilmastokatastrofeja ja kun otetaan huomioon vielä Bill Gatesin sekä Sir David Attenboroughin ehdokkuudet samankaltaisten teemojen ympärillä niin paine on kova. Thunberg on kuitenkin paljon kiistellympi hahmo kuin aikaisemmat ilmastotyöstä rauhanpalkinnon voittaneet Wangari Maathai (2004) tai Al Gore (2007). Mikäli Nobel-komitea ei halua joutua Thunbergin vastustajien hampaisiin niin palkinto menee tälläkin kertaa ruotsalaisen ohitse.Aleksei Navalnyi


Venäläinen oppositiojohtaja ja todellinen piikki Vladimir Putinin lihassa, Aleksei Navalnyi, on vedonlyöntikertoimien valossa kolmanneksi suurin suosikki Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Navalnyi on tehnyt uraauurtavaa sekä tärkeää työtä Venäjällä paljastaessaan henkensä uhalla korruptiota ja hallituksen väärinkäytöksiä itänaapurissamme. Navalnyi ansaitsisi ehdottomasti palkinnon työstään Venäjällä mutta koska myös Vladimir Putinia on ehdotettu rauhanpalkinnon saajaksi niin Nobel-komitea tuskin lähtee ruokkimaan vastakkain asettelua eikä se myöskään halua Putinin ohjaaman median vihoja niskaansa.Jacinda Ardern, Sir David Attenborough & UNHCR


Vedonlyöntisivustot uskovat että Nobelin rauhanpalkinto on kolmen edellisissä kappaleissa esitellyn ehdokkaan kauppa. Pitää kuitenkin muistaa, että Nobel-komitea tanssii palkintoa jakaessa ohuella nuoralla, komitea on vältellyt viime vuosina palkinnon politisoitumista kuin ruttoa ja kärkikolmikosta jokaisella on omat poliittiset vastavoimansa kuten myös Black Lives Matter liikkeellä.

Palkinnon voittaja saattaakin hyvin tulla kärkiehdokkaiden takaa ja esimerkiksi Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on vahva ehdokas. Jos palkinto halutaan jakaa ilmastotyöstä mutta ei Greta Thunbergille niin tässä tilanteessa Sir David Attenborough on loistava valinta, miehellä tuskin on montakaan vihamiestä maailmalla. Kolmas ja ”tuttu sekä turvallinen” valinta voisi olla YK:n alainen UNHCR eli YK:n kansakuntien pakolaisjärjestö. Järjestö on pokannut rauhanpalkinnon historian saatossa jo kahdesti ja pakolaiskriisin ollessa yksi maailman suurimmista jatkuvista ongelmista järjestö on joka vuosi oiva ehdokas palkinnon saajaksi.Nobelin rauhanpalkinto vedonlyöntikertoimet


Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on ehdotettu yli 300 eri osanottajaa. Vedonlyöntisivustot eivät kuitenkaan luonnollisesti tarjoa vedonlyöntikertoimia jok’ikisille ehdokkaalle vaan sivustosta riippuen kertoimia on tarjolla 10-20 vahvimmalle kandidaatille. Alla on listattuna TOP 15 kertoimet, jotka kannattaa Veikkausbonukset.com toimituksen mielestä huomioida vuoden 2021 Nobelin rauhanpalkinto kilpailussa. Pääset veikkaamaan oman suosikkisi voittoa joko ehdokkaan nimeä tai "lyö vetoa" nappia klikkaamalla.Lista Nobelin rauhanpalkinto voittajista


Vuonna 1901 ensimmäisen kerran jaettu Nobelin rauhanpalkinto on päätynyt vuosien varrella jo 130 eri voittajan hyppysiin. Toisinaan palkinto on mennyt vain yhdelle voittajalle ja toisinaan voittajia on ollut kaksi. Eniten voittoja on saanut kansainvälinen Punainen Risti, joka on voittanut palkinnon kolmesti.

Suomeen Nobelin rauhanpalkinto on tullut yhden kerran, kun Presidentti Martti Ahtisaari voitti palkinnon vuonna 2008. Ahtisaari palkittiin rauhantyöstään, jota mies teki kolmena eri vuosikymmenenä useilla eri konfliktialueilla.

Alla lueteltuna kaikki 2000 – luvun Nobelin rauhanpalkintovoittajat:

Vuosi
Palkittu/palkitut
Maa
2000
Kim Dae-Jung
Etelä-Korea
2001
YK & Kofi Annan
Ghana
2002
Jimmy Carter
USA
2003
Shirin Ebadi
Iran
2004
Wangeri Muta Maathai
Kenia
2005
IAEA & Mohamed ElBaradei
Egypti
2006
Grameen Bank & Muhammed Yunus
Bangladesh
2007
Al Gore
USA
2008
Martti Ahtisaari
Suomi
2009
Barack Obama
USA
2010
Liu Xiaobo
Kiina
2011
Ellen Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkui Karman
Liberia, Jemen
2012
Euroopan Unioni
Euroopan Unioni
2013
Kemiallisten aseiden kieltojärjestö
Alankomaat
2014
Kailash Satyarthi, Malala Yousafzai
Intia, Pakistan
2015
Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti
Tunisia
2016
Juan Manuel Santos
Kolumbia
2017
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Sveitsi
2018
denis Mukwege, Nadia Murad
Kongo, Irak
2019
Abiy Ahmed
Etiopia
2020
Maailman ruokaohjelma
YK