Nuoret supertähdet: Aleksander Barkov Jr.

Nuoret supertähdet: Aleksander Barkov Jr.
Barkov on yksi Suomen tulevaisuuden pelaajia. Florida Panthersissa vuodesta 2013 asti kiekkoillut Barkov on vielä nuori, mutta kentällä hän on kuin konkari. Äärimmäisen älykäs ja taitava kiekkoilija on täydellinen roolimalli junioreille.

Aleksander Barkov Jr. - Nuori veteraani
Pyynikin portaita porhaltava nuori kiekkoilija on ollut tamperelaisille tuttu näky jo pitkään. Suomen ehdottomasti lupaavimpia kiekkoilijoita oleva nuori mies ei viihdy ravintoloissa, vaan hioo taitojaan kovalla työllä ja ahkeruudella. Tämä jääkiekkoilija on elävä esimerkki junioreille mitä vaatii, että pääsee huipulle. Tätä miestä kuvaa hyvin se, että hänen ainut huolensa siirtyessä NHL-kiekkoilijaksi Florida Panthersiin oli se, että siellä ei ole ulkojäitä. Sympaattinen, kenties hieman ujo, mutta yksi ahkerampia harjoittelijoita oleva Aleksander Barkov tulee olemaan seuraavalla kaudella Florida Panthersin avain playoffeihin.

Barkov on suomalais-venäläinen kiekkoilija, joka on syntynyt Tampereella. Kaksoiskansalaisuuden omaava Barkov Jr. on syntynyt 2.9.1995 ja hän onkin jo ehtinyt niittää mainetta kotoisessa Liigassa. Barkov on nuorin tehopisteen tehnyt pelaaja Liigassa vain 16 vuoden ja 28 vuorokauden iässä, hän on niin ikään nuorin suomalainen, joka on pelannut NHL:ssä. Barkov valittiin Suomen vuoden nuoreksi urheilijaksi vuonna 2013.

Barkov on Suomen yksi tämän hetken lupaavimpia nuoria kiekkoilijoita. Kookas sentteri, joka varattiin Floridan toimesta varausnumerolla kaksi, on jo ottanut paikkansa Floridan organisaatiossa johtavana kiekollisena pelaajana. Nuoresta iästään huolimatta Barkov pelaa kuin aikamies ja sen on saanut kokea myös Jaromir Jagr, jota Barkov joutui hieman ohjeistamaan, että ikämies pysyy nuoren miehen aivoituksissa mukana.

Barkov on Tampereen Tapparan kasvatti ja pelannut urallaan vain kasvattajaseurassaan. Nyt hän edustaa Florida Panthersia ja Barkovia voidaankin pitää yhtenä joukkueen tärkeimpänä pelaajana, kenen ympärille on hyvä aloittaa rakentamaan vakavasti otettavaa Stanley Cup-ehdokasta. Barkov tunnetaan paremmin lempinimeltään Sasha. Vasemmalta pelaava keskushyökkääjä painaa 95kg ja on 190cm pitkä. Isokokoisen sentterin suurimpina apuina pidetään hänen loistavaa pelinlukemista, syöttämistä, pelin rytmittämistä ja kiekkokontrollia. Jos jotain heikkouksia Sashan pelistä pitäisi hakea, olisivat ne kenties röyhkeyksen puute ja luistelu.

It seems that the posts are unbeatable here in Hakametsä :) #kesätreeni #tampere #nhlhockey

Video, jonka Aleksander Barkov (@barkovsasha) julkaisi
Tuki ja turva


Pelkkä lahjakkuus ja raaka harjoittelu eivät välttämättä olisi saattaneet Sashaa siihen asemaan missä hän nyt on. Barkovin takana on täydelliset taustajoukot, jotka ovat pitäneet hänestä hyvää huolta ja ohjanneet urallaan eteenpäin. Isä Aleksander Barkov Senior on ollut merkittävässä roolissa. Poika Sasha pelaakin samalla numerollaan kuin isänsä ja heidän pelityylit hieman muistuttavat toisiaan. Isä katsoo poikansa jokaisen ottelun ja soittaa pelien jälkeen mitä olisi voinut tehdä paremmin ja omalla tavallaan auttaa kehittymään. Toinen merkittävä henkilö on Ville Nieminen, jota voidaan pitää henkilönä, joka valmisteli Barkovia rapakon taakse. Tiukkana treenaajana tunnettu Nieminen piti huolen siitä, että kuntosalilla ja portaissa hikoillaan riittävästi, jotta ollaan NHL-jäillä valmiina, Nieminen oli myös Barkovin perheen mukana varaustilaisuudessa. Keskushyökkääjän tukena Floridassa on ollut hänen oma äitinsä Olga Barkov, joka pitää huolen siitä, että vaatteet ovat pesty, ruoka on valmiina pöydässä ja solmio on suorassa. Sashan tehtäväksi jää keskittyä jääkiekkoon.

Tappara


Barkov on Tampereen Tapparan kasvatti ja hän edustikin joukkuetta koko junioriuransa ajan. Barkov aloitti C-junioreissa vuonna 2010 ja siirtyi B-juniorien kautta pelaamaan A-juniorien SM-sarjaa. Kaudella 2011-2012 Barkov nostettiin jo Tapparan liigamiehistöön missä hän teki 32 ottelussa 7+9 tehot. Seuraavalla kaudella tapahtuikin Sashan lopullinen läpimurto, kun nuori mies iski 53 runkosarjaottelussa 21+27 ja 5 pudotuspelissä 0+5. Barkov loukkaantui ratkaisevassa puolivälierässä HIFKiä vastaan jouduttuaan Ilari Melartin taklaamaksi. Tämä oli kova kolaus Tapparan mestaruushaaveille ja sen piti olla myös kolaus draftsijoitukselle, mutta seuraavana kesänä Barkov olikin NHL-draftin toinen varaus. Varaajana Florida Panthers.

Youth star spottedFlorida Panthers


Ensimmäisen kierroksen toisena varattu Barkov vakuutti heti harjoitusleireillä valmennusjohdon ja sai paikan pelaavaan kokoonpanoon. Harjoitusotteluissa Barkov oli pettynyt itseensä, mutta kun kohdalle tuli ensimmäinen NHL-ottelu, nuorukainen iskikin jo uransa ensimmäisen NHL-maalin. Kauden edetessä Barkov pääsi aina vain paremmin sisälle pienen kaukalon pelityyliin ja nopeuteen, joukkuekaverit kehuivat suomalaishyökkääjää ja pikku hiljaa jännitys otteluistakin hävisi. Voidaan sanoa, että kausi eteni nuorukaisella hyvin, etenkin kun tammikuussa 2014 tuli kutsu maajoukkueen mukaan Olympialaisiin. Barkov loukkaantui harmillisesti jo toisessa ottelussa ja hänen loppu kausi meni kuntouttaessa vammaansa. Florida Panthers ei ollut liiemmin tyytyväinen, kun Barkov ei voinut osallistua loppukauteen, mutta kyseessä oli kuitenkin nuori tulevaisuuden pelaaja, jonka kanssa ei riskejä voi ottaa. Florida varmasti ymmärsi, että tulevaisuus lepää tämän pelaajan harteilla.

Kaudella 2014-2015 Florida pelasi jo paljon paremmin ja Barkovkin alkoi saamaan enemmän vastuuta. Kaudella Barkov oli jo johtamassa Floridan ylivoimaa, pelasi alivoimaa ja häntä voitiin jo pitää joukkueen johtavana kiekollisena pelaajana. Florida jäi kuitenkin kohtalaisen täpärästi ulos playoffeista, vaikkakin apuja saatiin muun muassa Jaromir Jagrin toimesta. Floridan tien katkeaminen runkosarjaan olikin maajoukkueelle iloinen asia, sillä Barkov oli käytettävissä MM-kisoissa.

Aleksander Barkov


Maajoukkue


Nuori Barkov on edustanut Suomea jo Sotsin Olympialaisissa, joissa hän pelasi vain kaksi ottelua loukattuaan polvensa alkusarjassa Norjaa vastaan. Suomi voitti turnauksessa pronssia ja näin ollen Sashasta tuli historian nuorin suomalainen olympiamitalisti. Barkov edusti suomea myös vuoden 2015 MM-kisoissa, ollen joukkueen suvereenisti parhain pelaaja. Lejonien pelit päättyivät MM-kisojen puolivälierissä, kun he hävisivät isäntämaa Tsekille. Ottelun jälkeen Jaromir Jagr oli lohduttanut pettynyttä Barkovia sanoin: ”Älä huoli, ensi kaudella voitamme Stanley Cupin”.

Juuri 20 vuotta täyttävä Barkov on jo nyt osoittanut olevansa erittäin kypsä ikäisekseen ja mikäli vain kiekkojumalat sallivat, niin hän tulee viihdyttämään meitä vuosikausia. Floridan kiekollinen peli on hyvissä käsissä ja Barkov tulee ehdottomasti olemaan Suomen maajoukkueenkin tärkeimpiä tukipilareita tulevina vuosina. Asenteesta ei ainakaan jää puuttumaan, sillä näin kovia harjoittelijoita ja motivoituneita nuoria kiekkoilijoita on harvassa. Aleksander Barkov on nuori supertähti, kenestä NHL:stä haaveilevien juniorien on syytä ottaa oppia.