Nuoret supertähdet: Anthony Davis

Nuoret supertähdet: Anthony Davis
Urheilumaailma pitää sisällään mitä huikempia nuoria lahjakkuuksia. Nuoret supertähdet-artikkelisarja kertoo ja esittelee teille yksi kerrallaan näitä urheilun helmiä! Ensimmäisessä osassa kerromme Anthony Davisin tarinan.

Anthony Davis -ainesta legendaksiAnthony Davis lukeutuu varmasti tällä hetkellä koko maailman kovimpiin koristähtiin. New Orleans Pelicansia edustava nuorukainen on viime vuosien aikana pelannut itsensä NBA:n ja koko maailman huipulle!

Vuonna 1993 Chicagossa syntynyt Davis varttui eteläisessä Chicagossa. Alueella, missä väkivalta ja rikollisuus olivat jokapäiväisiä asioita. Yksi isoimmista motivaattoreista Anthonylle olikin pärjätä elämässä niin hyvin, että saa itsensä ja perheensä pois eteläisestä Chicagosta ja sen vaaroista.

Anthonyn koripallouran alkutaipaleet sijoittuvat Chicagon Perspectives Charter- kouluun, josta ei todellakaan odottaisi tulevan NBA-tason tähtiä. Hänen vanhempansa olivat hyvin tarkkoja kunnon koulutuksesta. Perspectives tunnetaan akateemisuudestaan ja varsinkin matemaattisten aineiden opinnoista. Koulussa oli todella surkeat urheilumahdollisuudet. Urheiluun ja liikuntaan oli suunnattu aivan olemattomat määrärahat, eikä niihin panostettu juuri ollenkaan. Koripallojoukkueella ei ollut koululla omia harjoitustiloja, vaan Anthony kuten muutkin harjoittelivat paikallisen kirkon pienellä ja huonokuntoisella kentällä. NBA-sopimuksen saatuaan Anthony yhtenä isoimmista hankinnoistaan onkin kustantanut uuden koripallokentän kiitoksena vanhalle koululleen.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis

Yliopisto-ura


Yliopistoon mennessään Anthony edusti legendaarista John Caliparin valmentamaa Kentuckyn yliopistoa yhden kauden ajan 2011-2012 huimalla menestyksellä. Hän johdatti Kentucky Wildcatsin tuolloin NCAA-mestariksi. Hänet palkittiin kauden aikana lukuisilla palkinnoilla ja kauden päätteeksi arvostetulla Mens College Basketball Player Of The Year- palkinnolla. NCAA- lopputurnauksessa hän pokkasi myös NCAA Basketball Tournament Most Outstanding Player- palkinnon.

Hän rikkoi lukuisia ennätyksiä ainoana yliopistokautenaan. Anthony keräsi yksinään enemmän blokkeja kuin monet heikommat joukkueet koko kautena. Luit oikein. Hän keräsi kauden aikana yhteensä 186 blokkia yksin. Vertailun vuoksi esimerkiksi liigassa toiseksi sijoittunut Kansasin yliopisto blokkasi joukkueena yhtä paljon kuin Anthony yksinään. Kansas blokkasi joukkueista 10. eniten koko NCAA 1-divisioonassa, jossa joukkueita on vuodesta riippuen n. 350. Davis blokkasi siis yksinään enemmän kuin n. 340 joukkuetta.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis


Kutsu olympialaisiin


Anthony Davis on edustanut USA:n koripallomaajoukkuetta kaksissa arvokisoissa. Mahtavan yliopistokauden jälkeen hänet kutsuttiin edustamaan Yhdysvaltoja Lontoon kesäolympialaisiin. Hän oli tuolloin vasta 19-vuotias. Valintansa myötä hänestä tuli toinen USA:n maajoukkuetta edustanut pelaaja, joka ei ollut vielä pelannut ammattilaisena. Vuonna 2004 Emeka Okafor oli ensimmäinen. Yhdysvallat voittivat olympialaiset puhtaalla pelillä kaataen Espanjan finaalissa luvuin 100-107.

Myös vuoden 2014 Bilbaon MM-kisojen voittajajoukkueessa Anthony oli mukana. Finaalissa he murskasivat Serbian 92-129.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis

New Orleansin tähti


Sensaatiomaisen yliopistokauden jälkeen Kentuckysta valittiin vuoden 2012 NBA-Draftissa jopa neljä pelaajaa ensimmäisellä kierroksella. Poikkeuksellisesti myös ensimmäinen ja toinen valinta olivat molemmat Kentuckysta. Anthony Davis draftattiin ensimmäisenä New Orleans Hornetsiin. Anthonyn joukkuekaveri Michael Kidd-Gilchrist valittiin toisena Charlotte Bobcatsiin.

Vasta 19-vuotiaana nuorukainen teki 3 vuoden ja 16 miljoonan dollarin sopimuksen. Hän tehtaili joukkueensa eniten pisteitä debyyttiottelussaan, kun hän pussitti 21 pistettä. Kauden päätyttyä hän tuli Rookie Of The Year- äänestyksessä toiseksi Damian Lillardin jälkeen.

Toisena kautetaan 2013-14 Davis jatkoi huimaa kehitystään. Hän voitti liigan blokkitilaston 2.82 blokilla per peli ja sijoittui kolmanneksi Most Improved Player- äänestyksessä


NBA-historian suurin sopimus


Viimeisin kausi 2014-2015 oli todellinen läpilyönti maailman huipulle. Pelicans pääsi todella tiukan kamppailun jälkeen playoffeihin. Viimeisten ottelujen ansiosta joukkue piti takanaan Oklahoma City Thunderin. Kauden päätteeksi Anthony suostui jättimäiseen jatkosopimukseen. Hän tulee jatkamaan New Orleansissa vielä kuuden vuoden ajan ja ensi kauden jälkeen hänen uusi sopimuksensa astuu voimaan. Sopimuksen arvo on järkyttävät 145M dollaria, joka tulee olemaan tähän mennessä rahakkain ikinä tehty sopimus NBA:ssa. Aikaisemmin suurin sopimus on ollut Kobe Bryantilla, joka tienasi Lakersissä 136,4 miljoonaa seitsemän vuoden sopimuksella. Anthonyn diili on siis kaksi vuotta lyhyempi ja vielä yhdeksän miljoonaa isompi. Kautta kohden Anthony tulee 2016-2017 kaudesta eteenpäin tienaamaan 29 miljoonaa dollaria.

Uran ensimmäiset playoffit


68 pelatussa runkosarja-ottelussaan Anthony teki hurjat tilastot. Yli 53% heittotarkkuus, 10,2 reboundia, lähes 3 blokkia ja 24,4 pistettä per ottelu. Most Valuable Player- äänestyksessä hän sijoittui viidenneksi ja valittiin All NBA First Team- kentälliseen.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis

Uransa ensimmäisessä playoff-sarjassaan Anthony Davis ja New Orleans kohtasi mestariksi myöhemmin itsensä pelanneen Golden State Warriorsin. Pelicans hävisi sarjan suoraan neljässä ottelussa, mutta Anthony Davis oli kiistatta yksi koko sarjan valovoimaisimmista pelaajista. Hänestä tuli ensimmäinen pelaaja 40 vuoteen, joka ensimmäisessä playoff-sarjassaan on kerännyt yli 30 pistettä ja 10 reboundia peliä kohden. Anthonyn hurjat tehot olivat jopa 31,5 pistettä, 11 reboundia ja 3 blokkia peliä kohden.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis

Ainesta legendaksi


Tämä nuori supertähti on todella kovaa vauhtia nousemassa yhdeksi maailman parhaista koripalloilijoista. Tällä kehitystahdillla on vain ajan kysymys, milloin Anthony Davisin nimi nousee MVP- äänestyksen kärkeen. Ehkäpä jo ensi kaudella? New Orleans on saanut varmasti yhden kaikkien aikojen lahjakkaimmista urheilijoista omaan organisaatioonsa. Ei ihme, että hänestä pidetään lujaa kiinni ja tarjotaan suurinta sopimusta sarjan historiassa.

Anthony Davis on todella monipuolinen pelaaja, jolla on ainekset legendaksi saakka. Hän on pitkä, liikkuva, tulossa vahvemmaksi ja isommaksi, hyvä pelinlukutaito ja loistava puolustaja. Ainoa selkeä asia, mitä voi sanoa hänen heikkoudekseen on ollut hänen heittopelinsä. Mutta yksi Anthonyn vahvuuksista on hänen kehittymiskykynsä. Davis on varmasti tiedostanut pienet puutteensa jo kauan ja muun kehityksen lomassa hän on NBA-uransa aikana parantanut omaa heittopeliään jo hurjasti. Ohessa oleva tilasto näyttää selkeästi, kuinka hänen heittoprosenttinsa eri etäisyyksiltä on kehittynyt kolmen kauden aikana.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis

Vastustajat tietävät kuinka vaarallinen hän on ja häntä pyritään puolustamaan todella kovaa. Silti hän nakuttaa lähes 25 pisteen keskiarvolla maailman parhaassa koripalloliigassa. Anthony Davis on pelaaja, joka ottaa omat pisteensä väkisin ja tekee kaikkensa joukkueen eteen. Vain aika tulee kertomaan, todistammeko tämän nuorukaisen kohdalla matkaa yhdeksi kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista.

Nuoret supertähdet: Anthony Davis