Onko vedoissasi voitollinen odotusarvo?

Julkaistu: 10.04.2018 16:27


Onko vedoissasi voitollinen odotusarvo?
Vedonlyöjät hakevat aina vedoilleen parasta mahdollista tulosta. Liian harva pelaaja kuitenkaan tietää vetojensa todellista arvoa ja odotusarvoa. Nämä ovat sellaisia termejä, joita käsittelemme tässä tekstissä.

Vedon arvon laskeminen


Hyvin moni vedonlyöjä tietää seuraamistaan lajeista tai sarjoista paljon. Määrittääkseen pelaamansa vedon todellisen arvon, on pelaajan kuitenkin osattava tehdä todennäköisyysarvio kohteen lopputuloksesta eikä nojata vain lajituntemukseensa. Todennäköisyysarvion tekemiseen on monia eri tapoja ja se vaihtelee eri lajeissa. Kertoimet lasketaan aina todennäköisyyksistä, mutta pelaajan tulee tiedostaa aina, että edes vedonvälittäjät itse eivät pysty tekemään täydellisiä todennäköisyysarvioita.

Tämä mahdollistaa niinsanotut arvovedot, eli vedot joissa on sinulla etua tai arvoa vedonvälittäjään nähden. Yksinkertaistettuna vedossasi on arvoa kun itse laskemasi todennäköisyys on suurempi kuin kertoimesta laskettu todennäköisyys.

Miten tämä lasketaan?


Käytetään edun laskennan esimerkkinä jääkiekkokohdetta, jonka moneyline kertoimeksi saamme 2,20. Moneyline tarkoittaa sitä, että ottelun lopullinen lopputulos ratkaisee, vaikka ottelu menisi jatkoajalle tai rankkarikisaan saakka.

Oletetaan, että olet tehnyt todennäköisyysarvion ja olet päätynyt todennäköisyyteen 50% että Joukkue X voittaa ottelun lopulta, vaikka ottelu menisi rankkareille saakka. Kerroin tälle todennäköisyydelle voidaan laskea todennäköisyyden käänteislukuna.

Muutamme ensin prosentin desimaaliksi, eli 50% --> 0,5. Tämän jälkeen otamme desimaalista käänteisluvun, jonka mukaan saamme 50% todennäköisyydelle kertoimen 2.

Kerroin: 1/0,5 = 2

Vertaamme itse määrittämäämme kerrointa vedonvälittäjän tarjoamaan kertoimeen. Huomaamme, että oma todennäköisyysarviomme poikkeaa vedonvälittäjän arviosta ja siten myös kertoimesta. Saamme vedonvälittäjältä suuremman kertoimen mitä itse laskimme. Vedonvälittäjän arvioima todennäköisyys poikkeaa omasta n. 4,5%. Meidän etumme vedonvälittäjään nähden on siis tuo 4,5%. Voimme kääntää kertoimen takaisin todennäköisyysprosentiksi käänteisluvun avulla.

Joukkue X voittaa: kerroin 2,20
Todennäköisyys: 1 / 2,2 = 0,455 = 45,5%

Vedon voitollinen odotusarvo – mikä se on?


Jo aiemmasta huomataan, että vedossamme olisi arvoa. Voimme kuitenkin laskea odotusarvon ja määrittää, kuinka paljon voimme odottaa tuottoa tämänkaltaisista vedoista pitkässä juoksussa.

Odotusarvon kaava


Odotusarvon ja vedon tuottavuuden pystyt laskemaan käyttämällä kaavaa:

(Voiton todennäköisyys) x (nettovoittosumma per veto) – (häviön todennäköisyys) x (hävitty summa per veto)

Oletetaan, että löisimme edellämainittua vetoa 100€ panoksella ja lasketaan odotusarvo.

(0,5 x 120€) – (0,5 x 100€) = 10€

Huomaamme, että tulos on positiivinen ja se tarkoittaa että vedossa on meille voitollinen odotusarvo. Tämänkaltaisille vedoille voimme odottaa 10€ tuottoa jokaista panostamaamme 100€ kohti. Jos odotusarvon tulos on negatiivinen, ei veto ole pitkässä juoksussa kannattava.

Tärkeää on kuitenkin suhtautua vedonlyöntiin pitkän aikavälin näkövinkkelillä, jos tuotto on ensisijainen tavoite. Fakta on, että voitollistenkin odotusarvon omaavat vedot eivät aina kuitenkaan osu. Kukaan ei hallitse satunnaisuutta, tuuria ja kaikkia mahdollisia muuttujia mitä urheilussa voi tapahtua. Kuitenkin, kun positiivisen odotusarvon vetoja lyö tarpeeksi suuren sarjan, jää pelaaja voitolle pitkässä juoksussa.