Track & Field listasi Tokion parhaat naisyleisurheilijat - mukana yksi suomalainen

Track & Field listasi Tokion parhaat naisyleisurheilijat - mukana yksi suomalainen
Legendaarinen yhdysvaltalainen yleisurheilulehti Track & Field pisti olympialaisten naisyleisurheilijat järjestykseen. Oletko samaa mieltä ennustuksista? (Kuva: Kristiinä Mäkelä - Matias Hangst , Getty Images)

Yleisurheiluraamatun listaukset julki


Vuonna 1948 perustettu ikoninen amerikkalaisjulkaisu Track & Field News on jälleen julkaissut näkemyksensä Tokion olympialaisten yleisurheiluun. Ensin otettiin käsittelyyn naisten yleisurheilu laji lajilta ja jokaiseen lajiin listattiin kymmenen suurinta suosikkia. Me nostamme näistä esiin muutamia mielenkiintoisimpia lajeja voittajakandidaatteineen.

Itsensä "yleisurheilumaailman raamatuksi" julistanut Track & Field kelpuutti listalleen ainoastaan yhden suomalaisen. Onko sinivalkoinen naisyleisurheilu tosiaan näin syvässä suossa, vai löytyykö kisojen mittaan positiivisia yllättäjiä? Voit myös äänestää omaa suosikkiasi Suomen naisjoukkueen kuningattareksi Tokion olympialaisissa.

Jamaika jälleen satasen valtias?


Naisten sileä suora on jälleen miesten tapaan yksi kisojen mielenkiintoisimpia lajeja. Naisten puolella valtikka on etukäteen vahvasti Jamaikalla, joka on vienyt satasella kolme edellistä olympiakultaa. Ykkössuosikki on Track & Fieldin mielestä kokenut Shelly-Ann Fraser-Pryce, joka huuhtoi kultaa tässä lajissa niin Pekingissä 2008 kuin Lontoossa 2012. Riossa "Pocket Rocket" jäi kuitenkin pronssille, kun maannainen Elaine Thompson-Herah nappasi kirkkaimman mitalin.

Kuka sitten voisi Jamaikan valta-asemaa horjuttaa? Kovin haastaja lienee Iso-Britannian Dina Asher-Smith, joka ei ole vielä tappiota tällä kaudella tällä matkalla kokenut. Brittien kaikkien aikojen nopein nainen tykitti toissa kaudella henkilökohtaisen ennätyksenä 10.83, jolla ollaan kuitenkin vielä kaukana perässä esimerkiksi Fraser-Prycen tämän kauden haamunoteerausta 10.63.

Track & Fieldin top-3 - Naisten 100m

 1. Shelly-Ann Fraser-Pryce Jamaika (ennätys: 10.63)
 2. Elaine Thompson-Herah Jamaika (10.70)
 3. Dina Asher-Smith Iso-Britannia (10.63)Camacho-Quinn pitelemätön satasen aidoissa?


Naisten aidatulla suoranpätkällä Track & Field ennustaa monen muun tavoin Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinnin voittokulun jatkuvan. Ja miksipä ei, kahdeksan kilpailua tällä kaudella kisannut ja USA:n yliopistosarjat aiemmin murskannut juoksija ei vielä tällä kaudella ole parempaansa kohdannut. Mainittakoon vielä, että Camacho-Quinn on kellottanut kauden mittaan viisi kovempaa aikaa kuin yksikään Tokion haastajansa.

Ennätykseltään kovin nainen on USA:n Keni Harrison, joka on myös dominoinut kärkikaksikon kamppailuja aiemmin. Tällä kaudella jenkkitykki ei kuitenkaan ole löytänyt aivan huippuvirettään ja kysymys kuuluukin, ovatko parhaat vuodet jo takana. Suomalaisista tässä lajissa kisaavat Annimari Korte ja Reetta Hurske, joilta vaaditaan menestykseen melkoista ennätysparannusta.

Track & Fieldin top-3 - Naisten 100m aidat

 1. Jasmine Camacho-Quinn Puerto Rico (ennätys: 12.32)
 2. Keni Harrison USA (12.20)
 3. Tobi Amusan Nigeria (12.48)

Kiekko kolmen kauppa


Naisten kiekonheitto on etukäteen yksi kiehtovimmista olympialajeista. Kaksinkertainen olympiavoittaja ja Rion kultaa puolustava Sandra Perkovic saa todella kovan haasteen. Hallitseva maailmanmestari Yaimé Pérez on kukistanut Perkovicin kahdessa kauden neljästä yhteisestä kohtaamisesta. Tosin Perkovicin kunto on ollut noususuunnassa ja mestari on vienyt kaksi edellistä otatusta.

Kolmas kova tekijä on jenkkiheittäjä Valarie Allman. Viime vuonna ennätyksensä heittänyt ja 70 metriä puhkonut Allman myös voitti kauden ainoan kohtaamisen jossa kaikki kolme kovaa olivat mukana. Onko kansainvälinen arvokilpailukokemus kuitenkin valttia ja voitti ratkotaan Perkovicin ja Pérezin kesken?

Track & Fieldin top-3 - Naisten kiekko

 1. Sandra Perkovic Kroatia (ennätys: 71.41)
 2. Yaimé Pérez Kuuba (69.39)
 3. Valarie Allman USA(70.15)

Pituudessa kaikki auki


Naisten pituushyppy vaikuttaa etukäteen todella mielenkiintoiselta kisalta. Brittney Reese ja Malaika Mihambo ovat etukäteen ne suurimmat suosikit, mutta kaksikon välille ei eroa saa millään. Track & Field pitää kokenutta ja menestynyttä Reeseä hieman vahvempana, mutta nämä ovat täysin makuasioita.

Arviossa hieman yllättävää on Ivana Spanovicin nostaminen kaksikon kovimmaksi haastajaksi. Toki serbi on voittanut tällä kaudella jo kaksi Timanttiliigan osakilpailua, mutta kyllä esimerkiksi nuori yhdysvaltalainen Tara Davis vaikuttaa kauden hyppyjen perusteella potentiaalisemmalta menestyjältä. Niin tai näin, kun tähän katraaseen lisätään vielä ainakin Ese Brume ja Darya Klishina saadaan yksi olympialaisten tasaisimmista ja laadukkaimmista kilpailuista.

Track & Fieldin top-3 - Naisten pituus

 1. Brittney Reese USA (ennätys: 7.31)
 2. Malaika Mihambo Saksa (7.30)
 3. Ivana Spanovic Serbia (7.24)

Salminen haastajana loikkakisaan


Naisten kolmiloikasta löytyy ainoa "kunniamaininnan" saanut suomalainen. Kyseessä on tietenkin kauden eurooppalaissensaatio Senni Salminen, joka on parantanut ennätystään tällä kaudella useaan otteeseen. Paras noteeraus kirjataan nykyisin 14.63, mikä riittää Euroopan tilastokärkeen. Olympialaisissa tuolla tuloksella tuskin kuitenkaan vielä mitalista kisataan, niin hurja taso tässä lajissa on.Voittajasuosikkeja on tasan yksi, Venezuelan Yulimar Rojas joka saattaa hyvinkin hätyytellä vaikka maailmanennätystä. Tällä kaudella viidentoista metrin rajaa hätyytellyt Shanieka Ricketts on yhtä selvä kakkossuosikki. Tämän jälkeen on tasaisempaa ja jos Salminen saisi parannettua ennätystään Tokiossa, voisi jopa mitalintuoksua olla ilmassa.

Track & Fieldin top-3 - Naisten kolmiloikka

 1. Yulimar Rojas Venezuela (ennätys: 15.43)
 2. Shanieka Ricketts Jamaika (14.98)
 3. Kim Williams Jamaika (14.69)

9. Senni Salminen Suomi (14.63)

Kuka nousee Suomen joukkueen kuningattareksi?


Salminen oli Track & Fieldin listauksessa ainoa suomalainen nainen, jota ennakoitiin lajinsa top-10 sijoille. Vertailun vuoksi myös yksi ainoa ruotsalaiskilpailija ylsi samaan eli kuulantyöntäjä Fanny Roos. Muita pohjoismaalaisia ei listoilta löydy lainkaan.

Mutta onko asia suomalaisten osalta todella näin apea? Voisiko esimerkiksi pika-aituri Annemari Korte yllättää? Entä minkälaiseen pommiin pystyy suomenennätystä hakeva korkeushyppääjä Ella Junnila? Naisten korkeuden taso ei ole viime vuosina päätä huimannut ja huippuonnistumisella saumoja on, tiedetäänhän Junnila todella kovapäiseksi kilpailijaksi.

Eikä syytä ole unohtaa myöskään Salmisen kanssa naisten kolmiloikassa kilpailevaa Kristiina Mäkelää, joka on myös aina ollut loistava kilpailija. Entä mikä on kesäkuussa ennätyksensä seipäässä taivuttaneen Wilma Murron vire? Finaalipaikkaan vaadittaneen omaa ennätystä tai ainakin hyvin lähelle sitä. Toisaalta kunto on ollut nousussa, voisiko Tokiossa olla superhypyn vuoro?

Kuka sinun mielestäsi on Suomen joukkueen kuningatar Tokiossa? Voit antaa äänesi alta!Muut lajit - voittajaehdokkaat


200m - Dina Asher-Smith, Iso-Britannia
400m - Shaunae Miller-Uibo, Jamaika
800m - Athing Mu, USA
1500m - Faith Kipyegon, Kenia
3000m esteet - Hyvin Jepkemoi, Kenia
5000m - Hellen Obiri, Kenia
10000m - Sifan Hassan, Alankomaat
400m aidat - Sydney McLaughlin, USA
Maraton - Ruth Chepngetich, Kenia
20km kävely - Hong Liu, Kiina
4x100m viesti - Jamaika
4x400m viesti - USA
Korkeushyppy - Yaroslava Mahuchikh, Ukraina
Seiväshyppy - Katie Nageotte, USA
Kuulantyöntö - Lijiao Gong, Kiina
Moukari - Deanna Price, USA
Keihäs - Maria Andrejczyk, Puola
7-ottelu - Nafi Thiam, Belgia

Lähde: Track & Field News - Olympic Games Women’s Top 10 Predictions