Rallin MM-sarja jatkuu - Kuka kaasuttelee mestaruuteen 2020?

Julkaistu: 02.09.2020 17:30


Rallin MM-sarja jatkuu - Kuka kaasuttelee mestaruuteen 2020?
Rallin MM-sarja jatkuu viimein Viron MM-rallilla. Kuka lähtee mestarisuosikkina loppukauteen?

Koronavirus on muiden rallien ohella runnellut myös Rallin MM-sarjaa. Kuluneesta kaudesta saatiin ajettua ensimmäiset kolme kilpailua kunnes sarja jäi tauolle. WRC-sirkus on nyt kuitenkin tekemässä paluun kun kausi jatkuu viikonloppuna Viron MM-rallilla. Viro on kokonaan uusi kilpailu kalenterissa, josta voisi ajatella sen korvaavan Suomen MM-rallin tänä vuonna. Aikaisempina vuosina Virossa on ajettu vain WRC-promokilpailu, joka on lähtökohtaisesti toiminut monelle kuljettajalle testinä Suomen rallia varten.

Kilpailukalenteri jää tämän vuoden osalta tyngäksi, kun suunnitelmissa on kolmen ajetun kisan lisäksi ajaa ainoastaan neljä rallia loppuvuodesta. Alunperin kisoja kalenterissa oli 13. Ralleja on yritetty järjestää useaan otteeseen, mutta samaa tahtia päivämääriä on peruttu pois. On myös ehdotettu, että rallin EM-sarjan osakilpailuita olisi nostettu MM-ralleiksi, mutta tämäkään idea ei tullut maaliin asti. MM-rallien järjestäminen on kuitenkin ison työn takana joka vaatii paljon organisointia sekä toimihenkilöitä.

Tämän hetkisen tiedon mukaan Viron lisäksi ajettaisiin vielä Turkissa, Italiassa sekä Belgiassa, johon kausi päättyy marraskuun lopulla. Muunmuassa Saksan ralli peruttiin listalta viime tingassa uusien koronarajotteiden vuoksi. Saksan alueella jossa ralli oli tarkoitus ajaa, on 350 henkilön kokoontumisrajoitus joka tekee rallin järjestämisestä liki mahdottoman.
Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että MM-sarjasta voidaan jakaa täydet pisteet ja kauden lopuksi kruunataan uusi mestari. Näin ollen sarjasta tulee kokonainen.Mistä tilanteesta loppukauteen lähdetään?


Meksikon MM-rallista on aikaa jo yli viisi kuukautta. Moni joutuukin ennen Viron osakilpailua vilkaisemaan kuljettajien pistetaulukkoa muistin virkistämiseksi.
Sebastien Ogier pitää ykköspaikkaa 62 MM-pisteellä. Ogier on ajanut jokaisessa kilpailussa neljän parhaan joukkoon. Meksikosta hänelle tarttui kauden ensimmäinen voitto. Toisena MM-sarjassa on myös Toyotalla ajava Elfyn Evans, jolla pisteitä on kasassa 54. Evansin jälkeen listalla onkin tasaisempaa. Thierry Neuville, Kalle Rovanperä sekä Ott Tänak ovat kaikki muutaman pisteen päästä toisistaan 40 pisteen tuntumassa. Tänakilla on näistä herroista ollut vauhtia eniten, jonkun mielestä ehkä vähän liikaakin, kuin Monte Carlon raju ulosajo teki ison loven pistesaldoon.Mitä reissaamiseen ja kisaamiseen tottuneet kuljettajat ovat sitten tehneet koronaviruksen aikana? Ajotuntumaa on ollut hankala pitää yllä, sillä siihen ei auta kuin ajaminen eikä sitäkään ole ollut mahdollista tehdä rajallisista testipäivistä johtuen.

Tallit ovat kuitenkin käyneet ajamassa hieman testiä. Kesällä Toyota sekä Hyundai vierailivat Suomessa testaamassa. Fordin testit Jämsässä päättyivät lyhyeen uuden turbon rikkouduttua ja vaurioittaen samalla moottoria. Monet kuljettajat, kuten suomalaisista Kalle Rovanperä sekä Teemu Suninen ovat myös innostuneet simulaattorikisaamisesta. Rovanperä muunmuassa ajeli paljon ratakisoja, ja kertoi että siitä on ollut jonkinlaista hyötyä ajatellen asfalttiralleja. Ratakilpailuissa on päässyt syventymään asfaltilla jarruttamiseen ja oikeiden jarrutuspaikkojen hakemiseen.

Fyysisen kunnon ylläpitäminen on kuljettajille myös tärkeää, ja tätä he ovat harjoittaneetkin omaan tahtiin kuten ennenkin. Pandemian ansiosta kuljettajien ei ole tarvinnut olla reissun päällä niin kuin yleensä, joten aikaa on jäänyt myös perheille. Esapekka Lappi kertoi ainakin nauttineensa ajastaan, kun hän ei omien sanojensa mukaan ollut ehtinyt olla kotona kunnolla vuosiin.

Kuljettajat hakivat vauhtia Viron Lõuna-Eesti Rallista!


Puolitoista viikkoa sitten palattiin niin sanotusti tositoimiin, kun WRC-tykit ampaisivat taas reitille. Viron MM-rallille hyvänä preppinä toiminut paikallinen Lõuna-Eesti Ralli tarjoili osviittaa kuljettajien nykyvauhdista, ja voitosta nähtiinkin suhteellisen kova kamppailu.
Monelle ei varmasti tullut yllätyksenä, että Viron oma tähti Tänak kaasutteli kilpailussa voittoon. Toyotalla on arveltu olevan pienoinen kotikenttäetu Virossa, mutta Hyundai osoitti että kyllä silläkin kerkeää.

Toiseksi Lõunessa ajoi 13,7 sekuntia Tänakista jäänyt Rovanperä ja kolmanneksi puolen minuutin päähän jäänyt Ogier.
M-Sportin Ford kuskeista Esapekka Lappi jäi kärjestä kaksi minuuttia, ja Teemu Suninen haki vauhtia rallissa R5-luokan autolla.
Rovanperä tykitti rallissa yhden pohja-ajan, ja ajoi muuten tasaisesti toiseksi nopeimpia erikoiskoeaikoja heti Tänakin jälkeen. Power Stagella Rovanperä oli kolmas häviten tallikaveri Ogierille vaivaiset 0,1 sekuntia.Kolmatta Toyotaa ajanut Evans romutti autonsa täysin hurjassa ulosajossa, joka päättyi koivumetsään. Evansin onneksi käyttökelvottomaksi mennyt Toyotan koppa oli usean vuoden ikäinen, eikä hänen nykyinen kilpurinsa.

Tynkä kausi kasvattaa Sebastien Ogierin nälkää?


Sebastien Ogier oli aikeissa lopettaa maineikkaan uransa tähän kauteen. Ogier on saavuttanut urallaan käsittämättömät 6 peräkkäistä maailmanmestaruutta vuosina 2013-2018. Täksi kaudeksi Ogier vaihtoi Toyotalle, tavoitteena ottaa taas uusi mestaruus eri automerkillä. Kaudesta on tulossa kuitenkin lyhyt ja mestaruus on vielä kaikkea muuta kuin kiveen hakattu. Kasvoiko Ogierilla tauon aikana nälkä kilpailemiseen?

– En olisi ikinä odottanut lopettavani uraani tällaiseen vuoteen. Jos kautta lyhennetään puolella tai jotakin vastaavaa, varmasti harkitsen vielä yhden kauden ajamista, Ogier kommentoi DirtFishille toukokuussa.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen vakuutti kesäkuussa, että hänellä on Ogierille tallipaikka avoinna myös ensi kaudella, mikäli ranskalainen päättää jatkaa uraansa. Vielä ei uutta sopimusta ole julkistettu, mutta neuvottelut Ogierin jatkosta ovat olleet käynnissä.

Bookkerit mukana Rallin MM-sarjassa!


WRC pyörähtää taas käyntiin tulevana viikonloppuna Viron osakilpailulla. Vedonlyöntisivustot ovat avanneet jo muutamia kohteita ralliin. Parhaat kohdevalikoimat Rallin MM-sarjaan löytää seuraavilta bookkereilta: Coolbet, Unibet, LeoVegas, 888sport, MrGreen, Betsafe, Nordicbet, CasinoWinner sekä Betsson.