Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?
Sadan metrin pikajuoksufinaali on yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista. Rion 100m finaali käydään 14. elokuuta, nähdäänkö Usain Boltin tripla vai onko hänen aika luvouttaa kruununsa?
Rion Olympialaiset on nyt ohitse. Tulevat olympialaiset järjestetään Etelä-Koreassa 2018 (talvikisat) ja Tokiossa 2020 (kesäkisat). Voit tutustua myös yleisurheilu olympialaiset -sivuumme, missä on käyty tarkemmin läpi yleisurheilun seuraavaa olympiatapahtumaa.

100m finaali rio 2016


Usain Bolt vs Justin Gatlin, onko tässä Rion olympialaisten kaksinkamppailu sadalla metrillä? Koko maailma haukkoo jälleen henkeä, kun 100m finaali alkaa. Jännitys on käsin kosketeltava juuri ennen kuin starttipyssy laukeaa. Usain Bolt on jälleen suosikki jo kolmansissa olympialaisissaan, mutta ketkä ovat hänen kovimpia haastajiaan?

Lyö vetoa kätevästi mobiilissa Expektin 50€ riskittömällä vedolla!
Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

100m osallistujat rio 2016


Sadan metrin pikajuoksuun osallistuu Olympialaisissa n. 70 juoksijaa. Useasta eri alkuerästä ratkaistaan jatkoon menijät ja finaalissa juoksee lopulta kahdeksan juoksijaa. Olemme rankanneet suosikkeja, jotka kilpailevat finaalipaikasta ja lopulta kultamitalista. Suurimpana suosikkina on luonnollisesti Usain Bolt, joka havittelee jo kolmatta peräkkäistä olympiakultaa.

Justin Gatlin on ennakolta Boltin kovin haastaja. Gatlin on vuoden 2004 Ateenan olympialaisten voittaja ja Lontoon olympialaisten pronssimitalisti. Heti Gatlinin perään asettuu Jamaikan Yohan Blake. Vuonna 2012 hurjan ennätyksensä 9,69 juossut Blake otti Lontoon olympialaisista kaksi hopeamitalia 100m ja 200m juoksuista, sekä kultaa 4x100m viestistä.

Rio 100m aikataulu


Välierät: Maanantai 15.8 klo 03:00
Finaali: Maanantai 15.8 klo 04:25

Suosikit


1. Usain Bolt - Jamaika
Alkuerät: 10,07

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

2. Justin Gatlin - USA
Alkuerät: 10,01

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

3. Yohan Blake - Jamaika
Alkuerät: 10,11

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

4. Trayvon Brommell - USA
Alkuerät: 10,13

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

5. Jimmy Vicaut - Ranska
Alkuerät: 10,19

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

6. Andre De Grasse - Kanada
Alkuerät: 10,04

Olympialaiset 100m finaali - Usain Bolt jälleen voittoon?

Ohjeita vedonlyöntiin


100m pikajuoksu on vedonlyönnillisesti mielenkiintoinen laji. Esitutkimus juoksuun voi olla pitkä ja työläs, mutta itse juoksu ja vedon ratkemainen tapahtuu hyvin nopeasti. Marginaalit ovat pieniä ja vaikka normaalisti yksilölajeissa satunnaisuus ja onnen osuus on pienempi, on 100m juoksussa satunnaisuutta hieman enemmän. Erot ovat niin pieniä olympiatasolla, että sijoitukset voivat vaihdella sadasosien eroilla paljonkin. Pieni virhe lähdössä saattaa maksaa useamman sijoituksen. On kuitenkin asioita, mitä ennen juoksua voit ottaa selville ja strategioita mitä voit käyttää hyväksesi olympialaisissa.


Hyödynnä riskittömät vedot, jos olet epävarma voittajasta


100m pikajuoksifinaali on tänä vuonna hyvin tasainen. Bolt on kova ennakkosuosikki, mutta hänellä on paljon haastajia. Jos et ole varma omasta suosikistasi, mutta haluat silti pelata esimerkiksi Boltia voittajaksi, voit tehdä sen riskittömillä vedoilla. Moni vedonlyöntisivusto tarjoaa niin tervetuliasbonuksena kuin muina kampanjoina ilmaisia ja riskittömiä vetoja, jolla voit kokeilla vedonlyöntiä 100m finaaliin. Vedon mennessä väärin, panoksesi palautetaan sinulle ja voit lyödä sen uudestaan.

Eri vedonlyöntimuodot 100m juoksuun


Vedonvälittäjät tarjoavat lähellä kisoja erilaisia vedonlyöntimuotoja 100m juoksuun. Voit lyödä vetoa, kuka voittaa lopullisen mestaruuden, mutta matkan varrella voit tehdä hyvää tuottoa erikoisvedoista.

Alkuerät


Alkueristä ja juoksuista ennen finaalia voi lyödä vetoa, kuka menee jatkoon seuraavaan vaiheeseen. Nämä ovat hyviä vetoja tehdä pientä tuottoa pienellä riskillä. Tietyt suosikit ovat erittäin todennäköisiä mennä jatkoon ja vetojen osumisprosentti on todella korkea. Kertoimet eivät nouse huikeiksi, mutta jos lyöt eri alkueriin jatkoonmenijöitä, pystyy näitä vetoja useimmiten pelaamaan myös yhdistelminä, jolloin kerroin kohoaa todennäköisyyden pysyessä vielä hyvänä. Eri alkuerissä juoksevat eivät ole riippuvaisia toisistaa, joten useat vedonlyöntiyhtiöt sallivat yhdistelmäpelaamisen. Samaan alkuerään jatkoonmenijöitä ei pysty pelaamaan yhdistelminä.

Alkueriin voi myös hakea yllättäjiä ja epäonnistujia, jos olet löytänyt informaatiota joidenkin urheilijoiden vaivoista,loukkaantumisista tai vastaavista tekijöistä.

Match-up vedot


Mielenkiintoinen veto on myös juoksijoiden vastakkainasettelu. Voit lyödä esimerkiksi finaaliin vedon, kumpi sijoittuu korkeammalle Jimmy Vicaut vs Trayvon Bromell. Silloin ei muilla juoksijoilla ole merkitystä, vaan katsotaan vain näiden kahden välistä kamppailua. Näihin voit löytää hyviä vetoja, jos olet löytänyt informaatiota joka käy selkeästi toisen juoksijan eduksi tai häntä vastaan.

Mitä informaatiota etsiä?


Jos olet aikeissa lyödä 100m juoksuun vetoja, tulee sinun tehdä huolellista esitutkimusta juoksijoista. Hyödyllisiä tilastosivuja yleisurheilusta on esimerkiksi nämä:

IAAF tilastot
All-Athletics

Viretilat


Pikajuoksu on herkkä laji ja oletkin varmaan kuullut sellaisen termin urheilussa kuin "herkistely." Kyse on lihaksiston ja hermoston tilasta ja pikajuoksussa tällä on erityinen merkitys. Juoksijan viretilaa voit arvioida kauden aiemmista juoksuista, hänen ja valmentajan antamistaan kommenteista haastatteluissa. Yksi hyvä tapa arvioida juoksijan virettä, on katsoa hänen kaudella juoksemien aikojen trendiä. Kuinka kovaa hän juoksi kauden ensimmäisessä kisassa, entä seuraavassa ja sitä seuraavassa?

Aikavertailua tekemällä pystyt selvittämään, kuinka hyvin juoksijan ja hänen valmentajansa suunnitelma puree olympialaisiin valmistautuessa. Jokainen juoksija toivoo, että kuntopiikki ja herkkyys osuisi juuri tärkeimpään kisaan, eli tässä tapauksessa juurikin olympialaisiin. Jos juoksija on juossut heikohkosti alkukaudesta, ei se välttämättä ole huono asia. Silloin parantamisen varaa on jäänyt ja herkkyyttä on aikaa parantaa olympialaisiin. Tärkein asia on löytää juoksijat, joiden trendi on nouseva. Heillä on todennäköisin mahdollisuus tehdä paras juoksu olympialaisissa. Kokeneimpien juoksiden kohdalla on syytä katsoa myös aikaisempien vuosien trendiä. Jos juoksijalla on sama valmentaja ja he ovat onnistuneet aikaisempina vuosina ajoittamaan kunnon tärkeään kilpailuun, on mahdollisuus onnistua tänäkin vuonna hyvä.

Jos juoksu on kulkenut heti ensimmäisessä kisassa, on vaarana viretilan lasku. Jos urheilija löytää hyvän viretilan, on sitä vaikeaa säilyttää pitkiä aikoja. Alkukauden onnistujilla on siis suurempi riski epäonnistua loppukauden kisoissa. Tätä samaa strategiaa voit hyödyntää myös muihinkin yksilölajeihin, kuten esimerkiksi keihäänheittoon.

Huomioi tuuli


Liittyen urheilijan aikaisempiin juoksuihin, pelkkä ajan katsominen ei välttämättä riitä. Juoksuun vaikuttaa myös säätilat ja varsinkin tuuli. Virallisissa kisoissa tuulirajana pidetään 2 m/s. Jos tuuli on enemmän kuin tuo, ennätysjuoksuja ei kirjata virallisiin tilastoihin. Tuuliapu on ollut tällöin liikaa. Tuuli tuleekin huomioida esitutkimusta tehdessä siten, että annat painotetusti arvoa niille juoksijoille, joka on pieneen tuuleen tai jopa vastatuuleen juossut lähellä olympialaisia kovia aikoja.

Jos taas juoksija on tilastoissa korkealla, mutta tuuli on hänen juoksussaan ollut kova, ei tätä juoksua arvoteta samalla tavalla. Looginen päättely on, että tämä juoksija ei pystyisi välttämättä samanlaiseen suoritukseen kevyemmässä tuulessa, joten riski tasonpudotukseen on suurempi.

Säätilaa kannattaa tutkia muutenkin ennakkoon, jos stadioni on avoin. Märkä tartani saattaa hidastaa hieman juoksua ja tuulilukemat sekoittaa juoksua. Jotkut vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat vetoja, missä veikataan kuinka kovaa joku juoksee tai mihin aikaikkunaan tietty juoksija juoksee. Näihin vetoihin tuuli vaikuttaa ratkaisevasti.

Terveystilanne


Juoksijan loukkaantumistilanne on hyvin keskeinen. Herkässä lajissa pienetkin vaivat voivat syödä aikaa paljon. Hae siis tietoa juoksijan terveystilanteesta, vaivoista. Seuraa juoksijan sosiaalista mediaa, haastatteluja ja katso edellisiä juoksuja, onko niissä tapahtunut jotain.

Rasitustekijät


Olympialaisissa juostaan useampi juoksu ennen finaalia. Samana päivänä juoksijalle saattaa tulla 2-3 täysitehoista juoksua, jotka ovat fyysisesti raskaita. Sinun täytyy muistaa, että varsinkin huippujuoksijat tekevät aivan miniminsä jatkoonpääsyn kannalta säästellääkseen itseään seuraaviin eriin.

Ole siis tarkkana, että et lyö alkueriin esimerkiksi automaattisesti Usain Boltin voittoa. Bolt on tunnettu siitä, että hän ei juokse edes täysiä ensimmäisissä vedoissaan ja saattaa jäädä erässään jopa kolmanneksi tai neljänneksi. Tässä auttaa myös juoksijan luonteen tunteminen. Onko hän kukkoileva ja mahtaileva ja haluaa näyttää heti ensimmäisissä juoksuissaan, että on kunnossa ja iskussa? Näin esimerkiksi saattaa käyttäytyä Justin Gatlin. Hän on Boltin pahin uhkaaja ja media sekä fanit asettavat hänelle paineita. Hän myös tietää kunnian, minkä hän saa jos päihittää Boltin. On siis todennäköistä, että hän juoksee erissä lähempänä maksimiaan.

Jos juoksija on juossut päivällä aikaisemmin, tulee se ottaaa huomioon myöhemmin. Katso kuinka paljon on aikaa kulunut edellisestä juoksusta ja millä teholla ensimmäinen juoksu juostiin.