Sään vaikutus Euro 2016 vetoihin

Sään vaikutus Euro 2016 vetoihin
Säätilalla on suuri vaikutus jalkapallo-otteluun. Minkälainen sää on Ranskassa Euro 2016 turnauksen aikana ja miten se vaikuttaa vedonlyöntiin?

Säätilan vaikutus EM-vetoihin


Säätilalla on suuri vaikutus jalkapallo-otteluun. Säätila on yksi tekijä, joka jää monesti huomioimatta vedonlyönnissä. Säätila vaikuttaa lähes poikkeuksetta kaikkiin ulkoilmassa pelattaviin lajeihin. Sää on aliarvostettu tekijä monen vedonlyöjän silmissä, mutta se kannattaa aina ottaa huomioon sillä sen vaikutus on todellinen. Kannustammekin miettimään vetoja Euro 2016-kisoissa monelta eri kannalta ja seuraamaan mm. tässä artikkelissa käsiteltäviä asioita.

Pelaaminen korkeassa lämpötilassa


Jokainen on varmasti joskus pelannut pallopelejä helteessä ja tietää miltä se tuntuu. Hiki virtaa, nestettä haihtuu ja keho väsyy nopeammin. Kun jalkapallokentällä iskee kuumuus, pelaajien on sopeuduttava siihen ja muovattava energiankulutustaan sen mukaan. Looginen vaikutus onkin, että peli hidastuu ja tempo laskee. Pelaajat juoksevat vähemmän ja pelin intensiteetti laskee.

UEFA:lla on jopa omat sääntönsä kuumuuden suhteen. Kaksi vuotta sitten Brasilian MM-kisoissa tuomareille annettiin lupa pitää ottelun keskellä ylimääräisiä juomataukoja, jos lämpötila meni tietyn rajan yli.

Sään huomioon ottaminen Euro 2016 kisoissa


Miettiessäsi vetoja EM-kisoihin, on sinun syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Suurin vaikutus säätilalla ja varsinkin kuumalla kelillä on maalimääriä veikatessasi. Over/Under vetoja miettiessäsi kallistu enemmän underin puoleen, jos pelipaikalle on luvattu kuumaa keliä. Keskiverroin maalimäärät putoavat, mitä kuumempi keli on pelata. Tämä on juuri siitä syystä, että pelin tempo hidastuu ja pelaajat juoksevat vähemmän. Näin ollen maalintekotilanteitakin syntyy luonnollisesti vähemmän.

Missä kaupungissa ottelu pelataan?


Katso, missä kaupungissa ottelu pelataan. Ranska on suhteellisen iso maa ja Ranskan pohjoisosassa voi olla hyvinkin erilainen sää verrattuna etelä-ranskaan. Esimerkkejä sääennusteista kaupungeittain kisojen viidennelle päivälle:

Pariisi: +17c puolipilvistä
Strasbourg: +17c runsasta sadetta
Bordeaux: +19c poutaa
Marseille: +26c aurinkoista

Pohjoisen ja etelän välillä voi siis helpostikin olla jopa 10 celsiusasteen heitto. Ranskan itäosassa Strasbourgissa saattaa sataa kaatamalla, kun Marseillessa on täydellinen rantakeli.

Sään vaikutus Euro 2016 vetoihin

Mihin aikaan päivästä ottelu pelataan?


Ota huomioon, mihin aikaan päivästä ottelu pelataan. Kierroksen ensimmäinen ottelu käynnistyy aina klo 16:00 Suomen aikaa. Suurin osa aikaisista otteluista pelataan pohjoisen kaupungeissa. Ilman on hieman viileämpi ja inhimillisempi pohjoisessa, jossa maalimäärät voivat olla hieman korkeampia kuin etelässä.

Etelän kaupungeissa, kuten Marseillessa, Nizzassa ja Toulousessa lämpötila on korkeampi ja jos joukkue ei ole tottunut pelaamaan kuumassa, heidän maaliodottamansa putoaa. Voimme vetää johtopäätöksen, että under-vedot etelässä pelatuissa peleissä voi olla parempia kuin overit. Katso kuitenkin mitkä joukkueet pelaavat, sillä vaikutus kuumuudella ei ole sama kaikille joukkueille.

Mitkä joukkueet vaikutuksen alaisina?


Vähiten lämpötilaeroista kärsii lämpimien maiden joukkueet, kuten Espanja, Portugali, Italia sekä Ranska. Heidän pelaajansa pelaavat pääasiassa lämpimissä maissa seuratasolla ja ovat tottuneet korkeampiin lämpötiloihin.

Suurin kärsijä on Englanti. Heidän kaikki pelaajansa pelaavat Englannissa, jossa harvoin päästään pelaamaan aurinkoisessa säässä. Kausi on talvella, jolloin tuulee ja sataa. Jos Englanti joutuu pelaamaan korkeassa lämpötilassa, se tulee ehdottomasti ottaa huomioon.

Pallonhallintajoukkueet vahvoilla kuumassa


Kuumassa kelissä pelatessa, pelin tempo sekä syöttöjen tiheys ja yleinen vauhti laskee. Tämä tarkoittaa sitä, että pallonhallintajaksot ovat pidempiä. Joukkueet, joiden pelitapa perustuu runsaaseen pallonhallintaan ovat vahvempia kuumassa tästä syystä. Palloa pidetään hallussa ja peli on hidasta, mutta yllättäviä vastaiskuja ja nopeita ”snipe” hyökkäyksiä pyritään käyttämään. Korkeaa ja aktiivista prässiä ei kuumassa monetkaan joukkueet pysty toteuttamaan.

Vastakohtajoukkueet, joiden peli perustuu aktiiviseen pallon liikuttamiseen ja kovaan liikkeeseen kärsivät kuumuudesta enemmän. He joutuvat muuttamaan pahimmassa tapauksessa radikaalistikin pelitapaansa.