Snookerin perusteet - MM-kisat lähestyvät!

Snookerin perusteet - MM-kisat lähestyvät!
Snooker on kansainvälisesti huippusuosittu biljardipeli, jolla on Suomessakin vankka kannattajakuntansa. Lue lisää snookerista ja lajin nykytilasta. (Kuva ylh. Getty Images)

Tunnetko snookerin?


Snooker on yksi biljardin muodoista. Tarkoitus on lyödä valkoisella pallolla punaisia sekä ”väripalloja” vuoronperään pusseihin. Jokaisella väripallolla on oma pistearvonsa, punaisesta saa aina yhden pisteen. Erän eli freimin voittaa se pelaaja, joka kerää enemmän pisteitä. Yksinkertaista, eikö?

Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä kyseessä on erittäin taktinen ja vaativa laji. Pelipöytä on ”normaalia” biljardipöytää paljon isompi ja toisaalta pussit ovat selvästi pienempiä. Pienikin virhe tähtäämisessä kostautuu ohilyönteinä. Jopa lajin huippuammattilaiset mokaavat säännöllisesti ns. helppoja lyöntejä, mikä kertoo lajin haastavuudesta.

Vaikka nimellisesti puhutaan biljardista, snookeria ei missään nimessä pidä rinnastaa muihin biljardin alalajeihin, kuten pooliin tai kaisaan. Snooker on erittäin pienten marginaalien taitolaji, jossa onnella ei juuri ole merkitystä. Myös taktiikka on isossa osassa, mikä on biljardipeleille melko poikkeuksellista. Kolmas merkittävä ero on apuvälineiden käyttö, mihin pöydän iso koko säännöllisesti pakottaa.

Kuva Getty Images
(Kuva: Dan Mullan/Getty Images)

Snooker on tempoltaan hieman ”tavallista” biljardia rauhallisempaa, johtuen isolta osin lajin taktisesta luonteesta. Lyöminen ei ole vain pallon pussittamista, vaan joka lyönnillä täytyy myös ajatella jo useampia lyöntejä eteenpäin. Hieman hitaampi tempo on myös monien mielestä nykyisessä hektisessä maailmassa jollain tavalla rauhoittavaa. Niin tai näin, hätähousuille snooker ei sovi.

Yhdellä lyöntivuorolla snookerin korkein teoreettinen maksimipistemäärä on 147 pistettä. Tätä tapahtuu ammattilaiskiertueella maailman parhaiden pelaajien keskuudessa muutaman kerran kaudessa tuhansissa pelatuissa freimeissä, joten kovin helppoa se ei ole. Jo sadan pisteen ”centuryn” tekeminen on hieno suoritus ammattilaisellekin ja harrastelijalle kaksikymmentä pistettä on paljon.

Snooker-ottelu pelataan aina tietystä määrästä eriä eli freimejä. Vaikkapa paras yhdeksästä-matsin voittaakseen pelaajan on voitettava viisi erää. Kukin erä päättyy siihen, kun toinen pelaaja ei voi enää realistisesti tavoittaa freimiä johtavaa pelaajaa pöydillä olevien pallojen ja mahdollisten virhepisteiden avulla.

Mistä muuten tulee snookerin nimi? Sen ja muutaman muun hauskan knopin voit selvittää alla olevasta testistä:


Aasia haastaa brittien ylivaltaa


Snooker kehiteltiin aikanaan Intiassa brittisotilaiden toimesta ja Englanti onkin lajin kotimaa ja ylivoimaisesti suurin huippupelaajien ”tuottaja”. Valtaosa maailman huipuista tulee edelleen Britteinsaarilta, mutta viime vuosina aasialaispelaajien määrä on kasvanut huimasti.

Erityisesti Kiinassa snooker on huippusuosittua ja maan kautta aikojen paras pelaaja Ding Junhui onkin yksi maan suosituimpia urheilijoita! Aivan maailman absoluuttiselle huipulle kiinalaiset tai muutkaan aasialaispelaajat eivät kuitenkaan ole vielä yltäneet.

Suomen kautta aikojen ainoa snookerammattilainen on Robin Hull, joka esiintyi lajin isoimmissa ympyröissä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Maailmanrankingissa parhaimmillaan sijalla 32 ollut ”The Flying Finn” voitti myös vuonna 1992 maailman arvostetuimman junioriturnauksen, alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Vuotta aiemmin samaisen tittelin vei nimiinsä lajin kautta aikain kenties suurin legenda Ronnie O’Sullivan.

Snooker suomessa


Snooker on Suomessa väkimäärään ja tarjolla oleviin pelimahdollisuuksiin nähden poikkeuksellisen suosittua. Ehkä snookerin haastava ja taktinen ulottuvuus sopii suomalaiseen sielunmaisemaan. Arvokasta pioneerityötä on tehnyt myös Eurosport ja selostaja Aki Kauppinen, jotka ovat toimineet televisio- ja sittemmin myös suoratoistoruuduissa snookerlähettiläinä jo 90-luvulta asti. Ja toki myös Hullin menestys sai varmasti monet kokeilemaan sekä seuraamaan snookeria.

Snookeria vakavammin harrastavia ja säännöllisesti kilpailevia pelaajia on Suomessa muutamia kymmeniä. Harrastajien joukko on kuitenkin tähän verrattuna moninkertainen. Snookerpöytien vähyys on yksi suurimmista esteistä lajin vieläkin suuremmalle suosiolle.

Pöydän iso koko ja tavalliseen pool-pöytään verrattuna lähes kaksinkertainen tilantarve on hankala yhdistelmä. Isommilta paikkakunnilta biljardisalin nurkasta kuitenkin yleensä vähintään yksi iso vihreäverkainen snookerpöytäkin kuitenkin löytyy. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!

Oman paikkakuntasi tarjonnan voit tarkistaa täältä >>

Huippusnookeria syksystä kevääseen


Ammattilaissnookerin kausi noudattelee Manner-Eurooppalaista ”urheilukalenteria”. Ammattilaiskausi alkaa syksyllä elokuun korvilla ja huipentuu huhti-toukokuussa pelattavaan snookerin MM-turnaukseen. Snookerin MM-kisat käydään vuosittain yhdessä ja samassa paikassa, Sheffieldissä sijaitsevassa Crucible-teatterissa, jota pidetään myös lajin mekkana.

MM-kisoissa mukana on maailman kuusitoista parasta pelaajaa rankinglistauksen perusteella sekä toiset kuusitoista peluria karsinnoista. 32 pelaajan muodostama turnaus on sähköinen tapahtuma, joka saa valtavat väkimäärät ympäri maailman liimautumaan sohvilleen ja seuraamaan jännittävää huippusnookeria tuntikaupalla. MM-kisat ovat myös snooker-vedonlyönnin ylivoimainen ykköstapahtuma, kohdevalikoima on laaja ja pelattavaa piisaa joka päivälle.

Nykyisin suurin osa ammattilaismatseista on mahdollista katsoa myös suorina lähetyksinä ns. snooker live streamien välityksellä, mikä on tehnyt lajin seuraamisesta entistä helpompaa. Streamia on mahdollista katsella myös mobiililaiteella, mikä tarkoittaa että suora huippusnooker ei ole koskaan kauempana kuin lähin matkapuhelin.

Lajin suurin ja kaunein tapahtuma, huhti-toukokuun MM-kilpailut, onkin mitä parhain mahdollisuus ottaa tämä hieno laji haltuun!

Kuva Getty Images
(Kuva: Naomi Baker/Getty Images)