Suomalaiset jalkapalloskandaalit

Suomalaiset jalkapalloskandaalit
Jalkapallon parissa olemme joutuneet todistamaan muutamien viime vuosien aikana maailmalla useampiakin sopupelitapauksia.

Suomessakin sopupelejä


Äskettäin on paljastunut isompia vyyhtejä, joiden on valitettavasti kerrottu olevan ainoastaan jäävuoren huippuja. Sopupelejä pelataan ja vedonlyönnin ulottuessa jo kulmapotkuihin ja sivurajaheittoihin, voidaan pienellä toiminnalla vaikuttaa isosti erilaisiin ottelutapahtumiin ja sitä kautta vedonlyöntiin.

Vedonlyönti on isoa liiketoimintaa, jossa sen myötä liikkuu maailmanlaajuisesti isot rahat. Näillä apajilla liikkuu valitettavasti myös pelaajia, joilla ei ole pussissa ne kaikkein puhtaimmat jauhot. Näillä pelaajilla ei ole mielessä mikään parin sadan euron pitkävetovoitto, vaan summat liikkuvat useissa kymmenissä tuhansissa, jopa sadoissa tuhansissa euroissa per kohde.

Suomessa jalkapalloilun parissa on nähty parikin vedonlyöntiskandaalia, joista molemmista on ollut lajille ja seurojen uskottavuudelle isot seuraukset. Esimerkiksi jalkapalloseura Allianssin taru päättyi ansaitusti yhden tälläisen jälkipuinneissa ja Rovaniemellä varmasti pohditaan sitä että mikä oikein meni vikaan.


Hyväuskoinen Allianssi?


Elettiin vuotta 2005 ja vantaalainen Allianssi teki peliliikkeen, joka varmasti kaduttaa vielä vuosienkin päästä. Joukkue oli ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin ja haki rahoitusta toiminnalleen ”keinolla millä hyvänsä”. Tuo keino ei ollut sitten se kaikkein paras mahdollinen, vaikka ensi alkuun se näyttikin ihan hyvälle.

Seura ilmoitti kesäkuun alussa 2005 että AC Vantaan Allianssi ry aikoi yhtiöityä. Pääomistajaksi ilmoitettiin tuolloin belgialainen huippujalkapalloa edustavia henkilöitä. Toiveet olivat korkealla, oliko joukkueen ottanut siipiensä alle taho, joka nostaisi Allianssin taloudellisesti takaisin jaloilleen? Toiveet tuosta hälvenivät kuitenkin, kun rahoituksen taustalla olikin kiinalainen liikemies nimeltä Ye Zhehun.

Miehellä oli aikaisemmin ollut jo samanlaisia business-virityksiä myös Ranskassa ja Belgiassa, mutta vielä tuolloin ei vantaalaisjoukkueen johdossa osattu epäillä mitään. Seuran pelastaminen oli pääosassa ja sillä hetkellä näyttikin siltä, että seura pystyisi jatkamaan toimintaansa.

Kiinalainen liikemies laittoikin tuulemaan Allianssin peräsimessä. Toimitusjohtajaksi nimettiin välittömästi Olivier Suray, joka puolestaan nimesi silloisen päävalmentajan, Ari Tiittasen, tilalle Thierry Phisterin. Myös pelaajistoon tuli uutta verta, kun Belgian toiseksi korkeimmalta tasolta seuraan liittyi kuusi uutta pelaajaa. Näin jälkikäteen ajateltuna kaikkihan oli vain sopupelin järjestelemistä.


Haka–Allianssi – rumasti kuokkaan heti ensimmäisessä ottelussa


Allianssin ensimmäinen ottelu päättyi erittäin rumiin lukemiin. Uudet ns. vahvistukset pelasivat todella surkeasti ja välittömästi ryhdyttiin spekuloimaan sopupelin mahdollisuutta. Tätä tukivat mm. pelaajien kommentit, joissa he hieman ihmettelivät päässeensä pelaamaan kyseisessä ottelussa. Sen lisäksi huhuttiin että kyseisellä tuloksella olisi tehty Aasiassa isoja voittoja.

Tietty yhteys sopupelivyyhtiin löytyikin, kun selvisi että Belgiassa oli havaittu samankaltaista toimintaa. Sopupelivyyhti oli siellä jo purkautumassa ja syytettyjen penkillä oli eräs tuttu mies… Mr. Ye. Suomen poliisi ei kuitenkaan löytänyt todisteita siitä, että Haka – Allianssi peli olisi ollut sopupeli, mutta kaikki merkit siihen kyllä viittasivat. Myöhemmin, vuonna 2006 Olivier Suray myönsikin, että yksi Allianssin peleistä olisi ollut järjestetty tulos. Vahvasti tuntuu siltä, että se oli juuri tuo 0-8 tappioon päättynyt peli.

Sopupeliskandaali oli kuitenkin liikaa Allianssin maineelle ja seura ei saanut uusittua omaa liigalisenssiään seuraavalle kaudelle. Allianssin viimeinen peli pelattiinkin huhtikuussa 2006.
RoPSin romahdus


Hieman samanlaista draamaa nähtiin Rovaniemellä, kun viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2010, paljastui vedonlyöntiskandaali joka oli pyörinyt jo pitkään Rovaniemen Palloseuran ympärillä. RoPSin pelaajistossa on useiden vuosien ajan ollut varsin laaja ulkomaalaisten pelaajien arsenaali ja tuolloin paljastui, ettei nämä kaikki olleet tulleet Rovaniemelle vain voittamaan.

Vuosina 2008-2011 oli singaporelainen Wilson Raj Perumal järjestellyt tutkimusten mukaan jopa kolmeakymmentä eri ottelua. Perumalin taustalla oli aasialainen syndikaatti, joka oli Suomen lisäksi manipuloinut ottelutuloksia ympäri maailmaa. Näistä manipuloinneista on ollut tuloksena useiden miljoonien eurojen vedonlyöntivoitot, joten kannattavaakin tuo liiketoiminta on ainakin joissain määrin ollut. Osa otteluiden manipuloijista saatiin toki kiinni, mutta kaikki hyötyjät eivät tule missään nimessä saamaan rangaistusta toimistaan.

Yhteensä tutkimuksissa paljastui, että manipuloituja otteluita olisi ollut 26. Peräti 24 näistä oli Rovaniemen Palloseuran otteluita ja kaksi muuta IFK Mariehamnin ja AC Oulun otteluita. Yksittäisten otteluiden tulosten manipulointien lisäksi samainen syndikaatti oli myös antanut rahaa seuroille, jotta ne olivat voineet tehdä pelaajahankintoja. Näiden joukkueiden joukossa olivat mm. Porin Palloilijat ja Tampere United.

Perumalin kiinnijääminen Suomessa oli lähes elokuvista tuttu tapahtumaketju. Eräs singaporelainen mies kertoi poliisille miehen majailevan Rovaniemellä. Poliisin varjostaessa miestä, hän tapasi mm. kolme RoPSin pelaajaa. Lopulta Perumal napattiin kiinni Helsinki-Vantaan -lentokentällä. Kuulusteluissa Perumal on varsin avoimesti kertonut aasialaisen syndikaatin toiminnasta ympäri maailmaa
Kovia tuomioita, joista osa aleni hovioikeudessa.

Kyseisen vedonlyöntiskandaalin tuomioita jaettiin hovioikeuden päätöksellä vuoden 2012 alussa. Hovioikeus katsoi että tietyt pelaajat ovat ottaneet jopa kymmeniä tuhansia euroja lahjuksia vastaan pelatessaan sopupeleihin syyllistyneissä joukkueissa.

Hovioikeus kuitenkin lyhensi hieman tuomioita vertailtuaan niitä muihin talousrikostuomioihin. Lisäksi muutaman pelaajan kohdalta näyttöä ei löytynyt, joten syytteet jouduttiin hylkäämään.

Chilese Chibwe sai yhden vuoden vankeutta ja korvausvaatimuksena vajaat 40 000 euroa. Stephen Kundalle tuli kakkua 10 kuukautta ja korvausvaatimuksena 30 000 euroa. Chistopher Musondalle myös vuosi vankeutta ja vajaat 30 000 euroa korvauksia. Godfrey Chibangalle 8 kuukautta vankeutta ja vajaat 20 000 euroa korvattavaa. Mchimunya Abishai Mweetwalle tuomittiin 8 kuukauden vankeustuomion lisäksi reilun 20 000 euron korvaukset.

Hovioikeuden tuomioiden lisäksi myös muutamia käräjäoikeuden tuomioita jätettiin voimaan, pelaajien tyytyessä näihin tuomioihin. Chanda Mwaba sai yhden vuoden ja 8 kuukauden ehdollisen tuomion, sekä 40 000 euron korvausvaateetn, Pavel Khorgushviilille 11 000 euron korvauksien lisäksi myös 10 kuukauden ehdollisen tuomion, Valter Khorguashvilille myös 10 kuukauden ehdollinen tuomio ja 6 000 euron korvaukset ja Francis Kombelle kuuden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ja 1000 euron korvausvaatimus.


Mitä tulevaisuudessa?


Euroopassa paljastuu jatkuvasti laajoja vedonlyöntiskandaaleita ja olisi väärin ajatella etteikö näiden skandaalien lonkerot ylettyisi myös Suomeen. Suomen liigat tarjoavat kesän aikana ala-divareineen paljon pelattavaa kaikille jalkapallon ystäville, sillä Euroopan isoimmat liigat ovat ansaitulla kesätauolla.

Jotta vedonlyönti ja jalkapalloilu voisivat jatkossa säilyttää kasvonsa, on tämänkaltaiset vedonlyöntiskandaalit saatava eliminoitua. Tässäpä on varmasti se suuri kysymys että miten se on mahdollista, sillä kyllä aina jossain päin maailmaa jollekin raha kelpaa, jonka saa pienestä tai vähän isommastakin tuloksen manipuloimisesta.

Siinä vaiheessa raha voi houkutella pelaajia tai vaikkapa seuraa riskeeraamaan ja häviämään muutamalla maalilla enemmän kuin mihin oikeasti olisi rahkeita. Kukaanhan ei saisi koskaan tietää? Tämä on varmasti ollut lähtökohtainen ajattelutapa mm. Allianssin ja RoPSin tapauksessa, mutta jälkiviisaana jokainen voi varmasti todeta että eipä olisi kannattanut.

Euroopassa juuri tapahtuneet suuret sopupelipaljastukset voivat tuoda ikäviä uutisia myös Suomen maaperälle sellaisista tapahtumista, joista suurella yleisöllä ei ole ollut tietoakaan. Valitettavasti RoPSin tapaus ei mitä todennäköisimmin ollut suomalaisen jalkapalloilun viimeinen sopupelitapaus.

Lähteet:

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/jalkapallon-sopupelien-jarjestelijalle-ehdotonta-vankeutta/2011/07/1362525
http://www.hs.fi/artikkeli/Haka+ruhjoi+uudistuneen+Allianssin/1101980152833
http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/jalkapallon-sopupelit-saatava-loppumaan/415143/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_jalkapallon_vedonly%C3%B6ntiskandaali