Yleisurheilussa arvokisojen superkesä - entä suomalaisille?

Yleisurheilussa arvokisojen superkesä - entä suomalaisille?
Koronan takia edessä on ainutkertainen yleisurheilun arvokisojen suma. Ensin ratkotaan heinäkuussa MM-mitalit Yhdysvalloissa ja lähes heti perään EM-mitalit Saksassa. Kukaan suomalainen ei ole lajissaan suosikki kolmen parhaan joukkoon Euroopassakaan, mutta EM-tasolla mitali- ja vähintään finaalimahdollisuuksia on monella.
Tokion olympialaiset osoittivat viime vuonna varsin hyvin suomalaisten paikat maailman yleisurheilun hierarkiassa. Parhaat suomalaiset sijoittuivat lajeissaan seuraavasti:

5) Wilma Murto, 8) Lassi Etelätalo & Topi Raitanen, 9) Aku Partanen & Kristian Pulli, 11) Sara Kuivisto & Kristiina Mäkelä.

Samansuuntaisia suorituksia on odotettavissa myös MM-kilpailuista. Tätä tukevat myös viime vuoden maailmantilastot. Niissä paras suomalaissijoitus oli kymmenes, johon ylsivät Murto, Senni Salminen & Oliver Helander.Maailmantilasto on yksi mittari, maailmanranking toinen. Ranking kertoo toisella tavalla urheilijan kokonaistasoa ja toisaalta onnistumisia tietyissä merkittävimmissä kilpailuissa. Näihin lukeutuu myös Timanttiliiga, jonka kausi alkaa alle kahden viikon kuluttua.

Esimerkiksi Helander oli rankingissa vasta 33:s, kun hän ei pystynyt osallistumaan kovinkaan moniin kilpailuihin. Vastaavasti Murto oli suomalaisista olympialaisten lisäksi rankingin paras pitkälti juuri Tokion onnistumisen ja toisaalta aiemmin kesällä hypätyn Suomen ennätyksen myötä.

Merkittäviä poikkeamia maailmantilaston ja rankingin välillä oli Topi Raitasella & Elmo Lakalla. Raitanen ylsi olympiafinaaliin, kun taas Lakan tulostehtailu taantui sen jälkeen, kun hän oli alkukesällä onnistunut esimerkiksi Suomen ennätyksen muodossa.

Miesten pituushypyn tason laajuudesta kertoo hyvin Kristian Pullin tilastosijoitus. Melko paljonkin mediassa kohistu Pulli oli ulkoradoilla 82:nneksi pisimmälle hypännyt mies.

Maailman ulkoratatilasto 2021 (suluissa sijoitus viime viikon maailmanrankingissa)


Seiväshyppy: 10) Wilma Murto (8)
Kolmiloikka: 10) Senni Salminen (10)
Keihäänheitto: 10) Oliver Helander (33)
Keihäänheitto: 17) Toni Kuusela (32)
Seitsenottelu: 17) Maria Huntington (23)
Kolmiloikka: 20) Kristiina Mäkelä (13)
Keihäänheitto: 21) Lassi Etelätalo (21)
Moukarinheitto: 24) Silja Kosonen (16)
3 000 m esteet: 24) Topi Raitanen (14)
Moukarinheitto: 25) Krista Tervo (22)
1 500 m: 26) Sara Kuivisto (27)
Seitsenottelu: 27) Saga Vanninen (35)
110 m aidat: 29) Elmo Lakka (49)
Keihäänheitto: 33) Jarmo Marttila (41)
Keihäänheitto: 35) Topias Laine (30)
800 m: 35) Kuivisto (24)

MM-kisoissa ei realistista suomalaismitalin mahdollisuutta näillä näkymin ole, mutta EM-kisoissa tilanne on toinen. 15 suomalaista oli viime vuoden ulkoratatilastoissa neljäntoista parhaan eurooppalaisen joukossa.

Senni Salmisen sijoitus oli SE-tuloksella peräti kolmas. Kenties vielä suuremmat menestystoiveet kohdistuvat Raitaseen, joka on hyvänä loppukirimiehinä omimmillaan juuri EM-kilpailuissa. Niissä vauhdinpitäjiä ei löydy samalla tavalla kuin kenialaisten sävyttämissä koko maailman karkeloissa.Vaikka Suomen keihäänheiton kriisistä on paikoin puhuttu, on Suomi maailmanlaajuisessa vertailussa edelleen enemmän keihäskansa kuin minkään muun yksittäisen yleisurheilulajin. Esimerkiksi Jarmo Marttila oli maailmantilastossa selvästi paremmalla sijalla kuin Annimari Korte. Mediahuomiosta tätä ei arvaisi.

Euroopan ulkoratatilasto 2021


Kolmiloikka: 3) Salminen
Keihäänheitto: 7) Helander
1 500 m: 7) Kuivisto
Seiväs: 7) Murto
3 000 metrin esteet: 7) Raitanen
Seitsenottelu: 8) Huntington
800 m: 9) Kuivisto
Kolmiloikka: 10) Mäkelä
Moukarinheitto: 11) Kosonen
110 m aidat: 11) Lakka
Keihäänheitto: 11) Kuusela
Moukarinheitto: 12) Tervo
100 m aidat: 13) Annimari Korte
Keihääheitto: 13) Etelätalo
Seitsenottelu: 14) Saga Vanninen
100 metrin aidat: 17) Reetta Hurske
Kolmiloikka: 18) Simo Lipsanen
400 metrin aidat: 19) Viivi Lehikoinen
Keihääheitto: 19) Marttila
Seiväshyppy: 19) Mikko Paavola
Keihäänheitto: 21) Sanne Erkkola
Seiväshyppy: 21) Elina Lampela
Keihäänheitto: 21) Laine
Keihäänheitto: 22) Anni-Linnea Alanen

Näiden tilastojen jälkeen Krista Tervo ehti jo heittää Leiriassa Suomen ennätyksen.Mielenkiintoinen yleisurheilukesä on siis luvassa!