Suomelle hyvä EM-karsintalohko, nyt on itsestä kiinni!

Suomelle hyvä EM-karsintalohko, nyt on itsestä kiinni!
Alizada Studios / Alamy Stock Photo

Suomi on lohkonsa selvä kakkonen


Suomella kävi melko mukava arpaonni vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen karsintalohkojen arvonnassa. Ykköskorista tulee luonnollisesti suosikki, mutta olisi kolmoskoristakin saattanut tulla joukkueita, jotka olisi rankattu Suomen edelle. Nämä Suomi vältti.
Tanska on Suomen lohkon ykkössuosikki. Kolmoskorista lohkoon nousi Slovenia. Ruotsi olisi ollut selvästikin Suomen edelle rankattu, ja vielä Ukraina sekä Norjakin olisivat olleet kova vastus. Eihän kukaan ehdoin tahdoin halua pelata Erling Hålandia vastaan?
Suomen lohkon heikoimmat joukkueet ovat Kazakstan, Pohjois-Irlanti sekä San Marino.Tanska, uusinta dramaattisesta EM-ottelusta


Viime vuoden kesän EM-kisoissa Suomi voitti Tanskan 1-0 Joel Pohjanpalon maalilla, mutta sitäkin enemmän ottelu muistetaan Christian Eriksenin sydänpysähdyksestä.
Tanskassa lohkoa on jo heidän näkökulmastaan kuvattu unelmalohkoksi. BT-lehden futistoimittaja kirjoitte arvonnan jälkeen, että: ”Tämän paremmin ei olisi voinut käydä, fantastinen arvonta! Suomi kakkoskorista oli valtava lahja. Lisäksi vältimme kolmoskorista ennakkoon pahimmat maat Ruotsin ja Norjan”.

Tanska on pieni maa, asukaslukukin on vain hieman enemmän kuin Suomella. Futismaajoukkueella menee silti juuri nyt lujaa. Viime kesän MM-turnauksessakin se lopulta pääsi välieriin asti Englantia vastaan

Qatarin MM-turnauksen karsintalohkonsa Tanska voitti ennen Skotlantia. Tämän vuoden Kansojen liigassa Tanska hävisi kahdesti Kroatialle, mutta toisaalta se voitti Ranskan kahdesti.

Tanskan suurin valtti taitaa olla joukkuehenki. Joukkue on enemmän kuin osiensa summa. Avauksessa on kyllä pelaajiakin, jotka ovat maailman huipulla. Veskari Kasper Schmeichel pelaa nyt Nizzassa. Puolustuksen avainpelaajista Simon Kjaer pelaa AC Milanissa, Joakim Maehle Atalantassa ja Andreas Christensen Barcelonassa. Keskikentän ykköset ovat Manchester Unitedin Eriksen sekä Tottenhamin Hojbjerg.Slovenia, Atleticon Oblak maalilla


Slovenian edellinen reissu arvokisoihin oli vuoden 2010 MM-turnaukseen Etelä-Afrikkaan. Se ei ole viime aikoina ollut häävissä kunnossa. Viimeisessä Kansojen liigassa se voitti vain yhden matsin. Syyskuun lopulla Norja meni nurin Sloveniassa 2-1.
Qatarin MM-kisojen karsinnoissa Slovenia jäi lohkoneloseksi Kroatian, Venäjän ja Slovakian jälkeen.

Suomi on kohdannut Slovenian harvoin, eikä kertaakaan arvopeleissä. Viimeksi ystävyysottelu päättyi vuonna 2013 Suomelle 2-0.

Slovenian joukkueen ehdoton ykköspelaaja on Atletico Madridin maalivahti Jan Oblak. Siihen ne maalmantähdet sitten jäävätkin. Kolme slovenialaista pelaa Serie A:ta, mutta yksikään ei ole Bundesliigassa tai Valioliigassa. Puolustuksen Stojanovic pelaa Empolissa ja puolustuksen Bijol sekä keskikentän Lovric pelaavat Udinesessä.

Kazakstan, kova joukkue tuntemattomia pelaajia


Kazakstan on näistä Euroopan pienemmistä futismaista yksi parhaista. Juuri päättyeessä Kansojen liigassa se voitti oman C-liigan lohkonsa ja nousee ensi kerraksi B-liigaan. Se hävisi ainoastaan viimeisen matsin Azerbaidzhanissa, mutta siinä vaiheessa lohkovoitto oli jo selvä. Lohkossa oli mukana melko kova Slovakiakin, joten Kazakstan saattaa olla tämän EM-karsintalohkon se maa, joka pistää isommat tiukille.

Kazakstan ei ole koskaan pelannut arvoturnauksissa. Sen suurin saavutus lienee se, että se aloitti Kansojen liigan ensimmäisellä kaudella D-liigassa, ja suunta on ollut nousujohteinen.

Kazakstan on paperilla tavalliselle futisfanille täysin tuntematon joukkue. Pelaajat tulevat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kotimaan liigasta. Jos seuraa tarkasti Belgian liigaa, niin Molenbeekissä Brysselissä pelaava Vorogovsky saattaisi olla tuttu nimi. Zaynutdonov ja Bystrov pelaavat Venäjällä.

Pohjois-Irlanti, nopea nousu ja nopea pudotus


Pohjois-Irlanti oli jo hetken nousemassa futismaailman eliittiin, mutta sitten tuli nopea pudotus. Se oli mukana vuoden 2016 EM-turnauksessa Ranskassa, ja selvisi aina pudotuspeleihin asti, mutta siihen jäi menestys. Kansojen liigassakin Pohjois-irlanti putosi kauden 2020-21 peleissä aina C-liigaan, ja siellä se on vieläkin.
Qatarin MM-turnauksen karsinnoissa joukkueella oli melkein mahdoton tehtävä, kun samassa lohkossa olivat Italia ja Sveitsi. Bulgarian Pohjois-Irlanti kuitenkin piti takana, eli oli lohkon kolmonen.

Pohjois-Irlannin joukkueella on yhteys Suomeen. Varamaalivahti Conor Hazard on HJK:n ykkösveskari. Muuten Pohjois-Irlannin pelaajat tulevat Brittein saarilta. Taso on keskimäärin Champsionship-sarjan luokkaa. Kapteeni Steven Davis pelaa Glasgow Rangersin keskikentällä. Puolustuksen Jonny Evans on Leicesterin miehiä ja Jamal Lewis Newcastlen. Siinä ehkä joukkueen kirkkaimmat starat.San Marino, heittopussien heittopussi


San Marinosta ei tarvitse paljon sanoa. Se on lohkon heittopussi ja jokainen sille menetetty piste on katastrofi ja jokainen San Marinolle päästetty maali on suuri häpeä. Viimeisen kymmenen vuoden ajalta San Marino ei ole voittanut otteluakaan, ei edes toisia pikkumaita vastaan. Tasureita sillä on kymmenessä vuodessa neljä. Hiljattain pelatussa Kansojen liigassa San Marinon saldo oli 0-0-4 ja maaliero 0-9.

Jos suomalainen futisfani tunnistaa San Marinon joukkueen pelaajia, niin sitten on joko todella asialle omistautunut tai valehtelija. Pelaajat tulevat pääasiassa kotimaan liigasta, eli ovat täysin amatöörejä tai sitten he pelaavat Italian pikkuseuroissa. Puolustuksen Palazzi pelaa Serie D:n Cattolicassa, eli hän saattaisi saada jotain korvaustakin pelaamisestaan.