Suomelle mitaleja tai edes pistesijoja MM-Eugenesta? Kuka ne tuo?

Suomelle mitaleja tai edes pistesijoja MM-Eugenesta? Kuka ne tuo?
dpa picture alliance / Alamy Stock Photo

Suomen mitali- ja pistesijaehdokkaat yleisurheilun MM-kisoihin USA:n Eugeneen. Jos oikein hyvin menee, niin se on pari mitalia ja tuplasti pistesijoja.
Kenellä suomalaisella voisi olla mahdollisuus Eugenen yleisurheilun MM-kisoissa pisteille? Haetaan ehdokkaita miesten puolelta keihäästä ja 3000 m esteistä, ja naisten puolelta katsastetaan moukari, kolmiloikka, seiväs sekä viime vuosina eniten esillä ollut 100 m aidat.

Miesten keihäs

Oliver Helander repäisi kesäkuun puolivälissä Paavo Nurmen kisoissa 89.83. Sillä Helander on maailman listan kolmonen. Qatarin Dohassa heitettiin toukokuussa pidemmälle. Grenadan Anderson Peters heitti peräti 93-07 ja Tsekin Jakub Vadlejch 90.88.
Helander voisi hyvänä päivänä olla Eugenessa vaikka mitaleilla, mutta näitä hyviä päiviä on vain kovin harvoin. Viime kaudella Helander heitti isommassa kisassa vain kerran yli 86 metriä, kun elokuun lopun Kalevan kisoissa tulos oli 86.13.
Ja nyt vielä Helanderilla on ongelmia olkapään kanssa. Jokaisen kilpailu ja heittotreenin jälkeen Helanderin olkapää hierotaan. Helander on itsekin myöntänyt, että ura sitten joskus päättyy olkapääleikkaukseen.Miesten 3000 m esteet

Viime kesän olympialaisissa Tokiossa Topi Raitanen juoksi alkuerässään komeasti toiseksi tuloksella 8:19. Finaalissa Raitanen nipisti tuloksesta vielä reilun sekunnin, ja sijoitus oli kahdeksas. Komea juoksu lajissa, joka viime aikoina on ollut tyystin afrikkalaisten hallussa. Raitanen oli finaalin paras eurooppalainen.
Tällä kaudella Raitanen on juossut Paavo Nurmen kisoissa 8:19, mutta tosi kisat ovat asia erikseen. Jos Raitanen oli olympialaisissa pisteillä, ja tällä kaudella jo kova tulos on tehtynä, niin miksipä hän ei voisi uusia temppuaan Eugenen kisoissa.

Naisten moukari

Krista Tervo heitti toukokuussa Portugalissa 74.40, ja sillä tuloksella hän on maailman listan yhdeksäs. Paavo Nurmen kisoissa kuukautta myöhemmin Tervo heitti kuusi senttiä vähemmän, eli Portugalin tulos ei ollut onnenkantamoinen.
Tervon edellä maailman tilastoissa on kolme USA:n heittäjää. USA:n karsintasysteemi on ankara. Aivan hyvin joku kolmesta saattaa epäonnistua ja pudota kisoista.
Tervo on 24-vuotias, eli siis vasta tulossa moukarinheittäjän parhaaseen ikään.

Naisten 100 m aidat

Suomalaisten paraatilaji viime vuosina. Tällä kertaa loukkaantumiset ja sairastelut vaivaavat.
Nooralotta Nezirin kausi on menossa pilalle loukaantumisen vuoksi. Ongelmana on kantapäävamma. Sairastelukin on vaivannut. Neziri ei päässyt ollenkaan Paavo Nurmen kisoihin koronan vuoksi.
Annimari Korteen kausi on myös menossa pilalle. Korteella on ilmeisesti jonkin asteinen rasitusmurtuma. Hänellä on nyt kesäkuun puolivälissä kaksi vaihtoehtoa. Joko jäädä tauolle ja yrittää tervehtyä elokuun EM-kisoihin, tai sitten yrittää riskillä saada paikkaa heinäkuun MM-kisoihin.
Reetta Hurske on nyt Suomen toivo. Hurskeen kauden paras on 12.92, ja sillä hän on nyt maailman tilastoissa sijalla 47. Voinee siis hyvinkin veikata, että viime vuosina suurimmat otsikot vetänyt satasen aidat ei ole tämä kesänä Suomen menestyslaji.Naisten kolmiloikka

Senni Salminen on nykyään Suomen ykkönen. Kauden tilastoissa Salminen tulos 14.32. Monivuotinen hallitsija Kristiina Mäkelä on kakkonen tuloksella 14.14. Maailman tilastossa Salminen on nyt sijalla 12 ja Mäkelä sijalla 19.
Viime vuoden olympialaisissa Tokiossa suomalaisilla oli karsinnassa tiukka kisa. Mäkelä oli lopulta viimeinen finaaliin päässyt, ja Salminen ensimmäinen, joka karsiutui loppukilpailusta. Eroa oli yksi sentti.

Naisten seiväs

Wilma Murto on MM-kisojen mitaliehdokas, sanoi Arto Bryggare hiljattain Iltalehdessä. Murton kauden paras on tältä kaudelta vain 450, mutta viime kaudella hän hyppäsi 472. Viime kauden tuloksella Murto olisi tämän vuoden listalla sijalla kolme.
Tämän kauden tilastoissa viiden parhaan joukossa on neljä amerikkalaista, ja heistä ainakin yksi putoaa MM-kisoista.
Viime kesän olympialaisissa Murto oli jaetulla viitossijalla. Ykkönen Katie Nageonette tuntuu hävinneen kilpakentiltä, ja kakkosena oli venäläinen Sidorova, joka ei nyt siis ole mukana.Suomalaisten mitalitoivojen kisakuntoa voi ennen ja jälkeen Eugenen MM-kisojen voi seurata Timanttiliigan osakilpailuissa sekä Kalevan Kisoissa elokuussa.