Suomelle mitaleja tai edes pistesijoja MM-Eugenesta? Kuka ne tuo?

Suomelle mitaleja tai edes pistesijoja MM-Eugenesta? Kuka ne tuo?
dpa picture alliance / Alamy Stock Photo

Suomen mitali- ja pistesijaehdokkaat yleisurheilun MM-kisoihin USA:n Eugeneen. Jos oikein hyvin menee, niin se on pari mitalia ja tuplasti pistesijoja.
Kenellä suomalaisella voisi olla mahdollisuus Eugenen yleisurheilun MM-kisoissa pisteille? Haetaan ehdokkaita miesten puolelta keihäästä ja 3000 m esteistä, ja naisten puolelta katsastetaan moukari, kolmiloikka, seiväs sekä viime vuosina eniten esillä ollut 100 m aidat.

Miesten keihäs

Oliver Helander repäisi kesäkuun puolivälissä Paavo Nurmen kisoissa 89.83. Sillä Helander on maailman listan nelonen. Qatarin Dohassa heitettiin toukokuussa pidemmälle. Grenadan Anderson Peters heitti peräti 93-07 ja Tsekin Jakub Vadlejch 90.88. Indian Chopra on nyt maailman listan kolmonen.
Helander voisi hyvänä päivänä olla Eugenessa vaikka mitaleilla, mutta näitä hyviä päiviä on vain kovin harvoin. Viime kaudella Helander heitti isommassa kisassa vain kerran yli 86 metriä, kun elokuun lopun Kalevan kisoissa tulos oli 86.13.
Ja nyt vielä Helanderilla on ongelmia olkapään kanssa. Jokaisen kilpailu ja heittotreenin jälkeen Helanderin olkapää hierotaan. Helander on itsekin myöntänyt, että ura sitten joskus päättyy olkapääleikkaukseen.

Miesten 3000 m esteet

Viime kesän olympialaisissa Tokiossa Topi Raitanen juoksi alkuerässään komeasti toiseksi tuloksella 8:19. Finaalissa Raitanen nipisti tuloksesta vielä reilun sekunnin, ja sijoitus oli kahdeksas. Komea juoksu lajissa, joka viime aikoina on ollut tyystin afrikkalaisten hallussa. Raitanen oli finaalin paras eurooppalainen.
Tällä kaudella Raitanen on juossut Paavo Nurmen kisoissa 8:19, mutta tosi kisat ovat asia erikseen. Jos Raitanen oli olympialaisissa pisteillä, ja tällä kaudella jo kova tulos on tehtynä, niin miksipä hän ei voisi uusia temppuaan Eugenen kisoissa.

Naisten moukari

Krista Tervo heitti toukokuussa Portugalissa 74.40, ja sillä tuloksella hän on maailman listan kymmenes. Paavo Nurmen kisoissa kuukautta myöhemmin Tervo heitti kuusi senttiä vähemmän, eli Portugalin tulos ei ollut onnenkantamoinen.
Maailman listan ykkönen on USA:n Brooke Anderson, joka paiskasi huhtikuussa 79.02. Siinä taisi olla kuntohuippu MM-kisoja ajatellen liian aikaisin.
Tervo on 24-vuotias, eli siis vasta tulossa moukarinheittäjän parhaaseen ikään.

Naisten 100 m aidat

Suomalaisten paraatilaji viime vuosina. Tällä kertaa loukkaantumiset ja sairastelut vaivaavat.
Nooralotta Nezirin kausi on menossa pilalle loukaantumisen vuoksi. Ongelmana on kantapäävamma. Sairastelukin on vaivannut. Neziri ei päässyt ollenkaan Paavo Nurmen kisoihin koronan vuoksi. MM-kisat jäävät Neziriltä väliin.
Annimari Korteen kausi on myös menossa pilalle. Korteella on ilmeisesti jonkin asteinen rasitusmurtuma. Korte ei ole myöskään mukana Eugenessa.
Reetta Hurske on nyt Suomen toivo. Hurskeen kauden paras on 12.92, ja sillä hän on nyt maailman tilastoissa sijalla 48. Voinee siis hyvinkin veikata, että viime vuosina suurimmat otsikot vetänyt satasen aidat ei ole tämä kesänä Suomen menestyslaji.Naisten kolmiloikka

Kristiina Mäkelä on taas noussut Suomen kolmiloikkaajien ykköseksi. Alkukaudesta Senni Salminen oli parempi. Mäkelän kauden paras on 14.47, ja sillä hän on maailman listalla sijalla kahdeksan. Salminen on 13. tuloksella 14.32.
Viime vuoden olympialaisissa Tokiossa suomalaisilla oli karsinnassa tiukka kisa. Mäkelä oli lopulta viimeinen finaaliin päässyt, ja Salminen ensimmäinen, joka karsiutui loppukilpailusta. Eroa oli yksi sentti.

Naisten seiväs

Wilma Murto on MM-kisojen mitaliehdokas, sanoi Arto Bryggare hiljattain Iltalehdessä. Murton kauden paras on tältä kaudelta vain 450, mutta viime kaudella hän hyppäsi 472. Viime kauden tuloksella Murto olisi tämän vuoden listalla sijalla kolme.
Viime kesän olympialaisissa Murto oli jaetulla viitossijalla. Ykkönen Katie Nageonette tuntuu hävinneen kilpakentiltä, ja kakkosena oli venäläinen Sidorova, joka ei nyt siis ole mukana.

Naisten korkeus

Voisiko korkeushyppääjä Ella Junnila yllättää ja ottaa paikan kahdeksan parhaan joukosta? Se tarvitsisi varmaan oman ennätyksen, mutta ei se mahdotonta ole. Junnilan ennätys on 195 kesältä 2019. Tämän kauden paras on Paavo Nurmen kisoista 192. Tokion olympialaisissa viime kesänä sijat 5-8 hypättiin tuloksella 196. Sisäradalla vuonna 2021 Junnila on jo hypännyt 196.
Junnila on vasta 23-vuotias hyppääjä, eli parhaat vuodet ovat edessä. Potentiaalia on vaikka kuinka, kuten jo kolme vuotta sitten hypätty ennätys todistaa.
Junnila ei ole vielä onnistunut arvokisoissa. Niin Tokion olympialaisissa kuin Dohan MM-kisoissa 2021 hän karsiutui loppukilpailusta. Ehkä nyt jo olisi tarpeeksi kokemusta, että kuntohuippu on kohdallaan?
Suomalaisten mitalitoivojen kisakuntoa voi ennen ja jälkeen Eugenen MM-kisojen voi seurata Timanttiliigan osakilpailuissa sekä Kalevan Kisoissa elokuussa.