Suomalaiset tennnislupaukset - Miltä Suomen tenniksen tulevaisuus näyttää?

Suomalaiset tennnislupaukset - Miltä Suomen tenniksen tulevaisuus näyttää?
Miltä Suomen tenniksen tulevaisuus näyttää? Käymme artikkelissa läpi Suomi-tenniksen tulevaisuuden lupauksia.

Miltä Suomen tenniksen tulevaisuus näyttää?


Jarkko Nieminen loisti kirkkaimpana suomalaistähtenä tennismaailman huipulla lähes viidentoista vuoden ajan. Maskusta kotoisin oleva Nieminen nousi parhaimmillaan maailmanrankingissa sijalle 13. Niemisen lopetettua komean uransa vuonna 2015 jäi suomalaiseen tennikseen todella iso aukko täytettäväksi. Nyt tulevaisuus näyttää taas valoisalta, sillä Emil Ruusuvuorella (20-vuotias), Otto Virtasella (18-vuotias) ja Patrik Niklas-Salmisella (24-vuotias) on hyvät mahdollisuudet nousta tulevaisuudessa top 50 -pelaajaksi. Suomen maajoukkue kohtaa 6-7. maaliskuuta Meksikon Davis Cupissa. Valitettavasti Ruusuvuori joutuu jättämään maajoukkuetapahtuman väliin sairastumisen takia.

Emil Ruusuvuori


Suurimmat odotukset kohdistuvat tällä hetkellä Ruusuvuoreen, joka breikkasi viime vuonna. Emilin peli lähti kulkemaan viime kesällä ja mies voitti lopulta neljä Challenger-turnausta. Viime syksynä Emil nousi tennismaailman tietoisuuteen voittamalla Dominic Thiemin Davis Cupissa.Tänä vuonna Emil osallistui urallaan ensimmäistä kertaa Australian avointen karsintoihin, jossa tuli tappio toisella karsintakierroksella Elliot Benchetritille. Alkuvuodesta Ruusuvuoresta tuli ensimmäinen suomalainen ATP-tason kaksinpelin pääkaaviossa sitten Jarkko Niemisen ja lokakuun 2015. Niemisen ja Ruusuvuoren rankingkehitys on toistaiseksi ollu hyvin samanlainen, sillä molemmat nousivat 100 parhaan tuntumaan noin 20-vuotiaana.

Alkukaudesta Ruusuvuori on päässyt tutustumaan ATP-tasolle. Emil on yrittänyt monessa turnauksessa pääsyä pääsarjaan karsintojen kautta. Ruusuvuori on ollut hyvin mukana kaikissa otteluissa, mutta miehen taso ailahtelee vielä liikaa sillä Ruusuvuori on menettänyt johdon monessa ottelussa. Tämä vuosi menee vielä opetellessa uusiin ympyröihin. Vastustajat ovat ATP-tasolla huomattavasti kovempia, pelaajat osaavat vaihdella pelirytmiä paremmin ja mukautua eri vastustajien pelityyleihin. Ruusuvuori omaa todella hyvän ja painavan rystyn, eikä miehellä ole suuria heikkouksia pelissään. Kehitettävä on silti vielä lyöntivalikoiman, tasaisuuden ja aggressiivisuuden kanssa. Miehellä on vielä pienet mahkut olympiapaikkaan, mutta se vaatisi onnistumista kevään turnauksissa. Olympiapaikkaan vaaditaan rankingia noin 70 parhaan joukossa.

Ruusuvuoren seuraava tavoite onkin vakiinnuttaa paikka ATP-kiertueella. Toivottavasti Ruusuvuori onnistuu nostamaan rankingia sen verran, että alkaisi pääsemään suoraan pääsarjaan. Karsinnat vievät usein liikaa paukkuja, jotta olisi realistisia mahkuja edetä pitkälle pääturnauksessa. On vaikeaa ennustaa kuinka pitkälle Ruusuvuoren rahkeet tulevat riittämään, mutta mielestäni top 30 on ihan realistinen, jos kehitys jatkuu samanlaisena, eikä suuria loukkaantumisia tule. Ruusuvuori tulee tarjoamaan iloa suomalaisille tennisfaneille pitkäksi aikaa ja toivottovasti Emil nähdään vielä jonain päivänä Grand Slamin toisella viikolla.

Otto Virtanen


18-vuotias Virtanen on todellinen superlahjakkuus. Virtanen voitti vuonna 2018 Wimbledonin poikien nelinpelin ja arvostetun Orange Bowlin Yhdysvalloissa. Virtanen on tällä hetkellä sijalla 1007 maailmanrakingissa. Mies tulee pelaamaan tänä vuonna pääasiassa ITF-tasolla ja maajoukkueen mukana. Tärkeintä olisi, että mies pysyisi kunnossa ja saisi mahdollisimman paljon otteluita alle ITF-tasolla. Virtanen lyö todella hyvin molemmilta puolilta ja mies onnistuu tuottamaan voimaa todella vaivattomasti. Teknisesti Virtasen lyönnit ovat todella puhtaita. Kehitettävää on vielä monella eri osa-alueella, mutta se on ihan ymmärrettävää, kun puhutaan 18-vuotiaasta kaverista.

Virtasen otteita Orange Bowl -junioriturnauksen finaalissa:Miehen mietteitä Wimbledonin poikien nelinpelin voitosta:Suomen tennistulevaisuus näyttää todella valoisalta ja on mielenkiintoista nähdä, kumpi Ruusuvuori-Virtanen-kaksikosta onnistuu luomaan komeamman uran. Tennis on nykyään niin kilpailtu laji, joten on vaikea uskoa, että kumpikaan miehistä onnistuisi päihittämään Niemisen rankingennätystä (Jakke oli parhaimillaan 13:s). Tennismaailman huippupelaajien otteita pystyy myös seuraamaan live stream -lähetysten avulla monilla eri vedonlyöntisivustoilla.