Super Bowlin 5 suurinta yllätysta

Super Bowlin 5 suurinta yllätysta
Super Bowl on joskus yllätysten matsi. Useamman kerran mestari on ollut ennen ottelua vetomarkkinoiden tasoitusvedoissa yli kymmenen pisteen altavastaaja. Tässä viisi suurinta yllätystä.
Super Bowl 2022 pelataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Kentällä ovat NFC:n mestari Los Angeles Rams sekä AFC:N ykkönen Cincinnati Bengals. Aloituspotku lähtee ilmaan kello 01:30 Suomen aikaa. Puoliaika-show on tänä vuonna taas massiivinen. Lavalla ovat Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige ja Kendrick Lamar.

Super Bowl, NFL:n finaaliottelu, on monta kertaa ollut ikimuistoinen matsi. Veikkausbonukset on listannut kymmenen viisi Super Bowlin vedonlyöntiyllätystä. Näissä matseissa vetomarkkinoiden pistetasoitus oli suurimmillaan, kun altavastaaja on vienyt NFL:n mestaruuden.5 - Denver Broncos (+11.5) vs. Green Bay Packers, Super Bowl 33

Tammikuussa 1998 John Elway ja Denver Broncos voittivat seuran ensimmäisen Super Bowlin. Broncos sai otteluun vetomarkkinolla 11.5 pistettä tasoitusta, vaikka ei se ollut ollenkaan kehno joukkue. Sen voittosuhde runkosarjassa oli 12-4, hyökkäyksen tilastoissa se oli koko NFL:n ykkönen ja puolustuksessa kuudes.
Syy mittavaan tasoitukseen oli siinä, että vastustaja Green Bay Packers QB Brett Favren johdolla oli niin hyvä. Lajilegenda Favre voitti noihin aikoihin NFL:N MVP-palkinnon kolmesti peräkkäin. Joukkue meni eteenpäin kuin juna kohti toista perättäistä Super Bowl -voittoaan. Lopulta kuitenkin Broncos vei tasaisen matsin 31-24. Packersilla oli ottelussa pallo, kun pari minuuttia oli jäljellä, mutta Broncos-puolustus pystyi pysäyttämään hyökkäyksen Denverin 31 jaardin linjalle.4 - Kansas City Chiefs (+12) vs. Minnesota Vikings, Super Bowl 4

Super Bowl numero neljä pelattiin tammikuussa 1970. Minnesotalla oli ollut runkosarjassa koko NFL:n paras hyökkäys sekä paras puolustus. Varsinkin joukkueen puolustuksen linja oli kova, lempinimekseen se oli saanut ”Purple People Eater”. Super Bowlissa silloisen AFL:n puolella pelannut Kansas City Chiefs oli kuitenkin ylivoimainen ja voitti 23-7.
Ottelu pelattiin hyvin märissä olosuhteissa. Kansas Cityn puolustus lopulta dominoi Minnesotan hyökkäystä mielin määrin. Vikings eteni juoksemalla vain 67 jaardia, heitti kolmen syötönkatkoa ja menetti pallon vielä kahdesti fumblaamalla sen Chiefsille.

3 - New York Giants (+12.5) vs. New England Patriots, Super Bowl 42

Kaudella 2007 New England Patriots ja Tom Brady olivat parhaimmillaan, ja kun Super Bowlia lähdettiin pelaamaan helmikuussa 2008, joukkueen piti marssia mestaruuteen liki näytöstyyliin. Patriotsin hyökkäys oli ollut kauden mittaan pysäyttämätön. Brady sekä laiturit Randy Moss ja Wes Welker pelasivat parasta futistaan.
Patriotsin hyökkäyksen pistekeskiarvo oli runkosarjassa yli seitsemän pistettä parempi kuin seuraavan joukkueen. New Englandin puolustuskin oli yksi liigan parhaita. Ennen Super Bowlia Patriots ei ollut hävinnyt kauden aikana otteluakaan.
Ottelun ratkaisuksi tuli New York Giantsin puolustus, joka säkitti Bradyn viidesti. Tuurikin oli ottelussa Giantsin puolella, kun David Tyree otti tärkeässä paikassa pallon kiinni kypärällään.
Giants voitti matsin 17-14. Yllätys ei ollut suurin pistetasoituksen mukaan, mutta kyllä se urheilullisesti oli suurin Super Bowl -yllätys ikinä.2 - New England Patriots (+14.5) vs. St. Louis Rams, Super Bowl 36

Jos oli Tom Brady ja New England Patriots häviävänä osapuolena jättiyllätyksessä alkuvuodesta 2008, niin Brady ja Patriots olivat myös tekemässä jättiyllätystä.
St. Louis Ramsin hyökkäys oli liigan ykkönen, lempinimeltään ”Greatest Show On Turf”. Super Bowlissa se törmäsi kuitenkin Patriotsin puolustukseen, joka oli loppukaudella saanut homman toimimaan. Yhdeksän kertaa edellisestä kymmenestä ottelusta Patriots oli pitänyt vastustajan alle 20 pisteessä. Päävalmentaja Bill Belichick oli onnistunut rakentamaan loistavan puolustuksen, ja siitä alkoi myös Belichickin mainetekojen sarja.
Brady valittiin ottelussa MVP-pelaajaksi, vaikka yhtä hyvin sen kunnian olisi voinut antaa New Englandin puolustukselle. Brady kuitenkin rakensi ottelun ratkaisun. Ramsin QB Kurt Warner heitti ottelussa tasoitusmaalin, kun puolitoista minuuttia oli jäljellä. New Englandilla ei ollut enää aikalisiä jäljellä, mutta silti Brady sai kuskattua pallon niin, että Adam Vinatieri sai potkaistua ratkaisevan 48 jaardin potkumaalin.
Koripallolegenda Charles Barkley sai Patriots-voitosta nimensä vedonlyöntihistoriaan. Barkley lunasti matsista 1.2 miljoonan dollarin voiton Las Vegasin Mandalay Bay -kasinolta.1 - New York Jets (+18) vs. Baltimore Colts, Super Bowl 3

Kaikkien aikojen suurin vedonlyöntiyllätys pelattiin Super Bowlissa tammikuussa 1969. Colts, joka silloin piti majaansa Baltimoressa, oli todellinen mahtijoukkue. Sen QB oli legendaarinen Johnny Unitas. New York Jetsin QB:na oli toinen legenda Joe Namath. Ennen ottelua pidettiin itsestään selvänä, että silloisen AFL-sarjan puolelta tulevat joukkueet olivat NFL:n joukkueita huonompia. Tästä syystä Jets sai niin valtaisan vedonlyöntitasoituksen. Aikaisempina vuosina NFL:n Green Bay Packers oli voittanut molemmat Super Bowlit yhteispistein 68-24. Kolmannessa Super Bowlissa sitten AFL sai ensimmäisen voittonsa, kun Jets vei matsin 16-7.