Talvi X-Games Vedonlyönti

Talvi X-Games Vedonlyönti
X–Games on vuosittain järjestettävä extreme-urheilutapahtuma, joka kerää maailman parhaimmat extreme-kisaajaat yhteen.
Bookkerit eivät ole niin hyvin kartalla näistä marginaalilajeista, joten pelattavaa voi löytyä, etenkin altavastaajista.
X–Games on vuosittain järjestettävä extreme-urheilutapahtuma, joka kerää maailman parhaimmat extreme-kisaajaat yhteen. Ensimmäisen kerran X–Games järjestettiin kesällä 1995, jolloin lajeina oli bmx-pyöräily ja rullalautailu. Talvikisat tulivat ohjelmistoon 1997 ja siitä asti molemmat ovat järjestetty joka vuosi.

X-Gamesin järjestäjänä toimii yhdysvaltalainen urheilukanava ESPN. X-Games on kasvanut viime vuosien aikana isoksi brändiksi extreme-urheilun piireissä ja tapahtuma jatkaa kasvamistaan. Paikalla nähdään yleensä huippu-esiintyjiä, julkkiksia ja rahapalkinnot voittajillekin ovat kasvaneet roimasti. Viime vuosien aikana X-Games on tarjonnut enemmän mahdollisuuksia myös vedonlyönnin saralla.

Vedonlyönti


Kuten monissa yksilölajeissa, vedonlyönti X-Gameseissa perustuu suuresti siihen, miten yksilöt onnistuvat omaan ja muiden tasoon nähden. Panostus ja todennäköisyydet ovat täysin eri luokkaa kuin esimerkiksi joukkuelajeissa. Yksilöt saattavat tehdä helppoja virheitä, eivät ole niin sidonnaisia tiettyyn strategiaan ja mentaalipuoli voi vaikuttaa enemmän.

Menestys, nykykunto ja taito-taso määrittelee hyvin pitkälti panostettavan urheilijan oletusarvon. Bookkerit eivät ole niin kartalla näistä marginaalilajeista, joten altavastaajat ovat usein hyviä valintoja. X-Gamesin veikkaaminen on siltikin enemmän viihdepelaamista kuin rahan painamista.
Talvi X-Games lajit


  • Lumilautailu
  • Newschool-hiihto
  • Moottorikelkkailu
  • Suksicrossi

Lumilautailu ja Newschool-hiihto


Lumilautailu on kohtalaisen vanha laji, sillä se sai alkunsa jo 1960-luvulla. Lumilautailu polveutuu surffauksesta, sillä ensimmäinen lumilauta oli nimeltään Snurferi (Snow-surfer). Tämä lauta oli käytännössä vain suksi, missä oli kiinni remmit, jotka pitivät jalat paikallaan. Jake Burtonin avulla lumilautailu lähti pikku hiljaa kehittymään siihen loistoonsa, jossa se nykyään on. Lumilautailu tuli Olympialajiksi vuonna 1998.

Newschool-hiihto on paljon tuoreempi laji kuin lumilautailu. Newchoolissa lasketaan suksilla, joiden molemmat päät ovat kaarevat kuten lumilaudassa. Tätä mahdollistaa laskun etu- ja takaperin. Newschool-hiihto pohjautuu kumparelaskusta ja lumilautailusta. Newschool-hiihto onkin nostanut viime vuosien aikana suosiotaan roimasti.

Lumilautailussa ja Newschool-hiihdossa kisataan samoissa lajeissa, jotka ovat Big Air, Halfpipe ja Slopestyle.

Big Air


Big Airissa kilpailijat hyppäävät yhdestä suuresta hyppyristä, jossa tehdään itselleen paras/vaikein temppu. Kilpailijat hyppäävät yleensä viisi hyppyä, tuomarit arvioivat suorituksen pisteet ja kaksi parasta suoritusta jää voimaan.

Vedonlyönnin kannalta yksi mielenkiintoisimpia lajeja, sillä kaikki yritys pusketaan yhteen hyppyyn, jolloin altavastaajat ovat myös kohtalaisen vahvoilla. Kertoimissa on usein jonkun verran ilmaa ja tässä lajissa on mahdollisuus altavastaajalla tehdä rahaa.

Halfpipe


Halfpipe, eli tutummin lumikouru. Kilpailijat laskevat halfpipea pitkin alas, tehden erilaisia ja mahdollisimman monipuolisia temppuja. Jokaisella kilpailijalla on kolme laskua käytettävänään ja niistä paras jää aina voimaan. Tuomarit arvioivat suorituksessa vaikeuden, monipuolisuuden ja hyppyjen suuruuden, eli korkeuden.

Tässä lajissa ennakkosuosikit ovat hyvin usein vahvoilla, voittajakertoimet eivät yleensä ole kovinkaan pelattavia. Halfpipe on iso kokonaisuus jokaiselle kilpailijalle ja yleensä kaikkein varmimmat laskijat ovat vahvoilla. Vedonlyönnin puolella tarjotaan sija-vetoja 1-3, jotka ovat altavastaajille hyviä mahdollisuuksia. Alussa hyvän laskun saava ennakkosuosikki pakottaa usein muut suosikit ottamaan paljon riskejä laskun aikana ja tämän myötä aukeaa ikkuna altavastaajille nousta palkintosijoille. Altavastaajat eivät kuitenkaan usein sijoitu 1-2 sijoille, vaan heillä nähdään usein pronssinen mitali kaulassa.

Slopestyle


Slopestyle, eli street-rata. Slopestyle on rata, joka sisältää erilaisia obstaakkeleita, joita laskijat käyttävät hyväkseen parhaalla katsomallaan tavalla. Yleensä radalla on noin kolme suurta hyppyriä, reilejä, eli kaiteita ja esimerkiksi seiniä, tynnyreitä, joiden kanssa voi kikkailla. Jokaisella on tässäkin kolme suoritusta ja paras suoritus jää voimaan. Laji on vaikea, sillä on onnistuttava suorittamaan pitkä rata ilman kaatumisia ja tässä punnitaankin laskijan monipuolisuus hallita kaikkia osa-alueita.

Vedonlyönnin kannalta on huomioitava laskijan monipuolisuus ja kuinka hän on kauden aikana pärjännyt kisoissa. Suomalaiset ovat usein erittäin vahvoilla slopestylessa, sillä he ovat koko ikänsä laskeneet pieniä mäkiä, joissa ei muuta oikein ole kuin hyppyrit ja kaiteet. Jostain syystä Suomalaiset tuntuvat yhä saavan isoja kertoimia palkintosijoille ja sehän passaa vedonlyöjälle. Naisten puolella kärkiryhmä on kohtalaisen kapea, mutta miehissä riittää enemmän vaihtoehtoja, jolloin kertoimet myös ovat paljon parempia.

Muut lajit


Moottorikelkkailu, lumilauta- ja suksicrossi ovat lajeina sellaisia, joissa on hieman vaikeampi arvioida mahdollisia voittajia. Suorituksissa on enemmän mahdollisuuksia sattumuksille erilaisten törmäysten muodossa. Kisoissa on yleensä vauhtia erittäin paljon, jolloin pienikin virhe omasta tai toisen kilpailijan johdosta voi pilata monenkin eri kisaajan kilpailun. Näissä lajeissa on mahdollisuus pelata isoja kertoimia, mutta emme kuitenkaan suosittele sitä. Vedonlyönnin kannalta ei mitään hyviä kohteita, mutta viihdearvo on suuri jos vauhti ja vaaralliset tilanteet kiinnostavat.

Menestyneimmät Suomalaiset


Suomalaismenestystäkin on X-Gamesissa nähty, rallicrossia ajava Toomas Heikkinen voitti kultaa vuonna 2013. Winter X-Games onkin ollut suomalaisille paljon tutumpi tapahtuma, sillä lajit lumilautailu ja newschool-hiihto ovat olleet vahvoja lajeja suomalaisille. Enni Rukajärvi on voittanut naisten lumilautailun slopestylessä kultaa vuonna 2011 ja miesten puolella Eero Ettala niin ikään voitti slopestyle kultaa vuonna 2010. Lumilautailija Peetu Piiroinen on saavuttanut kahdesti pronssia slopestylen puolella.

Eero Ettala


Eero on 30-vuotias lumilautailija joka on tehnyt jo pitkän uran. Eeron parhaimpiin saavutuksiin kuuluvat X-Games slopestylen voitto vuodelta 2010 ja Sapporon Big Air-kilpailun voitto vuodelta 2009. Ettala on ensimmäinen lumilautailija, joka teki backside tupla rodeo 1080-tempun. Nykyään Ettala ei juurikaan kilpaile, vaan hän on siirtynyt vain kuvaamaan lumilauta-elokuvia. Eero on ollut jo monessa elokuvassa mukana, mutta tunnetuimpia niistä ovat Lost In Transition, White Balance ja Follow Me Around.Enni Rukajärvi


Kuusamolainen Enni Rukajärvi on suomen parhaita nais-laskijoita. Enni on 25-vuotias, mutta jo nyt hän on voittanut olympialaisissa hopeaa, X-Games kultaa ja lumilautailun MM-kisoissa kultaa. Rukajärvi on naisten puolella lumilautailun puhdasta eliittiä ja tulee olemaan sitä vielä pitkään. 10-vuotiaana lumilautailun aloittanut Rukajärvi kantoi Suomen lippua Sotsin avajais-seremoniassa.