Perinteet kunniaat - Tapaninpäivän Valioliigakierros!

Perinteet kunniaat - Tapaninpäivän Valioliigakierros!
Tapaninpäivän jalkapallokierros on Englannissa vuosikymmeniä vanha perinne
Jalkapallokierros Tapaninpäivänä, eli Boxing Day’n aikaan, on yhtä englantilainen perinne kuin kierros pubissa ennen jalkapallomatsiin menoa. Perinne on suosittu, vaikka se pitää pelaajat kovilla. Tapaninpäivänä ja Uuden vuoden päivänä pelataan täydet kierrokset liigafutista, ja niiden välissäkin pelataan yksi kierros.
Englantilainen perinne pitää, vaikka Valioliigan joukkueissa pelaa enemmän ulkolaisia pelaajia kuin englantilaisia. Maassa maan tavalla, voisi sanoa.

Rikkailta lahjoja palvelijoille


Boxing Day kuulostaa suomalaisen korvaan nyrkkeilypäivältä, mutta kyse on laatikoista. Joulun jälkeen rikkaat ovat tavanneet antaa perheen palvelijoille lahjoja, jotka laitettiin laatikkoon kotiin vietäviksi. Alkuperäinen tarkoitus oli siis se, että rikkaat antavat köyhille, mutta nykyään Boxing Day tarkoittaa jalkapallon lisäksi lähinnä alennusmyyntejä ja lisää ostamista.

Tapaninpäivän liigakierroksen perinne alkoi Englannissa 1950-luvulla. Sitä ennen jalkapalloa pelattiin Joulupäivänä, mutta 50-luvun loppupuolella Joulupäivää alettiin pitää perheen yhteisenä päivänä.
Jalkapalloa pelattiin Joulupäivänä, koska se oli vapaapäivä, ja oli perinne julkisille työväenluokan tapahtumille, historian professori Martin Jones kertoi Marca.com -sivustolle.
-Usein pelattiin myös Boxing Dayn kierros, eli oli kaksi matsia kahdessa päivässä. Yhteiset huvitukset alkoivat silloin olla laskussa, kun juhlaa alettiin enemmän viettää kotona. Jalkapallo siirtyi kokonaan Tapaninpäivälle Joulupäivän perhekeskeisyyden vuoksi ja erityisesti siksi, koska julkinen liikenne hiljeni jouluksi.

Ikimuistoiset Boxing Dayn maalikarkelot


Tapaninpäivä on pelattu muutamia mainioita matseja Englannin pääsarjassa. Tässä muutama:

2008 Manchester City – Hull 5-1

Tämä ottelu muistetaan parhaiten puoliajasta. City oli ennen ottelua putoajien joukossa ja Hull top kuutosessa. Etihadilla kaikki muuttui, kun City oli tauolle lähdettäessä jo 4-0 -johdossa.
Hullin manageri Phil Brown ei päästänyt joukkuettaan edes pukuhuoneeseen, vaan hän istutti heidät nurmelle yleisön eteen. Brown piti pelaajille kovasanaisen ja julkisen ripityksen. Ottelun jälkeen Brown pyysi joukkueen puolesta faneilta anteeksi.2007 Chelsea – Aston Villa 4-4

Viihdyttävä matsi, jos pitää maalinteosta. Shaun Maloney teki Villalle ottelun kaksi ensimmäistä maalia. Andrei Shevchenko nosti sitten Chelsean tasoihin, ja varsinkin jälkimmäinen oli komea kassi. Alex vei Chelsean johtoon Shevchenkon syötöstä, mutta Villa tuli Laursenin maalilla tasoihin. Chelsea otti vielä johdon Michael Ballackin vaparista, mutta se ei riittänyt, vaan Gareth Barry vielä tasoitti rankkarista.2000 Arsenal – Leicester 6-1

Vuosituhannen vaihteen Arsenal oli Valioliigan superjoukkue. Vuosien 1997-2005 välillä se voitti mestaruuden kolmesti ja oli kakkonen viisi kertaa. Se oli Arsene Wengerin kulta-aikaa.
Tapaninpäivänä 2000 Thierry Henry teki ensimmäisen hattutemppunsa Arsenalille. Leicester oli tuolloin kehno joukkue, eikä sillä ollut mitään millä vastata Arsenalille. Henryn lisäksi Patrick Vieira, Tony Adams ja Freddie Ljungberg tekivät Arsenalin osumat.

1963

Hulluimmat Boxing Day -matsit pelattiin kuitenkin vuonna 1963. Silloin koko kierros oli aivan mahdoton, tässä todiste:Tämän kauden Tapaninpäivän otteluohjelma (kunhan koronan vuoksi ei jouduta peruutuksiin):

14:30 Liverpool – Leeds
14:30 Wolves - Watford
17:00 Burnley - Everton
17:00 Manchester City - Leicester
17:00 Norwich - Arsenal
17:00 Tottenham – Crystal Palace
17:00 West Ham - Southampton
19:30 Aston Villa - Chelsea
22:00 Brighton - Brentford
22:00 Newcastle – Manchester United