Tappara 2015-2016 kausiennakko

Tappara 2015-2016 kausiennakko
Tutustu Tampereen Tapparan Liiga-joukkueeseen kaudella 2015-2016. Alta löydät joukkue-ennakon, rosterin, tulleet ja menneet pelaajat sekä Tapparan tämän kauden ottelut.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Lue Liiga-ennakko sekä kaikki joukkue-ennakot


Liiga-ennakko 2015-2016
HIFK, Blues, HPK
Tappara, Ilves, Sport
Kärpät, JYP, KalPa
Pelicans, KooKoo, SaiPa
TPS, Lukko, Ässät
-----------------------------------------------------------------------------------------


Tampereen Tapparan viime kausi päättyi jälleen pettymykseen, kun kaulaan ripustettiin hopeiset mitalit jo kolmatta kertaa putkeen. Syyskaudella melkoiseen tappiokierteeseen ajautunut joukkue kokosi itsensä ja keräsi joulutauon jälkeisissä 29 ottelussa eniten pisteitä. Runkosarjan päätyttyä Tappara löytyi sijalta kaksi.

Puolivälierissä kirvesrinnat saivat vastaansa Helsingin IFK:n. Ottelusarjasta odotettiin tamperelaisten ylimarssia, mutta Tapparan otteet olivat yllättävän tahmeita ja joukkue ajautui pieneen ahdinkoon, mutta joukkue klaarasi vaikeudet ja vei sarjan lopulta nimiinsä voiton 4-2. Välierissä Tappara sai vastaansa jo kolmatta kevättä peräkkän Rauman Lukon. Tapparan vaikeudet HIFK-sarjassa nostivat Lukon joissain piireissä jopa ennakkosuosikin asemaan, mutta rutinoitunut Tappara tiputti lopulta raumalaiset pronssiotteluun voitoin 4-3. Tappara osoitti sarjassa henkistä lujuutta pelaamalla selkä seinää vasten, Lukon johtaessa ottelusarjaa jo voitoin 1-3.

Finaaleita ei tapparalaiset enää varmastikaan haluaisi muistella. Tapparan pelaajat ja sen kannattajat olivat varmoja, että tämä olisi nyt se heidän kevät, mutta äärimmäisen tiukat pelit, jotka kaikki päättyivät yhden maalin erolla, kääntyivät lopulta Oulun Kärppien eduksi. Ratkaisu oli toisinto edellisen kauden finaalista, kun Kärpät ratkaisi mestaruuden seitsemännen ottelun jatkoajalla.

Kauden jälkeen joukkueesta lähti muille maille useita runkopelaajia, kuten maalitykki Olli Palola, Pekka Jormakka, Josh Green, Antti Erkinjuntti, Jarkko Malinen, Henrik Tömmernes, sekä ykkösmaalivahti Juha Metsola. Menestymään tottunut Tappara ei jäänyt kuitenkaan tuleen makaamaan, vaan joukkueen nykyisellä rosterilla taistellaan jälleen Liigan mitaleista. Joukkueeseen saapuivat maalivahti Tomi Karhunen (Oulun Kärpät), Veli-Matti Savinainen (Torpedo Nizhny Novgorod), Jani Lajunen (Vaxjö Lakers), Manu Honkanen (TPS), Miika Heikkilä (Peliitat), sekä Nick Plastino (Stavanger Oilers).

Lisäksi Tappara teki jatkosopimuksen Markus Kankaanperän, Mika Norosen ja Arttu Ilomäen kanssa. Seura kiinnitti omista junioreistaan hyökkääjä Otto Rauhalan ja puolustaja Jere Rouhiaisen kaksivuotisilla sopimuksilla. Kesän harjoitusringissä mukana ovat olleet myös Tomi Tuomisto, Jonatan Tanus ja Anton Levtchi.

Maalivahdit


Tappara joutuu uuteen tilanteeseen, kun luukulla ei seisokkaan se tuttu Metsola, vaan finaaleissa vastustajan päädyssä kiekkoja vaihtelevalla menestyksellä kopannut Tomi Karhunen. Karhusen otteet viime kaudella nostavat ilmoille kysymysmerkkejä, mutta mikäli tasaisuutta otteisiin löytyy on 25-vuotias Karhunen Liigan parhaimmistoa. Kaudella 2010-2011 ensiesiintymisensä liigajäillä tehnyt Karhunen on torjunut kaudesta toiseen kiekkoja noin 92% tarkkuudella.

Karhusen aisaparina tulevalla kaudella on kokenut Mika Noronen. Jatkosopimus Norosen kanssa oli Tapparalta hyvä veto, sillä kaiken kokenut 36-vuotias veräjänvartija pystyy varmasti toimimaan mentorina Karhuselle vaikeampina aikoina. Noronen taipuu tarpeen niin vaatiessa edelleen myös kiekon eteen, tästä todisteena mies pelasi keväällä LeKin paidassa viisi ottelua 95.7 torjuntaprosentilla.

Tapparan kolmantena maalivahtina jatkaa yhä tshekkiläinen Dominik Hrachovina. 21-vuotias maalivahti sai ensikosketuksensa liigapeleihin viime kaudella, torjuen Tapparan maalilla kolmessa ottelussa mainiolla 93.9 torjuntaprosentilla. Peliaikaa Hrachovina sai Tapparan A-junioreista, sekä LeKistä.

Puolustus


Tapparan puolustus koki jonkin verran muutoksia, kun Pasi Puistola, Henrik Tömmernes ja David Kolomatis lähtivät seurasta. Viime kaudella joukkueen puolustuspeli oli rautaa kevätpuolella ja Tappara päästikin runkosarjassa vähiten maaleja. Tulevalle kaudelle tamperelaiset ovat vahvistaneet puolustusosastoaan Stavangerista siirtyneellä Nick Plastinolla ja Tapparan A-junioreista nostetulla Jere Rouhiaisella.

Puolustuksessa jatkavat viime kaudelta tutut Markus Kankaanperä, Teemu Aalto, Pekka Saravo, Aleksi Elorinne, Alexander Bonsaksen ja Atte Mäkinen. Puolustukseen Tappara kaipaa ainakin yhtä vahvistusta, sillä verrattain laadukas materiaali ei juurikaan kestä loukkaantumisia. Nuorille omille kasvateille on varmasti luvassa peliaikaa tulevalla kaudella.

Tapparaan Norjasta siirtynyt Kanadan- ja Italian passin omaava Nick Plastino oli viime kaudella Norjan pääsarjan kolmanneksi tehokkain puolustaja, keräten runkosarjassa tehot 12+28 ja playoffeissa 3+6. Mies on Tapparalle tuttu viimekauden CHL:stä, missä Stavanger pelasi Tapparan kanssa samassa alkulohkossa. 29-vuotias Plastino pelasi yhden kauden Örebrossa Ruotsin pääsarjassa, mutta tehopisteet jäivät vain kahdeksaan. Italian maajoukkuetta mies on edustanut A-sarjassa kahdesti ja kerran B-sarjassa. Miehen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti hyvä liike ja pelikäsitys.

Hyökkäys


Tapparan hyökkäys meni kesän aikana lähes täydellisesti uusiksi, kun joukkueen jättivät Josh Green, Jarkko Malinen, Antti Erkinjuntti, Pekka Jormakka, Masi Marjamäki ja joukkueen kahden edellisen kauden maalitykki, Olli Palola. Harjoituspeleissä uusiksi mennyt hyökkäys on ollut kuitenkin iskussa, mistä osoituksena Tappara on tehnyt kahdessa CHL-ottelussa jo 11 maalia. Koko Suomen silmät seuraavatkin tällä hetkellä 17-vuotiaan Patrick Laineen otteita, jonka odotetaan lyövän itsensä läpi Liigassa jo tulevalla kaudella.

Tapparan hyökkäys on lähtijöistä huolimatta paperilla laadukas. Seuraan siirtyivät muun muassa Jani Lajunen Växjö Lakersista ja Veli-Matti Savinainen Torpedo Nizhny Novgorodista. Kaikkien tuntemien herrojen ohella joukkueeseen liittyi lupaava Manu Honkanen, jonka otteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Tappara käytti optionsa Kalpassa vuokralla olleeseen Arttu Ilomäkeen, joka nakutti Hakametsässä Tapparaa vastaan tehot 1+2. 25-vuotiaalta keskushyökkääjältä on lupa odottaa elämänsä kautta kirvespaidassa.

Ruotsin mestaruuden viime kaudella voittanut Jani Lajusen siirtoa Tapparaan huhuiltiin jo ennen joulua. Siirto julkistettiin lopulta keväällä ja vuoden 2011 maailmanmestari suuntasi Tampereelle, taskussaan kahden vuoden mittainen pahvi. Mitään älytöntä pistelinkoa Tappara ei miehestä odota, vaan miehen avut löytyvät kahden suunnan pelaamisesta ja nopeudesta. Lajunen oli SHL:n playoffien pistepörssissä kuitenkin kahdeksannella sijalla, joten mies voi olla Tapparalle todella tärkeä kevään pudotuspeleissä.

Toinen isompaa kohua aiheuttanut hankinta oli Veli-Matti Savinaisen siirtyminen Tapparaan. 29-vuotiaan vasemman laitahyökkääjän ura on tietynlaisessa käännekohdassa, sillä takana on rikkonainen kausi, puoliksi SHL:ssä, puoliksi KHL:ssä ja Tapparassa paineet onnistumiselle ovat kovat. Savinaisen paras kausi osui kaudelle 2012-2013, jolloin hän teki patapaidassa runkosarjassa tehot 20+16 ja playoffeissa 4+5, ollen Ässien kantavia voimia joukkueen voittaessa Kanada-maljan. Savinaisen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti kiekollinen osaaminen, sekä alivoimapelaaminen. Savinaisen sopimus Tapparaan on kaksivuotinen.

Palataan vielä jo kohuakin kiekkopiireissä nuorten MM-kisoissa aiheuttaneeseen Patrick Laineeseen, joka pelasi ensimmäiset liigapelinsä jo viime kaudella. Laine oli jo 15-vuotiaana Tapparan A-junioreiden paras maalintekijä ja nuorten maajoukkuepelissä hän on tehnyt jo 29 osumaa. Pelityyliltään Lainetta on verrattu Alexandr Ovetshkiniin ja mies itsekin myöntää, että ei todellakaan ole mikään pelinrakentaja, vaan puhdas snaipperi. Laineella on sopimusta jäljellä Tapparan kanssa kaksi vuotta, minkä jälkeen miestä kutsuvat (mikäli kasetti pysyy kasassa) Pohjois-Amerikan taalajäät. Kapteeni Jukka Peltola, Kristian Kuusela, Stephen Dixon, Henrik Haapala, Elmeri Kaksonen ja Jan-Mikael Järvinen luovat Tapparan hyökkäykselle hyvän pohjan, minkä pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan toimivia ketjukoostumuksia

Ennuste


Tappara hakee edelleen sitä kirkkainta mitalia, kolmen peräkkäisen hopean jälkeen, mutta aivan kärkisuosikkina joukkue ei kauteen lähde. Tapparan hyökkäyspeli tulee olemaan jälleen yksi liigan parhaimmistoa, mutta puolustus- ja maalivahtipeli ovat lieviä kysymysmerkkejä. Joukkueen päävalmentaja, Jussi Tapola, tulee viime kaudesta viisastuneena antamaan pelaajilleen vapauksia, mikä auttaa pitämään joukkueen pelihuumorin korkealla.

Tappara tulee pääsemään suoraan pudotuspeleihin, sijoittuen runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon, mutta mitä tapahtuu tämän jälkeen on arvoitus. Mikäli uudistunut joukkue hitsautuu hyvin yhteen on joukkueella jälleen mahdollisuudet taistella jopa mestaruudesta, mutta todennäköisempää on, että Tapparaa ei tulevalla kaudella finaaleissa nähdä.

Tulleet:


+ Tomi Karhunen / mv (Kärpät)
+ Nick Plastino / p (Stavanger NOR)
+ Arttu Ilomäki / kh (KalPa)
+ Jani Lajunen / kh (Växjö SWE)
+ Manu Honkanen / lh (TPS U20)
+ Veli-Matti Savinainen / lh (Torpedo KHL)
+ Tomi Tuomisto / lh (LeKi FIN-2)

Lähteneet:


- Juha Metsola / mv (Amur Habarovsk KHL)
- David Kolomatis / p
- Pasi Puistola / p
- Henrik Tömmernes / p (Frölunda SWE)
- Josh Green / kh (KooKoo)
- Jarkko Malinen / kh (KooKoo)
- Antti Erkinjuntti / lh (Pelicans)
- Pekka Jormakka / lh (Jokerit KHL)
- Masi Marjamäki / lh (Ässät)
- Olli Palola / lh (Vitjaz Podolsk KHL)


Pelaajat - Tappara 2015-16


Maalivahdit


NROPELAAJAIKÄCMKG
1Dominik Hrachovina2018375
33Tomi Karhunen2517979
35Mika Noronen3518587


Puolustajat


NROPELAAJAIKÄCMKG
 Jere Rouhiainen1918275
 Nick Plastino2918189
6Pekka Saravo3518792
12Markus Kankaanperä3518496
23Aleksi Elorinne2519590
24Atte Mäkinen1919194
38Teemu Aalto3618186
47Alexander Bonsaksen2818083


Hyökkääjät


NROPELAAJAIKÄCMKG
 Anton Levtchi1918480
 Manu Honkanen1918081
0Tomi Tuomisto2518686
17Stephen Dixon2918092
18Jonatan Tanus1917481
19Jere Karjalainen2217576
19Veli-Matti Savinainen2918282
22Arttu Ilomäki2418287
25Henrik Haapala2117371
27Elmeri Kaksonen2818279
29Patrik Laine1619391
42Otto Rauhala2018084
44Jan-Mikael Järvinen2617475
51Miika Heikkilä2318878
71Kristian Kuusela3217582
81Jukka Peltola2718283
100Jani Lajunen2418575


Tapparan otteluohjelma 2015-16


Pe 11.9 klo 18.30
Tappara - Ilves

Ti 15.9 klo 18.30
KalPa - Tappara

Ke 16.9 klo 18.30
Tappara - Lukko

La 19.9 klo 17.00
Blues - Tappara

To 24.9 klo 18.30
KooKoo - Tappara

Pe 25.9 klo 18.30
Tappara - TPS

Ti 29.9 klo 18.30
Tappara - Pelicans

Ke 30.9 klo 18.30
Sport - Tappara

Pe 2.10 klo 18.30
Tappara - HPK

Ke 7.10 klo 18.30
Lukko - Tappara

To 8.10 klo 18.30
Tappara - Kärpät

Su 11.10 klo 15.00
JYP - Tappara

Ti 13.10 klo 18.30
Tappara - Ässät

Pe 16.10 klo 18.30
Tappara - KooKoo

Ke 21.10 klo 18.30
Tappara - Sport

La 24.10 klo 17.00
TPS - Tappara

Ti 27.10 klo 18.30
SaiPa - Tappara

Ke 28.10 klo 18.30
Tappara - Blues

La 31.10 klo 17.00
Kärpät - Tappara

Ke 11.11 klo 18.30
Tappara - KalPa

Pe 13.11 klo 18.30
Ilves - Tappara

La 14.11 klo 17.00
Tappara - JYP

Ti 17.11 klo 18.30
HPK - Tappara

To 19.11 klo 18.30
HIFK - Tappara

Ti 24.11 klo 18.30
Tappara - SaiPa

Ke 25.11 klo 18.30
Pelicans - Tappara

La 28.11 klo 17.00
Tappara - HIFK

Pe 4.12 klo 18.30
KooKoo - Tappara

La 5.12 klo 17.00
SaiPa - Tappara

Pe 11.12 klo 18.30
JYP - Tappara

La 12.12 klo 17.00
Sport - Tappara

Ti 15.12 klo 18.30
KalPa - Tappara

Ke 16.12 klo 18.30
Tappara - Ilves

Ti 29.12 klo 18.30
Tappara - HIFK

To 7.1 klo 18.30
Tappara - Blues

La 9.1 klo 17.00
Pelicans - Tappara

To 14.1 klo 18.30
Tappara - Kärpät

La 16.1 klo 17.00
Ässät - Tappara

Su 17.1 klo 15.00
Tappara - HPK

Pe 22.1 klo 18.30
Tappara - Ilves

La 23.1 klo 17.00
Ilves - Tappara

Ti 26.1 klo 18.30
Tappara - Lukko

Ke 27.1 klo 18.30
Lukko - Tappara

Pe 29.1 klo 18.30
Tappara - Sport

La 30.1 klo 17.00
Sport - Tappara

Ke 3.2 klo 18.30
Tappara - JYP

Pe 5.2 klo 18.30
Tappara - TPS

Ke 10.2 klo 18.30
Blues - Tappara

Pe 12.2 klo 18.30
Tappara - Pelicans

Ke 17.2 klo 18.30
TPS - Tappara

To 18.2 klo 18.30
HIFK - Tappara

La 20.2 klo 17.00
Tappara - Sport

Ti 23.2 klo 18.30
Tappara - Ässät

Ke 24.2 klo 18.30
Ässät - Tappara

Pe 26.2 klo 18.30
Ilves - Tappara

La 27.2 klo 17.00
Tappara - KooKoo

Ke 2.3 klo 18.30
Kärpät - Tappara

Pe 4.3 klo 18.30
HPK - Tappara

La 5.3 klo 17.00
Tappara - SaiPa

Ti 8.3 klo 18.30
Tappara - KalPa