ATP:n finaaliturnaus - Kuka juhlii voittoa kauden päätösturnauksessa?

ATP:n finaaliturnaus - Kuka juhlii voittoa kauden päätösturnauksessa?
Vuoden 2022 tenniskausi huipentuu Nitton ATP:n finaaliturnaukseen, jossa kohtaavat kahdeksan maailman korkeimmin rankattua pelaajaa. Turnaus kisataan tänä vuonna Italian Torinossa 13-20. marraskuuta.

Alcaraz joutuu jättämään finaaliturnauksen väliin


Viime vuonna voittoa juhli Saksan Alexander Zverev, joka kaatoi finaalissa Venäjän Daniil Medvedevin lukemin 6-4, 6-4. Finaaliturnauksen voitto oli Zverevin uran toinen. Maailmanlistan ykköspelaaja Carlos Alcaraz joutuu valitettavasti jättämään päätösturnauksen väliin loukkaantumisen takia. Espanjalainen joutuu olemaan kuusi viikkoa pois pelikentiltä vatsaongelmien johdosta, joten mieheltä jää väliin väliin ATP:n finaaliturnaus ja David Cup. Alcarazin tavoitteena on kuntoutua tammikuussa pelattavaan Australian avoimiin.

Osallistujat


Vihreä lohko

- Rafael Nadal
- Casper Ruud
- Felix Auger-Aliassime
- Taylor Fritz

Punainen lohko

- Stefanos Tsitsipas
- Daniil Medvedev
- Andrei Rublev
- Novak DjokovicKisaformaatti


Turnaus kisataan round-robin-formaatilla, jossa kahdeksan pelaajaa on jaettu kahteen eri lohkoon. Jokainen oman lohkon pelaajaa kohtaa toiseensa kertaalleen. Molempien lohkojen kaksi parasta etenee semifinaaleihin.

Turnausennakko


Djokovic lähtee suurimpana ennakkosuossikina finaaliturnaukseen. Serbialainen on voittanut finaaliturnauksen peräti viidesti. Edellisestä finaaliturnausvoitosta on kulunut tosin jo seitsemän vuotta, sillä Djokovic voitti finaaliturnauksen edellisen kerran 2015. Viime viikolla Djokovic joutui nöyrtymään Rolex Pariisin Masters-turnauksen finaalissa, jossa mies hävisi Tanskan Holger Runelle lukemin 6-3, 3-6, 7-5. Djokovic voitti ottelussa viisi pistettä enemmän kuin tanskalainen, mutta hävisi silti ottelu, koska Rune pelasi tärkeät pisteet paremmin. Tanskalaisen syöttö toimi loistavasti läpi ottelun ja mies voitti pisteet 89-prosenttisesti, kun Runen paukutti syötön ruutuun ja iski jatkolyönnin kämmeneeltä.

Medvedevin vuosi käynnistyi loistavasti, kun venäläinen eteni Australian avointen finaaliin, jossa mies johti ottelua jo erin 2-0. Espanjan Nadal onnistui kuitenkin kääntämään ottelun edukseen ja vei ottelun 3-2-erin. Finaali kesti peräti 5 tuntia ja 24 minuuttia, joka on toiseksi pisin Grand Slam -finaali. Kokonaisuudessaan Medvedevin tenniskausi ei ole ollut läheskään yhtä hyvä kuin viime vuonna. Medvedev eteni äskettäin Astanan turnauksen välieriin ja voitti Viennan ATP-turnauksen, joten miehen pelivire pitäisi olla hyvä. Vaikka Pariisin Masterissa mies hävisi avauskierroksella Alex Di Minaurille.

Nadal voitti tänä vuonna kaksi Grand Slam -turnausta, kun espanjalainen juhli voittoa Australian avoimissa ja Ranskan avoimissa. Kauden toinen puolisko onkin sujunut rikkonaisesti, sillä mies on kärsinyt loukkaantumista, eikä suurta turnausmenestystä ole tullut. Nadalin huono vire sai jatkoa viime viikolla Pariisissa, jos Nadal hävisi avauskierroksella Yhdysvaltojen Tommy Paulille 1-2-erin. Nadal ei ole ikinä onnistunut voittamaan ATP:n finaaliturnausta, mikä on aika yllättävää, kun ottaa huomioon minkälaisen uran espanjalainen on pelannut. Nadalin voittoprosentti finaaliturnauksissa on 56. Edellisen kerran Nadal eteni finaaliturnauksen loppuotteluun vuonna 2013.

Ruudin nousujohtainen ura sai jatkoa tällä kaudella, kun norjalaispelaaja selviytyi kahdesti tänä vuonna Grand Slam -turnauksen finaaliin (Ranskan avoimet ja US Open). Molemmissa finaaleissa tuli silti tappio, kun norjalainen hävisi Nadalille ja Alcarezille. Kanadan Auger-Aliassime on ollut loppukaudesta hyvässä vireessä, joten kanukki on turnauksen mahdollinen yllätyskortti. Auger-Aliassime viihtyy hyvin kovilla sisäkentillä.

Tsitsipas, Rublev ja Fritz eivät kuulu omissa papereissani turnauksen suurimpiin ennakkosuossikeihin. Tosin maailmanlistan kolmantena oleva Tsitsipas on juhlinut urallaan kerran finaaliturnauksen voittoa vuonna 2019

Voittajakertoimet
Otteluohjelma & Tulokset


Ruud - Auger-Aliassime. Tulos: 2-0
Nadal - Fritz. Tulos: 0-2.
Medvedev - Rublev. Tulos: 1-2.
Tsitsipas - Djokovic. Tulos: 0-2
Nadal - Auger-Aliassime. Tulos: 0-2
Ruud - Fritz. Tulos: 2-1
Rublev - Djokovic. Tulos: 0-2.
Tsitsipas - Medvedev. Tulos: 2-1.
Nadal - Ruud. Tulos: 2-0.
Auger-Aliassime - Fritz. Tulos: 1-2.

Perjantai 18.11

Medvedev - Djokovic. Tulos:
Tsitsipas - Dublev. Tulos: