Tokio 2020 - Innovatiivisimmat kisat koskaan!

Tokio 2020 - Innovatiivisimmat kisat koskaan!
Tokion olympialaisissa nähdään lukematon määrä uusia ja ennennäkemättömiä teknologisia ja muita ratkaisuja. Lue lisää artikkelistamme! (Kuva: CHARLY TRIBALLEAU/AFP via Getty Images)

Luovuus arvossaan


Innovatiivisuus tarkoittaa hieman oikaisten luovuutta ja keksimistä. Japani on perinteisesti ollut tällä saralla edelläkävijä maailmassa monilla aloilla, oikeastaan koko Japani on yksi iso esimerkki teknologisesta kehityksestä ja innovaatioista. Luotijunat, emojit, edistyneet mikroprosessorit ja monet muut enemmän tai vähemmän tärkeät teknologiset läpimurrot ovat lähtöisin nousevan auringon maasta. Myös maan rajalliset luonnonvarat ovat pakottaneet japanilaiset innovoimaan vuosikymmenten saatossa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Ei siis ollut varsinaisesti yllätys, kun Tokion olympialaisten järjestelytoimikunta aikoinaan ilmoitti tekevänsä 2020 olympialaisista "historian kaikkien aikojen innovatiivisimmat". Tuo lupaus on todella pidetty, jopa korkojen kera. Ja innovatiivisuus ei rajoitu myöskään pelkästään teknisiin ratkaisuihin, vaan lähes kaikessa on ajateltu myös kierrätysnäkökulmaa ja mahdollisimman energiatehokasta lopputulosta.

Listaamme alla muutamia osin futuristisiakin yksityiskohtia, jotka erottavat Tokion 2020 olympialaiset kaikista aiemmista kisoista.

1. Robotteja kaikkialla


Robotit ovat olennainen osa japanilaisten teknologista perimää ja se näkyy todella selvästi myös Tokion olympialaisissa. Lentokentältä lähtien vastassa on robotteja, jotka tarjoavat tietoa liikkumisesta, kisoista ja jopa auttavat kantamaan matkalaukkusi! Hotellilla robotit auttavat sisäänkirjautumisessa, taksin tilaamisessa ja toki jälleen myös matkatavaroiden kantamisessa huoneeseen.

Kisapaikoilla robotteja on satoja. Stadionien ulkopuolella robotit tarjoilevat tietoa päivän tapahtumista, kisapaikan palveluista ja opastavat tarvittaessa vaikka vessaan. Olympiakylässä robotit ohjailevat kaikkea liikkumista ja toimivat "infotiskeinä" kaikkien maiden urheilijoille ja muulle olympiaväelle. Stadioneilla robotit avustavat kisajärjestelyissä, keihästä tai muita heittovälineitä kentältä suorituspaikalle palauttavat robotit ovat tuttu näky jo aiemmistakin kisoista.

Yleisön puuttuminen katsomoista tietää kuitenkin sitä, että robottiarmeija keskittyy pääasiassa urheilijoiden ja eri maiden delegaatioiden palvelemiseen. Tästä syystä lopullista robottien määrää on hieman leikattu alkuperäisestä.2. Ennennäkemätöntä lähetysteknologiaa


Kuten mainittua, faneja ei näissä olympialaisissa lehtereillä nähdä. Kotikatsomoissa Tokion olympialaisia katsonee kuitenkin jälleen historiallisen suuri määrä ihmisiä. Ja nyt kelpaa katsoa, sillä näin korkealaatuista lähetystä ei ole vielä koskaan mistään urheilutapahtumasta, tai muustakaan tapahtumasta tuotettu.

Luulitko HD-kuvan olevan terävä? Tokion olympialaisissa ainoastaan muutaman tenniskentän kuva on enää "vanhaa" HD-laatua, muuten lähetys on seuraavan sukupolven UHD HDR-tasoa. Lähetyksiin lisätään myös ennätysmäärä huippumoderneja graafisia elementtejä ja myös äänipuoli on viimeistä piirtoa myöden optimoitu. Monikamerateknologia on sekin aivan eri tasolla, jos verrataan vaikkapa Rion 2016 olympialaisiin.

Automaattikameratuotannon avulla kisoista tallennetaan noin 9500 tuntia lähetystä, eli mikään kisatapahtuma ei jää kameroilta huomaamatta. Innovaatioiden laajuutta tuotannossa kuvaa mediayhtiöiden ja järjestäjien julkaisema kuvaus Tokion olympialaisissa käytössä olevista uudistuksista. Teoksella on mittaa vaatimattomat 62 sivua!

Tokio 2020 - Innovatiivisimmat kisat koskaan!
(Kuva: Getty Images)

3. Vihreät arvot kunniassa


Japani on kierrätyksen ja jätteiden lajittelun edelläkävijä. Se näkyy myös Tokion olympialaisissa. Mitalit on valmistettu kierrätetyistä jalometalleista, ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa. Jalometallit puolestaan on saatu tavallisten japanilaisten yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoittamista matkapuhelimista ja muista eletroniikkalaitteista. Mitalit ovat edelleen kultaa, hopeaa ja pronsia, mutta tällä kertaa ilman uusien luonnonvarojen käyttöä.

Perinteinen olympialaisten ilotulitus avajaisseremoniassa on sekin historiallinen. Normaalit ilotulitteet ympäristöhaittoineen on unohdettu ja näyttävyydestä vastaa japanilainen yhtiö virtuaalisen meteorisateen voimin! Paljon näyttävyyttä, ei juuri lainkaan hiilijalanjälkeä.4. Tulevaisuuden liikkumista


Urheilijoiden ja taustajoukkojen ei tarvitse huolehtia kilpailupaikoille ehtimisestä Tokiossa. Olympialaisten kuljetuksesta pitää huolen mm. vasta vuonna 2027 kaupalliseen käyttöön tuleva Maglev-juna. Maailman nopein juna saavuttaa jopa 600 km/h huippuvauhdin, joten hotellilta voi lähteä hieman normaalia myöhemmin.

Kaikkien kisojen osallistuvien kisapassilla aukeaa käyttöön myös koko Tokion alueella toimiva robotti-taxien laivasto. Näyttämällä ID-korttiaan taksin lukijaan, voi helposti matkustaa haluamaansa suorituspaikkaan ja takaisin. Eikä kuskinkaan kanssa tarvitse jutella, sillä sellaista ei ole.