Vuoden 2020 kesäolympialaiset järjestetään "vuoden myöhässä" välillä 23. heinäkuuta – 8. elokuuta 2021. Katso artikkelistamme Suomen joukkueen terävimmät syömähampaat kisoihin. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)
Suomalaisten mitalitoivot Tokion Olympialaisissa
Tokion kesäkisat pyörähtävät käyntiin
perjantaina 23. heinäkuuta. Reilun parin viikon karnevaalit pitävät sisällään jälleen paljon vanhaa, mutta myös jonkin verran uutta. Kisoissa nähdään kaikkiaan 33 lajia ja ensimmäistä kertaa mukana lajikirjossa ovat uudet olympialajit
kiipeily,
karate,
lainelautailu ja
rullalautailu. Viimeksi mainitussa on myös vahvaa sinivalkoista väriä.
Suomen historia kesäolympialaisissa on komea. Kaikkien aikojen mitalitilastossa Suomi on sijalla viisitoista. Suomen olympiamitalit kautta aikojen käsittävät
143 kultamitalia,
147 hopeaa ja
174 pronssista lätkää. Eniten olympiamitaleja voittanut suomalainen on luonnollisesti
Paavo Nurmi.
Talviolympialaisten tavoin Suomen menestys on keskittynyt muutamaan avainlajiin. Ei sentään ihan samoin, kuin miten suomalaiset mäkihypyn olympiavoittajat tai maastohiihtäjät talvikisojen tilastoja dominoivat. Kesäkisoissa eniten olympiamitaleja historian saatossa on tullut kestävyysjuoksusta, keihäänheitosta ja painista, lajeista joita jo antiikin olympialaiset tarjosivat.
Kultaa on kuitenkin huuhdottu myös muun muassa telinevoimistelussa, melonnassa, ammunnassa ja jousiammunnassa. Suomalaiset olympiamitalistit ovat todennäköisesti Tokiossa kortilla, mutta ketkä ovat
Tokion kesäolympialaiset 2020 suurimmat suomalaiset mitalitoivot?
1. Senni Salminen - Kolmiloikka
Lähes täysin puskista Suomen yleisurheilun tähtitaivaalle noussut Salminen on pitänyt Suomen ennätystä pilkkanaan kevään ja kesän mittaan. Viimeisin parannus nähtiin Romanian joukkue-EM-kisoissa kesäkuun 19. päivä, nyt maamme ennätys kirjataan lukemiin 14,63. Samalla Salminen nousi hämmentävästi koko Euroopan tilastoykköseksi!
Euroopan kärkituloksella ei vielä mitalisuosikkeja olla Tokiossa, mutta finaalipaikka on täyttä realismia. Ja yksittäisessä loppukilpailussa kaikki on toki mahdollista. Saako suomalaiskomeetan huikea kausi vielä suurempia mittasuhteita Japanin kansallisstadionilla elokuun alussa?
2. Mira Potkonen - Nyrkkeily
Potkosen paikka Tokion olympialaisissa varmistui vasta rankingin perusteella kesäkuun loppupuolella. Olympiakarsintaturnauksessa kohtalona oli karsiutuminen, mikä ei ollut vaikean kevään jälkeen kovin suuri yllätys. Potkonen oli kuitenkin Euroopan rankingin kärjessä ja sen ansiosta paikka myös Tokiossa irtosi.
Potkonen toi Suomen ainoan mitalin edellisistä kesäolympialaisista pokatessaan
Riossa pronssia vuonna 2016. Tokiossa Potkosen sarjassa nyrkkeilee Rion kahdentoista sijaan kaksikymmentä ottelijaa, joten haaste on entistä kovempi. Silti Potkosella on pieni sauma uusia Rion temppu, mikäli viimeinen valmistava kuukausi menee täysin nappiin.
Katso alta Potkosen otteita Rion pronssijuhliin päättyneissä olympialaisissa.
3. Lizzie Armanto - Rullalautailu
Suomalaisittain kenties suurin suomalainen mitalitoivo Tokiossa on samalla todennäköisesti myös joukkueen tuntemattomin nimi, ainakin härmässä. Maailmalla tilanne onkin sitten täysin erilainen. Rullaulautailija Armanto on todennäköisesti maailman tunnetuin naisskeittaaja ja vaikkapa sosiaalisessa mediassa kansainvälisestikin todella iso nimi. Takuuvarmasti Armanto on myös Suomen joukkueen
ylivoimaisesti kovatuloisin urheilija.
Rullalautailu on Tokiossa ensimmäistä kertaa mukana olympialaisten ohjelmassa, joten ennakointi on haastavaa. Isänsä synnyinmaata Tokiossa edustava Armanto osallistuu "parkiin" ja on siinä jo kyntensä näyttänyt. Fyysisesti todennäköisesti maailman kovin naisskeittari on urallaan
voittanut muun muassa Barcelonan X Gamesit juuri tässä sarjassa.
Armannon osalta suurin kysymysmerkki liittyy viime vuoden lopulla tulleeseen pahaan loukkaantumiseen. Reisiluunsa murtanut Armanto pääsi takaisin tositoimiin vasta tänä keväänä, eikä paluu ole ollut ongelmaton. Tokion radan pitäisi kuitenkin sopia Armannolla loistavasti, joten ehkäpä elokuun 5. päivä kilpailtava parkin finaali on suomalaisittain iso päivä?
4. Satu Mäkelä-Nummela - Trap-ammunta
Suomen viimeisin kesäolympialaisten kultamitalisti Mäkelä-Nummela on edelleen kova tekijä.
Pekingissä vuonna 2008 sensaatiomaisesti kultaa ampunut orimattilalainen teki pari vuotta jopa trapin peruskilpailun maailmanennätyksen, joten mistään jäähdyttelijästä ei puhuta. Mäkelä-Nummela on kaiken lisäksi ollut koko ajan lajinsa huipulla ja lähes kolme vuosikymmentä kestänyt ura kuuluukin jo suomalaisen urheilun komeimpiin lajirajoista välittämättä.
Mitkä ovat sitten menestyssaumat Tokiossa? Olympialaisten trap on aina huippulaadukas kilpailu, jossa erot ovat minimaaliset. Kaiken onnistuessa jokaisella finaaliin selvinneellä ampujalla on mahdollisuudet voittaa. Toisaalta pieni herpaantuminen tiputtaa yhtä helposti koko finaalin ulkopuolelle. Mäkelä-Nummelan selkeä etu on valtava kokemus ja tietysti myös jo voitettu olympiakulta. Nähdäänkö Asakan ampumaradalla heinäkuun lopulla jälleen kultainen suomalaisyllättäjä?
Alta voit katsoa Mäkelä-Nummelan historiallisen suorituksen Pekingissä vuonna 2008.
5. Matilda Castren - Golf
Naisvaltaisen listauksen päättää nuori huippugolfari Castren, joka teki kesäkuun puolivälissä historiaa voittamalla
ensimmäisenä suomalaisena kautta aikojen naisten LPGA-kiertueen osakilpailun. Jenkkien huippukiertue on myös naisten puolella golfin ylivoimaisesti suurin ja kaunein, joten saavutus on todella kova. Kuvaavaa on, että Castren on vasta historian toinen suomalaisnainen joka on ylipäänsä kiertueella pelannut.
Miesgolfarit
Sami Välimäki ja
Kalle Samooja ovat pitkään olleet suomalaisittain Tokion suurin toivo golfin saralla, mutta nyt pöytä on kääntynyt. Castren kuuluu ehdottomasti potentiaalisiin menestyjiin. Tätä tukee myös normaalia ohkaisempi osallistujamäärä, sekä miehissä että naisissa turnaukseen starttaa 60 peluria. Tulikuuma Castren voidaan hyvinkin nähdä kärkijoukoissa myös Kasumigaseki Country Clubilla.
6. Haastajat & mustat hevoset
Arvokisojen kovasta tasosta huolimatta yllätyksille on usein sijaa myös olympialaisissa. Suomen joukkueen
virallinen tavoite on neljä mitalia, mikä on suurella todennäköisyydellä mahdoton tehtävä. Edellämainittujen urheilijoiden lisäksi joukkueeseen kuuluu kuitenkin ihan potentiaalisia "pistesijojen" metsästäjiä, jotka voivat nappisuorituksella yllättää.
Golfin miesten puolelta myös kaksikko
Sami Välimäki -
Kalle Samooja pelaa täydellisellä onnistumisella korkeista sijoista. Purjehduksen puolella
Kaarle Tapper ja
Tuuli Petäjä-Siren ovat huippusuorituksella korkealla.
Yleisurheilun puolelta suomalaisten menestyslaji keihäänheiton tilanne on normaalia heikompi.
Lassi Etelätalo,
Toni Kuusela ja joko
Oliver Helander tai
Antti Ruuskanen eivät keihäskisan suosikkeihin kuulu, mutta kai ainakin yksi suomalainen sentään finaalissa nähdään?
Uimarit
Ari-Pekka Liukkonen ja
Matti Mattsson eivät normaalisuorituksillaan lajiensa finaaleissa esinny, mutta mistään heittopusseista ei puhuta. Jokerikortti voisi olla painija
Arvi Savolainen, joka uhmasi todennäköisyyksiä jo olympiakarsinnoissa. Ehkäpä olympiamolski siivittää nuoren painijan jopa mitalitaistoon?