Tunnetko Jääkiekon MM-kisojen historian? Tässä maaotteluiden 5 tehokkainta puolustajaa!

Tunnetko Jääkiekon MM-kisojen historian? Tässä maaotteluiden 5 tehokkainta puolustajaa!
Mahtuuko joukkoon Timo Jutila? Entäpä Kimmo Timonen? Jos vastasit molempiin kysymyksiin ei, olet varmasti jo oikealla tiellä, mutta jos annetaan vihjeeksi, että tuohon TOP viiteen mahtuu toki yksi suomalainen pakki, niin tiedätkö nimen? Aivan oikein, Petteri Nummelin!
No, nämä suomalaiskysymykset olivatkin helppoja, mutta osaisitko nimetä muut TOP 5 tehokkaimmat puolustajat kautta aikojen? Nummelinin lisäksi tähän joukkoon mahtuu kaksi 1950-luvulla syntynyttä puolustajaa ja kaksi 1940 luvulla syntynyttä pakkia. Ennen kuin kurkistat alla olevaa listaa, mieti nimiä mitä tulee mieleen? Olisitko tiennyt nämä?

Jääkiekon MM-kisat 2021 ei tähän listaan tuo muutoksia, mutta todennäköisesti näemme jälleen upeita suorituksia useammaltakin puolustajalta! Ja toivottavasti etenkin suomalaispakeilta! MM-kisat vedonlyönti käy jo kuumana, käy heittämässä betsit kehiin!

Tämän listauksen kriteerinä siis tehdyt tehopisteet maaotteluissa ja pelipaikkana luonnollisesti puolustajan paikka.

TOP 5 puolustajaa:


  1. Vyacheslav Fetisov, RUS, 101 ottelua, 36 maalia, 60 syöttöä, 96 pistettä
  2. Petteri Nummelin, FIN, 102 ottelua, 15 maalia, 49 syöttöä, 64 pistettä
  3. Alexei Kasatonov, RUS, 77 ottelua, 18 maalia, 33 syöttöä, 51 pistettä
  4. Valeri Vasilev, RUS, 101 ottelua, 15 maalia, 31 syöttöä, 46 pistettä
  5. Frantisek Pospisil, CZE, 97 ottelua, 9 maalia, 36 syöttöä, 45 pistettä


Vyacheslav Fetisov


Punakoneen tuttu pakki ei varmasti isommin esittelyjä kaipaa, CSKA Moskovan kasvatti Vyacheslav Fetisov aloitti uransa kaudella 1974-75 ja pelasi CSKA:ssa aina kauden 1988-89 loppuun saakka, jonka jälkeen hän siirtyi seuraavaksi kaudeksi New Jersey Devilsin riveihin NHL:ään. NHL:ssä mies ehti myös pelaamaan Detroit Red Wingsin riveissä. NHL:ssä kertyi tilastot 546 ottelua ja tehot 36+192. Venäjällä pelatut pelit toi tilastot 473 ottelua ja 153+222. Uran jälkeen Fetisov on toiminut mm. Venäjän urheiluministerinä ja nykyään mies on Moskovan CSKA:n puheenjohtaja.

Tunnetko Jääkiekon MM-kisojen historian? Tässä maaotteluiden 5 tehokkainta puolustajaa!
(Photo by © Wally McNamee/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Alexei Kasatonov


Alexei Kasatonov aloitti uransa SKA Leningradin eli nykyisen SKA Pietarin riveissä. Sieltä kaudeksi 1978 CSKA Moskovan riveihin ja siellä aina kaudelle 1989-90. Tämän jälkeen niin ikään siirtyminen New Jersey Devilsin riveihin, josta matka jatkuin Anaheimin ja St. Louis Bluesin jälkeen Boston Bruinsiin. NHL:ssä kertyi lopulta 383 ottelua, joissa 38+122 tehot, Neuvostoliitossa pelatuissa otteluissa (529) kertyivät tehot 119+196. Nykyisin Kasatonov toimii SKA Pietarin General Managerina.

Petteri Nummelin


Turun Palloseuran kasvatti Petteri Nummelin ehti uransa aikana veivata kiekkoa Suomen lisäksi Ruotsissa, Sveitsissä, Norjassa ja jopa Japanissa. Yksi Euroopan parhaista pakeista ei välttämättä saanut ihan parasta näytönpaikkaa edes NHL:ssä, vaikka sielläkin tuli pelejä 139 kappaletta plakkariin. Niissä tehot 9+36, joukkueena Minnesota Wild. Tietenkin Suomen maajoukkue tästä hyötyi upealla tavalla, sillä pisteet 15 + 49 yltävät hienoon kakkostilaan kaikkien pakkien pistevertailuissa. Moni ei taida edes käsittää miten upeasta suorituksesta on kyse.

Tunnetko Jääkiekon MM-kisojen historian? Tässä maaotteluiden 5 tehokkainta puolustajaa!
(Photo by Brian Bahr/Getty Images)

Valeri Vasiliev


Valeri Vasiliev on edesmennyt, neuvostoliittolainen puolustaja, joka takoi 101 pelissä 15+31 tehot. Lähes koko uransa kotimaassaan pelannut puolustaja pääsi uran viimeisinä vuosina pelaamaan Unkarissa ja Saksassa, kun tilille mahtui yhteensä 30 ottelua Ujpesti Dozsa ja EC Ratingen joukkueissa. Ura olisi voinut olla ihan toisenlainen, jos pelaajat olisivat voineet vapaasti siirtyä pelaamaan NHL:ään.

Frantisek Pospisil


Listan viides on tsekkipakki Frantisek Pospisil, jolle kertyi 97 ottelua ja näissä tehot 9+36. Miestä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista Eurooppalaisista puolustajista ja on saavuttanut urallaan mm. kolme maailmanmestaruutta ja kolme olympiamitalia. Pospisil pelasi koko uransa tsekkoslovakialaisessa TJ Kladno -joukkueessa lukuun ottamatta uran viimeistä kautta jonka hän pelasi saksalaisessa EV Landshut -joukkueessa.

Kovia nimiä jäänyt taakse


Luonnollisesti NHL:n pitkä kausi ei mahdollista kaikkien huippupakkien nousua tähän viisikkoon. Petteri Nummelin löytyy myös ylivoimamaalien kärjestä, niitä on tullut yhteensä yhdeksän kappaletta. Suomalaispelaajista Jere Karalahti on tämän tilaston 11., hänelläkin peräti viisi YV-maalia saldona. Timo Jutilakin löytyy yhden tilaston TOP3:sta, tehotilastossa Jutilla on +46. Edelle menevät vain em. Alexei Kasatonov +74 ja Vyatcheslav Fetisov +93. Suomen Hannu Virta (+37) ja Petteri Nummelin (33) mahtuvat myös kautta aikojen kympin sakkiin.