Nuoret Leijonat MM-kisoihin - ketkä nähdään kisakoneessa?

Nuoret Leijonat MM-kisoihin - ketkä nähdään kisakoneessa?
Jääkiekon U20 MM-kisat lähestyvät vinhaa vauhtia. On aika tarkastella Suomen kisajoukkuetta ja katsoa myös hieman pidemmälle tulevaisuuteen! (Kuva: Roni Hirvonen 2021 U20 MM-välierässä USA:a vastaan. Codie McLachlan/Getty Images)
Monien kiekkoniilojen mielestä yksi tämänkin kiekkokauden kohokohdista, eli vuoden 2022 U20 MM kisat pelataan 26. joulukuuta - 6. tammikuuta Kanadassa. Suomi julkisti kisajoukkueensa joulukuun alkupuolella.

Nuoret Leijonat eivät tälläkään kertaa lähde turnaukseen suurimpana mestarisuosikkina, se kunnia kuuluu jälleen Pohjois-Amerikan joukkueille. Jälleen kerran Suomi saa kuitenkin niin kilpailukykyisen joukkueen jalkeille, että mikä tahansa on mahdollista. Etukäteen Suomi rankataan yhdessä Venäjän ja Ruotsin kanssa kuumien haastajien joukkoon.U20 MM 2022 - Suomen kokoonpano


Päävalmentaja Antti Pennanen lähtee seuraavalla joukkueella vuodenvaihteen U20 MM-turnaukseen:

Maalivahdit:
1 Meriläinen Leevi, Kingston Frontenacs, OHL
30 Blomqvist Joel, Kärpät Oulu
31 Jatkola Juha, KalPa Kuopio

Puolustajat:
3 Rafkin Ruben, TPS Turku
4 Ottavainen Ville, JYP Jyväskylä
6 Viro Eemil, TPS Turku
7 Niemelä Topi, Kärpät Oulu
10 Puutio Kasper, KalPa Kuopio
15 Nurmi Petteri, HPK Hämeenlinna
21 Heimosalmi Aleksi, Ässät Pori
25 Määttä Rami, Ässät Pori

Hyökkääjät:
13 Järventie Roby, Belleville Senators, AHL
19 Mäenpää Juuso, KalPa Kuopio
20 Helenius Samuel, JYP Jyväskylä
22 Hirvonen Roni, HIFK Helsinki
23 Väisänen Kalle, TPS Turku
24 Koivunen Ville, Kärpät Oulu
27 Kapanen Oliver, KalPa Kuopio
28 Päivärinta Sami, Lukko Rauma
29 Simontaival Kasper, KalPa Kuopio
32 Määttä Joel, Univ. of Vermont
33 Lambert Brad, JYP Jyväskylä
34 Räty Aatu, Jukurit Mikkeli
35 Nikupeteri Olli, Luleå, Ruotsi
37 Kemell Joakim, JYP Jyväskylä

Nuoret Leijonat hyvistä asemista kauden huipennukseen


Nuorten Leijonien valmistautuminen MM-kisoihin on alkukauden mittaan sujunut varsin mukavissa merkeissä. Suomi voitti loppukesästä käydyn avaustapahtuman Summer Showcasen Yhdysvalloissa. Elokuun lopussa käydyssä neljän maan Tshekin turnauksessa Suomi voitti kaksi kolmesta matsistaan, kuten myös marraskuussa Ruotsin neljän maan turnauksessa.

Alkukauden perusteella tilanne on kuitenkin useampaan aiempaan kauteen verrattuna hieman toisenlainen. Yleensä Nuorten Leijonien kysymysmerkki on ennen turnausta ollut lähinnä ratkaisijoiden puute, mutta tällä kertaa tuolle osastolle vaikuttaisi olevan jopa ylitarjontaa. Toisaalta sitten Suomen tavaramerkiksi noussut ultratiivis puolustaminen on ainakin valmistavien otteluiden perusteella ollut vahvasti hakusessa.

Suomi pyrkii pelaamaan vielä ainakin yhden valmistavan ottelun Kanadassa ennen kisoja, mutta näytöt leijonapaidassa on nyt siis annettu. Päävalmentaja Antti Pennanen esikuntineen julkisti lopullisen kisajoukkueen 8. joulukuuta.


Hirvonen ja Räty keihäänkärkinä - Myös Lambert mukana!


Ainakaan keskikaistalla Suomella tuskin tulee olemaan kisoissa mitään ongelmia. Aatu Räty on itseoikeutettu ykkössentteri ja kapellimestari. Roni Hirvonen voi joko johtaa Suomen kakkosketjua, tai niinkuin Ruotsin turnauksessa pelata Rädyn laidalla ykkösessä. Alempien ketjujen senttereinä mukana ovat Oliver Kapanen ja Samuel Helenius.

Laidoilta tehoja tuomaan kisajoukkueessa nähdään ilman loukkaantumisia ainakin nuoret herrat Kasper Simontaival, Joakim Kemell ja Ville Koivunen. Pelillisten ansioiden puolesta myös Roby Järventie olisi itseoikeutettu kisapelaaja ja Pennanen otti tuoreiden näyttöjen puuttumisesta huolimatta Järventien myös kisakokoonpanoonsa.

Mukaan mahtui myös ensi kesän NHL:n kärkivarauksien joukkoon ennakoitu Brad Lambert. Jonkinlaisesta henkisestä takalukosta kärsivä huippulupaus ei ole saanut sitä kuuluisaa ketsuppipulloa missään kohtaa kautta auki. Turhautuminen on johtanut myös kiukutteluun kentällä ja sen ulkopuolella. Pennasella onkin tiukka paikka Lambertin roolia miettiessään. Ehkä katsomossa aloittava 13. hyökkääjä, joka päästetään irti kisojen edetessä?


Blomqvist alakerran lukko - Piisaako pakisto?


Maalivahdit ovat useampana vuotena olleet Nuorten Leijonien menestyksen tae. Tälläkään kertaa ei isompaan huoleen liene aihetta, sillä ykkösvahti Joel Blomqvist on mies paikallaan. Kärpissä ei liikaa vastuuta ole alkukaudesta lohjennut, mutta nuorten maajoukkueessa nuorukainen on selkeä ykkönen. Toinen kärppätaustainen maalivahti Leevi Meriläinen lienee Blomqvistin ykköskirittäjä kisoissa.

Myöskään puolustajien osalta ei yllätyksiä nähty. Liigassa kelpo kautta pelaavat Eemil Viro, Topi Niemelä, Ruben Rafkin sekä ylivoimaankin oman vahvan mausteensa tuova Kasper Puutiomuodostavat pakiston rungon. Tästä edespäin puhutaankin enemmän makuasioista.

Harjoitusotteluiden perusteella Suomen alakertaan kaipaisi yhtä tai kahta "isäntämiestä", jotka luutisivat sääntöjen rajamailla myös omassa päässä. Kiekollista taitoa kyllä löytyy, mutta löytyykö kovuutta ja fysiikkaa kun Kanada ja USA rymistelevät sen kummempia lupia kyselemättä maalille?Ensi kaudesta Kojon komentoon


Pennasen jälkeen Nuoret Leijonat siirtyvät ensi kaudeksi Kari "Kojo" Jalosen komentoon. Jalosen sopimus kattaa sekä vuoden 2023 että vuoden 2024 MM-kisat. Konkarivalmentaja aloittaa virallisesti pestissään toukokuun alussa.

Pesti U20 ikäluokan päävalmentajana on Jaloselle uran toinen. Aiemmalla kerralla Kojo luotsasi Nuoret Leijonat MM-hopealle kaudella 2000-01. Pedanttina luotsina Jalosen tyyli sopii varmasti edelleen mainiosti nuorten lupausten kanssa työskentelyyn. Silti "vanhemman valtiomiehen" nimittäminen Nuorten Leijonien peräsimeen yllätti monet.

Jalonen itse kertoi suurimmaksi syyksi pestilleen mahdollisuuden työskennellä laajemminkin suomalaisen huippujääkiekon kehittämisen parissa. Jalosen toimenkuva käsittää U20 maajoukkueen lisäksi mentorointia nuoremmille maajoukkueille sekä yhteistyötä myös seurajoukkueiden kanssa.

Jalonen ei pestin saatuaan tapansa mukaan jäänyt laakereille lepäilemään, vaan oli jo samana viikonloppuna seuraamassa Suomen U20-haastajajoukkueen otteita maaotteluissa. Kokeneen huippuvalmentajan liekki ei siis ole ainakaan hiipumaan päin, mikä on mainio uutinen myös tuleville U20 MM-joukkueille.