Nuoret Leijonat MM-kisoihin - ketkä nähdään kisakoneessa?

Nuoret Leijonat MM-kisoihin - ketkä nähdään kisakoneessa?
Jääkiekon U20 MM-kisat lähestyvät vinhaa vauhtia. On aika tarkastella Suomen kisajoukkuetta ja uutta valmennusjohtoa! (Kuva: Codie McLachlan/Getty Images)

Nuoret Leijonat nimetty U20 MM-kisoihin


Yksi kiekkokauden kohokohdista, vuoden 2023 U20 MM kisat pelataan 26. joulukuuta - 5. tammikuuta Kanadassa. MM-kisoihin lähdetään hieman normaalista poikkeavasta tilanteesta niin Suomen, kuin koko turnauksenkin osalta. Pelattiinhan vuoden 2022 turnaus lopullisesti vasta elokuussa.

Nuoret Leijonat lähtevät jälleen huipputurnaukseen yhtenä turnauksen suosikeista. Kanada on vedonvälittäjien papereissa tuttuun tapaan se ykkönen, mutta sitten tulevat Suomi ja USA. Myös Ruotsi kuuluu etukäteen potentiaalisiin menestyjiin. Suomella on jalkeilla jälleen sen tason joukkue, että kaikki on mahdollista aina mestaruutta myöten.
U20 MM 2023 - Suomen kokoonpano


Päävalmentaja Tomi Lämsä lähtee seuraavalla joukkueella vuodenvaihteen U20 MM-turnaukseen:

Maalivahdit
Kokko Niklas, Kärpät Oulu
Koskenvuo Aku, Harvard University NCAA
Lampinen Jani, Kiekko-Espoo

Puolustajat
Ervasti Kalle, Lukko Rauma
Heimosalmi Aleksi, Ässät Pori
Kiviharju Aron, TPS Turku
Malinen Aleksi, JYP Jyväskylä
Ruotsalainen Ville, KalPa Kuopio
Salin Otto, HIFK Helsinki
Suomi Jimi, TPS Turku
Vilén Topias, Pelicans Lahti

Hyökkääjät
Huuhtanen Niko, Jukurit Mikkeli
Hämeenaho Lenni, Ässät Pori
Kapanen Konsta, KalPa Kuopio
Kapanen Oliver, KalPa Kuopio
Kaskimäki Aleksanteri, HIFK Helsinki
Kemell Joakim, JYP Jyväskylä
Koivunen Ville, Kärpät Oulu
Lambert Brad, Winnipeg Jets
Lassila Jere, JYP Jyväskylä
Miettinen Verner, Fargo Force USHL
Nyman Jani, Ilves Tampere
Päivärinta Sami, Lukko Rauma
Rönni Topi, Tappara Tampere
Väisänen Kalle, TPS Turku

Nuoret Leijonat uudessa komennossa kisoihin


Nuorten Leijonien valmistautuminen MM-kisoihin on periaatteessa noudatellut tuttua kaavaa. Joukkueen yhteinen aika on elokuun kisojen vuoksi jäänyt hieman normaalia lyhyemmäksi, mutta harjoitusleirit ja turnaukset on silti päästy vetämään täysimääräisesti läpi.

Isoin muutos joukkueessa on tottakai uusi päävalmentaja. Kaksivuotisella sopimuksella Nuorten Leijonien peräsimeen tullut Tomi Lämsä on tehnyt nimeä viime vuosina Venäjän KHL-liigassa ja jäänyt monilta kotimaisilta kiekkoseuraajilta hieman paitsioon. 43-vuotias Lämsä on toiminut päävalmentajana miesten tasolla yhteensä viitenä kautena, Pelicansissa yhden ja sekä Jokereissa että Salavat UFA:ssa kaksi kautta.

Lämsää on aina pidetty erinomaisena pelin osaajana ja taktisena velhona. Ihmisjohtaminen puolestaan ei aina ole ollut Kiekkoreippaan kasvatin vahvuuksia. Nyt Lämsälle aukeaa yksi suomalaisen jääkiekon näköalapaikoista. Kanadan U20 MM-turnaus on siten iso näyttöpaikka pelaajien lisäksi myös tuoreelle valmennusjohdolle.


Kemell ja Lambert ykköstähdet


Nuorten Leijonien MM-runko tulee tälläkin kertaa kotimaisesta Liigasta. Ainoat ei-liigapelurit tämän vuoden joukkueessa ovat rapakon takaa kisoihin saapuvat maalivahti Aku Koskenvuo sekä hyökkääjät Verner Miettinen ja Brad Lambert. Viimeksi mainittu kuuluu joukkueen ehdottomaan kärkikaartiin yhdessä JYP-hyökkääjä Joakim Kemellin kanssa.

Lambertin osalta pelättiin jo kisojen jäävän väliin, kun Winnipeg Jetsin organisaatioon kuuluva hyökkääjä sai kovan tällin taklaustilanteessa joulukuun alkupuolella. Tapahtuneesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä ja monissa kohuissa keitetty hyökkääjä pääsee vielä kolmannenkin kerran tavoittelemaan unelmaansa U20 MM-tasolla.


Piisaako alakerta?


Tämänkertainen Suomen kisajoukkue on hieman erilainen verrattuna moneen aiempaan U20-miehistöön. Yleensä ainakin maalivahtiosasto on ollut etukäteen ajateltuna joukkueen selkeä vahvuus. Tällä kertaa veskaritilanne on jonkinlainen arvoitus, sillä ainakaan selkeää ykkösvahtia ei kolmikosta ennen kisoja löytyne.

Myös pakiston osalta on pieniä kysymysmerkkejä. Liigassa mainion syksyn pelanneet Elias Vilén ja Topias Heimosalmi ovat etukäteen ne takuuvarmat nimet, mutta riittääkö syvyys? Erittäin mielenkiintoinen jokerikortti alakerrassa on TPS:n vasta 16-vuotias puolustaja Aron Kiviharju, joka tekee näin debyyttinsä U20 MM-tasolla.

Tällä kertaa Nuorten Leijonien vahvin osa tuntuu olevan hyökkäys. Jo mainittujen Lambertin ja Kemellin lisäksi kärkiketjujen rooleihin on tarjolla syksyn mittaan Liigassa edukseen esiintyneitä pelureita à la Jani Nyman, Niko Huuhtanen, Ville Koivunen ja Oliver Kapanen. Pyörittelee näitä palasia miten tahansa, voinee todeta kasassa olevan erinomaisen hyökkäyskaluston.

Kokonaisuudessaan Lämsällä on siis käsissään joukkue, jolla voidaan mennä vaikka päätyyn asti. Jos kisojen aikana löytyy kuuma ykkösvahti, puolustuksesta saadaan esiin hieman odotettua enemmän "äijämäisyyttä" ja hyökkäysvitjat loksahtavat paikalleen, voi tämä nippu kirjoittaa jälleen yhden kauniin luvun lisää suomalaiseen U20-kiekkohistoriaan.