Koripallo on jopa ylivoimainen palkkakuninkaallisten laji

Koripallo on jopa ylivoimainen palkkakuninkaallisten laji
Vuosittaiset urheilijoiden tienestitiedot on taas julkistettu. Esimerkiksi Sporticon ja Forbesin listoista löytyy tuttuja nimiä, mutta kärkipäässä on myös muutama "yllättäjä" ainakin suomalaisesta näkökulmasta. Jalkapallo jää palkkakuninkaallisten osalta koripallon varjoon.

Palkkakuninkaalliset 2022, miljoonaa dollaria


LeBron James, koripallo 126,9
Lionel Messi, jalkapallo 122
Cristiano Ronaldo, jalkapallo 115
Neymar, jalkapallo 103
Canelo Álvarez, nyrkkeily 89
Stephen Curry, koripallo 86,2
Kevin Durant, koripallo 85,9
Roger Federer, tennis 85,7
James Harden, koripallo 76
Tiger Woods, golf 73,5

Sporticon listalla ykkösnimi vaihtui täksi vuodeksi. Koripalloilija LeBron James nousi ykköseksi viidenneltä sijalta. Jamesin 126,9 miljoonasta Yhdysvaltain dollarista noin neljännes koostuu varsinaisesta palkasta ja siihen liittyvistä bonuksista."Eurooppalaisen jalkapallon" edustajista Lionel Messi jatkaa vielä Cristiano Ronaldoakin suuremmilla tienesteillä. Ronaldolla kentän ulkopuoliset korvaukset ovat suhteessa Messiä suuremmat.

Kaukana ei näistä miehistä ole myöskään Neymar, vaikka meriitit pelikentillä ovatkin jääneet hieman vähemmälle. Neymar tienasi palkkaa enemmän kuin Ronaldo, eikä ero Messiinkään ole suuri.

Muihin "soccer-miehiin" ero onkin sitten jo suurempi. Kylian Mbappe löytyy kokonaislistan sijalta 25 tienaten hieman alle puolet siitä mitä Neymar.Se suomalaisittain varmastikin kymppikärjen vierain nimi löytyy sijalta viisi. Nyrkkeilijä Saúl Alvarez on urheilijana sillä tasolla, että hänet noteerataan näissä listauksissa lempinimellä Canelo. Alvarez on samalla koko listan ykkönen, kun katsotaan vain urheilusuorituksista maksettuja korvauksia. Niitä hänelle kertyi vuoden ajalta hurjat 85 miljoonaa dollaria.

31-vuotiasta Alvarezia kuvaillaan maailman tämän hetken parhaaksi nyrkkeilijäksi, eikä se ole ihme. Meksikolainen on voittanut 61 ottelustaan 57 ja hävinnyt vain kaksi. Eri liittojen titteleitä riittää suuret määrät.Kun katsotaan kenttien ulkopuolisia ansioita, nousee kaksi nimeä yli muiden: James ja Roger Federer. Jälkimmäinen ei ole pelannut tennistä juurikaan korona-aikana, mistä kertovat tässä vertailussa lähes mitättömät 724 000 dollarin palkkarahat. Sen sijaan esimerkiksi yhteistyökumppaneilta napsahtaa vuosittain edelleen 85 miljoonan potti.

Paljolti samat sanat pätevät Naomi Osakaan. Toki hän on pitkälti välttynyt fyysisiltä loukkaantumisilta, mutta tulokset ovat oikeuttaneet "vain" 1,2 miljoonan tuloihin huolimatta tenniksen palkkatasa-arvosta. Sen sijaan muut tulot ovat urheilumaailmassa peräti viidenneksi suurimmat. Koko listalla hän on sijalla 20.

Osaka on yhdessä niin sanotun lajitoverinsa Serena Williamsin (listalla 55:s) kanssa naisten palkkakuningattaret. Ero muihin on selvä, sillä sadan joukosta ei muita naisia löydy.Kun urheilijat jakaa eri lajeihin, nousevat koripallo ja amerikkalainen jalkapallo selvästi muiden yläpuolelle. Vielä kolmaskin Pohjois-Amerikan ammattilaissarjalla tekevä urheilumuoto eli baseball on tässä vertailussa lähellä pyöreän muotoista jalkapalloa.

Sata eniten tienannutta lajeittain

Koripallo 36
Amerikkalainen jalkapallo 25
Eurooppalainen jalkapallo 13
Baseball 12
Golf 4
Tennis 3
Nyrkkeily 3
Formula 1 2
Kriketti 1
Vapaaottelu 1

Koripalloilijoita on sadan joukossa peräti 36 eli yli kolmasosa. Neljän kymppikärjessä olevan lisäksi sitä hätyyttelevät myös listan 12:s ja 13:s, Giannis Antetokounmpo & Russell Westbrook. Top-13:ssa on siis kuusi koripalloilijaa, mikä osoittaa ykkösliiga NBA:n mahtia kaikkeen maailman muuhun urheiluun verrattuna.

Yhtään amerikkalaisen jalkapallon pelaajaa ei ole kymmenen eniten tienaavan joukossa, mutta laajempi massa tulee vastaan sijasta 15 lähtien. Niinpä sijoilla 11-27 on jo seitsemän jenkkifutaajaa.

Tenniksen osalta on mielenkiintoista, ettei maailman viime vuoden selkeä ykköspelaaja Novak Djokovic mahdu sadan listalle lainkaan. Siellä ei näy Federerin, Osakan ja Williamsin lisäksi ketään muutakaan pelaajaa.

Omien lajiensa mohikaaneja löytyy formula ykkösistä, kriketistä ja vapaaottelusta. Autourheilun superkaksikko Lewis Hamilton-Max Verstappen kansoittaa sijoja 19 ja 30.

Krikettimies Virat Kohlista voisi kirjoittaa pitkänkin tarinan. Intian urheilun jokseenkin suuri yksinäinen nettoaa pelien ulkopuolelta vuosittain yli 30 miljoonaa dollaria, ja hänet on luokiteltu sponsorien näkökulmasta ajoittain maailman toiseksi arvokkaimmaksi urheilijaksi.Vapaaottelija Conor McGregor on puolestaan lajissaan täysin omassa luokassaan. Hän oli osin koronatilanteen takia jopa ykkönen vuoden 2021 listalla, kun tällä kertaa sijoitus on 22:s.