Tennis US Open 2015 - Ennakko

Tennis US Open 2015 - Ennakko
Tennis US Open 2015 - Lue ennakkomme kauden viimeiseen Grand Slam-turnaukseen. Kyseessä on myös Jarkko Niemisen viimeinen suurturnaus. Lue miksi Novak Djokovic ei voita US Openia vuonna 2015!
Se on taas allekirjoittaneen lempiturnauksen, eli US Openin aika. Kovan alustan turnaus, nopea kenttä ja ei tappavan kuuma auringonpaahde tekee US Openista yhden parhaista tasoa mittaavista turnauksista Grand Slam-kiertueella.

Viime vuonna turnauksen voitti Marin Cilic, mistä nostelen itselleni hattua seuraavan sata vuotta, koska otin ennen turnausta Cilicin mestaruuden kiinni alle sadan kertoimella. Kroati kaatoi finaalissa Kei Nishikorin suoraan kolmessa setissä 6-3, 6-3, 6-3.Turnaus käydään 128-drawina ja tänä vuonna voittaja kuittaa $3,300,000 palkintorahoja. Runner-up joutuu tyytymään vain $1,600,000 palkintoon. Sanon nyt tässä vaiheessa, että Novak Djokovic ei voita turnausta. Hauska fakta kuitenkin on, että Djokovicista tulisi voitolla ensimmäinen 16000 ATP-Rankingpisteen rajapyykin ylittävä pelaaja.

Käymme kaaviot läpi neljässä osassa, jokaisessa osassa ollen 32 pelaajaa.

Djokovic, Seppi, Janowicz, Goffin, Raonic, Lopez, Coric, Nadal


Arvontakone lauloi ja muotoili heti ensimmäiseksi neljännekseksi aikamoisen paukun. Novak Djokovic kohtaa ensimmäisellä kierroksella Joao Souzan, sekä toisella kierroksella Vasek Pospisilin. Djokovic valitteli Cincinnatin finaalin jälkeen, ettei hän todellakaan ole tyytyväinen omaan kuntoonsa ja Wimbledonista asti vaivannut olkapäävamma nosti taas päätään. Nähtäväksi siis jää, että voiko Teymuraz Gabashvili tai Jerzy Janowicz tiputtaa todellisen pommin ja laittaa Djokovicin lauluun.

Gabashvili voitti Washingtonissa kaikkien yllätykseksi Andy Murrayn ja kohtaa ensimmäisellä kierroksella Pablo Andujarin. Toisella kierroksella vastaan asettuu Andreas Seppi ja Gabashvilillä on kaikki edellytykset edetä kolmannelle kierrokselle Novak Djokovicia vastaan. Tuon ottelun voittaja kohtaa kaikella järjellä Jerzy Janowiczin.

Puolalainen on pelannut viimeisen kuukauden loistavaa tennistä. Hänet haastaa ensimmäisellä kierroksella Carreno-Busta ja toisella kierroksella vastaan tulee helpohkona vastustajana Bautista-Agut. Jos polakki jatkaa hyviä otteitaan, niin kolmannella kierroksella kaatuu myös David Goffin.

Järjissään oleva ihminen varmasti pitäisi Raonic-Nadalia varmana parina neljännelle kierrokselle, mutta minä en. Nadal on ollut tällä kaudella todella surkea Grand Slam-otteluissa ja kohtaa ensimmäisellä kierroksella Borna Coricin. Nuori pelaaja lähtee sata lasissa kaatamaan entistä maailman ykköstä ja Nadalin otteet huomioiden en pitäisi edes yllätyksenä, että Coric jatkaa turnauksessa. Ottelun voittaja kohdannee toisella kierroksella karsijan ja Diego Schwartzman-ottelun voittajan. Kolmannelle kierrokselle vastusta odotellaan parista Dudi Sela - Steve Johnson.

Winston-Salemin puolivälierissä mukana oleva Johnson kohtaa italialaisen Fabio Fogninin ja Dudi Sela voittaa Pablo Cuevasin, jonka peli ei nopealla alustalla yksinkertaisesti luista. Ilman yllätyksiä Johnson-Sela-voittaja kohtaa Milos Raonicin.

US Openin kenttä sopii Raonicille loistavasti, mutta kanadan lipun alla pelaava Raonic syyllistyy epätasaisuuteen aivan liian usein. Tästä syystä Fernando Verdasco voi laittaa hänet lauluun ja kohtaa maanmiehensä Feliciano Lopezin kolmannella kierroksella. Koska olen itse yhtenä betsinä painanut Borna Coricin voittamaan turnauksen, uskon, että hän kohtaa Djokovic-Janowicz voittajan puolivälierissä. Jos vastassa on Janowicz, voi Coric jopa tehdä superyllätyksen etenemällä neljän joukkoon.

Nishikori, Dolgopolov, Robredo, Tsonga, Nieminen, Cilic, Dimitrov, Ferrer


Arpaonni ei suosinut Jarkko Niemistä. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu Ranskan Jo-Wilfried Tsonga, jonka Nieminen on voittanut kahdesti. Edellistä voitosta tosin on viisi vuotta aikaa ja Nieminen on kärsinyt loukkaantumisesta viimeisen kuusi viikko. Viimeksi Tampereen Challengerissa pelannut Nieminen tuskin haastaa ranskalaista tässä ottelussa.

Tsonga kohtaa toisella kierroksella Lacko-Granollers voittajan, kolmannella kierroksella Gael Monfilsin ja etenee neljännelle kierrokselle Nishikoria vastaan. Nishikorilla toki ei ole helppo tie, sillä ensin vastaan astelee Benoit Paire, sitten yllätyksiä satunnaisesti latonut Radek Stepanek ja kolmannella kierroksella vastassa on Dolgopolov-Robredo voittaja. Dolgopolov on pelannut viimeaikoina loistavasti ja omaa kaikki aseet Robredon kaatamiseen. Nishikori on viime vuoden finalisti ja juuri tällä kentällä hänen pitäisi edetä puolivälieriin.

Vastaansa Nishikorin pitäisi saada viime vuoden voittaja Marin Cilic. Cilicin tie kulkee läpi karsijan, Pouillen ja Dimitrovin. Neljännellä kierroksella vastaan tulee joko Jeremy Chardy tai David Ferrer. Ferrerin kunto on todella suuri kysymysmerkki, sillä hän on ollut sivussa kentiltä jo kolme kuukautta. Ferrer on peruspeliltään kuitenkin sen tason pelaaja, että Radu Albot, Filip Krajinovic, sekä Jeremy Chardy pitäisi kaatua helposti. Toki jos vamma vielä vaivaa, niin asia on eri.

Cilicin ja Nishikorin uusiessa viime vuoden finaali puolivälierissä, on Kei Nishikori tällä kertaa jopa todennäköisempi voittaja. Nishikori voitti juuri Washingtonissa semifinaaleissa Cilicin ja sen jälkeen kroatin peli ei ole sujunut ollenkaan. Toki nyt ollaan nopeammalla alustalla.

Wawrinka, Gulbis, Young, Simon, Anderson, Thiem, Kyrgios, Murray


Heti ensimmäiselle kierrokselle arvontakone lauloi todellisen herkkupalan, sillä Nick Kyrgios kohtaa Andy Murrayn. Kaksikko on kohdannut kolmesti, joista kaksi on ollut tämän vuoden Grand Slameissa. Joka kerta Murray on poistunut voittajana, mutta ottelussa piilee yllätys aussin puolesta.

Kyrgios on ollut paperilla viime ajat idioottimaisen käytöksensä takia, mutta on tällä hetkellä ehdonalaisen pelikiellon alaisuudessa. Kyrgios on osoittanut pelaavansa loistavasti nopeilla alustoilla, sekä pystyy kaatamaan tämän hetken ATP-pelaajista kenet vain, kun pelaa ykköspeliään. Nuoren aussin pää vaan kun ei kestä mitään pelistä poikkeavaa.

Murray voitti Kanadan Mastersin ja hävisi semeissä Cincinnatissa. Skotin peli näyttää tällä hetkellä hyvälle ja vaikka toivoisi Kyrgiosin voittoa, niin se on liian epätodennäköinen, koska aussin pää ei toimi tällä hetkellä oikealla tavalla.

Murraylla on helppo tie Mannarinon ja Belluccin läpi kolmannelle kierrokselle, jossa vastaan astelee Dominic Thiem tai Kevin Anderson. Molemmat ovat pelanneet viime ajat loistavasti, vaikka Thiem tosin onnistumisensa on ottanut massalla. Denis Istomin tosin on pelaaja, joka voi yllättää kumman tahansa, mutta pidän tuota skenariota epätodennäköisenä. Murray tästä porukasta kuitenkin jatkaa puolivälieriin.

Murrayn vastustajaksi on kolme vaihtoehtoa. Ernests Gulbis, Gilles Simon tai Stan Wawrinka. Wawrinka menee helposti jatkoon ensimmäiseltä ja toiselta kierroksella, kun hän kohtaa Ramos-Vinolasin, sekä James Duckworthin. Kolmannella kierroksella vastaan tulee Jack Sock-Gilles Muller voittaja, mutta näistäkään ei ole sveitsiläiselle haastetta.

Gilles Simon lähtee turnaukseen 11. sijoitettuna, mutta ei ole Pohjois-Amerikan kovilla onnistunut sitten missään. Simon jopa hävisi Mikhail Youzhnylle Kanadassa. Tästä syystä Simon voi olla jopa ongelmissa Donald Youngin kanssa. Ottelun voittaja kohtaa Ernests Gulbisin, joka pelasi Kanadassa loistavaa tennistä. Gulbisin tasonnosto oli upeata katsottaava ja juuri Donald Young kaatui kolmannella kierroksella.

En usko et Rajeev Ramista tai Ryan Harrisonista on yllättämään Gulbisia, joten Gulbis kohtaa Wawrinkan neljännellä kierroksella puolivälieräpaikasta. Hyvällä pelivireellä Gulbis jopa kaataa Wawrinkan, mutta se on jokseenkin epätodennäköistä. Joka tapauksessa se on täysin sama, kumpi tulee Murrayta vastaan, koska skotti tulee etenemään neljän joukoon.

Berdych, Querrey, Tomic, Gasquet, Isner, Karlovic, Kohlschreiber, Federer


Mitähän tästäkin nyt sanoisi? Gasquet on iskussa, Isner on aina jenkeissä kova, Kohlschreiber voi yllättää tai sitten Berdych palaa omalle tasolleen.

Berdych etenee neljännelle kierrokselle helposti. Fratangelo, Kudla, Querrey, Garcia-Lopez-porukasta ei tsekille haastajaa löydy, ellei Berdych painele 42 asteen kuumeessa kentälle. Lisäksi mitään epäselvää ei pitäsi olla, että kovassa iskussa oleva Gasquet kohtaa Berdychin neljännellä kierroksella. Gasquet kohtaa Kokkinakiksen, Brownin ja sen jälkeen Tomicin. Tomic kyllä tietenkin omaa eväät Gasquetin kaatamiseen, mutta Gasquet on Wimbledonista asti ollut iskussa. Washingtonin lipsahdus Jack Sockia vastaan annetaan anteeksi, kun Cincinnatissa kaatui Kokkinakis, Kyrgios ja Cilic. Lisäksi hän nappasi Murraylta erän puolivälierissä.

Berdychin otteet eivät nyt Wimbelin jälkeen ole olleet kehuttavia, joten jos tsekki ei nosta tasoaan, menee Gasquet puolivälieriin.

Roger Federer aloittaa urakkansa Leonardo Mayeria vastaan ja kohtaa toisella kierroksella Dracis-Baghdatis-voittajan. Seuraavana on vastassa Philipp Kohlschreiber, josta ei sveitsiläiselle pitäisi koitua pahoja ongelmia. Saksalainen kun ei ole koskaan ollut mikään loistopelaaja kovalla ja nopealla alustalla.

Federerin neljännen kierroksen vastus on mielenkiintoinen. John Isner ja Ivo Karlovic kohtaavat kolmannella kierroksella ja tässä voidaan laittaa jopa Wimbledonin ennätys uusiksi. Karlovic rikkoi tänä vuonna 10k ässän rajan ja Isner seuraa kovaa perässä. Karlovic on tosin oppinut jo vanhalla iällä nousemaan verkolle ja tekee näin ollen kroatialaisen jätin pelaamisesta mielenkiintoisempaa kuin Isnerin.

Tuli kumpi tahansa vastaan, joutuu Federer paiskimaan naurettavan määrän töitä, jos mielii kohtaamaan Gasquetin puolivälieriin. Jopa tästä syystä vaaka lopulta kallistuu Gasquetille. Vaikka Federer on kovakuntoinen, vie näitä ässäkoneita vastaan pelaaminen kaikki mehut. Näin ollen Richard Gasquet kohtaa Andy Murrayn välierissä.

Lopputulema


Jos Djokovic kompastuu olkapääongelmien takia aikaisessa vaiheessa, saa Janowicz tai Coric vastaansa välierissä Nishikorin. Gasquetin yllättäessä Federerin, hän kohtaa Andy Murrayn. Näistä asetelmista Nishikori-Murray näyttää todennäköiseltä finaalilta. Toki omat toiveet kohdistuu akselille Janowicz / Coric, mutta kummallakaan ei riitä kunto näin pitkässä turnauksessa. Joka tapauksessa alleviivaan, että Novak Djokovic ei tätä turnausta voita. Siitä syystä painamme seuraavan betsin Pinnaclelle.

Will Novak Djokovic win 2015 US Open? | NO @ 1.826

Seuraa meitä Twitterissä @vbonukset | @Saapasmono