USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?

USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?
Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään seuraavan kerran tiistaina 5. marraskuuta vuonna 2024. Vaalitaistelu tulee jälleen olemaan todella kovaa. Valitaanko esimerkiksi Joe Biden jatkokaudelle vai nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?
USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?

Yhdysvaltain presidentinvaalit


Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 tulevat olemaan ennakkospekulaatioiden valossa aivan yhtä tasaiset ja mielenkiintoiset kuin vuoden 2020 vaalit. Tulevien vaalien virallinen vaalipäivä on tiistai 5. marraskuuta 2024. Vaalit ovat järjestyksessään 60. Yhdysvaltain presidentinvaalit ja vaaleissa valitaan presidentti kaudelle 2025-2029. Tällä hetkellä vallan kahvassa kiinni oleva Joe Biden voidaan valita vaaleissa jatkokaudelle.

USA vaalit - puolueet & ehdokkaat


Joe Biden aloitti Yhdysvaltain presidentin uransa varsin suosittuna ja mies lupasi yhdistää kansan vuosia kestäneen poliittisen kahtiajakautumisen jälkeen. Elokuussa 2020 Biden onnistui tässä tavoitteessa, kun terroristijärjestö Taliban otti vallan Afganistanissa ja ajoi länsimaiden joukot pois maasta. Oltiin USA:ssa sitten mitä mieltä tahansa Afganistanista ja Afganistanin sodan puolesta tai vastaan niin kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että Biden epäonnistui armeijan ylipäällikkönä, aina evakuoinneista vallan menettämiseen nimenomaan talibaneille.

Suuri osa yhdysvaltalaisista kokee maansa olevan maailman mahtavin valtio, joka tarvitsee jykevän johtajan, juuri nyt 78-vuotias Biden näyttäytyy heikkona harmaana hahmona rääväsuisen edeltäjänsä Donad Trumpin jälkeen.

Trump lähdössä (melko) varmasti ehdolle!


Donald Trump ei ole vielä virallisesti vahvistanut asettuvansa ehdokkaaksi Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 kilpailuun mutta käytännössä asia tuntuu olevan jo selvä. Trumpilta kysyttiin heinäkuussa 2021 Fox News TV-kanava suorassa haastattelussa että ”oletko jo tehnyt päätöksen tulevien vaalien suhteen”. Studioyleisö antoi pitkät suosionosoitukset ennen kuin Trump vastasi lyhyesti ja ytimekkäästi ”Kyllä”. Vastausta seurasi mairea hymy ja uudet aplodit yleisöltä. Tästä ei ole kovinkaan vaikea päätellä, että Trump janoaa uudelleen Valkoiseen Taloon ja mies pesisi mielellään juuri Joe Bidenin kaksinkamppailussa.

USA:lle ensimmäinen naispresidentti?


Vedonlyöntisivustot tarjoavat todella laajalla rintamalla jo nyt vedonlyöntikertoimia Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 taisteluun. Eri sivustoilla on paljon hajontaa niin kertoimissa kuin TOP 10 ehdokkaissa. Kaikki peliyhtiöt tuntuvat kuitenkin olevan yhtä mieltä siitä, että Joe Biden on tällä hetkellä ykkössuosikki jatkamaan myös vuoden 2024 vaalien jälkeen.

Veikkausbonukset.com sivuston toimitus kuitenkin uskoo, ettei vaalien aikaan jo 81-vuotias Biden lähde ehdolle toiseen peräkkäiseen vaalikamppailuun. Demokraattien vahvin presidenttiehdokas tällä hetkellä on mielestämme varapresidentti Kamala Harris. Mikäli intialaistaustainen Harris nappaa paikan demokraattien kärkiehdokkaana niin republikaanit voivat harkita vastaehdokkaaksi niin ikään Intiassa sukujuuret omaavaa Nikki Haleyta joka on jo ilmaissut halunsa lähteä presidenttiehdokkaaksi.

Käydäänkö lopullinen valtataistelu Kamala Harrisin ja Nikki Haleyn välillä?

Klikkaa ehdokkaan nimeä tai "Lyö veto" painiketta siirtyäksesi pelaamaan kohdetta.Betsson: Trump ykkössuosikiksi ohi Bidenin USA:n presidentiksi 2024


Vaikka Donald Trump ei ole vahvistanut asettuvansa ehdolle vuoden 2024 USA:n presidentinvaaleissa, on hän ottanut haltuunsa kerroinsuosikin aseman. Trump ohitti Joe Bidenin presidenttikilvan kertoimissa ja on nyt suurin suosikki Yhdysvaltain 47:ksi presidentiksi.

Joe Biden, Yhdysvaltain 46. presidentti, on ollut suosikkiehdokas seuraavalle presidenttikaudelle aina virkaan asumisestaan lähtien. Hänen kannoillaan kakkossuosikkina on viihtynyt Kamala Harris, jonka moni onkin nähnyt vahvana ehdokkaana vuoden 2024 vaaleissa. Nyt ykkösehdokkaan pallille on kuitenkin kiilannut Donald Trump.

Vaikka voisi olettaa, että Trumpin kannatus olisi noussut kohisten, on se itseasiassa pysynyt melko tasaisena. Toisaalta, kun Joe Bidenin kannatus on lähtenyt laskuun, on Trump mennyt kertoimissa nykyisen presidentin ohitse. Bidenin kannatusta ei varmasti lisää se, että hän on Sleepy Joe -lempinimensä mukaisesti nukahdellut muun muassa Glasgow’n ilmastokonferenssissa.

Välivaaleihin joissa republikaaneilla on mahdollisuus saada senaatti hallintaansa, on enää vuosi aikaa. Jos republikaanit voittavat välivaalit, tarkoittaa se Bidenin vaalilupausten läpiviennin vaikeutumista. Demokraattien tulisi siis saada kannatuksensa kasvuun, jotta Biden pääsisi toteuttamaan uudistuspakettejaan, jotka puolestaan voisivat tuoda hänelle lisää kannatusta.

Tällä hetkellä kerroin sille, että Donald Trumpista tulee USA:n presidentti vuonna 2024, on 4.00, kun Joe Bidenin uudelleenvalinnalle kerroin on 5.00. Kamala Harrisin kerroin kilvassa on 6.00 ja hän on näin ollen kolmanneksi todennäköisin valinta presidentiksi.USA:n presidentinvaali vedonlyönti suosittua Suomessa!


USA:n presidentinvaalien vedonlyönti on ollut hyvin suosittua Suomessa kaksien edellisten vaalien aikana, kertoo Betsson Group.

"Suomalaiset löivät jo, kolmisen viikkoa ennen vaalipäivää, neljä kertaa enemmän rahaa kiinni vaaleihin kuin Leijonien MM-kultakevään 2019 finaaliotteluun." äimisteli syksyllä 20202 analyytikko Mattias Wennerkvist Betssonilta.

– Jo neljä vuotta (2016) sitten USA:n vaaleissa oli innostusta, mutta varsinkin nyt ihmisillä tuntuu olevan selkeästi valmius laittaa rahaa kiinni näkemyksensä tueksi, Wennerkvist toteaa.

Millaiseen suosioon Yhdysvaltain presidentinvaalit vedonlyönti yltää vuonna 2024?

USA Puolueet


Monilla vedonlyöntisivustoilla on myös erikseen puoluekohtaisia vetoja, joissa voi muun muassa veikata demokraatti ja republikaani puolueen presidenttiehdokkaaksi valittavaa henkilöä. Lisäksi voit lyödä esimerkiksi vetoa siitä että kumpi puolue nousee valtaan.

Voittava puolue


Lyö vetoa, mistä puolueesta seuraava presidentti tulee. Voittaja kohteessa on se puolue, joka saa tarvittavan määrän valitsijamiehiä vaalipäivänä.
Puolueen ehdokas USA:n presidentinvaaleissa


Ennen varsinaista USA:n presidentinvaali kampanjaa molemmat maan valtapuolueet käyvät esivaalitaisteluja, joissa ratkaistaan puolueen virallinen ehdokas presidentinvaaleissa. Vuoden 2020 vaalien alla demokraattien kärkiehdokas vaihtui useaan otteeseen Elizabeth Warrenista, Bernie Sandersin kautta Joe Bideniin.

Tällä hetkellä demokraattien TOP 5 vedonlyöntikertoimien valossa tuntuu selvältä peliltä Kamala Harrisin suhteen. Biden ei välttämättä lähde enää ehdolle, Michelle Obama ei ole omien sanojen mukaan kiinnostunut presidentinvirasta, Alexandria Ocasio-Cortez vetoaa nuorena naisena nuorisoon mutta nuoruus sekä liian jyrkkä vasemmistolaisuus eivät iske koko kansaan ja viime vaaleissa hyvin esiintyneen Pete Buttigiegin homoseksuaalisuus on punainen vaate liian monelle äänestäjälle Yhdysvalloissa.Republikaanit taasen ovat puun ja kuoren välissä Donald Trumpin kanssa. Jos ja kun ex-presidentti haluaa lähteä ehdolle niin puoleen sisällä tullaan käymään kova taistelu Trumpin nimeämisen suhteen. Osa puolueen johtohahmoista on huokaissut helpotuksesta Trumpin vallan vähennettyä, sillä Trump aiheutti republikaaneille paikoin hallaa siinä missä myös herkkua. Monet republikaanit muun muassa käänsivät selkänsä Trumpille siinä vaiheessa, kun hän alkoi esittää salaliittoteorioita presidentinvaalien ääntenlaskun manipuloinnista sekä uhkaili valitsijamiehiä olemaan hänelle mieliksi.

Trumpin vahvimmat haastajat puolueen sisällä ovat tällä hetkellä Nikki Haley sekä Floridan kuvernööri ja Irakin sodanveteraani Ron DeSantis. DeSantisin on luonnehdittu olevan Trump 2.0 ja republikaanien sisällä miehen on arveltu saavan peräti 40% kannatus mikäli Trump ei ole hänen kilpakumppani.Vaalit 2020 - Näin vaalit etenivät


Viimeisenä ja varsinaisena vaalipäivänä 3. marraskuuta Joe Biden on säilytti asemansa hienoisessa johdossa, ainakin mikäli mielipidemittauksiin oli uskominen. Lopulta gallupit sekä mielipidemittaukset pitivät paikkansa ja Biden voitti vaalit. Trump kuitenkin kiri viime hetkillä isoissa vaa'ankieliosavaltioissa. Erityisesti etelän tärkeissä osavaltioissa, kuten kotiosavaltiossaan Floridassa, Trump suoritti komean loppukirin. Vuoden 2016 vaaleissa Trump voitti vaikka oli niin ikään altavastaaja vaalipäivänä mutta lopulta mies peittosi Hillary Clintonin vastoin odotuksia. Tällä kertaa ei ihan riittänyt.

Oman mausteensa vaaleihin toi myös postitse annettujen äänien suuri määrä. Koronapandemian vuoksi postiääniä annettiin maanlaajuisesti valtavasti, mikä viivästytti lopullista ääntenlaskua. Vaalien voittaja ei siten selvinnyt vielä varsinaisena vaalipäivänä.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys oli historiallisen vilkasta ja ylipäänsä äänestysinnon odotettiin nousevan korkeimmaksi sataan vuoteen. Vaalidataa keräävä U.S. Elections Project povasi jopa yli 150 miljoonan annetun äänen pottia, mikä olisi tarkoittanut reilua 65% äänestysprosenttia. Tällaiset luvut ovat rapakon takana täysin poikkeuksellisia. Lopullinen äänestysprosentti oli 62% ja lukema oli suurin sitten vuoden 1960 vaalien.

Bidenin johto gallupeissa pysyi varsinaiseen vaalipäivään asti lähes muuttumattomana. Biden johti koko maan tasolla melko selvästi, mutta ratkaisevissa vaa'ankieliosavaltioissa tilanne oli tiukka. Biden kampanjoi viimeiset päivät "ruostevyöhykkeellä", Michiganissa yhdessä entisen presidentin Barack Obaman kanssa. Trump puolestaan kampanjoi niin ikään tärkeässä Pennsylvaniassa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit voitti vuonna 2020 lopulta demokraattiehdokas Joe Biden. Biden kukisti tasaisessa kisassa repuplikaanien ehdokkaan, silloisen istuvan presidentin, Donald Trumpin. Lopullinen äänijakauma Bidenin hyväksi oli 51,3% - 46,9%, valitsijamiesten mennessä jakoon lukemin 302 - 232.

Kisa ratkesi jo pari päivää ennen kaikkien äänien laskemista Biden hyväksi 270 valitjamiehen rajan rikouduttua

USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?

Betsson maksoi vedonlyöjille voitot etukäteen!


Joe Biden julistettiin vaalien jälkeen nopeasti presidentinvaalien voittajaksi mutta Donald Trump ei virallisesti tunnustanut tappiotaan ja neljä vuotta maata hallinnut presidentti on vei äänestystuloksen oikeuteen. Tästä ei kuitenkaan ollut Trumpille lopulta mitään apua.

Vedonlyöntiyhtiöt Betsson, NordicBet ja Betsafe eivät kuitenkaan jääneet missään vaiheessa odottamaan enää mitä tuleman pitää. Sivustot nimittäin maksoivat nopeasti vaalien jälkeen voitot Joe Bidenin presidenttivalinnasta vetoa lyöneille.

– Lauantaina totesimme virallisen ennusteen olevan tarpeeksi selkeästi Bidenin eduksi ja laitoimme siten voitot maksuun, kertoo analyytikko Mattias Wennerkvist Betssonilta.

Suomalaiset tekivät Bidenin voitolla ison tilin, sillä suomalaisten Betssonilla lyömistä vedoista peräti noin 80 prosenttia asetettiin Bidenin puolesta.

Ruotsissa ja Norjassa puolestaan oltiin vaalituloksesta ainakin rahallisesti pettyneempiä – näissä maissa suurin osa panoksista asetettiin Donald Trumpin puolesta.

Yhdysvaltain presidentit


PresidenttiKausiPuolue
George Washington1789–1797Sitoutumaton
John Adams1797–1801Federalisti
Thomas Jefferson1801–1809Demokraatti-Republikaani
James Madison1809–1817Demokraatti-Republikaani
James Monroe1817–1825Demokraatti-Republikaani
John Quincy Adams1825–1829Demokraatti-Republikaani
Andrew Jackson1829–1837Demokraatti
Martin van Buren1837–1841Demokraatti
William H. Harrison1841Whig
John Tyler1841–1845Whig
James K. Polk1845–1849Demokraatti
Zachary Taylor1849–1850Whig
Millard Fillmore850–1853Whig
Franklin Pierce1853–1857Demokraatti
James Buchanan1857–1861Demokraatti
Abraham Lincoln1861–1865Republikaani
Andrew Johnson1865–1869Demokraatti
Ulysses S. Grant1869–1877Republikaani
Rutherford Hayes1877–1881Republikaani
James Garfield1881Republikaani
Chester Arthur1881–1885Republikaani
Grover Cleveland1885–1889Demokraatti
Benjamin Harrison1889–1893Republikaani
Grover Cleveland1893–1897Demokraatti
William McKinley1897–1901Republikaani
Theodore Roosevelt1901–1909Republikaani
William Taft1909–1913Republikaani
Woodrow Wilson1913–1921Demokraatti
Warren Harding1921–1923Republikaani
Calvin Coolidge1923–1929Republikaani
Herbert C. Hoover1929–1933Republikaani
Franklin Delano Roosevelt1933–1945Demokraatti
Harry S Truman1945–1953Demokraatti
Dwight David Eisenhower1953–1961Republikaani
John Fitzgerald Kennedy1961–1963Demokraatti
Lyndon Baines Johnson1963–1969Demokraatti
Richard Milhous Nixon1969–1974Republikaani
Gerald R. Ford1974–1977Republikaani
James (Jimmy) Earl Carter, Jr.1977–1981Demokraatti
Ronald Wilson Reagan1981–1989Republikaani
George H. W. Bush1989–1993Republikaani
William (Bill) Jefferson Clinton1993–2001Demokraatti
George W. Bush2001–2009Republikaani
Barack Obama2009–2017Demokraatti
Donald Trump2017-2020Republikaani
Joe Biden2021-Demokraatti