USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?

USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?
Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään seuraavan kerran tiistaina 5. marraskuuta vuonna 2024. Vaalitaistelu tulee jälleen olemaan todella kovaa. Valitaanko esimerkiksi Joe Biden jatkokaudelle vai nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?
USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?

Yhdysvaltain presidentinvaalit


Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 tulevat olemaan ennakkospekulaatioiden valossa aivan yhtä tasaiset ja mielenkiintoiset kuin vuoden 2020 vaalit, jotka herättivät maailmanlaajuista kiinnostusta ja keräsivät myös vedonlyöjien huomion.

Tulevien vaalien virallinen vaalipäivä on tiistai 5. marraskuuta 2024. Vaalit ovat järjestyksessään 60. Yhdysvaltain presidentinvaalit ja vaaleissa valitaan presidentti kaudelle 2025-2029. Tällä hetkellä vallan kahvassa kiinni oleva Joe Biden voidaan valita vaaleissa jatkokaudelle.

USA Vaalit 2024: Puolueet & ehdokkaat


Joe Biden aloitti Yhdysvaltain presidentin uransa varsin suosittuna, ja mies lupasi yhdistää kansan vuosia kestäneen poliittisen kahtiajakautumisen jälkeen.

Elokuussa 2020 terroristijärjestö Taliban otti vallan Afganistanissa ja ajoi länsimaiden joukot pois maasta. Oltiin USAssa sitten mitä mieltä tahansa Afganistanista ja Afganistanin sodan puolesta tai vastaan, niin kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että Biden epäonnistui armeijan ylipäällikkönä, aina evakuoinneista vallan menettämiseen nimenomaan talibaneille.

Suuri osa yhdysvaltalaisista kokee maansa olevan maailman mahtavin valtio, joka tarvitsee jykevän johtajan, juuri nyt 78-vuotias Biden näyttäytyy heikkona harmaana hahmona rääväsuisen edeltäjänsä Donad Trumpin jälkeen.

Trump lähdössä (melko) varmasti ehdolle!


Donald Trump ei ole vielä virallisesti vahvistanut asettuvansa ehdokkaaksi Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 -kisaan, mutta käytännössä asia tuntuu olevan jo selvä. Trumpilta kysyttiin heinäkuussa 2021 Fox News TV-kanava suorassa haastattelussa, että ”oletko jo tehnyt päätöksen tulevien vaalien suhteen”. Studioyleisö antoi pitkät suosionosoitukset ennen kuin Trump vastasi lyhyesti ja ytimekkäästi ”Kyllä”. Vastausta seurasi mairea hymy ja uudet aplodit yleisöltä. Tästä ei ole kovinkaan vaikea päätellä, että Trump janoaa uudelleen Valkoiseen Taloon ja pesisi mielellään juuri Joe Bidenin kaksinkamppailussa.

USA:lle ensimmäinen naispresidentti?


Vedonlyöntisivustot tarjoavat todella laajalla rintamalla jo nyt vedonlyöntikertoimia Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 -taistoon. Eri sivustoilla on paljon hajontaa niin kertoimissa kuin top 10 -ehdokkaissa ja jopa suosikeissa.

VB:n toimitus uskoo, ettei vaalien aikaan jo 81-vuotias Biden lähde ehdolle toiseen peräkkäiseen vaalikamppailuun. Myös naispresidentti on mahdollinen demokraattien puolessa, jossa vahvin naisehdokas on varapresidentti Kamala Harris. Mikäli intialaistaustainen Harris nappaa paikan demokraattien kärkiehdokkaana, republikaanit voivat harkita vastaehdokkaaksi niin ikään Intiassa sukujuuret omaavaa Nikki Haleyta, joka on jo ilmaissut halunsa lähteä presidenttiehdokkaaksi.Trumpin näyttävä paluu?


Donald Trumpin odotetaan lanseeraavan uuden presidentinvaalikampanjansa vuodelle 2024 marraskuussa 2022. Hän on joillakin sivustoilla jo suosikki suurvallan seuraavaksi pressaksi. Joillakin sivustoilla hänen ohitseen kiilaa republikaani Ron DeSantis.

Trumpin suosio on pysynyt yllättävän tasaisena läpi vuosien – tietty porukka on hänen kannallaan myrskyistä huolimatta, jotkut eivät voisi kiuvitellakaan äänestävänsä häntä, mitä on yhtä lailla vaikea muuttaa. Toisaalta Bidenin kannatuksen hiipuminen menee suoraan Trumpin ja rebuplikaanien pussiin. Bidenin kannatusta ei lisää se, että hän on Sleepy Joe -lempinimensä mukaisesti nukahdellut muun muassa Glasgow’n ilmastokonferenssissa.

Tällä hetkellä käynnissä ovat niin sanotut välivaalit eli kongressivaalit. Päivitämme tähän artikkeliin, kun niiden tulos on selvillä.

USA:n presidentinvaali vedonlyönti suosittua Suomessa!


USA:n presidentinvaalien vedonlyönti on ollut hyvin suosittua Suomessa kaksien edellisten vaalien aikana.

"Suomalaiset löivät jo, kolmisen viikkoa ennen vaalipäivää, neljä kertaa enemmän rahaa kiinni vaaleihin kuin Leijonien MM-kultakevään 2019 finaaliotteluun", äimisteli syksyllä 20202 analyytikko Mattias Wennerkvist eräästä vedonlyöntiyhtiöstä.

– Jo neljä vuotta sitten (2016) USA:n vaaleissa oli innostusta, mutta varsinkin nyt ihmisillä tuntuu olevan selkeästi valmius laittaa rahaa kiinni näkemyksensä tueksi, hän toteaa. Esimerkiksi pelimaailmassa tunnettu pokeriammattilainen Aki Pyysing löi 275 000 euroa Bidenin voiton puolesta.

Millaiseen suosioon Yhdysvaltain presidentinvaalit vedonlyönti yltää vuonna 2024?

USA Puolueet


Monilla vedonlyöntisivustoilla on myös erikseen puoluekohtaisia vetoja, joissa voi muun muassa veikata demokraatti- ja republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi valittavaa henkilöä. Lisäksi voit lyödä esimerkiksi vetoa siitä että kumpi puolue nousee valtaan.

Voittava puolue


Lyö vetoa, mistä puolueesta seuraava presidentti tulee. Voittaja kohteessa on se puolue, joka saa tarvittavan määrän valitsijamiehiä vaalipäivänä.Puolueen ehdokas USA:n presidentinvaaleissa


Ennen varsinaista USA:n presidentinvaali kampanjaa molemmat maan valtapuolueet käyvät esivaalitaisteluja, joissa ratkaistaan puolueen virallinen ehdokas presidentinvaaleissa. Vuoden 2020 vaalien alla demokraattien kärkiehdokas vaihtui useaan otteeseen Elizabeth Warrenista Bernie Sandersin kautta Joe Bideniin.

Tällä hetkellä demokraattien top 5 vedonlyöntikertoimien valossa tuntuu selvältä peliltä Kamala Harrisin suhteen. Biden ei välttämättä lähde enää ehdolle, Michelle Obama ei ole omien sanojensa mukaan kiinnostunut presidentinvirasta, Alexandria Ocasio-Cortez vetoaa nuorena naisena nuorisoon, mutta nuoruus sekä liian jyrkkä vasemmistolaisuus eivät iske koko kansaan. Viime vaaleissa hyvin esiintyneen Pete Buttigiegin homoseksuaalisuus on punainen vaate liian monelle äänestäjälle Yhdysvalloissa.Republikaanit taasen ovat puun ja kuoren välissä Donald Trumpin kanssa. Jos ja kun ex-presidentti haluaa lähteä ehdolle, niin puoleen sisällä tullaan käymään kova taistelu Trumpin nimeämisen suhteen. Osa puolueen johtohahmoista on huokaissut helpotuksesta Trumpin vallan vähennettyä, sillä Trump aiheutti republikaaneille paikoin hallaa siinä missä myös herkkua. Monet republikaanit muun muassa käänsivät selkänsä Trumpille siinä vaiheessa, kun hän alkoi esittää salaliittoteorioita presidentinvaalien ääntenlaskun manipuloinnista sekä uhkaili valitsijamiehiä olemaan hänelle mieliksi.

Trumpin vahvimmat haastajat puolueen sisällä on Floridan kuvernööri ja Irakin sodanveteraani Ron DeSantis. DeSantisin on luonnehdittu olevan Trump 2.0 ja republikaanien sisällä miehen on arveltu saavan peräti 40% kannatus, ainakin mikäli Trump ei ole hänen kilpakumppaninsa. Entä jos on?Vaalit 2020 - Näin vaalit etenivät


Viimeisenä ja varsinaisena vaalipäivänä 3. marraskuuta Joe Biden on säilytti asemansa hienoisessa johdossa, ainakin mikäli mielipidemittauksiin oli uskominen. Lopulta gallupit sekä mielipidemittaukset pitivät paikkansa ja Biden voitti vaalit. Trump kuitenkin kiri viime hetkillä isoissa vaa'ankieliosavaltioissa. Erityisesti etelän tärkeissä osavaltioissa, kuten kotiosavaltiossaan Floridassa, Trump suoritti komean loppukirin. Vuoden 2016 vaaleissa Trump voitti vaikka oli niin ikään altavastaaja vaalipäivänä mutta lopulta mies peittosi Hillary Clintonin vastoin odotuksia. Tällä kertaa ei ihan riittänyt.

Oman mausteensa vaaleihin toi myös postitse annettujen äänien suuri määrä. Koronapandemian vuoksi postiääniä annettiin maanlaajuisesti valtavasti, mikä viivästytti lopullista ääntenlaskua. Vaalien voittaja ei siten selvinnyt vielä varsinaisena vaalipäivänä.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys oli historiallisen vilkasta ja ylipäänsä äänestysinnon odotettiin nousevan korkeimmaksi sataan vuoteen. Vaalidataa keräävä U.S. Elections Project povasi jopa yli 150 miljoonan annetun äänen pottia, mikä olisi tarkoittanut reilua 65% äänestysprosenttia. Tällaiset luvut ovat rapakon takana täysin poikkeuksellisia. Lopullinen äänestysprosentti oli 62% ja lukema oli suurin sitten vuoden 1960 vaalien.

Bidenin johto gallupeissa pysyi varsinaiseen vaalipäivään asti lähes muuttumattomana. Biden johti koko maan tasolla melko selvästi, mutta ratkaisevissa vaa'ankieliosavaltioissa tilanne oli tiukka. Biden kampanjoi viimeiset päivät "ruostevyöhykkeellä", Michiganissa yhdessä entisen presidentin Barack Obaman kanssa. Trump puolestaan kampanjoi niin ikään tärkeässä Pennsylvaniassa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit voitti vuonna 2020 lopulta demokraattiehdokas Joe Biden. Biden kukisti tasaisessa kisassa repuplikaanien ehdokkaan, silloisen istuvan presidentin, Donald Trumpin. Lopullinen äänijakauma Bidenin hyväksi oli 51,3% - 46,9%, valitsijamiesten mennessä jakoon lukemin 302 - 232.

Kisa ratkesi jo pari päivää ennen kaikkien äänien laskemista Biden hyväksi 270 valitjamiehen rajan rikouduttua

USA Presidentinvaalit 2024 - Nouseeko Donald Trump uudelleen valtaan?

Yhdysvaltain presidentit


PresidenttiKausiPuolue
George Washington1789–1797Sitoutumaton
John Adams1797–1801Federalisti
Thomas Jefferson1801–1809Demokraatti-Republikaani
James Madison1809–1817Demokraatti-Republikaani
James Monroe1817–1825Demokraatti-Republikaani
John Quincy Adams1825–1829Demokraatti-Republikaani
Andrew Jackson1829–1837Demokraatti
Martin van Buren1837–1841Demokraatti
William H. Harrison1841Whig
John Tyler1841–1845Whig
James K. Polk1845–1849Demokraatti
Zachary Taylor1849–1850Whig
Millard Fillmore850–1853Whig
Franklin Pierce1853–1857Demokraatti
James Buchanan1857–1861Demokraatti
Abraham Lincoln1861–1865Republikaani
Andrew Johnson1865–1869Demokraatti
Ulysses S. Grant1869–1877Republikaani
Rutherford Hayes1877–1881Republikaani
James Garfield1881Republikaani
Chester Arthur1881–1885Republikaani
Grover Cleveland1885–1889Demokraatti
Benjamin Harrison1889–1893Republikaani
Grover Cleveland1893–1897Demokraatti
William McKinley1897–1901Republikaani
Theodore Roosevelt1901–1909Republikaani
William Taft1909–1913Republikaani
Woodrow Wilson1913–1921Demokraatti
Warren Harding1921–1923Republikaani
Calvin Coolidge1923–1929Republikaani
Herbert C. Hoover1929–1933Republikaani
Franklin Delano Roosevelt1933–1945Demokraatti
Harry S Truman1945–1953Demokraatti
Dwight David Eisenhower1953–1961Republikaani
John Fitzgerald Kennedy1961–1963Demokraatti
Lyndon Baines Johnson1963–1969Demokraatti
Richard Milhous Nixon1969–1974Republikaani
Gerald R. Ford1974–1977Republikaani
James (Jimmy) Earl Carter, Jr.1977–1981Demokraatti
Ronald Wilson Reagan1981–1989Republikaani
George H. W. Bush1989–1993Republikaani
William (Bill) Jefferson Clinton1993–2001Demokraatti
George W. Bush2001–2009Republikaani
Barack Obama2009–2017Demokraatti
Donald Trump2017-2020Republikaani
Joe Biden2021-Demokraatti