Lauri Markkanen matkalla All Stars -matsiin

Lauri Markkanen matkalla All Stars -matsiin
Kuva: Alarmy

Utah Jazz putoaa, Markkanen edelleen kunnossa

päivitys 29.11.2022

Utah Jazz sukeltaa, mutta Lauri Markkanen pelaa edelleen All Star -tasolla. Jazz on nyt viiden tappion putkessa. Kymmenestä viimeisestä se on voittanut vain kaksi.
Jazzin viimeisin tappio tuli kotikentällä Markkasen ensimmäistä NBA-seuraa Chicago Bullsia vastaan 107-114. Ottelu ikävästi alleviivasi Utahin ongelmat. Suurin yksittäinen tekijä tappioputkessa on takamies Mike Conleyn parin viikon sairasloma.

Bullsia vastaan Markkanen teki avauspuoliskolla 24 pistettä ja oli hyvää vauhtia menossa rikkomaan 40 pisteen rajan. Toisella puoliskolla Markkanen ei enää saanut palloa, vaan Jazzin takamiehet päättivät itse ottaa heittoja. Jordan Clarkson, Malik Beasley ja Talen Horton-Tucker eivät vain ole pelaajia, joilla olisi peliälyä hyvän NBA-joukkueen pelintekijäksi. Collin Sextonkin tekee ajoittain tyhmyyksiä kentällä, mutta hän tuntuu petraavan, kun taas muut eivät.
Jazz tarvitsee Mike Conleyn takaisin, muuten voittosarake näyttää tyhjää.

Lauri Markkasen tilastolukemat tässä kohtaa kautta ovat uran parhaat. Pistekeskiarvo on nyt 21.7, kun koko uran osalta se on 15.8. Levyrikeskiarvo on puolitoista levypalloa enemmän kuin koko uran ajalta ja muutkin mittarit osoittavat kehitystä.

Utah Jazzin pomomiehellä Danny Aingella on mietinnän paikka, jos Jazz putoaa pois play offs -kuvioista. Tämä joukkue ei ole voittava ryhmä, vaikka alkukaudella hetken siltä näyttikin. Nyt sitten pitäisi miettiä, että kenet laittaa muualle ja kenet pitää uuden joukkueen rakennusaineita. Lauri Markkanen on se pelaaja, joka kiinnostaisi muitakin seuroja, mutta toisaalta hän on ainoa, joka varmasti olisi Jazzin avauskokoonpanon pelaaja vielä muutaman vuoden päästä. Conley on jo 35-vuotias, eikä hyviä vuosia enää ole paljon.
Utah Jazz ja Lauri Markkanen valloittivat Hollywoodin

päivitys 7.11.2022

Utah Jazz otti viime viikon Los Angeles -reissulta kaksi komeaa voittoa. Kausi etenee, eikä Jazz ole vieläkään romahtanut. Missä vaiheessa kaikista vakavammatkin korisfanit jo puhuvat Jazzista play offs -joukkueena?
Los Angeles -reissu ei ole helppo kenellekään. Supertähtien – niin kentällä, kuin kentän reunalla – Lakers hävisi Utah Jazzille 116-130. Lauri Markkanen oli ottelun ykkäshahmo. Hän teki ilman sen kummempia temppuja 27 pistettä ja otti 12 levypalloa. Lakersin todelliset megatähdet LeBron James ja Anthony Davis olivat selvästi Markkasta perässä.

Ottelussa Markkanen sai uuden lempinimenkin. LeBron James potkaisi Markkasta jalkoväliin ajaessaan korille. Markkanen ei ollut tästä moksiskaan, mutta James loukkasi jalkansa. Nyt Markkasta kutsutaan myös nimellä ”Balls of Steel” eli teräspallit.Clippersiä vastaan Markkanen teki 18 pistettä, kun Utah voitti 110-102. Nyt Markkanen jo huomioidaan kentällä, sen verran kova pelimies hän on alkukaudesta ollut. Clippers puolusti Markkasen erityisen tarkasti, ja tämän seurauksena Markkanen heitti vain yhdeksän kertaa. Muille sitten jäi enemmän tilaa ratkaista. Jordan Clarkson ja Collin Sexton tekivät kumpikin yli 20 pistettä.

Hollywoodin reissun jälkeen Jazz palaa kotiin Utahin Salt Lake Cityyn, johon seuraavaksi vastukseksi tulee alamaissa rämpivä Lakers.
Markkanen on nousemassa supertähtien joukkoon

päivitys 1.11.2022

Lauri Markkanen pelasi kauden parhaan ottelunsa viime yönä Memphis Grizzliesia vastaan. Memphisin supertähti Ja Morant oli ottelussa mukana, mutta silti Jazz oli selvästi parempi. Loppulukemat olivat 121 – 105.
Markkasen saldo Grizzliesiä vastaan oli 31 pistettä, 11 levyriä, neljä blokkia ja kaksi korisyöttöä. Blokit olivat komeita. Kahdesti Markkanen torjui Morantin ja kerran erityisen komeasti korille ajaneen Dillon Brooksin.Utahin fanifoorumi on jo nostanut Markkasen uudeksi Jazz-tähdeksi. ”En koskaan ajatellut, että rakastun seitsemän jalkaa pitkään suomalaismieheen”, nimimerkki progopro kirjoitti viime matsin jälkeen. ”Lauri on minulle todiste, että jumalaa ei ole olemassa. Miten kukaan voi olla niin hyvä kaikessa?”, ihmetteli nimimerkki Vordeo.

All Stars -ottelu on näillä näkymin Markkaselle aivan mahdollinen. Tuskin kauden alla kukaan uskoi, että Utahista pääsee pelaaja tähdistöpeliin, mutta nyt Utah-fanit alkavat viritellä kampanjaa Markkasen puolesta.

Tämän kauden All Stars -ottelu pelataan sattumalta juuri Utahin Salt Lake Cityssä, Jazzin kotikentällä Vivint Arenalla 19.2.2023.
Utahissa Markkaselle vihdoin annetaan kunnolla vastuuta


Lauri Markkasen ja Utah Jazzin avausmatsi tämän kauden NBA-liigassa oli erinomainen. Viime kaudella Markkanen pelasi joukkueessa, joka oli nuori, yhtenäinen ja kova puolustamaan. Ja samanlainen on tämän kauden Utah Jazzkin. Jazz on hyvin nuori joukkue jälleenrakennusvaiheessa. Varsinaisia tähtiä ei ole, ja avausottelussa joukkue pelasi oikein hyvää ja kovaa puolustuspeliä.

Denver Nuggets kaatui avauksessa 123-102. Peräti seitsemän Jazzin pelaajaa teki vähintään kymmenen pistettä, ja näin se oli viime kaudella Clevelandissakin. Markkasen saldo oli 17 pistettä, 4 levypalloa, 4 syöttöä ja 2 pallonriistoa. Markkanen pelasi 33 minuuttia, ja hän puolusti Denverin ykköstähteä Nikola Jokicia erinomaisesti.
Jazzin ykkösmies oli Markkasen kanssa Clevelandista tullut Collin Sexton, joka teki 21 minuutissa 20 pistettä.Utah Jazzin fanisivusto slcdunk.com nimesi Lauri Markkasen ottelun ykköspelaajaksi. Kun artikkelin otsikko oli ”Stud of the Game”, eli vapaasti suomennettuna matsin kunkku, niin sivusto totesi, että ”tällaisessa voitossa ei ole väärää valintaa, mutta Lauri Markkanen kyllä erottui.

Slcdunkin mukaan Markkasen vaisto pallon jakamiseen, levypalloihin ja oman fysiikkansa käyttämiseen oli vakuuttavaa. Markkanen puolusti useasti Jokicia, ja rookie Walker Kesslerin kanssa he pystyivät hajottamaan Jokicin pelin.Jazz ei pääse varaamaan Wembanyamaa


Kaudesta voi tulla Utahin ja Markkasen faneille yllättäen aivan erilainen mitä ajateltiin. Jazz lähti ainakin NBA-asiantuntijoiden ja yleisön mielestä kauteen olemaan yksi liigan huonoimmista, ja sitä kautta saamaan mahdollisuuden päästä varaamaan ensi kesän draft-tilaisuudessa ranskalaisen lahjakkuuden Victor Wembanyaman. Ainakin Denver-ottelun perusteella Jazz tuskin on yksi kauden kehnoimmista.

Markkasen aikaisempiin kausiin verrattuna tästä voisi vihdoin tulla se varsinainen läpimurtokausi. Chicago Bullsin vuodet olivat hukkaa heitettyä aikaa. Markkanen harjoitteli väärin ja kentällä häntä käytettiin yksipuolisesti. Helsingin Sanomissa julkaistiin hiljattain artikkeli Markkasen viimeisen kahden kesän treeneistä. Chicagon vuosina Markkasta pyydettiin kauden alla kasaamaan painoa vartaloon, ja tämän seurauksena liikkuminen kärsi. Viimeiset kaksi kesää Markkanen on treenannut jyväskyläläisellä punttisalilla oman valmentajan kanssa tarkoituksena saada liike takaisin. Kausi Clevelandissa ja viime kesän EM-pelit näyttivät, että tämä on Markkaselle se oikea tie. Ensi vuoden MM-turnauksessa jatkuu Markkasen menestys Suomi-paidassa.Clevelandissa Markkanen jo näytti monipuolisuuttaan. Hän pelasi sujuvasti kolmea eri pelipaikkaa, puolusti hyvin ja hyökkäsi niin läheltä kuin kaukaa.
Nyt Jazz on pelaajien puolesta sen verran heikompi joukkue kuin Cavaliers, että Markkanen tulee saamaan huimasti vastuuta. Hyökkäyksessä hän saanee pallon käteen, jos ei ensimmäisenä, niin ainakin sitten toisena.

VuosiJoukkueOttelutMinPtsFG%3pt%RebAstStlBlk
2022Jazz133.017.050.042.94.04.02.00.0
2021Cavaliers6130.814.844.535.85.71.30.70.5
2020Bulls5125.813.648.040.25.30.90.50.3
2019Bulls5029.814.742.534.46.31.50.80.5
2018Bulls5232.318.743.036.19.01.40.70.6
2017Bulls6829.715.243.436.27.51.20.60.6
Career 28329.815.444.136.56.71.30.70.5