Qatarin MM-turnauksessa entistä tarkempaa teknologiaa tuomareiden avuksi

Qatarin MM-turnauksessa entistä tarkempaa teknologiaa tuomareiden avuksi
Kuva: Youtube

Qatarissa ei tarvitse arvuutella oliko tilanne paitsio vai ei
Erotuomareiden homma jalkapallossa vähenee. Varsinkin linjamiehet alkavat pian olla toimettomia. Qatarin MM-kisoissa on käytössä puoliautomaattinen paitsiota tarkkaileva teknologia.
Qatarin MM-stadioneille on aseteltu 12 kameraa ja ottelupallossa on sensori. Jos ottelussa on paitsiotilanne, teknologia hälyttää tästä videotuomarille, ja tämä sitten manuaalisesti antaa ilmoituksen pelikentän erotuomarille.Stadioneiden 12 kameraa on sijoiteltuna stadionin katon rajaan. Ne jatkuvasti kuvaavat palloa sekä jokaista pelaajaa 50 kuvaa sekunnissa. Pelaajissa on 29 erilaista datapistettä, joilla lasketaan näiden sijoitus pelikentällä jokaisena hetkenä. 29 datapisteeseen kuuluvat kaikki raajat ja muut oleelliset ulokkeet, joista paitsio vihelletään.
MM-kisojen pallokin on viimeisintä teknologiaa. Adidaksen Al Rihla -kisapallon keskellä on sensori, joka lähettää data video-operaattorille 500 kertaa sekunnissa. Tästä tarkemmaksi tuskin enää tarvitsee mennä.Animaatio selittää tilanteet katsojille


Tekoäly saa tiedon pelaajien datapisteistä sekä pallon liikkeistä, ja se pystyy tästä automaattisesti antamaan paitsiotuomiot. Aivan kokonaan futista ei alisteta tekoälyn tuomittavaksi. Ainakin vielä tekoälyn päätös pitää kierrättää videotuomarin kautta. Tämä vielä tarkistaa tilanteen ennen kuin päätös viestitään kentälle. Videotuomarin olisi tarkoitus hoitaa tarkistus muutamassa sekunnissa, joten kovin pahaa seisoskelua tästä ei pitäisi tulla.

Tekoälyn tuomiosta saattaa helposti tulla ihmetystä. Tätä varten tilanteet esitetään katsojille stadionilla jättiruudulta ja televisiokatsojille kotisohvilla 3D-animaatiolla. Ihmisten jalkapallo alkaa pahasti pian muistuttaa pleikkaripelejä.

Uutta teknologiaa on jo testattu 2021 FIFA Arabian Cupissa sekä viime vuoden FIFA:n seurajoukkueiden MM-kisoissa.

Ilmastoidut stadionit


MM-kisoissa on toki käytössä myös maalilinjateknologiaa, aivan kuten on meneillään olevissa naisten EM-kisoissakin. Maalilinjateknologia pystyy välittömästi arvioimaan, ylittikö koko pallo maalilinjan vai ei.
Naisten EM-turnauksen avausottelussa Englanti vastaan Itävalta VAR oli mukava. Beth Meadin maali jouduttiin tarkistamaan VAR:n avulla.

Teknologiaa on käytössä Qatarissa myös stadioneilla. Kisojen kahdeksan stadionia on kokonaan ilmastoitu. Kun kisat myönnettiin Qatarille, kriitikot nostivat heti puheenaiheeksi kuumuuden. Qatarissa voi kesällä hyvinkin olla reilusti päälle 40 astetta. Kuumuuden vuoksi kisat siirrettiin talviaikaan, jolloin lämpötila voi olla korkeintaan 30 asteen paikkeilla. Tämä ei ole enää turnauksella mahdoton lämpötila.
Turnausajankohdan siirrosta huolimatta stadioneilla on ilmastointisysteemi, jossa on jokaisen penkin alla oma viilennysyksikkö ja sellaisia on vielä eri puolilla stadionia.