Veikkausliigaseurat ovat selvinneet koronasta hyvin

Veikkausliigaseurat ovat selvinneet koronasta hyvin
Koronavirus ei iskenyt jalkapallon kotimaiseen Veikkausliigaan samalla tavalla kuin täkäläisiin sisäpalloiluihin ja toisaalta kansainväliseen jalkapalloon. Suurin osa veikkausliigaseuroista on pystynyt nostamaan pelaajabudjettiaan täksi kaudeksi kolmen vuoden takaisesta. Kuilu menestymiseen eurokentillä on sen sijaan edelleen suuri.
Veikkausliigassa pelaa nyt kymmenen samaa seuraa kuin kolme vuotta sitten, jolloin koronavirus ei ollut Euroopassa vielä edes minkäänlainen uhkakuva. Nousijoina ovat tulleet mukaan AC Oulu ja FC Haka.

Näistä kymmenestä seurasta seitsemän on kasvattanut pelaajabudjettiaan vuoteen 2019 verrattuna. Sen osalta voi siis todeta, ettei pandemia ole ainakaan tuhonnut kotimaista pääsarjajalkapalloa.

Tässä tapauksessa on kerrankin siunaus, että suomalainen kausi ei ole siinä tavanomaisessa eurooppalaisessa syksy-kevät-rytmissä. Siinä tapauksessa olisi jouduttu tuskailemaan tyhjillä katsomoilla.

Nyt vaikutukset ovat rajoittuneet lähinnä kausien alkamiseen tavanomaista myöhemmin. Tänä vuonna päästiin sen sijaan aloittamaan jo huhtikuun alussa - toki evakko-ottelut eivät tee seurojen taloudelle hyvää.

Veikkausliigajoukkueiden pelaajabudjetit vuosina 2019 ja 2022


HJK: vuonna 2019 1,55 miljoonaa euroa --> vuonna 2022 2 miljoonaa
SJK: 900 000 --> 1 000 000
KuPS: 850 000 --> 990 000
FC Honka: 700 000 --> 830 000
Ilves: 500 000 --> 700 000
AC Oulu: Ykkösessä 2019 --> 680 000
FC Inter: 900 000 --> 670 000
IFK Mariehamn: 575 551 --> 568 000
FC Haka: Ykkösessä 2019 --> 550 000
FC Lahti: 440 000 --> 535 000
HIFK: 350 000 --> 510 000
VPS: 550 000 --> 500 000

Suurin nostaja on HJK, joka näytti hauiksiaan viimeisimpänä Perparim Hetemaj'n palkkaamisella. HJK:n pelaajabudjetti on jo tuplasti suurempi kuin millään muulla kilpakumppanilla. Kaikkien muiden yhdentoista seuran lukemat mahtuvat puolen miljoonan euron sisään.Prosentuaalisesti merkittävää kasvua on ollut myös Ilveksessä ja tietyllä tavalla yllättäen Helsingin IFK:ssa. Ilves panostaa tosissaan tiedostaen, että europeleihinkin kelpaava uusi Tammelan stadion on valmistumassa.

HIFK:n suorastaan sekasortoiselta näyttävää tilannetta pyöritetään merkittävästi suuremmilla rahasummilla kuin vielä muutama vuosi sitten.

Selkein ja ainoa merkittävä pudotus on tapahtunut FC Interissä. Sillä pelaajabudjetti kävi vuonna 2018 jo 1,2 miljoonassa eurossa, mutta vuosittain suurehkot taloudelliset tappiot tekevä seura on sen jälkeen tullut yli puoli miljoonaa alaspäin.

Ero kotimaisiin vastustajiin kasvoi lohkovaiheen myötä


Kesää kohti mielenkiinto suuntautuu myös erilaisiin Eurocupeihin. HJK:n kasvu perustuu osaltaan siihen, että se selviytyi viime kaudella uuden Konferenssi-liigan lohkovaiheeseen. Joukkue tienasi kyseisestä saavutuksesta noin kolme miljoonaa euroa ja lisäksi kahdesta lohkovaiheen otteluvoitosta yhteensä miljoonan.

Kulujakin tuli toki runsaasti, mutta erot kotimaisiin vastustajiin kasvoivat entisestään. Samalla on selvää, että menestyminen Konferenssi-liigan lohkovaiheessakin tulee olemaan edelleen haastavaa. Jos rikastuu HJK, tekevät jo entuudestaan varakkaammat eurooppalaiset seurat sitä myös.

HJK:lla kävi lohkovaiheen arvonnassa erittäin hyvä onni. Se sai vastaansa armenialaisen Alashkertin, josta oli tarjolla kaksi varsin helppoa voittoa.Lisäksi muut lohkon joukkueet LASK Linz ja Maccabi Tel-Aviv olivat kevyttä kauraa esimerkiksi Romaan verrattuna. Tel Aviv hävisi ensimmäisessä pudotuspelivaiheessa PSV Eindhovenille, LASK omassa pudotuspeliavauksessaan Slavia Prahalle.

Kyseinen Konferenssi-liigan kausi on edelleen kesken: välierissä kohtaavat Leicester ja Roma sekä Feyenoord ja Marseille. Jatkoa ajatellen on mielenkiintoista vertailla joukkueiden pelaajien yhteenlaskettua markkina-arvoa.KuPS päätyi viime kaudella Konferenssiliigan viimeiseen karsintavaiheeseen voittamalla Noahin, Vorskla Poltavan & Astanan. Sitäkin voi talouslukujen perusteella pitää erittäin kovana suorituksena.Karsintajärjestelmän raakuudesta kertoo se, että lohkovaiheeseen päästäkseen kuopiolaisten olisi pitänyt päihittää Union Berlin. Siis markkina-arvoltaan yli kymmenkertainen joukkue.

Konferenssi-liigan tämänhetkisten joukkueiden markkina-arvoja


Tottenham 587 miljoonaa
Leicester 515 miljoonaa
AS Roma 369 miljoonaa
Marseille 253 miljoonaa
Feyenoord 134 miljoonaa
Union Berlin 73 miljoonaa
LASK 24 miljoonaa
Maccabi Tel Aviv 18 miljoonaa
Astana 15 miljoonaa
HJK 7 miljoonaa
KuPS 5,95 miljoonaa
Alashkert 5 miljoonaa
FC Noah 4 miljoonaa

Kaikkien seitsemän muun alkulohkon kärkijoukkueiden markkina-arvot ovat huomattavasti suuremmat kuin LASK:lla. HJK:n kohdalla on toki syytä huomioida tämänhetkisen joukkueen rakenne: ryhmässä on iso nippu yli kolmekymppisiä pelaajia, joiden markkina-arvo ei enää ole takavuosien luokkaa, vaikka pelitaso olisikin.