Vuoden urheilija 2021 - Kuka voittaa?

Vuoden urheilija 2021 - Kuka voittaa?
Urheilugaala 2022 pidetään Hartwall Areenalla 13. tammikuuta 2022. Katso lista ehdokkaista ja heidän vedonlyöntikertoimistaan!

Vuoden urheilija, vuoden valmentaja, vuoden joukkue ja vuoden läpimurto ehdokkaita ei ole vielä virallisesti julkistettu vaan tässä jutussa esitellyt ehdokkaat ovat toimituksen spekuloimia. Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki äänestys sen sijaan on auki ja voit äänestää sitä Urheilugaalan virallisilla kotisivuilla. Ehdokkaat löydät täältä.

Urheilugaala on järjestetty vuodesta 2008 lähtien ja sitä vietetään taas tammikuun 13. päivä Hartwall Areenalla. Pääjärjestäjinä tapahtumalla on Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea, Yleisradio, Starsquad Event Oy sekä Veikkaus. Urheilugaalassa jaetaan palkintoja useassa eri kategoriassa eri tahojen puolesta. Urheilugaala huipentuu vuoden urheilija-palkinnon jakamiseen.

Urheilugaala 2022: Palkintoluokat


Eri palkintoluokkia on urheilugaalassa erilaisia. Suuri raati on äänestänyt ja jakaa palkinnon kuudelle eri henkilölle tai taholle seuraavissa kategorioissa: Vuoden läpimurto, taustavoima, esikuva, urheilukulttuuri, vuoden urheiluseura sekä suomen liikkuvin kunta.

Olympiakomitean johtama asiantuntijaraati palkitsee gaalassa Suomen aktiivisimman työpaikan. Suomen Urheilugaalan erityispalkintoina jaetaan elämänura sekä urheilun hyväntekijä-palkinnot. Myös yleisöäänestyksellä valitaan Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki, sekä Suomen Urheilumuseo -säätiön Hall of Fame -toimikunta valitsee uuden jäsenen Suomen urheilun Hall of Fameen.

Illan niinsanotut pääpalkinnot jakaa ja päättää urheilutoimittajien liitto, joka valitsee voittajat neljään kategoriaan äänestyksellä.

  • Vuoden nuori urheilija
  • Vuoden joukkue
  • Vuoden valmentaja
  • Vuoden urheilija

Urheilugaala: kertoimet


Eri vedonlyöntisivustot tarjoavat vuosittain kertoimia vuoden joukkue, vuoden valmentaja ja vuoden urheilija palkinnoista. Juuri nyt kertoimia ei ole tarjolla mutta me julkaisemme voittajakertoimet eri kategorioihin kokonaisuudessaan heti kun ne ovat saatavilla gaalan lähestyessä!

Vuoden urheilija 2021


Ennakkosuosikki vuoden urheilijaksi on parin välivuoden jälkeen jälleen talviurheilija. Jalkapalloilija Lukas Hradecky nappasi voiton viime vuonna ja sitä edellisenä vuonna titteli meni Teemu Pukin palkintokaappiin. Nyt näyttää siltä että jalkapallojan dominointi päättyy ja Uuno-pokaali palaa hiihtoladuille. Ennakkosuosikkija tällä hetkellä on yhdistetyssä 14 vuoden tauon jälkeen Suomeen mitalin tuonut Ilkka Herola. Muita kovia ehdokkaita vuoden urheilijaksi ovat uimari Matti Matsson joka palautti Suomen uinnin olympiamitalikantaan 25 vuoden tauon jälkeen sekä Mira Potkonen joka voitti ensimmäisenä suomalaisnaisena olympiamitalin kaksista kesäkisoista.

Vuoden joukkue 2021


Vuoden joukkue pysti on usein jaettu omassa lajissaan menestyneelle maajoukkueelle. Vuoden 2021 aikana hienoimmat joukkuetason suoritukset nähtiin hiihtoladuilla kun naisten viestijoukkue nappasi Krista Pärmäkosken johdolla yllätyspronssia Oberstdorfissa sekä miesten sprinttiviestin hopea samaisilla saksalaisladuilla. Seurajoukkue tasolla yksi vaihtoehto vuoden joukkueeksi olisi ollut Liigan kaudella 2020/21 voittanut Rauman Lukko. Mestarus oli Lukolle ensimmäinen sitten vuoden 1963. Lukko ei kuitenkaan ole mukana lopullisessa listauksessa, sen sijaan kakkossuosikki on historian kolmannen joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden voittanut Minetit.Vuoden valmentaja 2021


Vuoden valmentajan palkinto menee usein samaan osoitteeseen kuin vuoden joukkue palkinto. Tästä hyvänä osoituksena vuoden 2020 Urheilugaala, jossa jalkapallomaajoukkue oli vuoden joukkue ja sen päävalmentaja Markku Kanerva oli vuoden valmentaja. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin hieman erilainen kun Venäjän lentopallomaajoukkueen valmentaja Tuomas Sammelvuo on nostettu voittajasuosikiksi eikä Venäjän maajoukkue todennäköisesti voita vuoden joukkuemitalia. Myös uintijoukkueen valmentaja Eetu Karvonen on vahva ehdokas vuoden valmentajaksi. Suomalaiset uimarit tekivät hyviä suorituksia Olympia-altaisissa Matti Matssonin johdolla ja suomalaisuimareiden vahva vire on jatkunut myös marraskuussa uinnin EM-altaissa. Uimarit ovat kuitenkin yksilöurheilijoilta eikä uinnista ole edustusta joukkuekisassa.Mikä oli vuoden sykähdyttävin urheiluhetki 2021 Urheiluvuosi 2021 sisälsi sekä jalkapallon EM-kisat että Olympialaiset ja urheilun supervuoden piti sisältää huikeita tarinoita ja kokemuksia. Isot arvokisat eivät kuitenkaan tuottaneet jättimäistä menestystä ja vuoden 2021 sykähdyttävin hetki saattaa sittenkin löytyä talviurheilun parista.