Urheilugaala 2023 – Katso ehdokkaat ja kertoimet!

Urheilugaala 2023 – Katso ehdokkaat ja kertoimet!
Urheilugaala 2023 järjestetään Helsingin jäähallissa 12. tammikuuta 2023. Katso lista ehdokkaista kertoimineen!
Urheilugaalaa on järjestetty vuodesta 2008 lähtien, ja sitä vietetään taas tammikuun 12. päivä Helsingin jäähallissa. Pääjärjestäjinä tapahtumalla on Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea, Yleisradio sekä Veikkaus. Urheilugaalassa jaetaan palkintoja useassa eri kategoriassa eri tahojen puolesta. Urheilugaala huipentuu vuoden urheilija -palkinnon jakamiseen.

Urheilugaala 2023: Palkintokategoriat


Urheilugaalan raati on äänestänyt ja jakaa palkinnon voittajille seuraavissa palkintoluokissa:

  • Vuoden esikuva
  • Vuoden läpimurto
  • Vuoden urheiluseura
  • Suomen liikkuvin kunta
  • Vuoden taustavoima
  • Sykähdyttävin urheiluhetki 2022

Olympiakomitean johtama asiantuntijaraati palkitsee gaalassa myös Suomen aktiivisimman työpaikan.

Suomen Urheilugaalan erityispalkintoina jaetaan elämänura- sekä urheilun hyväntekijä -palkinnot. Myös yleisöäänestyksellä valitaan Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki. Suomen Urheilumuseo -säätiön Hall of Fame -toimikunta valitsee uuden jäsenen Suomen urheilun Hall of Fameen.

Illan niin sanotut pääpalkinnot jakaa ja päättää urheilutoimittajien liitto, joka valitsee voittajat neljään kategoriaan äänestyksellä.

Urheilugaala 2023: Kertoimet


Viime vuonna kertoimet olivat kiven alla Urheilugaalaan, mutta nyt odotetut kertoimet ovat jälleen saatavilla, kiitos perinteisten vedonlyöntisivustojen Mr Green ja William Hill! Tämä lisää luonnollisesti huomattavasti urheilukansan mielenkiintoa kyseistä gaalaa kohtaan. Alta näet kertoimet kullekin kategorialle.

Vuoden urheilija
Vuoden urheilijaksi valintaa pidetään selvänä: Iivo Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen väliaikalähdön olympiakultaa helmikuussa, ja huippusaavutus olisi siivittämässä hänet selvään voittoon. Muutenkin toki hyvä vuosi Suomen hiihdon ykkösnimeltä. Kerroin on vain 1,02, jota emme lähtisi missään nimessä pelaamaan, vaikkakin todennäköiseltä vaikuttaakin, että jo kolmesti tittelin pokannut hiihtäjä voittaa jälleen.Rallin maailmanmestaruuden voittaneen Kalle Rovanperän kerroin on 25. Viimeksi moottoriurheilija on voittanut palkinnon 1998, kun Mika Häkkinen voitti. Lauri Markkasen kerroin on niin ikään 25, vaikka mies pelaa kovatasoisessa NBA:ssa erittäin väkevää kautta. Vaatisiko koripalloilijan nousu palkintokorokkeelle kuitenkin vielä suurempaa menestystä joukkueelta? Toki jos mies on tosiaan matkalla kohti All-Star-ottelua, voisi hän olla vaikka ensi vuonna vahvoilla.

Vuoden joukkue
Vuoden joukkueelle jätetään vielä vähemmän liikkumatilaa. Leijonat nappasi tuplavoiton, kun kultaa tuli sekä olympialaisista että MM-kotikisoista. Ehkä maailman parhaat jääkiekkoilijat eivät olleet mukana, ehkä sitä ja tätä, mutta kyllä tämän sivuuttaminen tuntuu lähes mahdottomuudelta. Suomi on lätkäkansaa, ja tämä suoritus upposi kuin kuuma veitsi voihin!

Vuoden valmentaja
Vuoden valmentajan osalta vaihtoehtoja nähdään sentään hieman enemmän. Ylivoimaisena suosikkina on tässäkin Jukka Jalonen Leijonien peräsimestä, mikä miehen ansiotkin myöntäen tuntuu ehkä hieman mielikuvituksettomalta valinnalta. Hänen kertoimensa on 1,10.

Toisaalta Jalonen on listan ainoa nimi, joka on varmuudella tuttu koko suurelle yleisölle. Muita vaihtoehtoja ovat Niskasen valmentaja Olli Ohtonen, EM-kultaa napanneen Topi Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho, Wilma Murron koutsi Jarno Koivunen sekä koripallovalmentaja Tuomas Iisalo.

Tässäkin kiinnostaa eniten itse asiassa suurimpien kertoimien kokeileminen pienellä. Iisalo valmentaa siis Saksan Bundesliigassa korista ja on yksi lajipiirien kuumimmista nimistä Euroopassa. Hänet valittiin muun muassa keväällä ylivoimaisella äänivyöryllä liigan vuoden valmentajaksi. Toisaalta hänen nimensä ei pahemmin pyöri suomalaisten huulilla.Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki
Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki onkin kategoriana varsin mielenkiintoinen ja kertoimien valossakin paljon tasaisempi kuin muut, mikä tekee siitä vedonlyönnillisesti erittäin kiinnostavan.

Kategoria on hieman muista poikkeava. Voittaja valitaan yleisöäänestyksenä, ja sinäkin voit käydä pudottamassa äänesi uurnaan tästä. Tällä on tietysti oma vaikutuksensa valinnan etenemiseen. Voittajaehdokkaita on muitakin kuin nämä viisi, joista Mr Green ja William Hill ovat tehneet kertoimet. Kertoimista ulos jääneitä vaihtoehtoja ovat muun muassa "Lauri Markkanen heittää ennätyspisteet" sekä "Rovanperä valtaa MM-tittelin".

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki pitää sisällään monia päällekkäisiä vaihtoehtoja kuin vuoden urheilija. Vaikka toki vuoden urheilija -palkinto viittaa koko kalenterivuoden suoriutumiseen urheilijana ja tässä viitataan yhteen hetkeen, silti tuntuu hieman ristiriitaiselta, että tässä Wilma Murto on suosikki, kun taas vuoden urheilijan kategorian kertoimissa hän on huomattavasti matalammalla. Sama päinvastoin: vuoden urheilijana Kulta-Iivo on vedonlyöntiyhtiön mielestä ennakkosuosikki, tässä taas kertoimeksi saa aika hulppean tuntuiset 20.

Huomion kiinnittää sekin, että palkintokategorioille on annettu erityiset otsikkomaiset nimet. Tällä ei ehkä ole vaikutusta voittajan valintaan, mutta onhan siinä selvä sävyero, kerrotaanko että "Leijonat metsästi MM-kullan kotikisoissa" (yhdessä joukkueena) vai "Björnisen osuma tuo olympiavoiton" (pelaaja ratkaisi yksilönä).

Mielenkiintoisia vaihtoehtoja kuitenkin ja tarjoaa vuoden alkuun mukavasti pähkäiltävää myös veikkaajille!

Muut kategoriat


Kuten sanottu, Urheilugaalasta löytyy myös muita palkintokategorioita, joista ei voi kuitenkaan lyödä vetoa.

Muiden kategorioiden ehdokkaat ovat:

Läpimurto


Santeri Kiiveri (alppihiihto)
Peppi Konsteri (keilaus)
Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen (purjehdus)
Artturi Lehkonen (jääkiekko)

Esikuva


Ilkka Herola (yhdistetty)
Wilma Murto (seiväshyppy)
Matti Suur-Hamari (lumilautailu)
Susijengi (koripallo)

Vuoden urheiluseura


Ilves, Tampere
Lahden Hiihtoseura
Lords of DiscGolf, Heinola

Suomen aktiivisin työpaikka


Sony Music Entertainment Finland Oy
Visma Real Estate
Arla

Suomen liikkuvin kunta


Hartola
Kontiolahti
Orivesi