Vuoden urheilija 2020 - Kuka voittaa?

Vuoden urheilija 2020 - Kuka voittaa?
Urheilugaala 2021 pidetään Hartwall Areenalla 14. tammikuuta 2020. Katso lista ehdokkaista ja heidän vedonlyöntikertoimistaan!
Urheilugaala on järjestetty vuodesta 2008 lähtien ja sitä vietetään taas tammikuun 14. päivä Hartwall Areenalla. Pääjärjestäjinä tapahtumalla on Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea, Yleisradio, Starsquad Event Oy sekä Veikkaus. Urheilugaalassa jaetaan palkintoja useassa eri kategoriassa eri tahojen puolesta. Urheilugaala huipentuu vuoden urheilija-palkinnon jakamiseen.

Urheilugaala 2021: Palkintoluokat


Eri palkintoluokkia on urheilugaalassa erilaisia. Suuri raati on äänestänyt ja jakaa palkinnon kuudelle eri henkilölle tai taholle seuraavissa kategorioissa: Vuoden läpimurto, taustavoima, esikuva, urheilukulttuuri, vuoden urheiluseura sekä suomen liikkuvin kunta.

Olympiakomitean johtama asiantuntijaraati palkitsee gaalassa Suomen aktiivisimman työpaikan. Suomen Urheilugaalan erityispalkintoina jaetaan elämänura sekä urheilun hyväntekijä-palkinnot. Myös yleisöäänestyksellä valitaan Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki, sekä Suomen Urheilumuseo -säätiön Hall of Fame -toimikunta valitsee uuden jäsenen Suomen urheilun Hall of Fameen.

Illan niinsanotut pääpalkinnot jakaa ja päättää urheilutoimittajien liitto, joka valitsee voittajat neljään kategoriaan äänestyksellä.

  • Vuoden nuori urheilija
  • Vuoden joukkue
  • Vuoden valmentaja

Urheilugaala: kertoimet


Eri vedonlyöntisivustot tarjoavat vuosittain kertoimia vuoden joukkue, vuoden valmentaja ja vuoden urheilija palkinnoista. Juuri nyt kertoimia ei ole tarjolla mutta me julkaisemme voittajakertoimet eri kategorioihin kokonaisuudessaan heti kun ne ovat saatavilla gaalan lähestyessä!

Vuoden urheilija 2020


Ennakkosuosikki vuoden urheilijaksi on tälläkin kertaa joku muu kuin keihäänheittäjä tai hiihtäjä. Jalkapalloilija Teemu Pukki voitti viime vuonna vuoden urheilija tittelin. Menisikö Uuno-pokaali toisen kerran peräkkäin jalkapalloilijalla, kun maalivahti Lukas Hradecky on nostettu yhdeksi suosikiksi. Muita kovia ehdokkaita vuoden urheilijaksi ovat esimerkiksi aitajuoksija Annimari Korte sekä uimari Ida Hulkko jotka oliva kotimaamme kirkkaimmat naisurheilijat vuonna 2020. Yksi erityisen vahva voittajasuosikki on juuri golfin The European Tourin vuoden tulokkaaksi arvostettu Sami Välimäki.


Ehdokkaat


1. Sebastian Aho (Jääkiekko)
2. Valtteri Bottas (Formula 1)
3. Miro Heiskanen (Jääkiekko)
4. Lukas Hradecky (Jalkapallo)
5. Ida Hulkko (Uinti)
6. Glen Kamara (Jalkapallo)
7. Aaron Kangas (Yleisurheilu)
8. Annimari Korte (Yleisurheilu)
9. Kaisa Mäkäräinen (Ampumahiihto)
10. Tuomas Määttä (Jääpallo)
11. Iivo Niskanen (Hiihto)
12. Kristian Pulli (Yleisurheilu)
13. Emil Ruusuvuori (Tennis)
14. Leo-Pekka Tähti (Yleisurheilu)
15. Sami Välimäki (Golf)
Vuoden joukkue 2020


Vuoden joukkue pysti on usein jaettu omassa lajissaan menestyneelle maajoukkueelle. Vuoden 2020 aikana ei ole kuitenkaan vedetty läpi mitään suuria arvokisoja ja useat kansallisetkin sarjat jäivät ratkaisematta koronavirusepidemian vuoksi.

Yksi harvoista urheilulajeista, jonka parissa saatiin ratkaistua vuonna 2020 Suomenmestaruudet on pesäpallo. Tässä kategoriassa olisikin voinut hyvin voinut olla ehdolla kolmannen peräkkäisen naisten Superpesis kullan ottanut Jyväskylän Kirittäret. Vuoden joukkue kisassa on yhteensä viisi joukkuetta joista kolme on jalkapallojengejä. Huuhkajat voittivat pokaalin viime vuonna joten nyt vuorossa joku muu voittaja? Ehkä Veikkausliigan ja Suomen Cupin voittaja HJK?Ehdokkaat


1. Ampumaurheilun ilma-aseiden EM-joukkue (Ampumaurheilu)
2. Helsingin Jalkapalloklubi (Jalkapallo)
3. Helsingin taitoluisteluklubin Team Fintastic (Muodostelmaluistelu)
4. Jalkapallon Miesten A-maajoukkue (Jalkapallo)
5. Jalkapallon naisten A-maajoukkue (Jalkapallo)
Vuoden valmentaja 2020


Suomen valmentajat yhdistys valitsee kuukausittain ”kuukauden valmentajan”. Huhtikuussa 2020 palkinto meni yhteisesti muutamilla erikseen ehdotetuille etävalmentajille. Koronakevät haastoi urheiluvalmennuksen uudella tavalla. Kontaktien minimointi, lähikontaktien välttäminen ja useiden liikuntapaikkojen sulkeutuminen asettivat valmentajien luovuuden koetukselle.

Olympiakomitea olisi voinut käyttää pelisilmää ja asettaa yhteisesti kaikki Suomen etävalmentajat aina junioritasolta ammattilaisvalmentajiin ehdolle. Näin ei kuitenkaan käynyt mutta alta löytyy viisi vahvaa ehdokasta!

Ehdokkaat


1. Jere Jännes (Uinti)
2. Markku Kanerva (Jalkapallo)
3. Jarmo Kangas (Yleisurheilu)
4. Toni Koskela (Jalkapallo)
5. Anna Signeul (Jalkapallo)

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki


Mikä oli vuoden sykähdyttävin urheiluhetki 2020 Urheiluvuoden 2020 piti olla urheilun supervuosi joka pitää sisällään huikeita tarinoita ja kokemuksia. Toisin kävi. Vuoden 2020 lähestyessä loppua tunnelmat ovat vaisut ja on todella vaikea sanoa mikä urheiluhetki olisi loksauttanut leuat parhaiten auki. Ehkä Joel Kivirannan hattutemppu tai Amanda Rantasen Helmarit-maali on nostanut parhaiten niin sanotusti karvat pystyyn? Päivitämme kertoimet artikkeliin kun niitä on saatavilla.

Ehdokkaat


1. Kalle Rovanperä – MM-rallihistorian nuorimpana podiumille
2. Iivo Niskasen voitto Salpausselällä.
3. Sami Välimäen voitto golfin Euroopan kiertueella
4. Kaisa Mäkäräisen jäähyväiset
5. Santeri Kiiverin para-alppahiihdon maailmancup voitto
6. Aaron Kangas moukarin maailmanlistan kärkisijoille
7. Joel Kiviranta tekee NHL-historia tehden hattutempun pudotuspelien 7. ottelussa
8. Jyväskylän Kirittäret voittaa kolmannen peräkkäisen naisten Superpesis kultamitalin
9. Huuhkajat palasi Olympiastadionille voittokkaasti 11. ja 14.10
10. Helmarit kaatoi Skotlannin kahdesti EM-karsinnoissa


Suomen naisten maajoukkueen viime hetken voitto Skotlannista on vahva voittajasuosikki!
Vuoden läpimurto


Kuka on vuoden läpimurto-palkinnon voittaja? E-urheilu on yhä suositumpaa ja suomalaiset ovat keränneet menestystä elektronisen urheilun maailmassa viime vuosina. Topias Taavitsainen oli vuonna 2018 yksi läpimurron tehneistä e-pelaajista jota veikattiin jopa läpimurtopalkinnon voittajaksi. Aika ei ilmeisesti kuitenkaan ollut vielä kypsä e-pelaajan voitolle. Tänä vuonna esports-pelajaajia ei ole ehdolla vaan myös vuodenurheilijaksi ehdolla olevat Aaron Kangas sekä Sami Välimäki tavoittelevat vuoden läpimurto pystiä. Kolmantena ehdokkaana on Superpesis historian nuorimpana lukkarina Suomenmestaruuden voittanut Aapo Komulainen. Kertoimia vuoden läpimurto palkintoon ei ole vielä saatavilla mutta päivitämme niitä heti kun mahdollista.

Ehdokkaat


1. Aaro Kangas (Yleisurheilu)
2. Sami Välimäki (Golf)
3. Aapo Komulainen (Pesäpallo)Vuoden urheilija palkinnot & voittajat


Urheilugaala järjestettiin ensimmäinen kerran vuonna 2008. Ensimmäisenä vuonna Vuoden urheilija-titteliä ei jaettu. 2009 jaettiin ensimmäisen kerran vuoden urheilija, vuoden naisurheilija, vuoden nuori urheilija, vuoden joukkue ja vuoden valmentaja palkinnot. Vuoden urheilija palkinnon on voittanut urheilugaalassa tähän mennessä yhdeksän urheilijaa.

VuosiKukaLaji
2008Satu Mäkelä-NummelaAmmunta
2009Aino-Kaisa SaarinenHiihto
2010Minna KauppiSuunnistus
2011Kaisa MäkäräinenAmpumahiihto
2012Tuuli Petäjä-SirenPurjelautailu
2013Tero PitkämäkiKeihäänheitto
2014Iivo Niskanen/Sami JauhojärviHiihto
2015Tero PitkämäkiKeihäänheitto
2016Leo-Pekka TähtiRatakelaus
2017Iivo NiskanenHiihto
2018Iivo NiskanenHiihto
2019Teemu PukkiJalkapallo