Calgary Flames 2015-2016 kausiennakko

Tutustu alta Calgary Flamesin NHL-joukkueeseen kaudella 2015-2016.
Flames teki melkoisen tempun viime kaudella. Kukaan ei ennen kauden alkua uskonut joukkueen playoff-paikkaan ja kun joukkue hilasi itsensä aina toiselle kierrokselle, niin voidaan puhua kovasta suorituksesta.

Joukkue raahautui viimeisenä lännen puolelta pudotuspeleihin ja jätti Los Angeles Kingsin rannalle kahden pisteen erolla. Playoffien ensimmäisellä kierroksella joukkue kaatoi arkkivihollisensa Vancouver Canucksin otteluvoitoin 4-2. Seinä tuli kuitenkin vastaan Anaheim Ducksia vastaan toisella kierroksella, kun joukkue hävisi sarjan selvästi 4-1.

Kapteeni Mark Giordanon loukkaantuminen tuli pahaan aikaan joukkueen kannalta, sillä hän ja T.J Brodie muodostivat yhden liigan parhaista puolustuspareista runkosarjassa.

Esimerkiksi Brodien pistetuotanto romahti totaalisesti Giordanon loukkaantumisen jälkeen ja muutenkin joukkue oli hetkittäin hukassa ilman kapteeniaan. Varsinkin Ducksia vastaan joukkueen kokemattomuus astui esiin ja vaikka joukkue taisteli sitkeästi, niin meni Ducks lopulta menojaan.

Karri Rämönkään otteet eivät riittäneet sulkemaan Anaheimin tulivoimaa ja lopullinen niitti Ducks-sarjassa tuli, kun Corey Perry survoi omalta paikaltaan Rämön nenän edestä kiekon maaliin

Kauteen mahtui paljon hyvää ja etenkin Johnny Gaudreaun tulokaskausi oli hienoa katsottavaa. Gaudreau takoi pudotuspeleissäkin pelaamissaan 11 ottelussa yhdeksän pistettä ja kuului joukkueen vaarallisimpiin pelaajiin. Myös Sean Monahan nousi entistä enemmän vastuunkantajien joukkoon, kun mies tuplasi tulokaskautensa pistemäärän tehden 62 pistettä. Ei sovi myöskään unohtaa Jiri Hudleria, joka takoi oman pisteennätyksensä tehden tehot 31+45=76 78 otteluun.

Jos viime kauteen lähdettäessä joukkueelta ei odotettu oikein mitään, niin menneen kauden otteet nostavat odotukset aivan uudelle tasolle. Joukkue on vahvistunut viime kaudesta ja Giordanon ollessa pelikunnossa voidaan odottaa joukkueelta vähintään samanlaista kautta. Bob Hartleyn valmennuksessa joukkueella on mahdollisuus jatkaa siitä mihin jäivät.Maalivahdit:


Karri Rämön piti aloittaa viime kausi selvänä ykkösmaalivahtina, mutta toisin kävi. Jonas Hillerin saapuminen kaupunkiin kesällä sekoitti maalivahtiosastoa oikein kunnolla. Hän esiintyi runkosarjassa yli 50 ottelussa jättäen Rämölle vain 34 peliä. Rämö nousi tästä huolimatta pelaavaksi maalivahdiksi keväällä ja jätti Hillerin avaamaan luukkua.

Joukkueen kannalta on hyvä, että löytyy kaksi hyvää maalivahtia, mutta toivoisi Rämön saavan enemmän startteja kuin viime kaudella. Tuleva kausi on muutenkin merkittävä molemmille herroille, sillä heidän sopimuksensa päättyvät kuluvaan kauteen ja marssijärjestys saa valtavan merkityksen.Puolustajat:


Giordanon kuntoutuessa on Calgarylla kasassa NHL:n kovin siniviiva kauteen lähdettäessä. Dougie Hamiltonin saapuminen viimeistään sinetöi tämän faktan ja odotukset nousevat entisestään. Tämä puolustuskalusto antaa valmentaja Hartleylle todella paljon vaihtoehtoja peluutuksen suhteen. Tasainen sekoitus taitoa ja kovuutta antaa Flamesille avaimet menestykseen tulevalla kaudella. Joukkueen viisikkopeliä helpottaa todella paljon, kun kentälle voi heittää minkä parin tahansa.

Heikkoimpana lenkkinä on ainoastaan Deryk Engelland, jonka kankeus ajoittain aiheuttaa turhia kiekonmenetyksiä. Vaikka miehen rooli ei olekkaan kiekollisessa pelissä, niin tehotilasto -15 on suhteellisen karmea, jos katsotaan muuta puolustusta. Engelland on kuitenkin pelote oman maalin edessä, eikä tälläkään kaudella Flamesin maalin edustalla ole kovin mukava olla.

Ainoa ongelma puolustuksen suhteen on, että Engellandia lukuunottamatta kaikki ovat kiekollisia pakkeja, joten oman pään peli saattaa seota kiekottoman aika ajoin.

Kolikon kääntöpuolena voi nähdä myös sen, että kuinka vastuun saa jaettua herrojen kesken. Lisäksi joukkueen uhrautuva pelityyli saattaa ottaa veronsa loukkaantumisien muodossa, mutta puolustuksen runko on toisaalta niin laaja, että paikkaaja löytyy välittömästi.Hyökkääjät:


Joukkueen hyökkäys on pysynyt pitkälti samana ja ainoa hankinta kesän ajalta on Michal Frolik, joka pelasi viime kauden Winnipeg Jetsin riveissä. Frolik tuo lisää taitoa joukkueeseen ja viimeisillä kahdella kaudella mies on tehnyt yli 40 pistettä, joten hän tuo lisää tulivoimaa Flamesin hyökkäykseen.

Kuten todettu, niin kauteen on kovat odotukset ja se vaatii Jiri Hudlerin, Johnny Gadreaun ja Sean Monahanin onnistumista tulevaisuudessakin. Mielenkiinto kiinnittyy varsinkin Gaudreaun suorituksiin, sillä välillä hyvän tulokaskauden jälkeen on nähty myös isoja romahduksia. Gaudreaun kohdalla tuskin tälläistä tapahtuu, mutta nyt koko liigassa on pistetty miehen nimi mieleen ja vartiointia varmasti tehostetaan hänen kohdallaan.

Joukkueen menestys viime kaudella ei pelkästään ollut edellämainittujen herrojen varassa, vaan pisteitä tuli tasaiselta rintamalta, mikä ei koskaan ole huono asia. Lance Bouma, Josh Jooris ja David Jones onnistuivat hyvin ja olivat näin antamassa hyvin taustatukea joukkueen tähdille. Suomalainen Markus Granlundkin esitti pirteitä otteita, mutta mennyt vuosi kului vielä osittain AHL:n puolella.

Pisteiden valossa läpimurtokausi on vielä tekemättä, mutta jo alkavalla sesongilla se on täysin realistista. Granlundin puutteet ovat puolustuspäässä, mutta miehen pelaamat 48 ottelua kielivät siitä, että häntä ajetaan vahvasti sisään joukkueeseen ja mikäli hän saa tasoitettua otteitaan, niin kaikki on mahdollista.

Toki Sam Bennett tulee varmasti lyömään kapuloita rattaisiin Granlundin NHL-haaveiden suhteen. 2014 vuoden ykköskierroksen varaus kun kilpailee täysin samasta spotista Granlundin kanssa ja taitovertailussa suomalainen jää valitettavasti kakkoseksi.

Ennuste:


Flamesilta odotetaan siis huomattavasti enemmän, kuin aikaisemmilla kausilla ja eväät siihen löytyy. Joukkueen runko on pysynyt samana ja Dougie Hamiltonin siirto seuraan on todella kova vahvistus. Maalivahtiosastolla käydään varmasti kova taistelu ja suomalaisittain toivotaan, että Karri Rämö vie ja Hilleri vikisee. Kahden kovan tason maalivahdin pitäminen tyytyväisenä ei ole helpoin nakki, mutta viimekauden menestys voidaan laittaa pitkälti tämän kilpailutilanteen ansioksi.

Jäämme myös seuraamaan Johnny Gaudreaun suorituksia ja varsinkin sitä, että pystyykö hän välttämään toisen kauden kirouksen. Flamesilla on joka tapauksessa niin vahva runko, että playoff-paikka on ainoa tavoite.