Edmonton Oilers 2015-2016 kausiennakko

Tutustu alta Edmonton Oilersin NHL-joukkueeseen kaudella 2015-2016.
Surullisen kuuluisa organisaatio jätti viime kaudella jälleen lottokupongin vetämään ja mitäpä muuta kuin voitto. Organisaatio sai varata siis jälleen ensimmäisellä varausvuorolla kesän draftissa ja Connor McDavidin kohtalo oli päätyä Edmontonin haaviin, valitettavasti. McDavidin pettymys oli aistittavissa. Ei ole varmaan koskaan nähty yhtä pettynyttä miestä astelemassa lavalle.

Joukkueen johtoportaassa ja pelaajakehityksessä on tehty tähän mennessä niin ala-arvoista työtä, että skeptisyys ei ainakaan allekirjoittaneen kohdalla kovin nopeasti hälvene.

Edmontonin viime kausi noudatteli tuttua kaavaa, sillä vain Buffalo Sabres ja Arizona Coyotes päätyivät Oilersin alapuolelle sarjataulukossa. Jonkinnäköisenä valona tunnelin päässä on Peter Chiarellin palkkaaminen GM:n paikalle ja Todd McLellanin nimittäminen joukkueen päävalmentajaksi.

McLellanin kädenjälki ei vielä hirveästi ole hankinnoissa näkynyt, mutta toisaalta kysymys on lähinnä ollut siitä, miten joukkueessa olevat lupaukset saadaan pelastettua ja joukkue nousemaan vihdoin edes lähelle pudotuspelejä.Maalivahdit:


Cam Talbotin hankinnan myötä Oilersilla on NHL-tason maalivahdit, kun myös Ben Scrivens jatkaa joukkueessa. Kolmantena lenkkinä joukkue palkkasi ruotsalaisen Anders Nilssonin, joka pelasi viime kaudella KHL:ssä Ak Bars Kazanin riveissä. Nilsson on alunperin New York Islandersin varaus, mutta miehen oikeudet kiersivät Chicaco Blackhawksin kautta ja lopulta Oilersille, joka teki miehen kanssa välittömästi sopimuksen.

Talbot on lähtökohtaisesti joukkueen ykkösmaalivahti, mutta mikäli joukkueen peli sakkaa paljon, niin Scrivensiä ja Nilssonia nähdään paljon enemmän joukkueen tolppien välissä. Talbot on kuitenkin osoittanut jo New York Rangersissa, että mies pystyy kantamaan ykkösmaalivahdin vastuun. Henrik Lundqvistin loukkaannuttua Talbot sai todellisen näytönpaikan ja alkuhaparoinnista huolimatta näytti olevansa mies paikallaa. Edmontonin kannalta on kuitenkin hyvä edellämainittuun viitaten, että joukkueella on näin laaja syvyys tälle osastolle.

Nilssonin hankinnassa ihmetyttää kuitenkin yksi asia. Joukkueessa viime kaudella esiintynyt nuori Laurent Broissot jää melkoiseen paitsioon ainakin tämän kauden ajaksi. Myös Eetu Laurikainen on odottamassa organisaatiossa vuoroaan, joten heidän paikkansa näyttää vahvasti olevan farmin puolella. Brossoit ja Laurikainen saanevat mahdollisuutensa vielä ja molemminpuolinen kilpailu farmin puolella tekee hyvää tulevaa ajatellen.

Huomionarvoista on, että lähtökohtaisesti ylähäällä olevilla Talbotilla,Scrivensillä ja Nilssonilla päättyvät tähän kauteen, joten joku heistä ei näe kevättä Edmontonin paidassa. Tämä avaa oven Laurikaiselle tai Brossoitille.Puolustajat:


Joukkueeseen on tullut muutamia muutoksia ja puolustusta varsinkin on pyritty pönkittämään. Eric Gryba ja Andrej Sekera ovat saapuneet Oilersin takalinjoille ja nostavat hieman puolustuksen profiilia. Sekeran hankinta tosin on aivan järjettömän kallis miehen viime kauden otteisiin nähden. Mies teki toki toissakaudella yli 4o pistettä, mutta kuuden vuoden sopimus 5.5 miljoonan vuosipalkalla on jotain täysin käsittämätöntä. Mies voi parhaimmillaan olla rahojensa arvoinen, mutta miehen nykynäytöillä aivan liikaa. Kun muistetaan vielä, että Nikita Nikitinin kaltaiselle tusina pakille maksetaan 4.5 miljoonaa ja Mark Faynelle 3.6 miljoonaa, niin on aika jälleen sulkea valot toimistosta.

Taso puolustuksessa toki nousee tulevalle kaudelle, mutta hintaa on maksettu aivan liikaa. Justin Schultzin ja Oscar Klefbomin tulokassopimukset päättyivät ja Chiarelli ilmeisesti pienessä lauantaimaistissa lisäsi Klefbomin jonon jatkoksi ylipalkkaisiin pakkeihin. Ruotsalaiselle lyötiin täysin käsittämätön seitsemän vuoden pahvi käteen, josta hurri kuittaa itselleen rapian neljä miljoonaa dollaria karkkirahaa per kausi. Schultz käytti myös Chiarellin avokätisyyttä hyväksi ja kirjoitti 3,9 miljoonan ja yhden vuoden jatkosopimuksen.

Puolustuskalusto ei ole millään mittarilla hintansa arvoinen, mutta jos katsotaan pelillisestä näkökulmasta ja ennenkaikkea Oilersin tulevaisuuden kannalta, niin oikeaan suuntaan on kuljettu. Lupaava Darnell Nurse aloittaa ensimmäisen kauden Oilers-paidassa ja on mielenkiintoista nähdä mihin 20-vuotiaan pakin taidot riittävät. Vastuuta on tarjolla sitä haluavalle varmasti. Nurse on yksi lupaavimmista puolustajista Edmontonissa vähään aikaan ja mies kävi jo viime kaudella haistelemassa taalajäillä kahden ottelun verran.Hyökkääjät:


Connor McDavidin otteet tulevat olemaan tarkassa syynissä tulevalla kaudella. Nopeutta ja juonikkuutta löytyy valtava määrä, mutta miten mies onnistuu puolustuspään suuntaan? Sentterinä joutuu valitettavsti tekeen muutakin, kuin heittämään jalkakynää non-stoppina, joten miehen sopeutuminen NHL-tasolle jää nähtäväksi. Odotuksena on, että tulevalla kaudella hän tulee dominoimaan vauhdillaan ja rytminvaihdoillaan vastustajan päässä useaan otteeseen.

Suomalaisväriä Edmontonissa edustaa ensi kaudella Lauri Korpikoski sekä Iiro Pakarinen. Korpikosken siirto tuli hieman yllätyksenä, mutta saattaa olla miehen kannalta hyvä piristysruiske. Korpikosken kaltaiselle pelaajalle on tilausta ja hän sopii McLellanin sapluunaan todella hyvin. Miehen viime kaudesta ei voida vetää kummoisia johtopäätöksiä, sillä Arizonassa asiat olivat sen verran sekaisin, ettei niihin kannata palata. Korpikoskella on vielä kaksi kautta sopimusta jäljellä, joten hänellä on oiva mahdollisuus tulla tärkeäksi pelaajaksi Edmontonissa.

Oilersilla on nyt kasassa niin järjetön kasa palikoita, että voiko tuo enää epäonnistua? No tottakai voi! Todd McLellan on kuitenkin valmentaja, joka sai San Jose Sharksissa todella paljon aikaan, jos playoff-menestystä ei lasketa. Hänen käsiinsä lasketaan kuitenkin Jordan Eberlen, Ryan Nugent-Hopkinsin, Taylor Hallin, Nail Yakupovin ja McDavidin kaltainen orkesteri, jollaista ei ole millään muulla organisaatiolla ollut palkkakaton jälkeen.

Lupaavaa Leon Draitsaitlia ei myöskään sovi unohtaa, sillä mies pelasi jo viime kaudella melkein puolet runkosarjasta Oilers-nutussa ennen järjetöntä passitustaan takaisin juriorijoukkue Prince Albert Raidersiin. Hän päätti lopulta kautensa Kelowna Rocketsin riveissä, jossa mies voitti WHL:n mestaruuden ja hänet valittiin CHL:n Memorial Cupin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Edmonton hukkasi näin miehen tulokassopimuksesta yhden kauden, mutta tulee tänä vuonna ottamaan paikkansa rosterista.

Ennuste:


Oilersin on pakko hilata tällä kaudella itsensä takaisin playoff-kisaan mukaan. Nyt on niin monta vuotta katseltu ja toivottu, että on vihdoin aika toimia. Toimihenkilötasolla on menty iso askel eteenpäin ja vaikka sama saunaseura pyörii edelleen isommilla jakkaroilla toimistolla, niin jäätason toimintaan on tullut oikeat miehet. Chiarelli tulee varmasti kauden aikana tekemään kauppoja suuntaan, jos toiseen tarpeen vaatiessa.

Paljon riippuu toki Oilersin ilmeestä runkosarjassa, mutta varsinaisen jälleenrakentamisen loppuunviemiselle on nyt viimeinen mahdollinen hetki. Kaiken mennessä putkeen Edmonton taistelee viimeisistä pudotuspelipaikoista.