Jääkiekon World Cup 2021

Jääkiekon maailmancup, eli jääkiekon World Cup (World Cup of Hockey) on NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n sekä kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n järjestämä turnaus, missä kohtaavat maailman parhaat pelaajat.
Turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1976, jolloin sen nimi oli vielä Kanada-cup. Tuon jälkeen turnaus on kärsinyt lukuisista muutoksista sekä vaikeuksista. Turnaus on ollut tarkoitus järjestää joka neljäs vuosi, mutta turnauksia on onnistuttu järjestämään vain kahdeksan.

World Cup kuuluu jääkiekon kolmeen arvostettuun turnaukseen, mihin kuuluvat myös jääkiekon olympiaturnaus ja jääkiekon mm-kisat.

World Cupin nimellä turnausta on pidetty vuodesta 1996 lähtien. Tämän jälkeen kisat on onnistuttu järjestämään vuosina 2004 ja 2016. Jääkiekon World Cup oli määrä pelata vuonna 2021, mutta turnausta ei pelata. NHL ja NHL:n pelaajien yhdistys eivät päässeet sopuun turnauksen järjestelyistä. Aika järjestelyille loppui kesken, ja World Cup voitaisiin aikaisintaan pelata vuosina 2021-2022. Pekingin talviolympialaiset on kuitenkin määrä järjestää vuonna 2022, joten World Cupin järjestäminen tuolloin on epävarmaa.

Vuonna 2016 nähtiin mukana myös kaksi tähdistöjoukkuetta: Euroopan joukkue ja Pohjois-Amerikan U23-joukkue.

Varmat kuusi joukkuetta (Big Six) ovat Kanada, Venäjä, USA, Ruotsi, Tshekki ja Suomi

Historiaa


Kisat on järjestetty kahdeksan kertaa ja peräti kuusi kertaa Kanada on selviytynyt voittajaksi. Suomi on osallistunut kaikkiin paitsi vuoden 1984 turnaukseen. Paras sijoitus on vuoden 2004 finaalipaikka ja huonoin vuonna 2016, kun Suomi jäi koko turnauksen viimeiseksi sijalle kahdeksan häviten kaikki ottelunsa.

NimiVuosiMestariFinaalivastusParas pelaajaPistepörssin voittajaSuomen sijoitus
Kanada-cup1976KanadaTsekkoslovakiaBobby OrrViktor ZluktovKuudes
Kanada-cup1981NeuvostoliittoKanadaVladislav TretjakWayne GretzkyKuudes
Kanada-cup1984KanadaRuotsiJohn TonelliWayne Gretzky-
Kanada-cup1987KanadaNeuvostoliittoWayne GretzkyWayne GretzkyKuudes
Kanada-cup1991KanadaYhdysvallatBill RanfordWayne GretzkyKolmas
World Cup1996YhdysvallatKanadaMike RichterBrett HullViides
World Cup2004KanadaSuomiVincent LecavalierFredrik ModinToinen
World Cup2016KanadaEurooppaSidney CrosbySidney CrosbyKahdeksas