Koripallo Olympialaiset 2021

Koripalloa pelataan Olympialaisissa seuraavan kerran Tokion kesäolympialaisissa kesällä 2021. Sivultamme löydät kaiken tarpeellisen olympialaisten koripalloon!Koripallon Olympiaturnaus pelataan kesällä 2021 Tokion kesäolympialaisissa. Olympialaiset ovat koripallon arvostetuin turnaus ja mukana onkin lähes aina kaikki maailman parhaat pelaajat NBA:sta. Turnaus oli alunperin määrä pelata 2020 kesällä, mutta olympialaisten siirryttyä luonnollisesti myös koripalloturnaus siirtyy seuraavalla kesälle.

Hallitsevana mestarina turnaukseen lähtee USA, joka voitti Rion olympialaiset. Uutena lajina Tokion kesäolympialaissa nähdään myös koripallon 3vs3 versio, jota pelataan ensimmäistä kertaa.

Olympialaiset koripallo - Karsinnat


Olympialaisissa pelaa yhteensä 12 joukkuetta, jotka karsitaan maanosittain. Isäntämaa Japani on automaattisesti yksi osallistujista. Koripallon MM-kisat määritti paikan seitsemälle maalle. Turnaukseen vielä pääsevät neljä joukkuetta, jotka karsitaan erillisten karsintaturnausten kautta.

Karsintaturnauksia isännöi Liettua, Kanada, Kroatia ja Serbia, mutta karsintaturnausten aikataulu on vielä epäselvä globaalin tilanteen takia.

Paikkansa varmistaneet joukkueet:


Japani
Nigeria
Argentiina
USA
Iran
Ranska
Australia
Espanja

Olympialaiset koripallo - Joukkueet & Lohkot


Päivitämme lopulliset lohkot alle kun ne varmistuvat.

Olympialaiset koripallo - Otteluohjelma


Päivitämme tarkan otteluohjelman, kun se julkaistaan lähempänä olympialaisia.

Lohkovaihe: tbc
Puolivälierät: tbc
Välierät: tbc
Pronssiottelu & Finaali: tbc

Joukkueet & kokoonpanot


Päivitämme jokaisen joukkueen kokoonpanon tälle sivulle, kun ne julkaistaan lähempänä olympialaisia.

Olympialaiset: 3x3 koripallo


Uusi laji olympialaisissa on 3x3 koripallo, jota pelataan nimensä mukaisesti kolme vastaan kolme periaatteella. Kansainvälinen olympiakomitea teki päätöksen tuoda lajin mukaan vuonna 2017. 3x3 koripallon MM-kisoja on pelattu jo vuodesta 2012 lähtien. Näissä kisoissa ei ole kuitenkaan nähty maailman parhaita pelaajia ja jää nähtäväksi keitä pelaajia nähdään maajoukkueissa olympialaisissakin.

3x3 koripallon säännöt


Jokaisessa joukkueessa on peliä kohden 3 pelaajaa kentällä ja yksi vaihtopelaaja. Peliä pelataan yhteen koriin puolikkaalla kentällä normaalista. Kaikki perinteisen kolmen pisteen kaaren ulkopuolelta tehdyt korit ovat arvoltaan 2 pistettä, kun taas lähempää perinteiset 2p heitot ovat yhden pisteen arvoisia.

Peliaika otteluissa on yksi 10 minuutin erä. Peli voi kuitenkin katketa aikaisemmin, jos joukkue yltää 21 pisteeseen. Tällöin joukkue voittaa ottelun. Hyökkäysaika joukkueella on 12 sekuntia. Jos kaaren sisäpuolella toinen joukkue saa pallon haltuunsa, tulee heidän käyttää pallo kertaalleen kaaren ulkopuolella ennenkuin koria voi yrittää uudelleen. Korin jälkeen peli aloitetaan uudelleen siten, että pallo kuljetetaan korin alta kaaren taakse, jolloin vastustaja ei saa puolustaa tätä pelaajaa tai estää häntä.

Kullakin joukkueella on käytössä yksi aikalisä. Jos pelaaja rikkoo kaaren sisäpuolella, tästä tuomitaan yksi vapaaheitto. Kaaren takaa rikkeistä vapaaheittoja saa kaksi. Joukkueen seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs virhe myöskin tuo kaksi vapaaheittoa riippumatta missä virhe tapahtuu kentällä. Kymmenes ja sitä useammat virheet per joukkue tuo kaksi vapaaheittoa ja pallonhallinnan. Kaksi henkilökohtaista epäurheilijamaista virhettä johtaa pelaajan ulosajoon.Olympialaiset koripallo: 3x3 Joukkueet & lohkot


Päivitämme turnauksen joukkueet lähempänä olympialaisten alkua, kun ne varmistuvat.

Olympialaiset koripallo: 3x3 otteluohjelma & tulokset


Päivitämme 3x3 koripallon otteluohjelman lähempänä olympialaisten alkua.

Kisapaikat


Olympialaisten koripalloa pelataan kahdessa eri paikkaa Tokion lähettyvillä. Varsinainen koripalloturnaus pelataan sekä miesten ja naisten osalta Saitama Super Arenassa, joka sijaitsee n. reilun 30km päässä Tokion keskustasta. Stadioni toimii muun muassa Japanin pääsarjassa pelaavan Saitama Broncosin kotiareenana.

Uusi 3x3 koripalloturnaus pelataan Aomi Urban Sports Parkissa, joka sijaitsee lähellä Tokio Watefrontia lähellä kisakylää. Aomi Urban Sports Park vetää reilut 7000 katsojaa.

Saitama Super Arena

Kapasiteetti: 36 500
Valmistunut: 1.9.2000
Saitama Super Arena on olympialaisten koripallo näyttämö 2020 kisoissa!

Olympialaiset koripallo: Tulokset & Voittajat


Koripallo on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1936 lähtien. Miesten turnauksessa USA on ollut täysin ylivoimainen voittaen 15 olympiakultaa 19 pelatusta turnauksesta. Ainoat muut maat, jotka ovat pystyneet voittamaan olympialaiset ovat Neuvostoliitto, Jugoslavia sekä Argentiina. Neuvostoliiton viimeisin voitto on vuodelta 1992 ja Jugoslavian vuodelta 2006.

Joukkue
Kulta
Hopea
Pronssi
USA
15
1
2
Neuvostoliitto
2
4
3
Jugoslavia
1
4
1
Argentiina
1
0
1
Espanja
0
3
1
Ranska
0
2
0
Italia
0
2
0
Kanada
0
1
0
Kroatia
0
1
0
Serbia
0
1
0
Brasilia
0
0
3
Liettua
0
0
3
Uruguay
0
0
2
Kuuba
0
0
1
Meksiko
0
0
1
Venäjä
0
0
1