Ralli Vedonlyönti - Kausi 2022

Rallin MM-sarjan kausi 2022 lähenee puoltaväliä. Kalle Rovanperä on ollut loistavassa vireessä voitettuaan kuudesta käydystä osakilpailusta neljä. Seuraavan kerran vuorossa on Secto Rally Finland tutulla paikallaan elokuun alussa 4.8.-7.8.Käynnissä oleva rallikausi on hybriditeknologiaan siirtymisen myötä erittäin mielenkiintoinen, sillä joka tallilla on täysin uudet autot.

Maineikas Sebastien Ogier, joka on voittanut maailmanmestaruuden kahdeksan kertaa, lopetti maineikkaan uransa viime kauteen. Ogier ajaa tällä kaudella vain puolet kilpailuista, jakaen auton penkin suomalaisen Esapekka Lapin kanssa.

Ralli Vedonlyönti - Kausi 2022
Kuva:GettyImages

Rallin MM-sarjan kalenteri


Kaudella 2022 rallin MM-sarjassa on tarkoitus ajaa vähintään 12 osakilpailua. Parin osakilpailun kohdalla tilanne on vielä vahvistamatta, mutta ne selviävät kauden mittaan. Suomen MM-ralli palaa tutulle paikalle ajettavaksi elokuun alussa. Rallikauden päättää Japanin MM-ralli, jonka on pitänyt olla mukana kalenterissa jo useamman vuoden ajan.Tallit ja kuljettajat


Mukana on tänäkin vuonna samat tallit kuin edellisvuonna. Kaikki tiimit ovat tehdastiimejä, sillä nyt myös M-Sport Ford on saanut autonvalmistajan tuen taustalleen.

Toyota ja Hyundai ajattavat pääsääntöisesti neljää autoa per osakilpailu. Viime vuodesta poiketen myös M-Sport ajattaa kolmea autoa osakilpailua kohden. Kaikki kuljettajat eivät kuitenkaan aja koko MM-sarjaa. Toyotalla Sebastien Ogier sekä Esapekka Lappi jakavat toisen auton, ja Hyundailla Dani Sordo sekä Fordilla Sebastien Loeb eivät kierrä täyttä MM-sarjaa.

Suomalaiset rallin MM-sarjassa


Suomalaiskuljettajia nähdään korkeimmassa luokassa tänäkin vuonna kaksi. Viime vuoden MM-pisteissä neljänneksi sijoittunut Kalle Rovanperä jatkaa Toyotan ohjaimissa. Tallikaveriksi Rovanperä saa täksi vuodeksi paluun Toyotalle tekevän Esapekka Lapin, jolle aukesi paikka Ogierin lopetettua uransa. Ogier jakaa auton Lapin kanssa ja ajaa kuitenkin noin 4-5 rallia tänä vuonna, joten Lapille jää ajettavaksi loput noin 8-9 rallia.
Ralli Vedonlyönti - Kausi 2022
Kalle Rovanperä , Skoda Fabia R5 WRC2, rallin MM-osakilpailussa lähellä Jyväskylää, 28.7.2018. ( Kuva MARKKU ULANDER/AFP via Getty Images)

M-Sportilla sopimuksen päättänyt Teemu Suninen kilpailee Ralli2-luokassa, jossa nähdään myös muita suomalaisnimiä kuten Hyundain Jari Huttunen, jonka WRC-/Ralli1-debyytti odottaa vielä aikaansa.Uusi aikakausi & sääntömuutokset


Rallin siirtyminen hybridiaikakauteen tuo rallifaneille sekä kuljettajille aivan uuden aikakauden autot. WRC-autot hautautuvat historiaan ja niiden tilalle tulee Rally1-luokan autot, jotka on varustettu jo viime kausilta tutun 1,6-litraisen polttomoottorin lisäksi sähkömoottorilla, josta saadaan lisätehoa erikoiskokeille. Sähkömoottorin turvin pitää ajaa myös joka rallissa ennalta määrättyjä siirtymäpätkiä.

Autot ovat ulkomuodoltaan lähes samanlaisia kuin edellisellä kaudella. Aerodynamiikan osalta autot ovat hieman hillitympiä - downforcea on vähemmän, joka laittaa autot menemään aiempaa enemmän luisussa. Kokonaiskustannuksia on haluttu pienentää, jonka vuoksi uusissa autoissa ei ole enää lainkaan keskilukkoa. Myös sekventiaalivaihteistoista ollaan siirrytty suorakytkennällä olevaan keppivaihteisiin takaisin, vaihdelaatikkojen muuttuessa samalla 6-vaihteisista 5-vaihteisiksi.

Autot ovat ennalta mainittujen seikkojen myötä suorituskyvyltään siis hieman hitaampia, vaikka tehoa on enemmän kuin aikaisempina vuosina. Polttomoottorin tuottaman noin 380 hevosvoiman lisäksi sähkömoottorista saadaan irti hetkellisesti 134 lisähevosvoimaa ja 180 newtonmetriä vääntöä, jotka auttavat ainakin kiihdytyksissä. Rally1-autojen minimipaino on asetettu 1260 kilogrammaan viime vuosien 1190 kilon sijaan. Hybriditeknologia lisää autojen painoa noin 90 kilon verran.

Downforcen lisäksi autojen jousitus on myös aiempaa yksinkertaisempi, joka tulee pienentämään autojen keskinopeuksia erikoiskokeilla joissa jousitus on isossa osassa.


Uudet autot paljastettiin vain viikko ennen Monte Carlon rallin alkua.

Mestaruuskertoimet & vedonlyönti


Rallin MM-sarjasta voi lyödä vetoa usealla bookkerilla. Vedonlyönti rallin maailmanmestarista on lähes aina saatavilla, kun taas rallikohtaiset kohteet julkistetaan yleensä vasta ralliviikon alussa tai joskus vasta muutama päivä ennen rallia. Tyypillisiä rallikohteita ovat vedot kisan voittajasta, palkintokorokkeelle sijoittuneista kuljettajista, kaksintaisteluvedot (H2H) sekä erikoisemmat vedot esimerkiksi rallin voittomarginaalista tai keskeyttäneistä kuljettajista.Rallin MM-sarjan televisiointi & live streamit


Rallin MM-sarjaan ei ole tarjolla live streameja, mutta rallia lähetetään useilta eri kanavilta. Suomalaisille rallilähetyksiä tarjoavat ilmaiseksi YLE ja YLE Areena sekä maksukanavilta CMore, molemmat kattavan asiantuntijatiimin kanssa. CMore on ilmoittanut lähettävänsä rallin MM-sarjan jokaisen erikoiskokeen suorana sekä suomeksi selostettuna.

Rallia voi seurata livenä myös WRC:n omilta sivuilta WRC+ -palvelusta, joka kustantaa katsojalle noin 9€/kk. WRC+ televisioi jokaisen pätkän englanninkielisenä, ja saatavilla on liikkuvan kuvan lisäksi myös muita ralliin liittyvää live-dataa.