Snooker - Kalenteri ja opas lajin saloihin

Katso täydellinen snooker-kalenteri 2017-2018. Snooker tarjoaa vedonlyöjille erilaisen, mutta upean tavan tehdä tiliä. Lue artikkelimme ja ymmärrät miten lyödä vetoa snookerista.


Snookerin seuraaminen on kasvattanut suosiotaan huomattavasti Suomessa viimeisinä vuosina, kiitos uusien TV-sopimusten sekä suomalaisen snooker-ässän Robin Hullin huipulle paluun myötä. Tämän vuoksi myös snookerin vedonlyönti on nostanut Suomessa ja maailmalla päätään.

Snooker Vedonlyönti: Perussäännöt


On selvää, että oli kyseessä mikä tahansa laji mistä lyöt vetoa, on sinun hyvä osata perussäännöt. Snookerin säännöt ovat yksinkertaiset, mutta eivät niin laajalti tunnetut kuin esimerkiksi jalkapallon tai jääkiekon.

Säännöt oppii helposti lukemalla, pelaamalla itse lajin tuntevan kaverin kanssa tai katsomalla Eurosportin lähetyksiä, missä legendaarinen snooker-selostaja Aki Kauppinen perkaa lajin lainalaisuudet kansantajuiseen muotoon.

Alla myös äärimmäisen yksinkertainen video-opas lajin perussääntöihin. Mikäli laji tuntuu hankalalta, tällä saa nopeasti jo melko selkeän kuvan siitä, mistä on kysymys.

Löydät sivustoltamme myös vedonlyöntivihjeet jokaiselle päivälle - myös snookeriin!Kiinnitä huomio freimien määrään!


Toisin kuin muissa lajeissa (esim. tennis) snookerissa ei ole stabiilia erämäärää. Erien määrä vaihtelee turnauksittain ja mitä pidemmälle turnaus etenee, sitä enemmän eriä pelataan.

Tällä on hurja merkitys vedonlyöjän kannalta, sillä lyhyissä otteluissa (paras seitsemästä) altavastaajan on huomattavasti helpompi kyetä yllätykseen, mitä pidemmissä otteluissa (esim. paras yhdestätoista).

Katso otteluita - pysyt mukana voimasuhteissa


Snooker on laji, mistä on hankala lyödä voitollisesti vetoa, ellei katso otteluita. Tilastointi toki on kehittynyt, mutta se ei anna oikeaa kuvaa pelaajien voimasuhteista, jotka saattavat vaihdella hyvin paljon kauden aikana.

Otteluita tulee TV:stä nykyään paljon, mikä helpottaa onneksi paljon kilpailukauden seuraamista.
Snookeria voi seurata Eurosportilta


Rankingin avulla voi toki tehdä nopean kartoituksen pelaajien voimasuhteista, mutta koko kuvaa se ei kerro. Ranking-taulukossa otetaan huomioon pelaajan kahden kauden keräämät pisteet.

Se antaa siis vain hyvin ylimalkaisen kuvan siitä, miten pelaaja on kahden vuoden aikana pärjännyt - ei tarkkaa kuvaa nykykunnosta. Rankingit, ottelut ja paljon muuta tilastointia sekä tietoja löytää viralliselta World Snooker -sivustolta.

Keskinäisten otteluiden tulokset, tulevat kamppailut ja edelliset ottelut näkee kätevästi esimerkiksi snooker-org -sivustolta. Näitä voi käyttää vedonlyönnin apuna, mutta liikaa niitä ei tule tuijottaa.

Lajin lainalaisuuksia


Maailman absoluuttisella huipulla peli on mennyt koko ajan enemmän siihen suuntaan, että pelaajat pyrkivät ratkaisemaan aggressiivisella pelillä erät (freimit), eivätkä pelaa turvalyöntejä (safety), ellei ole niin sanotusti pakko.

Pelaajaprofiilit eroavat kuitenkin paljon: toiset ovat rohkeampia kuin toiset. Tämä vaikuttaa mm. freimi-määriin. Aggressiivisten pelaajien kohtaamisessa usein molemmat saavat paikkoja erävoittoihin ja freimi-määrät nousevat. Passiivisten pelaajien otteluiden kesto venyy, mutta vastaavasti freimi-määrät eivät välttämättä nouse korkeaksi.
Peter Ebdonin peleissä vastustajatkin nukahtavat


Rohkeina pelaajina tunnetaan muun muassa Judd Trump, Ronnie O’Sullivan, Shaun Murphy sekä Ding Junhui. Hitaiden ja tylsien pelaajien esikuva on legendaarinen Peter Ebdon, jonka peleissä moni katsoja (ja jopa vastustaja) on usein nukahtanut.

Kiinnitä huomiosi näihin


  • Paineiden hallinta on lajin tärkein ominaisuus, minkä vuoksi isoissa turnauksissa kokeneet pelaajat ovat usein vahvoilla. Kovasta kilpailuluonteestaan ovat tunnettuja esimerkiksi John Higgins ja Mark Selby.
  • Maailman kärjen tasoerot ovat pienentyneet vuosien saatossa. Nykyään yllätyksiä nähdään enemmän, mikä on tehnyt lajin seuraamisesta mielenkiintoisempaa. Vedonlyöjän kannalta nykyään onkin äärimmäisen tärkeä tarkkailla nimenomaan pelaajan päivän kuntoa, ei aikaisempien kuukausien tai vuosien menestyksiä.
  • Maailman parhaiden pelaajien kohdatessa pitkien lyöntien onnistumisprosentti on noussut koko ajan tärkeämpään osaan. Kannattaakin turnauksien edetessä seurata, kenellä pelaajista juuri pitkät lyönnit (tilastoissa long shot %) onnistuvat parhaiten.

Live-veto loistava valinta!


Snooker on ennen kaikkea live-vedonlyöjälle loistava lajivalinta. Hitaalla tempolla etenevä laji antaa oivia mahdollisuuksia päästä mukaan vedonlyöntiin, vaikka ottelu olisi jo alkanut.

Snooker on laji, missä kupolin kestäminen, eli henkinen tila on tärkeämpi kuin ehkä missään muussa kilpailulajissa. Ylikuumentuneena pelaajat eivät yksinkertaisesti voi pärjätä. Vastaavasti jos pelaaja on väsynyt (ns. fleguna) ei siitäkään tule mitään.

Keskittyminen on snookerissa kaiken a ja o. Mielen tulee olla 100-prosenttisen keskittynyt, mutta yhtä aikaa rento. Esimerkiksi kova painetila saattaa asettaa pelaajan hetkelliseen tai lopulliseen jökkiin, minkä analyyttinen vedonlyöjä käyttää heti hyväkseen.

Pelinhallinta saattaa kääntyä nopeastikin puolelta toiselle, jos toisen pelaajan henkinen ote herpaantuu. Tällaisissa tilanteissa vedonvälittäjät eivät reagoi niin nopeasti kertoimiin, ettetkö ehtisi tehdä hyvää tiliä.


Kun aistit toisen pelaajista herpaantuvan, kannattaa häntä vastaan pelata nopeasti vedot sisään. Tämä taktiikka on ollut toimiva jo vuosia. Jos toinen peluri menettää otteensa, voi vastustaja kammeta itsensä mukaan taisteluun todella pitkältäkin takamatkalta. Tällöin voit saada hurjia kertoimia kiinni.

Live stream -lähetykset tekevät pelaamisesta helppoa!


Yksi syy live-vetojen pelaamiseen on myös nykyisten vedonlyöntisivustojen tarjoamat livestream-palvelut. Lähes kaikki snookerin pääsarjan ottelut ovat nimittäin katsottavissa ilmaisina livestream -lähetyksinä monilta vedonlyöntisivustoilta. Voit helposti seurata ottelua ja lyödä samalla sivustolla vetosi sisään.

Tällä hetkellä ilmaisia snooker-lähetyksiä tarjoaa muun muassa NordicBet, Unibet, Bet365 ja Veikkaus. Voit lukea lisää snooker live seuranta -sivultamme!

Snooker - Kalenteri ja opas lajin saloihin
Snooker - Kalenteri ja opas lajin saloihinPelimuodot:


Snookerissa ylivoimaisesti suosituinta on lyödä vetoa ottelun voittajasta. Lisäksi suosittuja pelimuotoja ovat tasoitus, freimi-määrä ja turnausvedot.

Voittaja / moneyline


Pelimuoto on suosituin ja ehdottomasti helpoin ymmärtää. Lyöt rahasi sen puolesta, kumpi ottelun voittaa. Usein suosikkien kertoimet markkinoilla ovat liian alhaisia - altavastaajilla on viimeiset vuodet tehnyt parempaa tiliä. Tärkeintä on kuitenkin arvioida päivän kuntoa!

Tasoitus


Tasoitusvedossa altavastaajalle annetaan bookerin puolesta tasoitusluku, esimerkiksi +1,5 freimiä. Jos pelaat suosikkia, tulee suosikin voittaa ottelu siis vähintään kahden erän erolla, jotta pelivalintasi tuo voiton. Vastaavasti altavastaajaa pelatessa riittäisi tässä tapauksessa yhden erän tappio ja kaikki voitot.

Kannattaa huomioida, että snookerissa ei ole stabiilia erien määrää, vaan eri turnauksissa pelataan eri määrä freimejä. Myös tasoituskohteissa altavastaajat ovat lähes poikkeuksetta parempia peli-ideoita.

Freimit: alle/yli


Mielenkiintoinen, mutta haastava pelimuoto. Snooker-ottelun kulkua on äärimmäisen hankala ennustaa etukäteen - ainakin aloittelijan.

Ideana on veikata, montako freimiä ottelussa tullaan pelaamaan. Peliyhtiö antaa ennalta määritellyn rajan (esim. 8,5 freimiä) ja sinun tulee veikata nähdäänkö ottelussa yli vai alle tuo määrä (8,5) freimejä.

Tätä vetomuotoa ei ehkä voi suositella aloittelijalle, sillä voittavaan vedonlyöntiin yltäminen vaatii erinomaista pelaajien tuntemusta. Pelaajien pelityylit, profiili ja mielenlaatu nimittäin määrittävät huomattavasti todennäköisyyksiä, kuinka monta freimiä ottelussa nähdään.

Turnausvedot


Turnausvedoissa veikataan yksinkertaisesti ennen turnausta, kuka sen voittaa. Vastaavia vetoja voi olla myös “TOP2” tai “Name the finalists”, missä veikataan pääseekö valitsemasi pelaaja/pelaajat finaaliin. Lisäksi voi olla vetoja, missä veikkaat, missä vaiheessa turnausta pelaajasi putoaa.

Emme suosittele varsinaisesti pelaamaan turnausvetoja, sillä ennen turnauksen alkua on hyvin hankala arvioida, missä kunnossa pelaajat areenalle saapuvat. Poikkeuksena toki MM-kisat, joissa jokaisella pelaajalla on aina 100% motivaatio menestykseen ja kaikki pyrkivät ajoittamaan huippukuntonsa kevääseen.

Korkein breikki:


Yksi suosittu pelimuoto on veikata, kumpi pelaajista tekee korkeimman breikin, eli pistesarjan ottelussa. Tämä on ollut vuosien varrella äärimmäisen maksava vetomuoto, mutta se vaatii vedonlyöjältä tarkkaa paneutumista lajiin.

Kaikki lähtee pelaajien tuntemisesta. Kärjistettynä voidaan sanoa, että toiset pelaajat ovat parempia breikintekijöitä (break-builder) kuin toiset. Hyvä esimerkki on Mark Williams, joka harvoin tekee otteluissa korkeita breikkejä, vaikka muuten menestyisikin otteluissa. Vastaavasti Judd Trump ja Ronnie O’Sullivan ovat hyviä esimerkkejä pelaajista, jotka tunnetaan ilmiömäisistä break building -taidoistaan.

Ohjeet kertauksena:


Alla vielä edellä käydyt ohjeet pähkinänkuoressa. Seuraavana voit halutessasi valita jonkun vedonlyöntisivuston tai vedonlyöntibonuksen ja aloittaa pelaamisen!

  1. Opettele perussäännöt
  2. Ota selvää, montako freimiä ottelussa pelataan
  3. Katso pelejä paljon - vain niin pysyt mukana voimasuhteissa
  4. Pelaa paljon live-vetoa
  5. Tarkastele live-vedoissa ennen kaikkea pelaajan henkistä olemusta
  6. Painetilan hallinta isossa osassa - kokeneet pelaajat isoissa turnauksissa!
  7. Vältä turnausvetoja (pl. MM-kisat)

Snooker kalenteri 2017-2018


Alla snooker-kausi 2017-2018. Täydellinen snookerin kilpailukalenteri sisältää kaikki kansainväliset isot ja pienet turnaukset. Kolme kauden isointa turnausta ovat tuttuun tapaan Triple Crown -turnaukset, eli joulukuun tienoilla pelattava UK Championships, tammikuussa pelattava The Masters ja huhti-toukokuussa pelattavat MM-kisat.

Kesäkuu:
23. - 25.6. Riga Masters, Latvia

Heinäkuu:
3. - 9.7. World Cup, Kiina
20. - 23.7. Hong Kong Masters
24. - 30.7. World Games, Puola

Elokuu:
16. - 20.8. Evergrande China Championship, Kiina
25. - 27.8. Paul Hunter Classic, Saksa

Syyskuu:
4. - 9.9. Six Reds World Championship, Thaimaa
12. - 16.9. Indian Open, Intia
18. - 24.9. Shanghai Masters, Kiina

Lokakuu:
2. - 8.10. European Masters, Belgia
11. - 13.10. (Karsinnat) Shanghai Masters, Wigan
16. - 22.10. English Open, Englanti
29.10. - 5.11. International Championship, Kiina

Marraskuu:
6. - 12.11. Champion of Champions, Coventry
13. - 18.11. Shanghai Masters, Kiina
20. - 26.11. Northern Ireland Open, Belfast
28.11. - 10.12. UK Championship, Englanti

Joulukuu:
11. - 17.12. Scottish Open, Skotlanti
19. - 22.12. (Karsinnat) D88 German Masters, Barnsley

Tammikuu:
2. - 5.1. Champions League, Coventry
8. - 11.1. Champions League, Coventry
14. - 21.1. The Masters, Englanti
23. - 26.1. Champions League, Coventry
27. - 30.1. (Karsinnat) China Open, Barnsley
31.1. - 4.2. German Masters, Saksa

Helmikuu:
8.2. - 11.2. Coral Shoot Out, Watford
19. - 25.2. World Grand Prix, Preston
26.2. - 4.3. Welsh Open, Wales

Maaliskuu:
7. - 11.3. Gibraltar Open, Gibraltar
14. - 18.3. Mahdollinen kutsuturnaus Euroopassa - epävarma
19. - 25.3. Players Championship, Llandudno
26. - 29.3. Champions League, Coventry

Huhtikuu:
2. - 8.4. China Open, Kiina
11. - 18.4. Snookerin MM-kisojen karsinnat, Englanti
21.4. - 7.5. Snookerin MM-kisat

Suurimmat Snooker-turnaukset


Maailman kolme suurinta snooker-turnausta, niin sanotut Triple Crown -turnaukset, ovat Snookerin MM-kisat, UK Championship ja The Masters. Näissä turnauksissa pelaajien pääkoppa on huomattavasti kovemmalla koetuksella ja motivaatio aina 100-prosenttinen.

Snookerin MM-kisat


Snookerin MM-kisat pelataan joka vuosi huhti-toukokuun taitteessa Sheffieldissä, Englannissa. Kisoihin pääsee 16 rankingin parasta pelaajaa suoraan ja 16 karsintojen kautta.

The Masters


The Masters on vuosittain tammikuussa pelattava kutsuturnaus, mihin pääsee vain ja ainoastaan rankingin 16 parasta pelaajaa. Ohipeleihin ei siis ole varaa, sillä heti avauskierroksesta lähtien taso on kovin mahdollinen.

UK Championship


UK Championship on monen The Mastersin ohella arvostetuin turnaus MM-kisojen jälkeen. Kalenterivuoden lopulla pelattavaan turnaukseen pääsee mukaan 128 pelaajaa, jotka tavoittelevat himoittua ykköspystiä.
Snooker - Kalenteri ja opas lajin saloihin

Lisäksi 14. - 18. maaliskuuta pidetään mahdollinen uusi kutsuturnaus Euroopassa. Tälle ei ole kuitenkaan saatu vielä varmistusta.