Snookerin MM-kisat 2023

Snookerin MM-kisat 2023, markkinointinimeltään Cazoo World Snooker Championship, on snookerkauden tärkein tapahtuma ja yksi koko urheiluvuoden kohokohdista! Kilpailu pelataan jälleen keväällä 2023 huhti-toukokuun vaihteessa Sheffieldissä Iso-Britanniassa.


Snooker MM-kisat 2023


Vuoden 2023 snookerin MM-kisat pelataan tuttuun tapaan keväällä, kun Sheffieldin Crucible-teatterissa kisataan maailman parhaan snooker-pelaajan tittelistä 15.4 - 1.5.2023. Maailmanmestaruudesta on pelattu jo vuodesta 1927 saakka ja kyseessä on myös jo 47. perättäinen kerta, kun MM-turnaus järjestetään legendaarisessa Cruciblessa.

MM-turnaus kuuluu yhdessä UK Championshipin ja Mastersin kanssa snookerin niin sanottuun pyhään kolmiyhteyteen, Triple Crown-turnauksiin.

Snooker MM 2023 - Ennakko


Hallitsevana mestarina vuoden 2023 MM-turnaukseen lähtee Ronnie O'Sullivan, joka voitti 2022 jo seitsemännen maailmanmestaruutensa. Finaalissa kaatui Judd Trump lukemin 18-13. Viime kauden MM-kisoissa nähtiin vaihteeksi myös 147 pisteen maksimibreikki, kun Neil Robertson pussitti unelmasarjan toisella kierroksella.

O'Sullivan kuuluu suosikkien joukkoon myös tämän vuoden MM-kilpailuissa. Huippukilpaillun lajin kärki on kuitenkin tällä hetkellä ennätyksellisen kovatasoinen ja laaja. Vedonlyöntikertoimien valossa Australian Robertson on Trumpin kanssa etukäteen aivan hallitsevan mestarin kannassa.

Kivikovia haastajia on myös jälleen pitkä litania. Kokeneet konkarit John Higgins, Mark Allen, Mark Williams, Shaun Murphy ja Stuart Bingham ovat aina potentiaalisia menestyjiä. Myös Kyren Wilson on jälleen monien suosikki jopa voittajaksi.

Eikä ole syytä myöskään aliarvioida vuosi vuodelta kasvavaa aasialaispelaajien joukkoa, joka on täynnä superlahjakkaita taitureita. Joko nyt olisi aasialaispelaajan aika murtautua aivan snookerin absoluuttiselle huipulle? Näiden pelaajien menestyksellä olisi ainakin vielä toistaiseksi mahdollista tehdä iso tili myös snooker-vedonlyönnissä.

Kauden 2021-22 aikana ja myös uuden kauden alussa Aasian kaikkien aikojen ykköspelaaja Ding Junhui on saanut jälleen lisää mitat täyttäviä haastajia. Nuoret kiinalaiset Zhao Xintongin, Zhou Yelongin ja Yan Bingtaon johdolla vaikuttavat tulleen huipulle jäädäkseen.

Snookerin MM-kisat 2023

MM-kisat - Vedonlyönti & vihjeet


Snookerin MM-kisat ovat vedonlyöjän kannalta äärimmäisen mielenkiintoista aikaa! Kohteita on yksittäisiin otteluihin tarjolla normaaliakin enemmän. Myös maailmanmestaruudesta lyödään paljon vetoa.

Voit katsoa ajantasaiset voittajakertoimet tämän vuoden MM-turnaukseen alta.
Julkaisemme vihjeitä useisiin snookerin MM-turnauksen otteluihin. Ottelun voittajan lisäksi vihjaamme ja pelaamme myös tasoitusvetoja, erävetoja, korkeimpia breikkejä ja muuta. Katso alta kaikki Snookerin MM-kisojen veikkausvihjeet. Löydät kaikki avoinna olevat vihjeet alapuolelta.


Snooker MM 2022 - Suosikit vertailussa


Vaikka snookerin yleinen taso on noussut ja varsinkin pelaajakanta laajentunut viime vuosina valtavasti, edelleen suosikit jokaiseen suureen turnaukseen löytyvät tutuista nimistä. Parin viime kauden aikana huipulle on syntynyt ns. Big Four, joka etukäteen on muita edellä myös tässä MM-turnauksessa. Ohessa pieni katsaus näihin supertähtiin.

1. Judd Trump


Pitkään maailman ykköspelaajana rankingissa viihtynyt Trump ei ole huippuotteistaan huolimatta pystynyt voittamaan lajin isoimpia turnauksia ihan odotettuun tahtiin. Tämä kausi on muutenkin ollut vuoden 2019 maailmanmestarille vaikea ja matka on tyssännyt yllättävän usein jo ennen turnausten ratkaisupelejä.

Maailmanmestaruuden Trump on onnistunut valloittamaan vasta kerran, joten lajin isoimman palkinnon saalistaminen on varmasti jälleen kauden tärkein tavoite. Ehkäpä korkeisiin standardeihin nähden vaatimaton kausi lupailee hyvää siihen tärkeimpään turnaukseen?

Arvio: Kaikesta huolimatta ykkössuosikki jokaisessa kisassa.

2. Neil Robertson


Lajin menestynein ei-iso-britannialainen pelaaja ja vuoden 2010 maailmanmestari Robertson on ollut pitkiä pätkiä viime kausina maailman paras pelaaja. Tällä kertaa "Thunder from Down Under" lähtee myös MM-kisoihin jopa suurimpana suosikkina, ainakin vedonvälittäjien mielestä. Kaudelta taskussa on jo viisi turnausvoittoa, tuleeko Cruciblesta kuudes ja samalla uran toinen maailmanmestaruus?

Arvio: Huima breikintekijä on aina iskuvalmis. Trumpin kanssa turnauksen kärkeä etukäteen.

3. Ronnie O'Sullivan


Toissavuoden maailmanmestari O'Sullivan lähtee jälleen suursuosikkien joukossa Crucibleen, mutta yhtäläillä jälleen myös kysymysmerkkejä piisaa. Yleisön- ja vedonlyöjien suosikki on esiintynyt lukuisissa finaaleissa viime aikoina, mutta voitot ovat kiertäneet. Viimeiseen kahteen kauteen turnausvoittoja on kasassa tasan yksi.

Seitsemällä maailmanmestaruudella The Rocket nousisi kaikkien aikojen kärkeen yhdessä Stephen Hendryn kanssa ja tämä on myös suurin motivaatio legendalle jatkaa komeaa uraansa.

Arvio: Parhaimmillaan pitelemätön, heikoimmillaan "neljästä suuresta" huonoin. Sytyttääkö MM-turnaus jälleen?

4. Mark Selby


Hallitseva ja nelinkertainen maailmanmestari palasi parin heikomman kauden jälkeen viime sesongilla jälleen absoluuttiselle huipulle. Viime kausi huipentui maailmanmestaruuteen ja saumat on tälläkin kertaa. Maailmanrankingissakin mies on turnaukseen lähdettäessä ykkönen, joskin kausi on ollut kovin vaikea.

Selbyn pelityyli on kuin tehty MM-turnauksen hitaaseen formaattiin, mutta vire on ollut pahasti kateissa. Melkoinen jokerikortti tänä vuonna.

Arvio: Majesteetillinen taistelija ei luovuta koskaan ja peli on kuin tehty tähän turnaukseen. Löytyykö vanha vire?

Snookerin MM-kisat 2023

Snookerin MM-kisat 2023 - Televisiointi ja live stream


Ottelut Britanniassa näyttää BBC ja Suomessa niitä voi katsoa Eurosportin sekä Eurosport Playerin kautta. Maailmanlaajuisesti turnausta katsoo vuosittain yli 400 miljoonaa silmäparia!

Lukuisat vedonlyöntisivustot tarjoavat snooker live stream-lähetyksiä kaikkiin otteluihin. Parhaan tarjonnan tällä hetkellä tuottaa Bet365:n snooker live streamit. Molemmissa livestream-palveluissa näet ottelut ilmaiseksi. Useissa lähetyksissä on myös englanninkielinen selostus ja lähetykset toimivat myös mobiilissa, eli puhelimella sekä tabletilla.

Snooker MM 2023 - Ohjelma & tulokset


Vuoden 2023 MM-kisojen lopullinen ohjelma julkaistaan lähempänä turnauksen alkua. Päivitämme otteluohjelman sivuillemme, kun se on tarjolla.

Ensimmäinen kierros:

15. - 19. huhtikuuta

Toinen kierros:

20. - 24. huhtikuuta

Puolivälierät:

25. - 26. huhtikuuta

Välierät:

27. - 28. huhtikuuta

MM-Finaali

30. huhtikuuta - 1. toukokuuta

Snookerin MM-kisat 2023 - Miten turnaus pelataan?


MM-turnauksen pääsarjaan selviytyy vuosittain 32 pelaajaa. Maailmanrankingin kuusitoista parasta pääsevät kaavioon automaattisesti, muiden on haettava paikkaa karsintojen kautta. MM-karsinnat pelataan Sheffieldin English Institute of Sportissa ja mukana on 128 pelaajaa, niin ammattilaisia kuin mukaan kutsuttuja amatööripelaajiakin.

MM-karsinnoissa käytössä on vuonna 2020 lanseerattu täysin uusi formaatti. Maailmanlistalla sijoilla 81-144 olevat pelaajat avaavat karsinnat keskinäisillä otteluilla. Voittajat etenevät toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettuvat maailmanlistan sijoilla 49-80 olevat pelurit. Näiden otteluparien voittajia odottaa kolmannella karsintakierroksella rankingin 17-48 sijoitetut pelaajat. Näiden otteluiden jälkeen jäljellä on 32 pelaajaa, joista otteluparien voittajat eli 16 parasta selviytyvät varsinaiseen MM-turnaukseen.

Toisin kuin monet muut turnaukset nykyisin, MM-kisat pelataan aina pitkän kaavan mukaan. Avauskierroksella ottelut pelataan paras 19:sta freimistä, eli ottelun voittoon vaaditaan kymmenen erävoittoa. Toisella ja kolmannella kierroksella formaatti on paras 25:stä. Välierät pelataan paras 33:sta ja finaali paras 35:stä.

Snookerin MM-kisat Crucible -teatterissa
(Kuva: Dan Mullan/Getty Images)

Snooker palkintorahat:


Kuten snooker-turnauksissa yleensä, voittorahaa pelaajat saavat sen mukaan, missä vaiheessa turnausta he putoavat. Itse MM-kisoihin otetaan mukaan 32 parasta pelaajaa, mutta MM-karsinnat mukaan laskettuna, mukana taistelee 128 (karsinnat) + 16 (suora päävaihe) = 144 pelaajaa, joista 80 parasta pääsee palkinnoille. Korkeimman breikin lyönyt pelaaja saa lisäksi 10 000 punnan extrapalkinnon.

Vuonna 2023 maailmanmestari tienaa turnauksesta jälleen huikeat £500 000 puntaa. Palkintopotti kohoaa muutenkin jälleen ennätyslukemiin. Yhteensä palkintorahaa jaetaan £2,395,000 eli reilusti yli 2 miljoonaa puntaa. Voittaja tulee lunastamaan £500 000 puntaa ja toiseksi sijoittunut £200 000.

  • Voittaja: £500 000

  • Finaali: £200 000
  • Välierät: £100 000

  • Puolivälierät: £50 000
  • 
TOP16: £30 500
  • TOP32: £20 000
  • TOP48: £15 000
  • TOP80: £10 000
Snookerin MM-kisat pokaaliHistoriaa


Turnaus on pelattu vuodesta 1927 lähtien ja peräti vuodesta 1977 aina Crucible -teatterissa Sheffieldissä. Turnausta tukee Sheffieldin kaupunki ja MM-kisat tulevat pysymään kaupungissa ainakin vuoteen 2027 saakka!

Snooker maailmanmestarit


Eniten mestaruuksia on Joe Davisilla - peräti 15. Voitot tulivat kuitenkin 1927-1946, jolloin laji oli vielä hyvin erilainen. Näitä mestaruuksia ei lasketakaan perinteisesti mukaan snookerin maailmanmestaruuksiin.

Snookerin moderni aika katsotaan alkaneeksi vuodesta 1969 ja Crucible -teatterissa mestaruuksia on ratkottu vuodesta 1977 lähtien. Nykypäivän snooker kilpailukalenteri on erittäin tiivis ja kiireinen, mutta juuri MM-turnaus sytyttää edelleen takuuvarmasti jokaisen ammattilaisen esittämään parastaan.

Erikoisin ja surullisin tilasto on Jimmy Whitella. Yksi maailman lahjakkaimmista ja pidetyimmistä pelaajista eteni urallaan kuusi kertaa MM-finaaliin, mutta hävisi niistä jokaisen!

Ensimmäinen mestari ja 1970-luku


Ensimmäisen snookerin maailmanmestaruuden voitti John Spencer vuonna 1969, mutta 1970-lukua hallitsi ennen kaikkea Ray Reardon. Reardon nappasi yhteensä kuusi mestaruutta vuosina 1970-1978.

1969John Spencer
1970Ray Reardon
1971John Spencer
1972Alex Higgins
1973Ray Reardon
1974Ray Reardon
1975Ray Reardon
1976Ray Reardon
1977John Spencer
1978Ray Reardon
1979Terry Griffiths


1980: Steve Davisin hallintaa


1980-luvulla Steve Davis oli pitelemätön Cruciblen vihreällä veralla, samalla kun snookerista tuli Britannian suosituimpia urheilulajeja. Davis oli lajin ensimmäinen supertähti yhdessä Alex "Hurricane" Higginsin kanssa.

1980Cliff Thorburn
1981Steve Davis
1982Alex Higgins
1983Steve Davis
1984Steve Davis
1985Dennis Taylor
1986Joe Johnson
1987Steve Davis
1988Steve Davis
1989Steve Davis


1990-luku: Stephen Hendry mullistaa lajin


1990-luvun tähdet Stephen Hendry ja Ronnie O’Sullivan nostivat suosion vielä täysin toiselle tasolle. Hendryn uusi aggressiivinen pelityyli sai massat seuraamaan lajia entistä enemmän ja samalla koko laji mullistui täysin. Hendry toi snookeriin pelitavan, missä lähdettiin heti alkuun rikkomaan aggressiivisesti pakkaa ja avaamaan peliä. Hendrylla on yhdessä O'Sullivanin kanssa eniten nykyajan mestaruuksia: seitsemän.

1990Stephen Hendry
1991John Parrot
1992Stephen Hendry
1993Stephen Hendry
1994Stephen Hendry
1995Stephen Hendry
1996Stephen Hendry
1997Ken Doherty
1998John Higgins
1999Stephen Hendry


2000-luku: O'Sullivanin mestaruusvuodet


Hendryn hallittua 1990-lukua, oli vastaavasti O'Sullivan 2000-luvun valtias. The Rocket levitti lajin kaikkien tietoisuuteen ilmiömäisen nopealla pelityylillään. Yhtä kovaa personaa snooker-maailma tuskin tulee koskaan näkemään. O'Sullivan on voittanut yhteensä viisi MM-titteliä: 2001, 2004, 2008, 2012 ja 2013.

2000Mark Williams
2001Ronnie O'Sullivan
2002Peter Ebdon
2003Mark Williams
2004Ronnie O'Sullivan
2005Shaun Murphy
2006Graeme Dott
2007John Higgins
2008Ronnie O'Sullivan
2009John Higgins


2010-luku: Mark Selbyn nousu valtiaaksi


2010-luvun lopulla lajivaltikka on siirtynyt O'Sullivanilta Mark Selbylle. Selby on ollut ranking-listalla ylivoimainen jo vuosia ja voittanut MM-tittelin sekä 2014, 2016 että 2017. Kovasta kilpailuluonteestaan tunnettu Selby on aina isoissa kisoissa parhaimmillaan.

2010Neil Robertson
2011John Higgins
2012Ronnie O'Sullivan
2013Ronnie O'Sullivan
2014Mark Selby
2015Stuart Bingham
2016Mark Selby
2017Mark Selby
2018Mark Williams
2019Judd Trump
2020Ronnie O'Sullivan


2020-luku: Tuttuja mestareita


2021Mark Selby
2022Ronnie O'Sullivan


2020-luvulla on pelattu kaksi MM-turnausta ja voittajat ovat olleet tuttuja nimiä. Selby vei kolmannen ja O'Sullivan peräti seitsemännen maailmanmestaruutensa. Samalla O'Sullivan nousi jakamaan kaikkien aikojen mestaruustilaston kärkipaikkaa Hendryn kanssa.

Nimi ja sponsorit


Nykyisen nimensä kilpailu saa Cazoolta, joka sponsoroi jälleen kisoja. Tätä ennen kilpailua ovat sponsoroineet vedonlyöntiyhtiö Betfred, tupakkamerkki Embassy sekä toinen vedonlyöntiyhtiö www.888sport.com.Artikkelin kuvitus: World Snooker & The Telegraph

Usein kysytyt kysymykset / FAQ


+1. Missä snookerin MM-turnaus 2023 pelataan?

Snooker MM-kisat Sheffield 2023 pelataan legendaarisessa Crucible-teatterissa. Kyseessä on jo 47. perättäinen Cruciblessa pelattava MM-turnaus.

+2. Millä vedonlyöntisivustoilla voin lyödä vetoa snookerin MM-kisoista?

Käytännössä kaikki vedonlyöntisivustot tarjoavat kertoimet MM-turnaukseen karsinnoista alkaen. Sivustojen vetovalikoima ja kertoimet kuitenkin vaihtelevat, joten kannattaa hyödyntää useammankin sivuston tarjouksia.

+3. Mistä näen snooker MM kisat 2022 livestream lähetyksinä?

Suomessa snookerin MM-kisojen oikeudet omistaa Discovery. Eurosportin kanavien ja Eurosport Playerin lisäksi snooker MM 2023 live lähetyksiä on mahdollista katsella lukuisten vedonlyöntisivustojen sivuilla ilmaiseksi.

+4. Ketkä ovat turnauksen suosikit?

Etukäteen suurimpina suosikkeina turnaukseen lähtevät maailman kärkipelaajat Neil Robertson, Ronnie O'Sullivan ja Judd Trump. Tasaisessa lajissa nähdään kuitenkin usein yllätyksiä.

+5. Koska vuoden 2023 MM-kisat pelataan?

Vuoden 2023 MM-turnaus pelataan 15.4 - 1.5.2022 välisenä aikana. Turnauksen karsinnat alkavat 3.4.2023. Löydät sivuiltamme kaikki snooker tulokset 2023 MM-kisoihin.

Snookerin MM-kisat 2023
Taulukossa kaikki pelaajat, keillä on vähintään kaksi (2) mestaruutta.


Taulukossa kaikki "modernin ajan" MM-kisat.
Moderniaika katsotaan alkaneeksi 1969, jolloin MM-turnaus muokattiin nykyisen malliseksi turnaukseksi.