Talviolympialaiset 2022

Talviolympialaiset 2022 -sivultamme löydät kaiken tarpeellisen tiedon Pekingin talviolympialaisista. Katso ohjelma, televisiointi, aikataulu, lajit & vedonlyönti kisaoppaastamme.


Viimeisimmät kuulumiset


16.1.2022: Olympialaisiin enää alle kolme viikkoa!

Talviurheilun huippukisat lähestyvät, mutta olympiataivaalla näkyy näkyy synkkiä pilviä, paitsi koronan myös boikottien myötä. Kiinan ihmisoikeustilanteen, muun muassa uiguurivähemmistön kohtelun, vuoksi moni iso osallistujamaa USAn, Britannian ja Kanadan johdolla on julistanut boikotin Pekingissä käytäviä olympialaisia vastaan. Toisaalta boikotti on varsin nimellinen, sillä maiden uheilijat silti osallistuvat lajeihin. Korona kurittaa kisoja urheilijoiden pois jäämisellä näkyvimmin jääkiekossa. Myös katsojia saa tulla ainoastaan Manner-Kiinasta.

Joulun alla kaksi viikkoa sitten Suomen olympiakomitea valitsi ensimmäiset suomalaisurheilijat kisoihin. Ensimmäinen erä sisälsi kuusitoista urheilijaa, muun muassa yhdistetyn Ilkka Herola sekä tutut hiihtäjät Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Tammikuun aikana nimeämisiä on tehty vain maastohiihtojoukkueeseen yhdeksän urheilijan verran, heistä nimekkäimpänä Ristomatti Hakola.

Katso kaikki Pekingiin nimetyt suomalaisurheilijat tästä >>Talviolympialaiset Peking 2022 - 4.-20.2.2022


Kiinan Peking isännöi vuoden 2022 talviolympialaisia 4. - 20. helmikuuta 2022. Kyseesssä on toinen kerta, kun olympialaiset järjestetään Kiinassa. Peking oli isäntänä myös vuoden 2008 kesäolympialaisissa ja siitä tuleekin näin ensimmäinen kaupunki, jossa on järjestetty sekä kesä- että talvikisat.

Kisat myönnettiin Pekingille vuonna 2015. Alunperin kisoista olivat kiinnostuneita myös Oslo, Tukholma, Krakova ja Lviv. Lopulta muiden vetäydyttyä hakuprosessista valinta tehtiin kuitenkin Pekingin ja Kazakstanin Almatyn välillä. Äänestystulos oli 44-40 Pekingin hyväksi.

Pekingin talviolympialaisissa kilpaillaan viidessätoista lajissa, joissa järjestetään yhteensä 109 kilpailutapahtumaa. Pekingin lisäksi kisoja käydään Yanqingissa (kelkkailu- ja alppihiihtotapahtumat) sekä Zhangjiakoussa (lumilautailu- ja hiihtotapahtumat)

Talviolympialaiset 2022
(Kuva: Lintao Zhang, Getty Images)Pekingin talviolympialaiset pähkinänkuoressa


Avajaiset ja päättäjäiset: Peking, Kansallisstadion (katsojakapasiteetti 80 000)
Päivämäärät: Perjantai 4. helmikuuta 2022 – Sunnuntai 20. helmikuuta 2022
Isäntäkaupunki: Peking, Kiina
Tapahtumia: 109, 15 urheilulajissa
Muut Pekingin kilpailu- ja tapahtumapaikat:
Pekingin kansallinen vesiurheilukeskus – curling (katsojakapasiteetti 4 000)
National Indoor Stadium – jääkiekko (katsojakapasiteetti 18 000)
National Speed Skating Oval – pikaluistelu (katsojakapasiteetti 12 000)
Olympiakylä
Bujetti: 3.9 miljardia dollariaTalviolympialaisten lajit


Pekingin olympialaisissa lajeja on 15 seitsemässä eri lajiryhmässä. Lisäämme olympialaisten suosituimmista lajeista myös omat lajisivut.

Alppihiihto
Ampumahiihto
Curling
Freestylehiihto
Jääkiekko
Kaukalopikaluistelu
Lumilautailu
Ohjaskelkkailu
Pikaluistelu
Maastohiihto
Mäkihyppy
Yhdistetty
Rattikelkkailu
Skeleton
TaitoluisteluJääkiekko


Pekingin talviolympialaisten jääkiekkoturnaus vaikutti pitkään olevan ensimmäinen turnaus aikoihin, jossa kaikki parhaat olisivat jälleen mukana. NHL:n koronakaaos kuitenkin sekoitti pakan. Jos tämän osasi ennakoida, saattoi saada mukavasti valueta ajoissa tehdylle voittajavedolle. NHL:n vetäytyessä pois nousi luonnollisesti esimerkiksi Kanadan ja USA:n kertoimet tuntuvasti, kun taas Venäjä nousi selkeäksi ykkössuosikiksi KHL-kiekkoilijoillaan. Myös Suomesta tuli voittajakertoimissa peräti kakkossuosikki, niin ikään vahvalla KHL-edustuksellaan ja laadukkaalla Liiga-arsenaalilla.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen esikuntineen on koonnut listan myös Euroopassa pelaavista potentiaalisista kisapelaajista ja tuolle listalle tulee käyttöä. Alla tämän hetkiset voittajakertoimet Olympiakiekkoon:Maastohiihto


Pohjoismaiset hiihtolajit ovat perinteisesti olleet Suomen olympiamenestyksen kulmakivi ja hiihto vedonlyönti yksi olympialaisten suosituimmista lajeista. Pekingin talviolympialaisten hiihtolajit käydään Zhangjiakoun Nordic & Biathlon Centerissä ja Suomi saa kisoihin kolmetoista maapaikkaa (kuusi mies- ja seitsemän naishiihtäjää). Kokonaiskiintiö maastohiihdon osalta on 148 hiihtäjää, jotka tulevat peräti 57:stä eri maasta.

Jatkuuko Suomen mitaliputki myös Pekingissä? Vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisissa kultaa huuhtoi Sotsin vuoden 2014 kisojen tavoin Iivo Niskanen, joka puolustaa Pekingissä 50km kuninkuusmatkan voittoa. Niskanen ja Krista Pärmäkoski lienevät suurimamt mitalitoivot myös Pekingin talvikisoissa.

Mäkihyppy


Mäkihyppy on perinteisesti ollut Suomen isoja lajeja talviolympialaisissa. Viime vuosina kehitys on kuitenkin ollut väärään suuntaan, joten päävalmentaja Janne Väätäisen miehistöltä ei myöskään Pekingissä ihmeitä odoteta. Suomi lähteekin Pekingiin historiallisen pienellä mäkimaajoukkueella, miesten puolella mukana lienevät ainoastaan Antti Aalto, Niko Kytösaho sekä Arttu Pohjola.

Suomen mäkijoukkueen alakulo ei kuitenkaan himmennä Pekingin mäkihypyn hohtoa muuten kuin kotimaassa. Kaikki maailman huippuhyppääjät ovat paikalla ja sekajoukkuekisan lisääminen kisakalenteriin merkitsee sitä, että Peking 2022 talviolympialaiset tarjoavat huippumäkihyppyä enemmän kuin koskaan!

Ampumahiihto


Huippusuosittu ampumahiihto on yksi Pekingin talvikisojen seuratuimpia lajeja. Peking on isännöinyt maailmancupin kilpailuja menestyksekkäästi ja nyt kisaillaan näyttämöistä suurimmalla, olympialaisissa. Tarkkaa aikataulua ei ampumahiihdon osalta ole vielä tarjolla, mutta varmaa on että kaikki maailman huiput ovat jälleen paikalla kun talviolympialaiset Peking 2022 starttaa.

Yhdistetty


Yhdistetty on viime vuosina ollut pienen alakulon jälkeen myös suomalaisittain tikunnokassa. Ilkka Herolan menestys niin maailmancupissa kuin MM-kisoissakin nosti lajin jälleen lähes kaikkien huulille. Pekingin olympialaiset on muiden talvilajien tapaan yhdistetyn päätapahtuma kaudella 2021-22.

Uudet lajit


Kesäolympialaisten tapaan Kansainvälinen Olympiakomitea on lisännyt myös talvikisoihin useampiakin uusia lajeja. Nuorempaa katsojakuntaa kosiskellaan lumilautacrossin sekä freestylen big air-hypyillä. Lisäksi uusina lajeina Pekingissä nähdään mäkihypyn, kaukalopikaluistelun, freestylehiihdon ja mäkihypyn sekajoukkuekilpailut sekä naisten yksilörattikelkkailu. Myös jääkiekon puolella nähdään pieni uudistus, kun naisten turnauksen joukkuemäärä nousee kahdeksasta kymmeneen.

  • Mäkihypyn sekajoukkuekilpailu
  • Freestylehiihdon sekajoukkuekilpailu
  • Lumilautacrossin sekajoukkuekilpailu
  • Kaukalopikaluistelun sekajoukkuekilpailu
  • Naisten big air-hypyt
  • Miesten big air-hypyt
  • Naisten yksilörattikelkkailu

Kaikkiaan Pekingissä kisaillaan siis seitsemässä täysin uudessa lajissa. Sekajoukkuekilpailujen myötä KOK jatkaa myös jo kesäkisoista tutulla linjalla, jossa nuorison kiinnostuneisuuden lisäksi tavoitellaan tasa-arvoisempia olympialaisia sukupuolten välillä. Paljon uusia lajeja jäi myös "pöydälle", joten jatkossakin lienee talvikisojen ohjelmaan luvassa vähintään pientä hienosäätöä.

Talviolympialaiset - ohjelma & aikataulu


Talviolympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina 4. helmikuuta. Lajeista curling, freestylehiihto ja jääkiekko aloittavat oman urakkansa jo aiemmin. Päätösseremonia järjestetään sunnuntaina 20. helmikuuta.

Seremoniat: 4.2. & 20.2.2022
Alppihiihto: 6. - 19.2.2022
Ampumahiihto: 5. - 19.2.2022
Curling: 2. - 20.2.2022
Freestylehiihto 3. - 19.2.2022
Jääkiekko: 3. - 20.2.2022
Kaukalopikaluistelu: 5. - 16.2.2022
Lumilautailu: 5. - 15.2.2022
Maastohiihto: 5. - 20.2.2022
Mäkihyppy: 5. - 14.2.2022
Ohjaskelkkailu: 5. - 10.2.2022
Pikaluistelu: 5. - 19.2.2022
Rattikelkkailu: 13. - 20.2.2022
Skeleton: 10. - 12.2.2022
Taitoluistelu: 4. - 20.2.2022
Yhdistetty: 9. - 17.2.2022


Suomalaiset talviolympialaisissa


Ensimmäiset olympiavalinnat tehtiin 20. joulukuuta. Alta näet listan kaikista tähän asti Pekingiin nimetyistä suomalaisurheilijoista. Listaa täydennetään reaaliajassa, kun uusia jäseniä joukkueeseen saadaan.

Maastohiihto
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski
Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen
Jasmin Kähärä
Remi Lindholm
Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Joni Mäki

Mäkihyppy
Julia Kykkänen

Yhdistetty
Ilkka Herola

Ampumahiihto
Mari Eder
Olli Hiidensalo
Tero Seppälä
Freestyle
Anni Kärävä
Jimi Salonen

Lumilautailu
Enni Rukajärvi
Kalle Järvilehto
Rene Rinnekangas

Taitoluistelu
Juulia Turkkila / Matthias Versluis
Talviolympialaiset - Vedonlyönti


Olympialaiset, niin kesä- kuin talvikisatkin, ovat vedonlyönnin kulta-aikaa. Kesäkisojen tapaan myös talviolympialaisissa vedonlyöntilistoilta löytyy paljon myös harvinaisempia lajeja. Uudet lajit tuovat nekin paitsi vaihtelua olympialaisten ohjelmaan myös paljon lisää mielenkiintoista veikattavaa.

Edelleen kuitenkin myös talviolympialaisissa suurimmat pelivaihdot keräävät isot lajit, kuten jääkiekko ja pohjoismaiset hiihtolajit. Vedonlyöntisivustot tarjoavat aina olympialaisiin myös valtavasti erikoistarjouksia, korotettuja kertoimia ja paljon muita herkkupaloja vedonlyöjien hyödynnettäväksi.

Jo nyt hyvissä ajoin syksyllä 2021 voi veikata Pekingin talviolympialaisten suurimpia mitalirohmuja. Pääset suoraana alta veikkaamaan muun muassa kisoissa eniten kultamitaleja voittavaa maata sekä maata joka saa eniten kokonaisuudessaan mitaleja. Vähemmän yllättäen Norja on suuri ennakkosuosikki molemmissa kategorioissa!

Peking 2022 - Kertoimet


Talviolympialaisten vedonlyönti on kasvanut joka olympiadi ja onkin helppo veikata, että Pekingissä nähdään myös vedonlyöntimielessä kaikkien aikojen talvikisat. Kohteita on tarjolla valtavasti aina alkukilpailuista kuumimpiin finaaleihin.

Listaamme tähän suosituimpien lajien sekä suomalaisittain kiinnostavien tapahtumien vedonlyöntikertoimia välittömästi, kun vedonlyöntisivustot alkavat niitä julkaista.

Talviolympialaiset 2022 - Televisiointi


Televisiointi vuoden 2022 talviolympialaisissa jatkaa Tokion kesäkisoista tuttua linjaa. Suomessa oikeudet olympialaisten televisiointiin omistaa Discovery. Vuonna 2016 Discovery ja YLE tekivät sopimuksen, jonka mukaan myös YLE saa lähettää lähetyksiä Olympialaisista.

Discovery on kuitenkin ehdottomasti myös tulevien talviolympialaisten päänäyttämö. Vapaasti katsottava TV5-kanava näyttää jälleen olympialaisten tapahtumia kattavasti. Discovery+ suoratoistopalvelu puolestaan on ainoa palvelu josta voit katsoa jokaisen olympialaisten suorituksen. Lisäksi Discovery satsannee jälleen isolla kädellä myös selostajiin ja asiantuntijoihin.

Olympialaiset 2022 - Liput


Tokion kesäolympialaiset kilpailtiin tyhjille katsomoille, mutta Pekingissä nähdään suurella todennäköisyydellä myös yleisöä lehtereillä. Vielä lipunmyynti ei kuitenkaan ole alkanut. Kansainvälinen Olympiakomitea on kuitenkin jo ilmoittanut, että kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba tulee olemaan kisojen virallinen lipunmyyntikanava. Lippuja on mahdollista ostaa myös kisojen virallisen sivuston kautta.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan tarjolla olisi kolmenlaisia lippuja talviolympialaisiin. Kalleimman hinnan joutuu maksamaan niin avajais- kuin päätösseremonioihin osallistumisesta, näissä lippujen hinnat liikkuvat sadoissa dollareissa. Suosituimpiin kilpailutapahtumiin liput maksavat muutamasta kympistä pariinsataan dollariin ja pienempiin tapahtumiin pääsee vielä selvästi halvemmalla.

Suomalaisvoittajat talviolympialaisissa


Suomi on osallistunut historian saatossa kaikkiin järjestettyihin talviolympialaisiin ja menestystäkin on kertynyt. Suomi on kautta aikojen voittanut talvikisoissa yhteensä 161 mitalia, joista 43 on ollut kultaisia. Voit katsoa alta listan kaikista suomalaisista kultamitalisteista talviolympialaisissa.

Clas Thunberg, pikaluistelu
Julius Skutnabb, pikaluistelu
Kaija Mustonen, pikaluistelu
Veikko Hakulinen, maastohiihto
Veli Saarinen, maastohiihto
Kalevi Hämäläinen, maastohiihto
Eero Mäntyranta, maastohiihto
Mika Myllylä, maastohiihto
Iivo Niskanen, maastohiihto & parisprintti
Sami Jauhojärvi, maastohiihto parisprintti
Lydia Videman, maastohiihto
Helena Takalo, maastohiihto
Marja-Liisa Hämäläinen, maastohiihto
Marjo Matikainen, maastohiihto
Marjut Lukkarinen, maastohiihto
Sirkka Polkunen, maastohiihto viesti
Mirja Hietamies, maastohiihto viesti
Siiri Rantanen, maastohiihto viesti
Arto Koivisto, maastohiihto viesti
Juha Mieto, maastohiihto viesti
Matti Pitkänen, maastohiihto viesti
Pertti Teurajärvi, maastohiihto viesti
Väinö Huhtala, maastohiihto viesti
Toimi Alatalo, maastohiihto viesti
Kalle Jalkanen, maastohiihto viesti
Klaes Karppinen, maastohiihto viesti
Matti Lähde, maastohiihto viesti
Sulo Nummela, maastohiihto viesti
Heikki Hasu, maastohiihto viesti
Paavo Lonkila, maastohiihto viesti
Paavo Korhonen, maastohiihto viesti
Tapio Mäkelä, maastohiihto viesti
Antti Hyvärinen, mäkihyppy
Veikko Kankkonen, mäkihyppy
Jouko Törmänen, mäkihyppy
Matti Nykänen, mäkihyppy
Toni Nieminen, mäkihyppy
Jani Soininen, mäkihyppy
Ari-Pekka Nikkola, mäkihyppy joukkuekisa
Jari Puikkonen, mäkihyppy joukkuekisa
Tuomo Ylipulli, mäkihyppy joukkuekisa
Risto Laakkonen, mäkihyppy joukkuekisa
Mika Laitinen, mäkihyppy joukkuekisa
Janne Lahtela, freestylehiihto
Samppa Lajunen, yhdistetty
Hannu Manninen, yhdistetty joukkuekisa
Jari Mantila, yhdistetty joukkuekisa
Jaakko Tallus, yhdistetty joukkuekisaTulevat Olympialaiset


Pekingissä urheillaan siis talvikisojen merkeissä vuonna 2022. Seuraavat kesäolympialaiset ovat vuorossa vuonna 2024, kun Pariisi isännöi kisoja. Talvikisat pidetään Pekingin jälkeen Italian Milanossa ja Cortinassa. Vuoden 2030 talviolympialaisten kohtalo on vielä auki, vuonna 2023 pidettävässä äänestyksessä ovat mukana Almaty & Nur-Sultan (Kazakstan), Salt Lake City (USA) ja Nagano & Sapporo (Japani).

Talviolympialaiset 2022Peking, Kiina
Kesäolympialaiset 2024Pariisi, Ranska
Talviolympialaiset 2026Milano & Cortina, Italia
Kesäolympialaiset 2028Los Angeles, USA
Talviolympialaiset 2030Ei tiedossaUsein kysytyt kysymykset / FAQ


+1. Milloin järjestetään Pekingin talviolympialaiset?

Kiinan Peking isännöi vuoden 2022 talviolympialaisia 4. - 20. helmikuuta 2022 välisenä aikana. Pekingistä tulee samalla ensimmäinen kaupunki, jossa on pidetty sekä kesä- että talviolympialaiset.

+2. Mistä näkee Pekingin talviolympialaiset?

Olympialaisten televisiointioikeudet omistaa suomessa Discovery, jolla on yhteistyösopimus Ylen kanssa. Olympialaisia voi siten katsoa niin TV5-kanavalta kuin Ylen kanaviltakin, sekä suoratoistopalveluista Discovery+ ja Yle Areena.

+4. Voinko lyödä vetoa olympiajääkiekosta?

Olympialaiset ovat yksi maailman suurimmista tapahtumista myös vedonlyöntimielessä. Kaikki vedonlyöntisivustot tarjoavat valtavan määrän kohteita olympialaisiin. Tarjolla on myös rahanarvoisia etuja ja bonuksia. Löydät parhaat vedonlyöntisivustot Pekingin olympialaisiin 2022 sivuiltamme.