UMK 2022 - Mikä artisti tai yhtye edustaa Suomea Euroviisuissa 2022?

Uuden Musiikin Kilpailu eli UMK käydään jälleen kevättalvella, mikä biisi lähtee valloittamaan seuraavaksi Eurooppaa Blind Channelin Dark Siden jalanjäljissä? Katso vuoden 2022 UMK kilpailijat, äänestys sekä vedonlyöntikertoimet eri artisteille!

Uuden Musiikin Kilpailu 2022


Uuden Musiikin Kilpailu käydään jälleen helmikuussa 2022. UMK22 finaalibiisit julkaistaan todennäköisesti vasta tammikuussa ja reilua kuukautta ennen lauantaina 26. helmikuuta pidetäävää suoraa finaalilähetystä. Päätökset UMK-finalisteista tekee asiantuntijaraati YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen johdolla, joka toimii UMK-raadin puheenjohtajana. Uuden Musiikin Kilpailun biisihaku on päättynyt. Haku oli auki 1.9. - 6.9. ja nyt se on suljettu.

Vuoden 2022 UMK-finaalista tekee poikkeuksellisen se tieto että tällä kertaa suora lähetys nähdään Suomen lisäksi myös Espanjanssa. Lehtietojen mukaan yksityinen espanjalaiskanava TEN TV on solminut sopimuksen Ylen kanssa ja aikoo esittää vuoden 2022 Uuden musiikin kilpailun suorana televisiossa. Tämä jos joku tarjoaa artisteille hienon ikkunan kansainväliseen näkyvyyteen.

Näin UMK eteni vuonna 2021


Vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailuun keräsi noin 300 biisihakemusta joista raati valitsi lopulta seitsemän finalistia. UMK-tuottaja Anssi Aution mukaan viime vuoden (2020) kisa keräsi vilkkaimman yleisöäänestyksen sitten vuoden 2015 ja finaalilähetystä seurasi enemmän ihmisiä kuin vuosiin. Vuoden 2021 UMK on jo kymmenes Uuden Musiikin Kilpailu ja kisa olikin suurempi sekä suositumpi kuin koskaan aikaisemmin! Valitettavasti hyvät järjestelyt vedettiin koronatilanteen vuoksi tyhjille katsomoille.

Uuden Musiikin Kilpailu 2021 - Finalistit


UMK-finaalissa on ollut mukana perinteisesti kuusi artistia, joista valitaan Suomelle edustaja Euroviisut laulukilpailuun, tänä vuonna osaanottajia oli finaalissa seitsemän. Esittelemme UMK21-finalistit alla kisakappaleiden kera.

Oskr – Lie


Yksi UMK 2021 kilpailun tuntemattomimmista kasvoista on Oskr eli turkulainen Oskari Ruohonen. 33-vuotiaalla Oskr:lla on vahvat musikaaliset juuret, sillä karheanpehmeällä äänellä varustetun laulajan isä on Teppo Ruohonen (Matti ja Teppo). Kisakappaleen Lie taustalla ovat vaikuttaneet muun muassa kansainvälisiltä markkinoilta tutut nimet Joonas Angeria sekä David Pramik.


Teflon Brother x Pandora – I Love You


UMK 2021 kisan suurin ennakkosuosikki on ehdottomasti suomen yhden striimatuimman yhtyeen Teflon Brothersin sekä eurodance-legenda Pandoran yhteinen renkutus I Love You. Tämä Suomi-Ruotsi yhteistyönä syntynyt kaksikielinen discojammailu omaa suuren potentiaalin menestyä Euroopassa ja kiitos Jaakko ”JS16” Salovaaran tämä biisi jää tamppaamaan korvamadoksi korvakäytäviin.


Dany – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua


Tämän kisan todellinen villi kortti on Suomalaisen viihteen edelläkävijä Danny eli Ilkka Lipsanen. Danny on aiemmin kisannut Euroviisupaikaista seitsemän kerta seitsemän vuosikymmentä kestäneen uransa aikana. Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua on rohkea kappale joka käsittelee sitä kuinka julkisuudessa tullaan reagoimaan aikanaan Dannyn kuolemaan. Sanoitukset kappaleeseen on kirjoittanut Janne Rintala, joka on tehnyt muun massa Arttu Wiskarin suurimmat suomalaista arkea koskevat hitit. Hieno kappale mutta ei taida Dannyn paukut riittää voittoon.


Laura – Play


Laura Põldvere on varsin mielenkiintoinen nimi UMK 2021 kisassa ja mahdollinen yllättäjä. Pelkästään etunimellä Laura esiintyvä 33-vuotias pop-laulaja on yksi Viron suosituimmista artisteista. Lauran kappaleita soitettiin Viron radiossa viime vuosikymmenellä enemmän kuin muiden artistien ja Laura on kaksin kertainen Euroviisuedustaja Viron lipun alla vuosina 2005 ja 2017. Kisakappale Play on varsin tarttuja ja kansainvälisen vertailu kestävä pop-counrty poljento.


Aksel – Hurt


Vuoden 2020 UMK-voittaja Aksel Kankaanranta palaa jälleen kisalavoille uudella kappaleellaan Hurt. Aksel on eittämättä aivan huipputason tulkitsija ja mies hallitsee ihon alle menevien balladien laulamisen. Hurt on herkkä biisi, jota on ollut työstämässä muun muassa Gerard O'Connell joka on tehnyt kappaleita aiemmin Rita Oran, Dua Lipan ja Kylie Minoquen kaltaisille supertähdille. Aksel voitti viime vuonna balladilla mutta tämän vuoden UMK tullaan todennäköisesti valloittamaan menevämmällä kappaleella.


Blind Channel – Dark side


Rock never dies! Oululaislähtöinen Blind Channel on ehdottomasti UMK 2021 kisan musta hevonen ja yhtyeen biisi Dark side on potentiaalinen takarivistä voittoon ryminällä ponnistava leka. Blind Channel on tullut tutuksi erityisesti loistavista live-esiintymisestä ja onkin mielenkiintoista nähdä millainen jytky UMK-finaalin lavalla nähdään helmikuussa. Yhtyeen kisakappaletta katsottiin Youtubessa muutamassa tunnissa kymmeniä tuhansia kertoja ja kommenttikenttä täyttyi ulkomaalaisista kommenteista, jotka ylistivät Dark side kappaletta. Monet odottavatkin Euroopassa, että Suomi Euroviisulavoille sitä mistä Suomi on tunnettu, raskaasta musiikista! Ja niinhän siinä kävi että alla oleva kappale voitti!


Ilta - Kelle mä soitan


Ilta on kappalellaan Kelle mä soitan yksi Uuden Musiikin Kilpailun positiivisimmista yllätyksistä. Kappale on herättänyt paljon kommentoitia ja ihastusta viisufanien keskuudessa. Monet ovat iloisia myös siitä että kappale esitetään suomenkielellä joka tuo vaihtelua monen englanninkielisen kappaleen seassa. Kappaletta on ollut tekemässä Ilta Fuchsin kanssa Väinö Wallenius joka on kirjoittanut kappaleita muun muassa Pyhimykselle sekä Mariskalle.
Vedonlyönti Uuden Musiikin Kilpailusta


Vedonlyöntisivustot avaavat vuosittain pelikohteet UMK:n voittajasta hyvissä ajoin. Vuosittain yhdellä artistilla on ollut tapana nousta selväksi ennakkosuosikiksi. Parhaat vedonlyöntimahdollisuudet kilpailuun antavat mm. Coolbet, Unibet sekä NordicBet.

Coolbet tarjoaa myös kaikille uusille pelaajille hyvän tarjouksen, sillä jos pelaat sivustolla ensimmäistä kertaa, saat 10€ talletuksella jopa 50€ pelirahaa.


Alla vedonlyöntikertoimet kisaan, Euroopassa paljon keikkaillut Blind Channel oli jo ennen kisaa selvä voittajasuosikki. Kuolemattoman Dannyn voittoon sen sijaan ei juuri uskottu. Euroviisuedustaja valitaan yleisöäänestyksen ja kansainvälisen raadin yhteistyössä. Sekä asiantuntijoiden että yleisön äänet menivät yksimielisesti Blind Channelille!


UMK äänestys


Äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voittaja valitaan yleisöäänestyksen ja kansainvälisten raatien yhteistuloksella. Yleisöäänestys tapahtuu Yle.fi mobiilisovelluksella tai perinteisellä puhelinäänestyksellä. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten hyväksi.Uuden Musiikin Kilpailu tuomarit


UMK:n tuomaroinnista vastaa ammattilaisraati. Kyseinen raati koostuu useista musiikkialan toimijoista ja raadin johtajana tänä vuonna on YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen. Raatiin kuuluu Hakasen lisäksi UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, koreografi Reija Wäre, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, Etenee Recordsin A&R Perttu Mäkelä, YleX:n musiikkitoimittajat Ida Karimaa sekä Katri Norrlin, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Radio X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

UMK voittajat


ArtistiKappaleEdustusvuosiSijoitus
Pernilla KarlssonNär Jag blundar2012Semifinaali sija 12
Krista SiegfridsMarry me2013Finaali sija 24
SoftengineSomething better2014Finaali sija 11
Pertti Kurikan nimipäivätAina mun pitää2015Semifinaali sija 13
SandhjaSing it away2016Semifinaali sija 15
Norma JohnBlackbird2017Semifinaali sija 12
Saara AaltoMonsters2018Finaali sija 25
Darude Ft. Sebastian RejmanLook away2019Semifinaali sija 17
Aksel KankaanrantaLooking Back2020Euroviisut peruttu
Blind ChannelDark Side2021