Argentiina ja Saksa hävisivät avausmatsin, siihenkö suosikkien kisat jäivät?

Argentiina ja Saksa hävisivät avausmatsin, siihenkö suosikkien kisat jäivät?
Kuva: Arlarmy

Argentiinan tappio Saudi-Arabialle ja Saksan tappio Japanille ei ollut ensimmäinen kerta, kun futiksen jättimaa kompastuu pienempäänsä. Kuinka aikaisemmin on käynyt?
Argentiina ja Saksa hävisivät avausmatsin, siihenkö suosikkien kisat jäivät?

Veikö Saudi-Arabia Argentiinan ja Japani Saksan mahdollisuudet?


Argentiina aloitti MM-kisat häviämällä Saudi-Arabialle. Perään Saksa hävisi Japanille. Kaksi kisojen suurimmista mestarisuosikeista kompastui futiksen pikkumaahan. Tarkoittaako se nyt sitä, että Argentiinan ja Saksan kisat olivat siinä? Kuinka aiemmin on käynyt, kun suurmaa häviää avausmatsinsa pikkumaalle? Tässä katsaus MM-kisojen avauskierroksen yllätyksiin 1980-luvulta lähtien.
Hämmästyttävän moni avauskierroksella hävinneistä jatkoi kuitenkin finaaliin asti!

2018 Venäjän MM-turnaus

Edellisten kisojen suosikki ja legendaarisen 7-1 -välierävoiton Brasiliasta ottanut Saksa hävisi Venäjän kisoissa avausmatsinsa Meksikolle. Meksiko ei ole aivan pikku maa, mutta Saksan tappio oli silti jätti yllätys. Lopputulos oli Meksikolle 1-0, Hirving Lozano teki maalin.
Saksan kisat eivät siitä koskaan ottaneet vauhtia. Turnaus jäi alkulohkoon, mutta ihme ja kumma, päävalmentaja Joachim Löw ei saanut potkuja.2014 Brasilian MM-kisat

2010 MM-turnauksen välieräjoukkue Uruguay avasi Brasilian kisat häviämällä Väli-Amerikan pikkuiselle Costa Ricalle selvästi 1-3. Edinson Cavani teki avauspuoliskon ainoan maalin rankkarista, mutta toisella jaksolla costaricalaiset Campbell, Duarte ja Urena tekivät loput kassit.
Costa Rica voitti alkulohkon, mutta Uruguaykin pääsi kakkoseksi ennen Italiaa ja Englantia. Uruguayn kisat jäivät ensimmäiseen pudotuspeliin. Kolumbia voitti sen 2-0.

Argentiina ja Saksa hävisivät avausmatsin, siihenkö suosikkien kisat jäivät?
Kuvat Reuters - Alarmy
Costa Rican Joel Campbell tekee maalin Uruguayn verkkoon Brasilian MM-kisoissa Fortalezassa 14.6.2014.

2010 Etelä-Afrikan kisat

Sveitsi on nykyään paremman keskitason eurooppalainen futismaa, mutta reilut kymmenen vuotta sitten se ei vielä ollut tässä kastissa. Espanja oli kaksi vuotta aikaisemmin voittanut Euroopan mestaruuden ja sillä oli todellinen kultaisen sukupolven joukkue. MM-avauksessa Sveitsi voitti Espanjan 1-0 Fernandesin maalilla.
Avaustappio ei kuitenkaan heilauttanut Espanjaa. Se meni turnauksessa päätyyn saakka. Finaalin voittomaalin Hollantia vastaan teki Andres Iniesta.2002 Japanin ja Etelä-Korean yhteisturnaus

Ranska oli voittanut 1998 kotikisoissaan maailmanmestaruuden. Zizou Zidane oli suuri tähti. Nyt se aloitti seuraavat kisat häviämällä Senegalille 0-1. Zidane oli avausottelussa loukkaantuneena sivussa. Ranska jäi lopulta alkulohkon viimeiseksi.
Muutkin mahtimaat kompastelivat kaukana Aasiassa. Portugali hävisi avausottelunsa USA:lle 2-3, eikä päässyt alkulohkosta jatkoon.1998 MM-turnaus Ranskassa

Espanjasta oli kehittymässä futismaailman valtias, mutta vielä 90-luvun lopulla se ei ollut sitä. Joukkue aloitti Ranskan MM-turnauksen häviämällä Nigerialle 2-3. Espanjan veskari Zubizarreta laittoi yhden pallon omaan maaliin. Espanja ei päässyt turnauksessa alkulohkosta jatkoon.

1994 USA:n MM-turnaus

USA:ssa on suuri italialaisyhteisö sekä irlantilaisyhteisö. Vuoden 1994 MM-turnauksen avauskierroksella irlantilaiset riemuitsivat ja italialaiset surivat. Irlanti voitti Italian 1-0. Lopulta Italia selvisi kuitenkin aina finaaliin saakka, jossa Romarion ja Bebeton Brasilia oli parempi rankkarikisassa.1990 MM-turnaus Italiassa

Argentiina hävisi Italian turnauksessa avausmatsin Kamerunille 0-1. Maradona oli joukkueen kapteeni. Sokkiavauksen jälkeen Argentiina sai homman kasaan, ja se pääsi loppuotteluun asti. Sen vei kuitenkin Saksa Andreas Brehmen rankkarimaalilla.

1982 Espanjan MM-kisat

Saksa oli tuolloin vielä Länsi-Saksa, mutta kova futismaa se oli maan puolikkaanakin. 1982 MM-turnauksessa se kuitenkin kompastui heti ensimmäisellä kierroksella, kun Algeria voitti 1-0. Saksa nousi tästä pystyy ja meni finaaliin. Italia voitti loppuottelun 3-1. Kisojen legenda Paolo Rossi teki avausmaalin ja Saksan lohdutusosuman teki Paul Breitner.Artikkelit MM-turnauksesta:
Jalkapallon MM 2022 on ovella – Nämä ovat kisojen erikoisimmat vetomarkkinat!
Erling Håland: Nämä 5 MM-pelaajaa ovat minua parempia!
Mamma Mia! MM-Qatarin viisi ovelle kolkuttajaa.
Kovan onnen futarit: Katso nimekkäimmät pelaajat, jotka ovat missaamassa jalkapallon MM-kisat!
Yllätyksiä MM-kisoissa? Tässä neljä mustaa hevosta!