Awak Kuier teki historiaa – ensimmäinen suomalainen WNBA:ssa!

Awak Kuier teki historiaa – ensimmäinen suomalainen WNBA:ssa!
Naisten koripallon WNBA-sarjassa nähtiin toukokuun lopulla historian ensimmäinen suomalaispelaaja, kun kakkosvaraus Awak Kuier teki debyyttinsä Dallas Wingsin riveissä.
Suomalaiskoripalloilija Awak Kuier teki ensimmäisen kerran historiaa jo huhtikuussa, kun 19-vuotias huippulupaus varattiin WNBA:han varausnumerolla kaksi. Varhain perjantaina toukokuun 28. päivä tarina sai jatkoa, kun Kuier debytoi seuransa Dallas Wingsin riveissä. Kuierista tuli näin ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on nähty parketilla WNBA:n sarjaottelussa.

Lähtökohdat Kuierin ensiesiintymiseen Wingsin paidassa eivät olleet helpot. Viivästys työlupa- ja viisumiasioissa mahdollistivat vain yhden yhteisen treenisession joukkueen kanssa ennen Kuierin kauden avausottelua Atlanta Dreamia vastaan. 195-senttinen Kuier pelasi avausmatsissa kuusi minuuttia ja 45 sekuntia, joten sisäänajo uuteen ryhmään aloitettiin rauhassa. Numerolla 28 pelannut Kuier teki ottelussa yhden pisteen vapaaheitosta, antoi yhden syötön ja nappasi yhden levypallon.

Jo avauspelin perusteella on selvää, että Kuierista tulee olemaan Wingsille vielä paljon apua. Hyökkäyssetteihin nuori suomalainen Kotkan Peli-Karhujen kasvatti pääsee sisään vain harjoitusten ja toistojen kautta, mutta puolustuspäähän on luvassa apua nopeammin. Erityisesti korivahtina ja puolustuslevypalloissa tilastorivit kohentunevat hyvin nopealla tahdilla.Kuierin lisäksi kotijoukkueen riveissä nähtiin parketilla myös kevään varaustilaisuuden ykkösnimi Charlie Collier. Myös Collierin alku uudessa seurassa on ollut rauhallinen, mutta selvää on että Wingsin riveissä tämän kaksikon varaan rakennetaan pitkälti koko joukkueen tulevaisuutta.

Katso Kuierin otteita WNBA:ssa suorana ja ilmaiseksi!


Yle näytti Kuierin WNBA-debyytin suorana lähetyksenä suoratoistopalvelu Areenassa. Myös jatkossa Dallas Wingsin ja muidenkin WNBA-joukkueiden matseja on mahdollista katsoa live streamina, suorana ja ilmaiseksi. Yle on sopinut tässä vaiheessa oikeudesta näyttää rajallinen määrä runkosarjan otteluita sekä osa pudotuspeleistä ja finaaleista.

Italiasta jenkkeihin


Ennen siirtymistään rapakon taaksen kotkalaislähtöinen Kuier pelasi fyysisessä Italian liigassa Virtus Eirene Ragusan joukkueessa ammattilaisena. Sopimus Italiaan tehtiin alunperin nelivuotisena, mutta sisältäen option ulosostoon esimerkiksi juuri WNBA-siirron toteutuessa. Ennen siirtoaan Italiaan Kuier hämmästytti fysiikallaan kotimaan sarjassa Peli-Karhujen ja HBA-Märskyn riveissä.

Miesten tavoin myös naisten puolella eurooppalainen ja NBA-koripallo poikkeavat monella tavoin toisistaan. Euroopassa pelataan fyysistä ja taktista peliä, jossa joukkuepeli on kaiken avain. WNBA:ssa puolestaan yksilötaidot korostuvat huomattavasti enemmän ja 1-vs-1 korista nähdään selvästi useammin. Tämänkin asian suhteen Kuierilla on siis paljon opeteltavaa, mutta nuori peluri on jo näyttänyt että potentiaalia on ihan mihin tahansa!