Tenniksen Grand Slam -voittotilastossa huimia käänteitä tapaus-Djokovicin myötä

Tenniksen Grand Slam -voittotilastossa huimia käänteitä tapaus-Djokovicin myötä
Vielä viime kesänä näytti varmalta, että Novak Djokovic nousee ykköseksi miestenniksen kautta aikain Grand Slam -voittojen määrässä. Yhtäkkiä tilanne on se, että jopa Rafael Nadalilla on vielä mahdollisuudet tilaston paalupaikalle.
Greatest Of All Time (kaikkien aikojen mahtavin) -keskustelut ovat pyörineet miesten tenniksessä vuosikausia. Mielipiteitä Novak Djokovicin, Roger Federerin & Rafael Nadalin paremmuudesta on ollut yhtä monta kuin asiaa aktiivisesti seuranneitakin.

Viime kesän Wimbledonin turnauksen jälkeen näytti käytännössä varmalta, lähes sataprosenttiselta, että Djokovic menee Grand Slam -voittojen määrässä ykköseksi. Hän oli tuossa vaiheessa voittanut vuoden kaikki kolme pääkilpailua, ja täysin mahdollista oli äärimmäisen harvinaisen tempun eli kaikkien neljän Grand Slamin voittaminen samana vuonna. Kaiken lisäksi samaan aikaan Nadal oli ollut sivussa kesäkuusta lähtien, pelasi yhden turnauksen elokuussa mutta joutui huilaamaan taas loppuvuoden.US Openissa tuon karkin Djokovicilta vei kuitenkin finaalissa pois Daniil Medvedev. Vielä paljon hämmentävämpiä käänteitä on kuitenkin nähty viime päivinä Australiassa.

Tapahtumaketju on ollut sellainen, jota ei missään käsikirjoituksessa kaksi vuotta sitten voinut vielä lukea. Kun tuosta kahden vuoden takaisesta ajasta mennään vielä hieman taaksepäin, ei kukaan ollut tietoinen mistään koronaviruksesta.

Djokovicin, koronarokotusten ja matkustamisen ympärillä on riittänyt villejä käänteitä. Australian ajassa keskiviikkona tuli viimeisin muutos tässä saagassa. Voit lukea tapahtumista tästä linkistä.

Lähes puolet titteleistä on tullut Australiasta


Sikäli kun Djokovic suljetaan Australian avoimista, menee hänelle vuosien varrella se selvästi menestyksekkäin turnaus sivu suun. Serbi on voittanut Australiassa mestaruuden peräti yhdeksän kertaa eli lähes puolet kaikista Grand Slameistaan.

Jäljelle jää toki tällekin vuodelle vielä esimerkiksi Wimbledon, jonka Djokovic on voittanut kolme kertaa peräkkäin. Hän on edelleen ylivoimaisesti suurin suosikki nousemaan yksin Grand Slam -historian voittotilaston kärkeen. Silti on lähes uskomatonta, kuinka tämä tilasto pysyy edelleen avoimena asiana. Pitää muistaa, että Djokovickin täyttää toukokuussa jo 35 vuotta, eli yksikään Grand Slam -voitto ei enää ole missään nimessä itsestäänselvyys.

Nadal on tehnyt paluun ja pelaa parhaillaan Melbournen pikkukisassa. Tätä kirjoitettaessa on kahden ottelun päässä, että hän kohtaisi välierässä Emil Ruusuvuoren.

Vielä kerran Pariisissa, Nadal?


Melko tasan vuoden Djokovicia vanhemman Nadalin Grand Slam -titteli on erittäin epätodennäköinen Australiassa, Wimbledonissa ja US Openissa. Sen sijaan Ranskan avointen lähtökohdat näyttävät varsinkin tässä tilanteessa kiehtovilta.

13-kertainen Ranskan avointen mestari Nadal hävisi viime kesänä välierän Djokovicille, mutta häntä ei kaikesta huolimatta pidä edelleenkään laskea pois voittokaavailuista Pariisissa. Päihittihän Nadal Djokovicin aiemmin keväällä Masters-turnauksessa.Vaikka nämä kolme kenties kaikkien aikojen suurinta ovat yllätyksiä täynnä, ei Grand Slam -voittoja enää sentään läjäpäin ole tulossa. Niin tasokkaiksi pelaajiksi ovat nousseet ennen kaikkea Medvedev ja Alexander Zverev, osin myös Stefanos Tsitsipas.