Djokovic käännytetään Australiasta, uusi mestari Australian Openiin

Djokovic käännytetään Australiasta, uusi mestari Australian Openiin
Kuva: Diego Fedele/Getty Images

Rokotusvastainen Novak Djokovic ei pääse Australiaan. Mies otettiin lentokentältä kuulusteluihin ja karanteenihotelliin. Karkotus on siirretty maanantaille.
Australian avointen miesten turnauksen mestari vaihtuu. Viime kauden ykkönen Novak Djokovic käännytetään maasta. Djokovic ei ole mitä ilmeisimmin suostunut ottamaan koronarokotetta, eikä hänen viisuminsa ole kunnossa. Tenniksen ATP-listan ykkönen ei saa erityiskohtelua.

Djokovic saavuttua Melbournen lentokentälle hänet ohjattiin heti monta tuntia kestäviin kuulusteluihin. Kuulustelujen jälkeen Djokovic ohjattiin Australian valtion karanteenihotelliin. Oikeuden päätöksellä Djokovicin maasta poistaminen siirrettiin maanantaille.

Tilanne sai alkunsa Djokovicin väitteestä, että hänellä on erikoislupa pelata Australian Open -turnauksessa, vaikka hänen rokotustilanteensa on hyvin epäselvä. Australian koronasäädökset ovat hyvin tiukat. Djokovic ei ole vahvistanut rokotuksiaan suuntaan tai toiseen, mutta ainakin vielä viime vuonna hän oli julkisesti rokotusten vastustaja.

Australian Open -turnauksen järjestäjät ovat kertoneet, että Djokovic olisi saanut lääketieteellisen poikkeusluvat kahdelta yksityiseltä terveysalan organisaatiolta, mutta hänelle ei kuitenkaan olisi annettu erityisoikeutta tulla maahan ja pelata ilman asiaankuuluvaa rokotustodistusta.
”Ulkomaiden kansalaiset, joilla ei ole voimassa olevaa viisumia tai joiden viisumi on peruttu, otetaan ensin talteen ja sitten poistetaan Australiasta”, Australian rajaviranomaiset totesivat lyhyesti.

Pääministeri ja presidentti vastakkain


Djokovicin tilanne on saanut aikaan jo poliittistakin merkitystä. Australian pääministeri Scott Morrison sanoi, että Djokovicia ei ole erityisesti otettu tikun nokkaan, mutta kukaan ei kuitenkaan ole maan lakien yläpuolella.
Serbian preisdentti Aleksander Vucic taas on sanonut, että Djokovicia ahdistellaan ja koko Serbia on hänen takanaan. Djokovicin isä sitten taas meni sanomaan, että ”tämä ei ole taistelu Novakin puolesta, vaan koko maailman puolesta”.

Mitä Djokovicin poissaolo sitten merkitsee Australian Open -turnaukselle? Djokovic on vielä tällä hetkellä vetofirmojen listoilla ykkösenä. Monella sivustolla sekä Djokovicin että Daniil Medvedevin mestaruuskerroin ovat 2.40. Kun Djokovicin käännytys vahvistuu, niin Medvedevin kerroin pudonnee noin 2.20 -tasolle tai allekin. Ilman Djokovicia Medvedevin ykköshaastaja on Alexander Zverev, jonka kerroin Mobilebetillä on nyt 4.25.