Miksi Englannin fanit laulavat Neil Diamondin hittiä?

Miksi Englannin fanit laulavat Neil Diamondin hittiä?
Englannin tunteikkaassa Saksa-ottelun voitossa Wembleyllä huomiota herätti fanien kajauttama Sweet Caroline, joka on tunnettu kannatuslaulu urheilustadioneilla ympäri maailmaa. (Kuva: Lars Baron/Getty Images)

Sweet Caroline brittifanien äänihuulilla


Futishuuma Englannin fanien keskuudessa hipoo kaikkien aikojen huippua, sillä Kolme Leijonaa on pitkästä aikaa matkalla kohti menestystä. Jalkapallon EM-kisojen ratkaisupelejä isännöivä Englanti ei ole arvokisoissa menestystä niittänyt viime vuosikymmeninä, joten mitalipeleille on todellakin kysyntää saarivaltiossa.

Hienot tulokset ovat näkyneet myös Englannin kannattajien käyttäytymisessä. Ainakin futisromantikot ympäri maailman hieraisivat todennäköisesti silmäkulmiaan liikutuksesta, kun ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Saksaa vastaan puolitäysi Wembleyn stadion alkoi hoilata Neil Diamondin hittiä Sweet Caroline.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate kertoi Saksa-ottelun jälkeen, ettei ollut koskaan urallaan todistanut Wembleyllä yhtä äänekästä toimintaa. Myös kapteeni Harry Kane oli liikutuksesta lähes sanaton ottelun jälkeen, mikä kertoo fanien eläytymisestä mutta myös kappaleen merkityksestä brittiläisessä urheilussa.

Voit katsoa ottelun jälkeiset tunnelmat Wembleyllä alla olevalta videolta.Miksi juuri Sweet Caroline?


Viime vuosina useita muitakin kappaleita on ollut tyrkyllä Englannin fanien suosikkilauluksi. Three Lions (Football's Coming Home) on tullut tutuksi Englannin fanien lisäksi myös kaikille jalkapalloa ja sosiaalista mediaa seuraaville urheilun ystäville viime viikkoina. Silti ratkaisuhetkillä fanit Wembleyllä valitsivat Neil Diamondin kappaleen ja sille on syynsä.

Sweet Carolinen juuret ovat syvällä urheilumaailmassa. Mielipiteet sen sijaan vaihtelevat sen suhteen, missä kappale on alunperin urheilun pariin tuotu. Kriketin ystävät ovat omineet kunniaa väittämällä kappaleen levinneen vuoden 2019 World Cupista myös futiskatsomoihin. Aston Villa-fanit puolestaan aloittivat trendin omassa Championshipin ottelussaan aiemmin samana vuonna.

Kappaletta on kuultu säännöllisesti myös niin nyrkkeilijä Tyson Furyn otteluissa kuin rugbyn Super Leaguessakin. Baseballia seuraavat ovat saattaneet kuulla Sweet Carolinen myös Boston Red Soxin kotistadionilla Fenway Parkilla, jossa Neil Diamond teki myös tuotostaan tunnetuksi vuoden 2010 esiintymisessään.

Sweet Carolinen suosion syyt ovat selkeät. Kappaleessa on helpot sanat joita on kätevä laulaa mukana. Myös positiivinen ilmapiiri ja 60-luvun brittipoppia tunnelmoiva kaunis sointumaailma on kuin tehty massatapahtumiin. Mikäli Englanti pelaa turnauksessa lisää voitokkaita otteluita, Wembleyn fanien suurimmasta hitistä ei ole epäselvyyttä jatkossakaan!