HJK:n jatkoonmeno on ison kiven takana, panoksena lähinnä kolmas sija

HJK:n jatkoonmeno on ison kiven takana, panoksena lähinnä kolmas sija
Helsingin Jalkapalloklubin arpaonni ei ollut kovin hyvä, kun se sijoitettiin jalkapallon miesten Eurooppa-liigassa samaan lohkoon AS Roman, Real Betisin ja Ludogoretsin kanssa. Bolt Arena täyttyy kyllä katsojista varmasti varsin kovalla prosentilla, mutta mahdollisuudet Eurooppa-liigan jatkopeleihin ovat lähes olemattomat.
Ensimmäiset kertoimet lohkovoitosta ja jatkopaikasta putkahtivat eetteriin nopeasti lohkojen määriytymisen jälkeen. Italian Serie A -kauden kahdella voitolla aloittanut sekä Espanjan La Ligassa viime kaudella viidenneksi sijoittunut Betis ovat lähtökohtaisesti melko tasaisia joukkueita.

Jose Mourinhon luotsaaman Roman suhtautuminen Eurooppa-liigaan on hieman hämärän peitossa. Italialaiset ovat aiempina vuosina peluuttaneet tässä kansainvälisen kilpailun kategoriassa melko paljon "kakkosmiehistöään".HJK:n jatkopaikka eli sijoittuminen kahden parhaan joukkoon voikin mahdollistua lähinnä kyseisten pelaajalepuutusten kautta. Toki Betis ei myöskään ole eurokentillä sellainen takuuvarma suorittaja kuin Espanjan kaksi-kolme jättiläistä.Etenkin Betisin osuminen vastustajaksi kolmannesta arvontakorista oli silti melkoinen epäonnenpotku. Joukkueen pelaajien yhteenlaskettu markkina-arvo on Transfermarkt-sivuston mukaan noin 250 miljoonaa euroa, HJK:lla vertailun vuoksi 9,2 miljoonaa.Kyseisestä arvontakorista olisi ollut tarjolla myös etenkin Sheriff Tiraspolin ja Bodö/Glimtin kaltaisia huomattavasti inhimillisempiä vastustajia. Betis on markkina-arvoltaan kolmoskorin kahdeksasta joukkueesta jopa selvästi kovin.

Ykköskorista tullut Roma on niin ikään laadukas ryhmä jopa tavanomaisten vaihtomiestensä osalta. Vaihtoehtoina olivat esimerkiksi Punainen Tähti ja Braga, joilta pisteen tai pisteiden saamiseen olisi HJK:lla ollut merkittävästi paremmat mahdollisuudet varsinkin kotikentällä.

Roma näytti tasoaan voittamalla viime kauden Konferenssiliigan.Asiaa voi kuitenkin ajatella myös toisin päin. Jalkapalloklubin pääsy näin pitkälle perustui joiltain osin siihen, että sille osui karsintavastustajiksi kriisi-Maribor sekä kansainvälisesti hyvin kokematon joukkue eli Silkeborg.Lisäksi Ludogorets oli kakkoskorista hyvinkin suotuisa vastustaja. Olisihan arpa voinut heittää myös esimerkiksi Monacon, suunnilleen Betiksen tasoisen Real Sociedadin tai Ranskan liigan Rennesin. Ensin mainitun kaksikon kohdalla puhutaan vielä merkittävästi Betistäkin markkina-arvokkaammista ryhmistä.

Ludogoretsin jättäminen lohkossa taakse on vielä mahdollisuuksien rajoissa. Kolmas sija merkitsisi pelien jatkumista Konferenssi-liigan puolella, mikä olisi myös rahallisesti mukava bonus.Kun HJK:n kohdalla puhutaan koko 32 lohkovaihejoukkueen pienimmästä markkina-arvosta, on lohko vääjäämättä sille hyvin kova. Toki on hyvä huomioida HJK:n pelaajiston korkeahko keski-ikä. Esimerkiksi Paulus Arajuuren, Perparim Hetemaj'n & Joona Toivion markkina-arvo ei näillä kilometreillä enää suureksi nouse, vaikka pelillinen taso olisikin vielä melko merkittävästi parempi.

Ei hyytäviä talviotteluita


Yleisön houkuttelemiseksikin pallot olisi voitu nostaa helsinkiläisseuran kannalta suotuisammin. Brittifutisfanien märät päiväunet Arsenal ja Manchester United eivät tässä vaiheessa Suomeen saavu, ja Betis on laadukkuudestaan huolimatta suomalaiskatsojalle varsin vieras ikinuorta, 41-vuotiasta Joaquinia lukuun ottamatta.

Toisaalta ottelut viedään MM-kisojen vuoksi nopeasti läpi. Hyistä talviottelua ei siis ehdi olla luvassa, ja Roma on Bolt Arenan hyvin todennäköisesti täyttävä joukkue jo Mourinhon ansiosta. Rajallinen katsomokapasiteetti ei tässä tapauksessa ole sikäli huono asia, että jopa kamppailu Ludogoretsia vastaan voi houkutella lehterit varsin täyteen varsinkin, jos sijoituksellista panosta löytyy vielä kyseisen pelin aikana.

Muiden lohkojen kertoimet