Tuleeko Matti Mattssonista kolmas uimari, joka on valittu Vuoden urheilijaksi?

Yleisurheilijat ja maastohiihtäjät ovat vuosikymmenten varrella hallinneet Vuoden urheilija -valintoja. Nyt ykkössuosikki Urheilugaalassa on olympiapronssimitalisti, uimari Matti Mattsson.
Urheilutoimittajain liiton jäsenet ovat äänensä antaneet, ja Vuoden urheilijan valintatulokset selviävät tulevana torstaina Urheilugaalassa. Valinnat lajien parhaiksi julkistettiin jo maanantaina.Olympiamitali on ollut valinnoissa aina erittäin kovaa valuuttaa. Aina kun olympialaiset tai paralympialaiset on järjestetty, on Vuoden urheilijaksi valittu kyseisten kisojen mitalisti.

Oletusarvo onkin siksi, että Matti Mattsson on suurin suosikki äänestyksen voittajaksi. Hän saavutti pronssin Tokiossa 200 metrin rintauinnissa.

Tokiossa ylsi mitalille lisäksi Mira Potkonen nyrkkeilyssä. Hän tuskin vie kuitenkaan voitto äänestyksessä. Potkonen ylsi samaan saavutukseen viisi vuotta sitten Rio de Janeirossa, minkä jälkeen sijoitus oli Vuoden urheilijan valinnassa kolmas.

Kärkipäässä Potkonen toki silti varmasti on. Mielenkiintoista on nähdä se, mihin tällä kertaa riittävät joukkuelajien edustajien näytöt. Jalkapallomaalivahti Lukas Hradecky pelasi vahvan vuoden Saksan Bundesliigassa ja oli keskeisessä roolissa myös Suomen historiallisessa EM-otteluvoitossa Tanskaa vastaan.

Jääkiekkoilijoista etenkin Sebastian Aho, Aleksander Barkov & Mikko Rantanen säväyttivät NHL:ssä.

Tunnettu tosiasia on kuitenkin se, ettei jääkiekkoilijaa ole vielä koskaan valittu Suomessa Vuoden urheilijaksi. Tämä on lajin valtava suosio ja korkea taso huomioiden jopa pienimuotoinen ihme.

Tällaiset äänestykset ovat kuitenkin perinteisesti perustuneet todella paljon arvokisoihin ja maajoukkuenäyttöihin. Paradoksaalista on se, ettei Pekingissäkään tulla pelaamaan olympiajääkiekkoa NHL-pelaajien voimin. Sitä kautta kiekkoilijan valinta on alkaneena vuonnakin erittäin epätodennäköistä.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on kyllä ollut korkeilla sijoilla vielä silloin, kun joukkueita sai äänestää myös yksilöjen listalla. Samoin kärkipäähän kipusi aikanaan Mikael Granlund - maajoukkueessa tekemällään ilmaveivimaalilla.

Äänestys on ollut vuosikymmenten varrella maastohiihtäjien ja yleisurheilijoiden juhlaa. Nämä lajit ovat vieneet noin puolet kaikista Vuoden urheilija -titteleistä.

Vuonna 2021 näissä lajeissa ei kuitenkaan tullut sellaista yksilömenestystä, jolla päihitettäisiin kesäolympiamitali. Niinpä tie on auki harvinaisemmille palkittaville.Hradecky ja Teemu Pukki näyttivät kahden edellisvuoden peräkkäisillä valinnoillaan, että joukkuelajikin voi olla ykkönen. Nämä tapahtuivat kuitenkin vuosina jolloin olympialaisia ei järjestetty.

Uinnissa valinta on kohdistunut aiemmin Jani Sieviseen & Hanna-Maria Seppälään. Olisiko tällä kertaa kolmannen uimarin vuoro?

Suomen vuoden urheilija -valinnat 1947-2021 lajeittain

21 kertaa: yleisurheilu
18: maastohiihto
5: mäkihyppy
4: jalkapallo
3: ampumahiihto, paini, pikaluistelu, yhdistetty
2: ampumaurheilu, formula 1, painonnosto, soutu, uinti
1: purjehdus, ralli, suunnistus