Tilit selviksi: mikä on maailman paras jalkapalloliiga?

Tilit selviksi: mikä on maailman paras jalkapalloliiga?
Englantilaisjoukkueet ovat viime vuosina selviytyneet lähes poikkeuksetta Mestarien liigan pudotuspeleihin. Niin kävi nytkin: koko nelikko nähdään helmikuisissa pudotuspeleissä.
Suomessakin käydään monella taholla keskustelua siitä, missä pelataan maailman kovatasoisinta jalkapalloliigaa. Asian absoluuttinen mittaaminen on mahdotonta, mutta liigan kärkijoukkueiden tasosta saa vertailua Mestarien liigan kautta. Veikkausbonukset tarttui haasteeseen.

Kun Villarreal voitti lumisateisen keskiviikon jälkeen torstaina Atalantan, varmistui kolmannen espanjalaisjoukkueen eteneminen Mestarien liigan pudotuspeleihin. Samalla Espanja pysyi Englannin tuntumassa siinä, kuinka monta joukkuetta on selviytynyt alkulohkosta jatkoon vuodesta 2010 lähtien.Englanti ja sen Valioliiga keräävät luonnollisestikin paljon kannattajia siihen näkemykseen, että saarella pelataan maailman parasta jalkapalloa. Eikä väitettä kovin helposti kumoamaankaan pysty: englantilaisjoukkueita on selvinnyt Mestarien liigan pudotuspeleihin 13 viime vuoden aikana 44 eli lähes kolme ja puoli per kausi.

Mestarien liigan pudotuspelijoukkueet maittain 2010-2022


Englanti 44
Espanja 42
Saksa 34
Italia 29
Ranska 21
Portugali 12
Ukraina ja Venäjä 5
Alankomaat, Sveitsi ja Turkki 3
Kreikka 2
Belgia, Itävalta, Kypros, Skotlanti, Tanska 1

Vuodesta 2018 lähtien (Englannista pudotuspeleissä viisi joukkuetta!) hallinta on tietyllä tavoin voimistunut. 2019 ja 2020 pudotuspeleissä nähtiin neljä ja 2021 kolme englantilaista. Nyt alkulohkon läpäisi täysi nelikko eli Chelsea, Liverpool ja kaksi kappaletta Manchesteria.

Espanja ei kuitenkaan ole kaukana, vain kahden joukkueen päässä. Vaikka juuri nyt etenkin Barcelona elää poikkeuksellisessa matalapaineessa, on Espanja "kahden ja puolen suurseuransa ansiosta" tietyillä mittareilla ollut se kaikista kovin 2010-luvulla ja kuluvan vuosikymmenen alussa.

Real Madrid on selviytynyt peräti yhdeksän kertaa välieriin kahdestatoista mahdollisesta kerrasta. Sillä saavutuksella se päihittää jopa saksalaisen Bayern Münchenin. Realin ja Barcelonan yhteensä 15 välieräpaikkaa on kuusi enemmän kuin kaikilla englantilaisjoukkueilla yhteensä!Mutta palataan vielä maavertailuun. Tulokset eivät sikäli yllätä, että Englantia ja Espanjaa seuraavat tasaisin välein toisiinsa Saksa, Italia ja Ranska. Tällaisen mielikuvan liigojen hierarkiasta on saanut yleisemmälläkin otannalla.

Saksa nojaa melko paljon Bayern Müncheniin, vaikka yksittäisenä vuonna maasta on löytynyt jopa neljä Mestarien liigan pudotuspelijoukkuetta. Menestyjistä Schalke hakee tällä hetkellä vauhtia peräti kakkosbundesliigasta asti. Tällä kaudella Bayern on ainoa saksalaisjoukkue, joka nähdään helmikuussa alkavissa neljännesvälierissä.

Mestarien liigan välieräjoukkueet 2010-2021


9 kertaa: Real Madrid (Espanja)
8: Bayern München (Saksa)
6: Barcelona (Espanja)
3: Chelsea (Englanti), Atletico Madrid (Espanja)
2: Lyon (Ranska), Juventus (Italia), Manchester City (Englanti), Liverpool (Englanti), PSG (Ranska)
1: Inter (Italia), Schalke (Saksa), Manchester United (Englanti), Dortmund (Saksa), Monaco (Ranska), Red Bull Leipzig (Saksa), Tottenham (Englanti), Ajax (Alankomaat), AS Roma (Italia)

Myös Italialla on ollut vuosia, jolloin edustus ratkaisupeleissä on ollut Juventuksen varassa. Nyt pudotuspeleihin kampesi sen lisäksi Inter.
Ranska on tehnyt viime vuosina PSG:n muodossa pientä nousua. Välieräjoukkueiden listauksen kaikista suurin yllätys on se, että Lyon on tänä ajanjaksona yltänyt neljän parhaan joukkoon kahdesti.

Portugalin 12 pudotuspelipaikkaa selittyy pitkälti FC Portolla, mutta tänä vuonna Sporting onnistui hyödyntämään Dortmundin haasteet yltämällä alkulohkossa toiseksi.

Venäläisjoukkueen viimeisin pudotuspelipaikka on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2016. Ajax eteni jatkoon ja on nostanut Alankomaat takaisin seurajoukkuekartalle. Enemmän tai vähemmän miellyttävänä uutuutena pudotuspelimaiden listaan nousee helmikuussa Red Bull Salzburgin viemänä Itävalta.