Oodi Spedelle!

Oodi Spedelle!
Mika Pyörälä on erittäin korkealla jääkiekon miesten (SM-)liigan historian plusmiinustilastossa.
Historiatilastoista kiinnostuneet seuraavat miesten tämän kauden jääkiekkoliigassa erityisesti Kristian Kuuselaa. Onhan jo yli tuhannen runkosarjapelin miehellä mahdollisuus nousta kautta aikain pistepörssissä ylöspäin nykyiseltä viidenneltä sijalta ainakin teoriassa vielä tämän kauden aikana.

Toki Kuuselalla on matkaa neljäntenä olevaan Reijo Leppäseen vielä useita kymmeniä pisteitä. Matti Hagmanin ohittamiseen vaadittaisiin ilman järisyttäviä tehoja vielä ainakin ensi kausi, listakärkeen ohi Janne Ojasen ja Arto Javanaisen nousemiseen todennäköisesti vähintään vielä kausi 2023-2024.

Ykkössijaakaan ei kannata sikäli sulkea pois, että onhan Kuusela "vasta" 38-vuotias.

Kautta aikain viidenneksi paras tehopörssihyökkääjä


Omalla tavallaan hyvin mielenkiintoinen on silti myös historian plusmiinustilasto runkosarjan osalta. Se kertoo hieman eri mittareilla siitä, kuinka merkittävä pelaaja on omille joukkueilleen ollut.

Toki tätä tilastoa hallitsee pistepörssin tavoin Arto Javanainen, mutta muuten nimet vaihtelevat pistetykeistä jo melkoisesti. Pääsyy on se, että plusmiinustilaston top-11:stä puolustajia on seitsemän.

Tästäkin syystä niin olennainen on Mika Pyörälän tilanne. Hän on kaikista (SM-)Liigan hyökkääjistä tehotilaston viidenneksi paras.

Niin Pyörälän kuin hänen pitkäaikaisen joukkuekaverinsa Lasse Kukkosen kohdalla luvut kertovat luonnollisesti paljon Kärppien menestyksestä. Sama pätee esimerkiksi Waltteri Immosen & Petri Variksen kohdalla Jokerien 1990-luvun triumfissa, samoin Jukka Virtasen & Hannu Virran TPS-menestykseen hieman aiemmin.Pyörälän rekordi on joka tapauksessa hieno. Hän on jäänyt tehotilastossa miinuksen puolelle 14 tähän asti pelaamansa liigakauden aikana vain kerran eli 20 vuotta sitten. Tuon 2001-2002-sesongin jälkeen saldo on ollut runkosarjassa aina positiivinen vähintään luvun +6 verran.

Eikä tahti tässä mielessä ole hiipunut tällä kaudellakaan. Pyörälä on Kärppien kauden paras pelaaja tehopörssissä. Hänen lukunsa on +10, seuraavaksi parhaan eli Ville Leskisen +9.

Kuuselan ja Pyörälän isot erot


Erot esimerkiksi Kuuselaan ovat mielenkiintoiset. Kuuselan ottelukohtainen tehopistekeskiarvo on 0,69, Pyörälän 0,60. Sen sijaan Kuuselan plusmiinusluku (+99) on hädin tuskin puolet Pyörälästä.

Molemmat ovat pelanneet enimmäkseen menestyneissä joukkueissa. Molemmat ovat tehneet lähes saman verran ylivoimamaaleja, vaikka Pyörälällä on takana kolmisensataa liigaottelua vähemmän. Suurin selitys plusmiinuksen erolle on siis yksinkertaisesti se, että oman joukkueen verkko on tasakentällisin pelattaessa heilunut huomattavasti harvemmin silloin, kun Pyörälä on ollut kentällä.

Pyörälä on tällä hetkellä neljän tehopörssipisteen päässä Lasse Kukkosesta. Mikäli hän olisi uran lopussa Kukkosen edellä, saattaisi kyseinen pörssisijoitus säilyä hyvin pitkään.Lähes kaikki tilastossa edellä olevista ovat syntyneet 1950- ja 1960-luvuilla, ja tämänhetkisellä Liigan pelaajarakenteella tällaisten +170 -tyylisten lukujen kerääminen omalla uralla on vähintäänkin haastava homma. Kukaan tehopörssin 20 kärjestä ei Kukkosen ja Pyörälän lisäksi ole syntynyt vuoden 1971 jälkeen.

Tässä mielessä siis oodi "Spede" Pyörälälle: seurataan tämänkin miehen edesottamuksia mielenkiinnolla niin kauan, kun ura jatkuu.

SM-liigan plusmiinustilasto kautta aikain
1) Arto Javanainen (hyökkääjä, syntymävuosi 1959): +260
2) Marko Tuulola (puolustaja, 1971): +247
3) Harry Nikander (puolustaja, 1957): +209
4) Pertti Lehtonen (puolustaja, 1956): +202
5) Hannu Virta (puolustaja, 1963): +201
6) Petri Varis (hyökkääjä, 1969): +193
7) Jukka Virtanen (puolustaja, 1959): +184
8) Kari Makkonen (hyökkääjä, 1955): +181
9) Erkki Lehtonen (hyökkääjä, 1957): +178
10) Lasse Kukkonen (puolustaja, 1981): +175
11) Waltteri Immonen (puolustaja, 1967): +175
12) Mika Pyörälä (hyökkääjä, 1981): +171

Lähde: quanthockey.com